Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Amerikada okuma ve ikamet etme

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    Amerikada okuma ve ikamet etme

    Amerikada okuma ve ikamet etme

    Soru- Bendeniz iranlı buluş sahibi öğrencilerden birisiyim ve Amarikalı üniversiteler tarafından üversitelerinde okumam için davet almış bulunuyorum. Lütfen söyler misiniz bu davete uymanın hükmü nedir? Eğer buraya gitmek caizse eğitim bittikten sonra kendi ülkemize dönmenin veya dönmemenin hükmü nedir?

    Cevap: Amerika gibi bir ülkenin müslümanlar ve müslüman ülkelere karşı almış olduğu tavırlarla başlatmış olduğu fiziki ve psokolajik savaşlar göz önüne alındığında müslüman ülkelerde ki zeki insanları kendi ülkelerine davet etmekten iki hedeflerinin olduğu anlaşılır:

    1- Bütün bilim adamlarını kendi ülkelerine toplayarak kendi çıkarları doğrultusunda onlardan faydalanma.

    2- İslam ülkelerinin bilim adamlarını cezbederek bu ülkelerin bilim ve sanayide gelişimini önlemek.

    Bu durum göz önüne alındığında sizi davet eden bu ülke hayır maksatlı bir davet yapmamıştır. Tam tersine hiyanet etme maksadıyla bu daveti gerçekleştirmiştir. Buna rağmen hala bu hain ülkenin davetini kabul etmek istiyor musunuz? Elbette eğer kendinizin ve ülkenizin bilimsel gelişimini sağlamağa ciddi bir şekilde niyet eder ve eğitim sonrası irana ve islama faydalı olmak için ülkenize dönmeği kast ederseniz bu daveti kabul etmenin sakıncası yoktur.


    #2
    Amerikada okuma ve ikamet etme

    Bir sorum olacak bilen kardesler vevap yazarsa memnun olurum.Velayet-i Fakih ulkesi Iranda ev-daire,devre mulk, (gayrimenkul) almak mumkun mu, Iran vatandasi olmayanlar icin? Bu husuta mevzuat ne acaba?

    Yorum


      #3
      Amerikada okuma ve ikamet etme

      yabancıların iran vatandaşı olmayanların gayri menkul almaları mümkün değil. Ancak yabancılar için oturum izni belirli şartlarla veriliyor ve orada yaşayabiliyorsunuz ama şartlarını bilmiyorum..

      Yorum


        #4
        Amerikada okuma ve ikamet etme

        iranlı ile evlenince oluyormu ?

        Yorum


          #5
          Amerikada okuma ve ikamet etme

          evet eşinizin üzerine bir ev alırsınız bu durumda orda mülk edinmiş olursunuz.. kirada oturmak isteyen oturabiliyor zaten oturma iznini aldıktan sonra ama mülk edinmek imkansız.. kendi üzerimize yani...

          Yorum


            #6
            Amerikada okuma ve ikamet etme

            Acaba niye boyle bir uygulama var.?Avrupada ev alabiliyosun.Iran gibi bir islami ulkenin disardan gelen muslumanlara kucak acmasi daha dogru olmaz mi?Acaba bu kuralin temelinde hangi sebebler yatiyor?dini veya siyasi sebebler .

            Yorum


              #7
              Amerikada okuma ve ikamet etme

              İran genel olarak başka ülke vatandaşlarının kendi ülkesine yerleşmelerini doğru bulmuyor. Devrimin ilk yıllarında türkiye ya da başka cahili ülkelerden bu konuda gelen talepleri doğru bulmamıştı. bir isteğe şöyle cevap verildi:

              biz, sevenlerimizin iyi insanlar olduğuna inanıyoruz. bulundukları yerlerde İslamı anlatmalılar. Eğer bu konuda yaptıkları cihad nedeniyle bir zulme uğrar ve bunu da belgelendirirlerse İran bunlara kucak açacaktır.. Ama hiç bir neden yokken İslamı daha iyi yaşamak amacıyla irana gelenlere olumlu yanıt vermemiz mümkün değildir...

              Yorum


                #8
                Amerikada okuma ve ikamet etme

                Allah razi olsun Qum_u_ask kardes .Bu cevap bana mantikli geldi,cunku her isteyen musluman oraya gitse kulturel proplemler olabilir.Bir de musluman, yasadigi ulke sartlarini daha iyi bildigi icin Islam ve Ehlibeyt yolunda guzel calismalar yapabilir.

