Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

MÜZİK VE EVLİLİKLE İLGİLİ MESELELER

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    #16
    Ynt: MÜZİKLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

    NİKAH VE DÜĞÜN İÇİN HAZIRLIK YAPMA HÜKÜMLERİ


    1- Her türlü günah ve isyan araçlarını hazırlamak haramdır.
    2- Günah işlenmesi için eğlence ve boş işlerin işlendiği oda, salon veya alanları hazırlamak; örneğin dansetmek veya coşturucu çalgı için sahneyi hazırlamak câiz değildir.


    Genel Kural
    3- Haramda kullanılabilecek herhangi bir şeyi haramda kullanılması için hazırlamak câiz değildir.

    4- Kötü kasetler veya coşturucu müzik çalmak için müzik aletlerini temin etmek câiz değildir.

    5- Gelin arabasını süslemek ve şehirde korna çalmak namahrem erkeklerin geline veya diğer kadınlara ve onların makyajına dikkat çekerse veya insanların eziyet ve rahatsız olmasına neden olursa haramdır.
    "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

    Yorum


      #17
      Ynt: MÜZİKLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

      NİKAH VE DÜĞÜN TÖRENLERİ HÜKÜMLERİ

      Dansetmek


      6- Erkeklerin dansetmesi câiz değildir; ancak erkeğin kendi eşi için dans etmesi sakıncasızdır.

      7- Soru: Acaba erkeğin kendi eşi için dansetmesi câiz midir?
      Cevap: Sakıncasızdır.

      8- Soru: Dansetmekten maksat nedir?
      Cevap: Maksat; örfen dans denilen her türlü ameldir.

      9- Erkekler için dansetmenin haram oluşunda, dans çeşitleri arasında hiçbir fark yoktur.
      Dolayısıyla: Çeşitli toplantılarda veya nikah ve düğün törenlerinde ister halk oyunları olsun, ister sopa oyunları ve ister başka oyunlar; bunlar arasında hiçbir fark yoktur.

      10- Dansetmenin haram oluşunda erkeklerin topluca dansetmeleriyle tek başlarına dansetmeleri, saz eşliğinde dansetmeleriyle sazsız dansetmeleri ve yine seyredenin mahrem oluşuyla mahrem olmayışı arasında hiçbir fark yoktur.

      11- Soru: Erkeğin hiç kimsenin olmadığı ıssız bir yerde dansetmesinin hükmü nedir?
      Cevap - Tabrizî ve Hameneî: Bir haramı gerektirmezse dansetmek kendiliğinden sakıncasızdır.

      12- İster düğün ve nikah törenlerinde olsun, ister doğum günlerinde, nerede olursa olsun farz ihtiyat gereği kadınların dansetmesi câiz değildir. Ancak kadının kendi kocası için dansetmesi sakıncasızdır.
      Dolayısıyla: Kadınlar namahrem biri olmasa bile düğün ve nikah törenlerinde dans edemezler.

      Uyarı: Bazı ilmihal kitaplarında rahmetli İmam Humeynî'den, "kadının başka bir kadın karşısında dansetmesinin haram olduğu ispatlanmış değil" şeklinde geçmiştir. Bu hüküm, "farz ihtiyat gereğince câiz değildir" hükmüyle çelişmemektedir. Çünkü bazen müçtehid bir amelin haram olduğuna emin olmadığı için meseleyi farz ihtiyat şeklinde açıklamaktadır.

      13 - Soru: Kadınların, sadece kendilerine mahrem olan kişilerin bulunduğu düğün ve nikah törenlerinde dansetmelerinin hükmü nedir?
      Cevap: Câiz değildir.

      Dolayısıyla: Kadınların, düğün ve nikah töreninden önce veya sonra düzenlenen merasimlerde dansetmeleri, bu törenlere katılanlar erkek ve kız kardeşleri, anne, hala veya yakın akrabaları olsa bile câiz değildir.

