Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

MÜZİK VE EVLİLİKLE İLGİLİ MESELELER

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: MÜZİK VE EVLİLİKLE İLGİLİ MESELELER

bir kimseyi eşine bağlayan ve ona yaklaştıran türden müzikler bile caiz değil diye okumuştum. bu sitede paylaşılmıştı sanırım

Yorum

Dogrudur, olabilir gercekten fakat bence bu durum es konusundan daha ileri. Es kocasina itaat etmeli, erkegin esi uzerinde hakki var amenna ama benim dedigim direk kisi ile Allah arasinda. Yani uzuluyosan aallah icin, gunahlarin icin gibi. Hani muzik ulkemizde ya da dunyada cok populer olan birsey. Ha bu onun yanlis olmadigini ispatlamaz ama yukarda dedigim gibi. Hadi hepsini gecelim sinezenler de mi gunah. Yani ornegim imam huseyin icin dinleyince icimizi parcalayan, hatirlamamizi insafli ve huzgun olmamizi saglayan "seyler"
      İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

Yorum

hayır onlar günah değil

Yorum

Amel niyete goredir diye bir soz gormustum. Yani kisi kendisini en iyi bilendir. Ornegin ben dinliyosam dedigim gibi huzunlenip inzivaya cekiyosam ama baskasi ayni seyi dinleyip siniri asiyorsa ya da gunaha meyilli olmasini sagliyorsa bu muzigi mi ilgilendirir kisiyi mi. Yani o kisi cosuyorsa kendine mi ve bende o sorunlar olmuyorsa oyleyse benim icin gunah olmamis oluyor oyle mi?
          İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

Yorum

Lehv u leab (eğlence) meclislerine uygun olan müzikler haramdır, uygun olmayanlar ise helaldır.. Konu bu kadar basit

Yorum

Ali Faruk Hocamın da buyurduğu gibi eğlence meclisi müzikleri diye bir ayırımı yapmak gerekir. kişiye göre değil. örneğin bir bölgede bir müzik eğlence meclisi müziği olarak biliniyorsa o bölgede o müziğe haram denildiğini anlıyorum. örneğin bizim ülkemizde müzikler ilahi şarkı diye ayrılıyor. İlahi dini kategoriye girerken şarkı türkü gibiler eğlence kategorisine giriyor. Alevi türküleri ise eğer Ehlibeyt mesajını anlattığı kanaati oluşturuyorsa ilahi, eğlence kanaatini oluşturuyorsa şarkı türkü kategorisine girer.

Yorum

Degerli abilerim, isin icine birde göremedigimiz veya henüz tam kavrayamadigimiz bir boyut daha girmiyor mu - o da, müzik frekanslarin insan üzerine biraktigi etkidir. bende sahsen, insanda islami acidan olumlu duygular yaratacak olan müziklerin haram olmadigini düsünüyorum. ama diger taraftan, müziklerin sadece bir arac olarak kullanilmasini da tavsiye ederdim, mesela bir filme katkisi olsun diye, ders calisirken konsantrasyona katkisi olsun diye vs..

ancak bütün bunlar bir yana, bir de bilimsel etkisinden de bahs etmek gerekir belki de. belki bu yüzden müzigin klassik hadis literatüründe haram oldugu belirtiliyor. insanin her hangi bir müzige ihtiyaci varmidir?

Yorum

YUKARI ÇIK
                Çalışıyor...
                X