                Yorum


                  #9
                  Amerikada okuma ve ikamet etme

                  evet bu İmam-ı Zaman a.f.'e bağlı bir yönetimin aldığı karardır. benim aklıma kalsa ben şöyle yapardım. dünyada nerede şii varsa irana taşırdım. böylece ülke toprakları yetmeyince mecburen bu nüfus çoğunluğuyla fetihlere yönelirdim...

                  ama benim aklım kıttır.. bu görüşün bir sürü sakıncaları vardır. Örneğin fetihe gücün yetmeyeceği ve dünya müstekbirlerinin iranı bu durumda boğabileceği, iranın mazlum ve haklı yönünün kaybolup sömürgeci konuma geleceği ve bu durumunsa dünyada özgür ve saf beyinlere islam ve şia hakkında olumsuzluklar telkin edip onların hidayet yolunu tıkayacağı, çevresine sun'i savaşlar açıp zalim hale dönüşüp bu yolla toprak elde etmeye çalışırken meşru olmayan savaş yöntemleri kullanacağı, yürek fethi ve tebliğ öncesi toprak işgaliyle Emevi Abbasi Selçuklı ve Osmanlı benzeri saltanat sistemine dönüşeceği... vs bi sürü açmaz işte..

                  Tüm bunları çok yönlü düşündüğümüzde İran'ın bu kararının yerinde olduğunu anlayabilmekteyiz...Öte yandan saf akıl ve vicdanın gerekli gördüğü siyaseti zaten gerçekleştirmektedir İran. Sahip olduğu ilmi ve dini yaşantıyı alıp, diğer ülkelere bunu taşıyacak öğrencilere kucak açmış ve bu konuda kota koymamıştır. Her ülkeden isteyen herkes, yanlış da hatırlamıyorsam yaş sınırı bile olmaksızın, sırf ilim elde edebileceği şartı ile alınmakta öğrenci vizesi verilmekte bu sayede orda rahatça yaşamaktadır.. İran'ın tüm dünyaya gönderdiği binlerce Alim yetiştirdiğini bilmekteyiz.. Daha ne yapsınlar..

                  Onlar böyleyken diğer ülke müslümanları olan bizler napıyoruz eleştirmekten başka.. İslam'ın görev ve sorumlulukları sadece İran'a inmiş gibi her şeyi onlardan beklemekten başka...

                  Yorum


                    #10
                    Amerikada okuma ve ikamet etme

                    Mülk Allahın var olan sınırlar da dünya konjöktürünün emperyalistlerin arzuları doğrultusunda tayiniyle ortaya çıkmışken İran İslam Cumhuriyeti bu sınırları müslüman kardeşlerine uygulaması ne derece doğru?
                    O zaman diğer ülke vatandaşı olan müslümanlarda doğal olarak bir millicilik kavramı gelişmesi normal olmaz mı?
                    Eğer böyle olursa bu müslümanların ümmet anlayışına zarar vermez mi?

                    Yorum


                      #11
                      Amerikada okuma ve ikamet etme

                      << Daha ne yapsınlar..

                      Onlar böyleyken diğer ülke müslümanları olan bizler napıyoruz eleştirmekten başka.. İslam'ın görev ve sorumlulukları sadece İran'a inmiş gibi her şeyi onlardan beklemekten başka... >>

                      Qum_U ask kardes,Satirlardan duygulari okumak biraz zor oldugundan yukardaki alintiyi niye yazdiniz merak ettim.

                      Insanlar her zaman daha iyi seyler yapabilirler.Mu'minlerin iyi niyyetli , yapici elestirileri emr bil marufa dahildir.Islamda gorev ve sorumluluklar tabi ki her musluman icin gecerli ama,Islam Devleti olmak bu sorumlulugu kat kat arttirir.Cunku devlet gucu ile sahislarin gucu bir degil ve burda model olmak soz konusu ve tabii olarak onlardan her seyi degil ama cok seyler bekliyoruz bir musluman olarak.

                      Yorum


                        #12
                        Amerikada okuma ve ikamet etme

                        sınırları iran çizmedi devraldı.. mülk Allah'ın ancak kullanımı İmam Zaman a.f.'in gözetimindeki Velayeti Fakih Rehber Seyyid Ali Hamanei'nin elindedir. Onlar ne yaparlarsa o doğrudur. biz küçük pencereden bakarı onlar dünyaya açılan tüm pencerelerden bakarlar. biz günlük iş komşu sokak bireysel ihtiyaçlarımız açısından bakarı onlar ümmetin yetimler yoksulları tüm dünya mustaz'afları açısından..

                        ben şii oldum ama çevrem tamamen sünni. bana çok kolay ve cazip geliyor burdan, ilçemde tek tük şiinin olduğu ve hiç bir cami dernek kurum vs nin olmadığı sünni ortamdan halkalıya zeynebiyeye taşınması.. Her gün Aliyyen Veliyyullah lafzıyla namaza kalkmayı.. şii kardeşlerimin nurani yüzlerini görüp Ehlibeytin aşk ve sevgisini doya doya içime çekmeyi.