      14- Kadının dansetmesinin haram oluşu konusunda dans çeşitleri arasında hiçbir fark yoktur; örfen dans söylenen herhangi bir amel (kocasından başkası için olursa) câiz değildir.

      15- Soru: Kadının kimsenin olmadığı bir yerde dansetmesinin hükmü nedir?
      Cevap -Tebrizî-: Haram bir işi gerektirmezse dansetmek kendiliğinden haram değildir.

      Hameneî: Eğer şehveti tahrik eder veya haram bir işe neden olursa haramdır.

      16- Soru: Video kasetinden dans filmini seyretmenin hükmü nedir?
      Hameneî: Şehveti tahrik eden dansı seyretmek haramdır.

      17- Soru: Erkeklerin kendilerine mahrem olan kadınlar karşısında ve yine kadınların kendilerine mahrem olan erkekler karşısında dansetmelerinin hükmü nedir; bu mahremlik soy veya evlilik nedeniyle olursa hüküm değişir mi?

      Hameneî: Haram dans konusunda erkekle kadın arasında hiçbir fark yoktur ve yine dansın mahremlerle namahremler karşısında olması arasında da bir fark yoktur.

      18- Kadının namahrem biri karşısında dansetmesi mutlak surette haramdır.
      "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

      Yorum


        #18
        Ynt: MÜZİKLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

        MÜZİK


        19- Günah ve isyan toplantılarına uygun coşturucu müzik çalmak ve dinlemek, kazan ve kova gibi müzik aletlerinden olmayan şeylerle olsa bile erkek ve kadınlar için câiz değildir.

        20- Coşturucu müzik kasetlerini dinlemek hem erkekler ve hem de kadınlar için câiz değildir.

        21- Soru: Coşturucu müzik nedir?
        Cevap: Coşturucu müzikten maksat, günah ve isyan toplantılarına uygun olan müziktir.

        22- Soru: Coşturucu müzikle coşturucu olmayan müziği birbirinden ayırmanın ölçüsü nedir; özellikle halk arasında müzik konusunda ihtilaf vardır; bir müziği daha önce duyan bazıları örneğin onun coşturucu olduğunu, daha önce duymayan diğer bazıları ise onun coşturucu olmadığını söylemektedir; her durumda, ihtilaf konusu olursa bu gibi müzikleri dinlemek câiz midir?
        Cevap: Coşturucu müziği teşhis etmenin ölçüsü, ya bir müziğin coşturucu olduğunu bilen insanın öz güvenidir ya da örfe müracaat etmektir. Şüpheli durumlarda ise onu dilemek sakıncasızdır.

        23- Soru: Radyo ve televizyondan yayınlanan müziklerden bazıları zalim tağut yönetimi döneminde de yayınlanmaktaydı; bazıları yabancı filmlerin müzikleri, bazıları da tağut yönetimi dönemindeki sanatçıların sözleri olmaksızın yayınlanan müziklerdir; lütfen bunlardan hangilerinin haram ve hangilerinin helal olduğunu açıklar mısınız?
        Cevap: Coşturucu müzik (radyo ve televizyondan yayınlansa bile) haramdır; fakat helal olup olmadığı şüpheli olan müzikler sakıncasızdır.

        24- Soru: İslam Cumhuriyetinin radyo ve televizyonlarından yayınlanan bazı marşların insanı doğal halinden çıkaran hareketli müzikleri var; bu gibi müzikleri dinlemenin hükmü nedir? Şehid Mutahharrî marşının müziği gibi insanı kederlendiren müziklerin hükmü nedir? Yine bu gibi müzikleri çalmanın hükmü nedir?
        Cevap: Her türlü coşturucu müzik çalmak veya dinlemek câiz değildir. Ölçü, müziğin neşelendirici veya kederlendirici oluşu değil; coşturucu olup olmamasıdır.

