Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Abdesti bozan haller kısa sorular

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Abdesti bozan haller kısa sorular

Selamun Aleyküm,

İmam Humeyni'nin yazdığı "Tam İlmihal" ve birkaç tanesine daha baktım da istediğim kısmı bulamadım. kısa birkaç soru sormak istiyorum:

1. vücuttan kan çıkması abdesti bozar mı? çıkan kanın ölçüsü nedir?

2. namahremle vücudun çığlak kısmın temas etmesi ( mesela tokalaşmak) abdesti bozarmı?

3. çok küçük ve çok büyük yaştaki karşı cinsler, namahrem sayılır mı?

4. 2. sorunun cevabı evetse 3. sorudakiler abdesti bozarmı?

5. Kur'an-ı Kerim'e dokunmak için küçük abdest şartmıdır? sadece gusül abdestinin olması yeterlimi?

6. Alınan gusül abdesti ile namaz kılınırmı? yoksa ekstra küçük abdest almak gerekirmi?

7. böyle küçük hükümleri bulabileceğim bir kaynak varmıdır?

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحٖيمِ

Kim Allah’ı, O‘nun peygamberini ve inananları dost edinirse, bilsin ki şüphesiz Hizbullah galiplerin ta kendileridir.

Selam Olsun Korkmadan Ben De Varım Diyebilenlere!!

Ynt: Abdesti bozan haller kısa sorular

ben mi çok acayip sorular sordum da kimseden cevap gelmedi? 63 kişi okumuş cevap vermeye tenezzül eden biri olmamışmı?

Kim Allah’ı, O‘nun peygamberini ve inananları dost edinirse, bilsin ki şüphesiz Hizbullah galiplerin ta kendileridir.

Yorum

[quote author=ŞehiD link=topic=25250.msg170988#msg170988 date=1379769080]
      Selamun Aleyküm,

2. namahremle vücudun çığlak kısmın temas etmesi ( mesela tokalaşmak) abdesti bozarmı?

3. çok küçük ve çok büyük yaştaki karşı cinsler, namahrem sayılır mı?

4. 2. sorunun cevabı evetse 3. sorudakiler abdesti bozarmı?

[/quote]

ayetullah sistani resmi sitesinden:

Soru :
      Nişanlı bir kızın –yakın veya uzak akrabalarından- namahrem olan birisine el vermesinin hükmü nedir?
      Cevap :
      Arada örneğin eldiven gibi engel olmazsa caiz değildir.

daha dazlası için http://www.sistani.org/index.php?p=2...&perpage=5
      [center]
      ..ey ahle aalam agham Eli mazloome... یا ابا عبدالله الحسین
      [center]
      Bizleri öldürün! Zira Halkımızın bilinci daha da artacak!
      Şehid Seyyid Abbas Musavi(Eski Hizbullah Lideri)

Yorum

Selamlar.

1- İlmihalde abdesti bozan hallerin dışındaki hiçbir şey abdesti bozmaz. Böylece, kan çıkması abdesti bozmaz. Bu konuda ne şii ne de sünni hiçbir delil yoktur. Yani kan çıkmasının abdesti bozacağına dair hiçbir mezhebin bir delili yoktur. Buna dair tüm fetvalar sünnetsiz yorumlara dayanır.
        2- Birinci madde kapsamında olarak, abdesti bozan hallerin dışında olan her şeyi "şu durum abdesti bozar mı, bu durum abdesti bozar mı" şeklinde araştırmaya hacet kalmaz. Böylece, namahremle elinin temas etmesi abdesti bozmaz. Aynı şekilde bu konuda abdestin bozulduğunu ileri süren fetvalar sünnete, hadise ya da Kur'an'a dayanmamaktadır.
        3- Çok küçük ve çok büyük yaştaki kimselerin hükmü namahrem hükmü gibi değildir.
        4- Hayır.
        5- Kur'ana dokunmak için abdest almak şart değildir, Kur'an'ın yazısına dokunmak için şarttır. Her ne kadar "(Kur'ana) ancak temiz olanlar dokunur" ayeti müteşabih bir ayet olsa da, zahiri de geçerlidir. Dolayısıyla Kur'anın yazısına abdestsiz dokunmamak gerekir. Fakat dokunmak haram mıdır dersen, bu konudaki detaylı fetvaları bilmiyorum, ilmihallerde yer alıyor olmalı. En azından vera gereği ayetin zahirini dikkate alıp dokunmamak gerekir. Fakat Kur'anın kabına, kapağına dokunmak bu hükmün dışındadır.
        6- Bu konuda değişik görüşler mevcut. Gusül alması farz olan kişi gusül aldıktan sonra tekrar namaz için abdest alınmasına gerek olmadığına dair bir görüş vardır. Bu konuda en doğrusu, kişinin taklit ettiği müçtehidin risalesine başvurmak olacaktır.
        7- Hangi müçtehidi en alim, en adil biliyorsa kişi, onun risalesine, yani ilmihallerine bakması yeterlidir. Örneğin Sistani'nin ilmihali, Hamaney'in onayıyla Humeyni'nin ilmihali vb.

İlk 5 madde, genel olarak bütün şianın ekseri kaynaklarına göredir ve hakkında ihtilaf olmayan şeylerdir. Yani tüm müçtehidlerin ekseri fetvalarında bu şekildedir, Allah en doğrusunu bilendir.

Yorum

Teşekkürler kardeş kısa ve öz cevaplar olmuş

Yorum

Küçük notlar:

1- Kan çıkması abdesti bozmadığı halde, kanın vücuttan çıkmasından sonra necis olması hasebiyle kanlı elbise ile namaz kılmak caiz değildir. Çünkü temizlik şartı ihlal olmuş olur. Yaygın görüşe göre, bir parmak boğumu miktarınca kan bulaşmış olan elbise necis olduğundan, bu elbiseyle namaz kılmak doğru olmaz.

İlk 4 maddenin tamamıyla ilgili: İlmihallerde "abdesti bozan haller" belli bir liste halinde yayınlanır-ki bu noktada (Ehl-i Sünnet'in aksine) şia müçtehidleri arasında kayda değer bir ihtilaf yoktur. Yani liste sabittir. Herhangi bir şey bu listede yoksa, o şey abdesti bozmaz. O yüzden o ya da bu şey abdesti bozar mı diye araştırma zahmetine katlanmak yerine, o şey abdesti bozan haller listesinde var mı yok mu diye bakmak daha kolaydır. Bunlar da çok sınırlı belli başlı şeylerdir, bunların dışında bir şey abdesti bozmaz.

6- Farz olmayan bir gusülden sonra namaz için abdest almak şarttır; bu konuda ihtilaf yoktur. Farz olan gusülden sonra namaz için abdest alma konusunda ihtiyata uymak isteyen kişi, gusül aldıktan sonra abdesti bozan şeylerden birini yapar, abdest alır ve namaz kılar.

Yorum

YUKARI ÇIK
            Çalışıyor...
            X