                        Ama burası ne olacak burda yüzlerce insan var çevremde.. onların karşılaştığı yüzbinlerce insan var. Bunlara Ehlibeyt mektebini kim tanıtacak?

                        Doğru şii olmuş ama asla şiayı anlatma derdi olmayanların böyle kaygıları yoktur.. ama bizim var. Ve bu konuda İran'ı çok iyi anlıyorum.. bunun bir milliyetçilik olduğunu düşünmüyorum. Eğer öyle olsaydı o kadar etnik yapıya izin vermezlerdi ve sorun yaşarlardı.. Ehlibeyt mektebinin kalesi durumundaki bir ülke yöneticilerini milliyetçilikle suçlamak büyük talihsizliktir.. Siz gidip şartları nelerdir araştırdınız mı..

                        çok nüfus demek beraberinde çok sorun çok iş çok planlama demektir.. bu da çok yetişmiş eleman gerekir demek.. biz gittiğimizde mevcut iranı tam bir İslami düzende yönetecek kadroların bile yeterli olmadığını gördük duyduk.. Şia olsun diğer ekoller olsun kendini Allah'a veren insanların ruhbanlığa kaçıp kendilerini gizlemeleri inzivaya çekinip kulluk taat ve zikirle meşgul olmaları çok rahat kayabildikleri alan oluyor. bir çok salih insansa keşfedilmeyi görev verilmeyi beklemekte ama buna karşın dünya makamı malı hırsına sahip olanlarsa kendilerini çok rahat pazarlayıp ortaya koyabiliyor. Bu da yönetim kadrolarının İslamı temsil edecek örneklik ve nezihlikte olmasını engelleyecek biçimde doldurulmasına neden oluyor..

                        işler var onları yetiştireceksiniz yöneteceksiniz, bu işler sadece iran içi değil tüm dünya şiileri ve müslümanları hatta gayri müslimler için, ve bunları da İslam'a tam uygun yürüteceksiniz..

                        tüm bunları organize edebilmek kolay değil.

                        ABD'nin ya da zalimlerin tüm dünyada organize olmaları ile bu bir değil. onlar zulmederek bir şehri dize getirirken korku ve adaletsiz vergi zulmüyle kasalarını doldururken siz bunları yapamazsınız.. yönetiminiz altındaki insanların iradelerine saygı duyarak yönettiklerinizin cehennemi ya da cenneti tercihlerine saygı duyarak yönetimi işletmelisiniz..

                        bunların kolay olduğunu düşünmüyorum.. ve bu kadar zorluk içerisinde bir sürü dış göç alma durumu da olursa o zaman içerde yürümeyen işleri yürütebilmek için adaletin zulme dönmesine sebep olunacak, dışarda şiayı anlatacak insanlar belki de irana taşındıktan sonra bunları görüp şiadan nefret edecektir..

                        kolay değildir.. çünkü zaten irana gidip rahatça İslam'ı yaşayan insanlarda değerlendirme ve azim eskiliği vardır ve böylelerinin ufak bir aksaklıkta İranı anlayamayıp orayı topa tutacakları açıktır..

                        biz ne yapıyoruz konusuna gelince..

                        biz devrim sürecinde iranlıların çektiklerini çektik mi? onların fedakarlıklarını gösterdik mi, inkılap bir nimettir ve ona layık olmak gerekir layık olsak zaten Allah adaleti gereği bunu verecektir..

                        doğru belki bir devlet kuramayız ama bulunduğumuz yerde bir dernek kurabilir üç müslüman kardeş bir araya gelip sohbetler düzenleyebilir kitap okuma etkinlikleri yürütebiliriz eğitim faaliyetleri sürdürebiliriz.. bir gazetede yazar tv de sunucu olacak donanıma ulaşabiliriz..

                        Eğer istanbulda yaşayıp ayda bir toplu programa katılmıyorsa, iki üç derneğe üye olup aidatlarını düzenli verip toplantılarına katılmıyor, gençlerin eğitimi ya da ailesinin eğitimi için ciddi bir şeyler yapmıyorsa bu tür insanların iranı eleştirmelerinden önce kendilerine bakmaları gerekmez mi.. iranlıların devrim sürecinde çektiği çilelerin kaçta kaçını çekiyorz. Eğer iran yaşanacak cennet mekan gibi bir hale dönüştüyse bunun bir bedeli vardı ve bu bedeli ödeyenlerle ödemeyenlerin eşit görülmesi akla da vicdana da ilahi adalete de uygun düşmez diye düşünüyorum..

                        Yorum

                        YUKARI ÇIK
                        Çalışıyor...
                        X