        25- Soru: Müzik hükmünde çalgıç, çalgı yeri, çalgının amaç ve hedefinin bir rolü var mıdır?
        Cevap -Hameneî-: Haram müzik coşturucu, günah ve isyan toplantılarına uygun müziktir. Bazen çalgıcın kişiliği veya çalgıyla birlikte söylenen söz veya mekan ya da diğer şartlar müziğin coşturucu ve haram oluşunda ya da başka bir haram unvan kazanmasında etkilidir; örneğin bu gibi şeylerle bir harama yol açarsa.

        26- İnkılap marşları veya savaş ya da matem için kullanılan müzikleri ve kısacası coşturucu olmayan her türlü müziği dinlemek veya çalmak sakıncasızdır.

        27- Soru: Eğer bir insanı hiçbir müzik tahrik etmezse, bu müzikleri dinlemesinin hükmü nedir?
        Cevap: Müziğin haram oluşunda ölçü, ister tarik edici olsun ve ister olmasın örfen coşturucu olmasıdır.
        "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

        Yorum


          #19
          Ynt: MÜZİKLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

          Genel Kural

          Dolayısıyla: Her türlü coşturucu müzik çalmak veya dinlemek, ister insan tahrik olsun ister olmasın ve yine ister ondan zevk alsın ister almasın, ister neşelendirici olsun, ister kederlendirici, ister geleneksel olsun ister olmasın, yerli olsun veya yabancı olsun, nikah ve düğün töreninde olsun veya başka bir yerde, haramdır.
          Coşturucu olmayan müziği dinlemek veya çalmak sakıncasızdır; bir müzik biri için şüpheli olursa o müziği dinlemesi veya çalması sakıncasızdır.

          28- Soru: Boş iş ve eğlence amacıyla değil, örneğin asap için iyi olduğu söylenen veya bazı doktorların tedavi için tavsiye ettikleri ya da savaş için yapılan bazı müzikleri dinlemek câiz midir?
          Cevap: Her durumda müzik coşturucu olmazsa dinlenmesi sakıncasızdır.

          29- İster nikah ve düğün törenlerinde olsun, ister diğer toplantılarda, ister erkek toplantılarında olsun, ister kadın toplantılarında, ister erkekler tarafından çalınsın, ister kadınlar tarafından müzik aletleriyle hiç bir coşturucu müziğin çalınması câiz değildir.

          30- Leğen, kazan ve kova gibi boş iş ve eğlence aletlerinden olmayan şeylerle coşturucu olmama kaydıyla çalgı çalmak sakıncasızdır.

          31- Tebrizî ve Hameneî: Coşturucu müziği ve ginâ türünden olan şarkı ve türküyü dinlemek haramdır; fakat dikkat etmeden onu duymak sakıncasızdır.
          Dolayısıyla: Bazen insan müziğe dikkat ederek dinler; bu iş haramdır. Fakat bazen de dinlemediği ve dikkat etmediği halde müziği duyar; bunun sakıncası yoktur. Örneğin komşudan müzik sesi gelir veya şoför coşturucu müzik kaseti çalar; fakat insan ona dikkat etmez. Bu durumda insanın müziği duyması sakıncasızdır.

          32- Soru: Kadının kendi kocası için dansetmesinin sakıncasız olduğunu buyuruyorsunuz; acaba dans ederken müzik dinlemek câiz midir?
          Cevap: Eğer müzik coşturucu olursa câiz olmaz.

          33- Soru: Bazı otobüs şoförleri uygun olmayan kasetler ve haram olan müzikler çalmakta ve kaseti kapatması doğrultusundaki uyarılara dikkat etmemekteler; böyle bir durumda bu gibi kişilere karşı benim vazifem nedir? Acaba onlara karşı sert davranabilir miyim, yoksa takiyye mi yapmam gerekiyor?
          Cevap -Hameneî-: Münkerden sakındırmak için gerekli olan şartlar olursa dille sakındırmak dışında bir vazifeniz yoktur; eğer etkili olmazsa kendiniz çalgı ve şarkı-türküyü dinlemekten sakının; eğer buna rağmen istemeden müziği duyarsanız bu konuda üzerinize bir şey gelmez.

          34- Soru: Müziğin İslamî bir kökü olduğu veya müzikle Allah'a ulaşılabileceği (irfanî müzik) konusunda görüşünüz nedir?
          Cevap -Hameneî-: Müzikle ne Allah'a ulaşılır, ne varlık aleminin yüceliği anlaşılır, ne de ulu yaratıcı tanınır; müziği yaymak İslam düzeninin hedefleriyle çelişmektedir.
          "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

          Yorum


            #20
            Ynt: MÜZİKLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

            Şarkı ve Türkü

            35- Erkeklerin şarkı ve türkü söylemesi, gina şeklinde olmazsa ve bir fesadı da gerektirmezse sakıncasızdır.

            36- Soru: Gina nedir? Bir şeyi güzel sesle okumak da gina sayılır mı?
            Cevap: Bir şeyi sadece güzel sesle ve güzel okumak gina sayılmaz; gina, sesi günah, isyan ve çalgı toplantılarına uygun özel bir şekilde boğazda dalgalandırarak ve uzatarak çıkarmaktan ibarettir.

            37- Soru: Eğlence toplantılarında bazı marş ve şiirleri veya hatta bazı duaları ve Ehl-i Beyt İmamlarıyla (a.s) ilgili güzel anlamlar taşıyan methiyeleri neşeli bir şekilde okumak câiz midir?
            Cevap: Gina şeklinde okunan her şey ister şiir olsun, ister nesir ister Kuran ve methiye olsun haramdır; hatta Kuran, dua ve benzerlerini gina şeklinde okumanın daha büyük bir cezası var.

            38- Kadınların gina şeklinde şarkı ve türkü söylemeleri caiz değildir. Bu iş kadınlar için ancak zifaf gecesinde düzenlenen törende ve örfen ondan önce veya sonra düzenlenen toplantılarda caizdir; ancak bu durumda seslerini namahrem erkeklerin duymaması gerekir. Fakat bu iş terkedilmesi müstehap ihtiyat gereğidir.
            Dolayısıyla: Kadınlar düğün törenlerinde ve örfen düğün törenlerinden önce ve sonra düzenlenen törenlerde, ister tek başlarına olsun ve ister toplu bir şekilde, namahrem erkekler seslerini duymaması şartıyla şarkı ve türkü söyleyebilirler.

            39- Soru: Acaba kadınlar nikah törenlerinde veya doğum günü programlarında gina şeklinde şarkı ve türkü söyleyebilirler mi?
            Cevap: Caiz değildir ve bunun terk edilmesi gerekir; kadınlar sadece düğün törenlerinde seslerini namahrem erkekler duymadığı takdirde şarkı ve türkü söyleyebilirler.

            40- Soru: Nikah ve düğün töreni bir arada olursa, kadınların, seslerini namahrem kişiler duymadığı takdirde şarkı ve türkü söylemeleri caiz midir?
            Cevap: Sakıncasızdır.

            41- Soru: Kadın kendi kocası için şarkı ve türkü söylemesi caiz midir?
            Cevap: Kadının kocası için şarkı ve türkü söylemesi müstesna değildir; eğer kadının şarkı ve türkü söylemesini namahrem erkekler duymazsa ve ginâ da olmazsa sakıncasızdır.

            42- Soru: Kadınlar, mahrem erkeklerin bulunduğu düğün törenlerinde gina söyleyebilirler mi?
            Cevap -Tebrizî-: Kadınlar için sakıncasızdır; fakat erkeklerin ginayı dinlemeleri caiz değildir.
            Dolayısıyla: Kadının kendi kocası için gina şeklinde her türlü şarkı ve türkü söylemesi caiz değildir; ancak namahrem erkekler duymadığı takdirde caiz olan şarkı ve türküleri söylemesi sakıncasızdır.

            43- Kadınların, namahrem erkekler duyduğu takdirde coşturucu olmayan müzikleri, örneğin marşları solo şeklinde okumaları caiz değildir.

            44- Erkeklerin erkek veya kadınlar için solo şeklinde şarkı ve türkü söylemeleri gina şeklinde olmazsa ve bir fesadı da gerektirmezse sakıncasızdır.

            45- Soru: Kadınların kadınlar arasında ve yine namahrem erkekler karşısında koro şeklinde şarkı ve türkü söylemelerinin hükmü nedir?
            Cevap: Gina şeklinde olmazsa ve bir günahı da gerektirmezse sakıncasızdır.

            46- Soru: Erkeklerin erkek veya namahrem kadınlar karşısında koro şeklinde şarkı ve türkü söylemelerinin hükmü nedir?
            Cevap: Ginâ şeklinde olmazsa ve bir günaha da yol açmazsa sakıncasızdır.

            47- Kadınların namahrem erkekler karşısında Kuran okumaları güzel sesle olsa bile şehveti tahrik edip bir günahı gerektirmezse sakıncasızdır.

            48- Hameneî: Erkek ve kadınların koro şeklinde şarkı ve türkü söylemeleri tahrik edici olmazsa, bir günahı da gerektirmezse mahrem ve namahremlik konusu gözetildiği durumda sakıncasızdır.
            "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

            Yorum


              #21
              Ynt: MÜZİKLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

              Nikah ve Düğün Törenlerinde Erkekler Toplantısının Hükümleri

              [size=13pt]49- Erkeklere has nikah ve düğün törenlerinde veya diğer törenlerde alkış çalmak günah ve isyan toplantılarına uygun olmazsa sakıncasızdır.
              Dolayısıyla: Günah ve isyan toplantılarına uygun bir şekilde alkış çalmak sakıncalıdır; fakat normal bir şekilde, örneğin birini teşvik etmek için alkış çalmak sakıncasızdır.

              50- Soru: Erkeklere ait nikah ve düğün törenlerinde erkeklerin alkış çalması ve çocukların oynaması caiz midir?
              Cevap: Çocukların mükellefiyeti yoktur; alkış çalmak da gina şeklinde olmazsa sakıncasızdır.

              51- Gelinin veya diğer namahrem kadınların erkekler toplantısına gelmeleri caiz değildir; ancak yeterli tesettürleri olursa bir sakıncası olmaz.
              Dolayısıyla: Kadınlar yüz ve ellerinde ziynet olursa onları namahrem erkekler karşısında örtmeleri gerekir; fakat erkekler toplantısına girmemeleri daha iyidir.

              52- Damat, kadınlar toplantısına gittiğinde günaha düşme korkusu ve şehvetle olmasa bile makyaj yapan mahrem olmayan bir kadına bakacağını bilirse kadınlar toplantısına gitmemesi gerekir.
              Dolayısıyla: Damadın bir an için bile olsa, örneğin fotoğraf çektirmek, yüzük takmak ve... için kadınlar toplantısına girmesi, makyaj yapmış namahrem bir kadına bakmasını gerektirirse haramdır. Ancak kadınlar tamamen örtünürler de damat da bakmayabilirse sakıncası olmaz.

              53- Namahrem erkeklerin yeterli tesettürü olmayan veya yüz ve elleri ziynetli olan geline bakmaları caiz değildir.
              Dolayısıyla: Geline bakmak hatta günaha düşme korkusu ve şehvetle olmasa, hatta tebrik etmek veya vedalaşmak için olsa bile caiz değildir.

              54- Nikah ve düğün törenlerinde kadın ve erkeğin birbirlerine karşıması, namahrem birinin geline veya yeterli tesettürleri olmayan ya da makyaj yapmış olan diğer kadınlara bakmasını gerektirirse haramdır ve ondan sakınmak gerekir.
              ___________________________
              1- Tebrizî: Dansetmek, haram bir işi gerektirmedikçe kendiliğinden haram değildir.
              Hameneî: Dansetmek şehveti tahrik ederse veya haram bir işi gerektirirse haramdır.
              2- Tebrizî: Bir haramı gerektirmedikçe sakıncasızdır.
              3- Tebrizî ve Hameneî: Dansetmek bir haramı gerektirmedikçe kendiliğinden sakıncasızdır ve bu konuda dans çeşitleri arasında hiçbir fark yoktur.
              4- Tebrizî: Dans, eğer namahrem birisinin karşısında veya coşturucu müzik eşliğinde olursa ya da herhangi bir haramı gerektirirse câiz değildir.
              Hameneî: Eğer dans şehveti tahrik eder veya haram bir işi gerektirirse her durumda haramdır.
              5- Tebrizî ve Hameneî: Dansetmek haram bir işi gerektirmedikçe kendiliğinden haram değildir.
              6- Tebrizî: Câiz değildir; ancak seyreden kişi sadece kocası olursa sakıncası olmaz.
              Dolayısıyla: Kadının dansettiği yerde kocası dışında oğlu, kardeşi, amcası gibi mahremlerinden biri olursa, kadının dansetmesi câiz değildir.
              Hameneî: Dansetme hükmünde mahremlerin olup olmaması arasından bir fark yoktur.
              7- Tebrizî ve Hameneî: Bir haramı gerektirmedikçe dansetmenin kendiliğinden bir sakıncası yoktur; dans çeşitleri arasında bir fark da yoktur.
              8- Tebrizî: Coşturucu müziği teşhis etmenin ölçüsü ya insanın öz güvenidir ya da o konuda uzman olan bir kişinin sözüdür; tabii ki bu durumda başka bir kişi onun aksini söylemiş olmamalıdır. Fakat bir müzikte örf ihtilaf eder de insan onun coşturucu olup olmadığında şüphe ederse; bu durumda onu dinlemek farz ihtiyat gereği câiz değildir.
              9- Tebrizî: Farz ihtiyat gereği şüpheli müziklerden sakınılmalıdır.
              10- Tebrizî ve Sistanî: Bir söz ister şiir olsun, ister nesir günah ve isyan toplantılarına uygun bir şekilde okunacak olursa gina sayılır.
              11- Hameneî: Eğer kadının sesi gina şeklinde olmazsa, şehvetle ve günaha düşme korkusuyla dinlenilmezse ve günaha da yol açmazsa, ister mahrem olsun ister namahrem, erkeklerin onu dinlemesi sakıncasızdır.
              12- Tebrizî: Alkış çalmak bir harama yol açmadıkça kendiliğinden haram değildir.
              Hameneî: Halk arasında normal olan bir şekilde alkış çalmak sakıncasızdır.
              13- Tebrizî: Bir harama neden olmazsa sakıncası yoktur.
              14- Sistanî: Kadınlar tesettürlerini korumaya dikkat etmiyorlarsa ve onlara tesettürlerini gözetmeyi emrettiğimizde itina etmiyorlarsa o toplantılara gitmek caiz değildir; aksi durumda günaha düşme korkusu ve şehvetle bakılmazsa o toplantılara gitmek sakıncasızdır
              .
              "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

              Yorum


                #22
                Ynt: MÜZİKLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

                KADINLARIN NAMAHREM İLE KONUŞMASI


                Kadınlar namahrem erkeklerle aşağıda zikredilen şartlarla konuşabilirler:


                1. Günaha düşme korkusu ve şehvetle olmamalı,
                2. Kendi sesini inceltip güzelleştirmemeli,
                3. Günaha düşme korkusu olmamalı.
                - Kadınların zaruret dışında erkeklerle konuşmaları mekruhtur.
                - Kadının, namahrem bir erkeği günaha düşürmek kastıyla onunla konuşması câiz değildir; ister namahremi günaha düşürecek bir konuyu anlatsın ve isterse namahremi günaha düşürecek bir şekilde anlatsın fark etmez. Örneğin, tahrik edici sahnelerini anlatmak veya namahremin duyunca tahrik olacağı şeylerden bahsetmesi gibi.


                Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

                Erkeklerin hakkında denildiği gibi, bazen kadınlar da şeytanın hilelerine hedef olabilirler; dolayısıyla bazen namahrem bir erkekle sanki kardeşiymiş gibi samimi oluyorlar. Özellikle namahremlerle fazla temas halinde olan hemşireler, idare ve şirketlerde çalışanlar, sporcular ve... bu konuya diğer kadınlardan daha çok dikkat etmelidirler.

                Zaruri olmayan bir işte namahremden yardım istemek, bir şeyi mahremlerinden sorabileceği halde namahremlerden sormak, tartışmak, kendini ortaya atmak, namahreme kendi yeteneklerini anlatmak ve onunla samimiyetini arttırmak, namahremin olduğu muhitte çalışmaya daha çok ilgi duymak ve kısacası bütün bu konular insanın günah konumunda yer almasına neden olur ve genellikle bu tür temaslar şehvetle ve günaha düşme korkusuyla birlikte olup şer'i yönden haramdır.

                - Kadınlar, namahremle konuştukları zaman her ne kadar normal bir şey hakkında olsa bile, kalbinde hastalık olan muhatabı kendine çekecek bir şekilde seslerini inceltmemelidirler.

                - Soru: Kadın, günaha düşmeyeceğini bilirse kendisiyle şehvetle sohbet etmek isteyen namahrem bir erkekle sohbet edebilir mi?
                -Hameneî-: Caiz değildir.

                - Soru: Kadınların namahrem karşısında koro şeklinde şarkı ve türkü söylemeleri caiz midir? Namahremin onu dinlemesinin hükmü nedir?
                Cevap -Hamanei-: Kadınların koro halinde şarkı ve türkü söylemeleri ve onları dinlemek şehvetle ve günaha düşme korkusuyla olmazsa sakıncasızdır.
                Sistanî: Harama düşme korkusu olursa veya normalde tahrik edici olursa caiz değildir.

                - Soru: Solo şeklinde şarkı ve türkü söyleyen bir kadını dinlemek insanı tahrik etmezse caiz midir?
                Cevap -Hameneî-: Bir günaha neden olursa caiz değildir; genellikle kadının erkek karşısında şarkı ve türkü söylemesi ve onu dinlemek günaha neden olduğu için caiz değildir.

                - Soru: İslam Cumhuriyetinin sesi radyosundan yayınlanan yüksek sesle şiir okuyan kadınları dinlemek caiz midir?
                Cevap -Hameneî-: Günaha neden olursa caiz değildir.
                - Kadınların namahrem karşısında güzel sesle Kur'an tilavet etmeleri günaha düşmeye ve tahrik olmaya sebebiyet vermezse sakıncası yoktur.

                - Soru: İçinde tahrik edici konular bulunan aşk kitaplarını okumak caiz midir? Bu gibi kitapların basım ve yayımı caiz midir?
                Cevap -Hameneî-: Caiz değildir.
                Sistanî: Harama düşme korkusu olursa caiz değildir. Onların basım ve yayımı günaha neden olursa caiz değildir.

                - Soru: Namahremle mektuplaşmak, aşk konularını söz konusu edip şehvet gütmenin hükmü nedir?
                Cevap -Sistanî-: Fitne çıkaran ve günah zemini oluşturan bu gibi şeyler caiz değildir
                "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

                Yorum


                  #23
                  Ynt: MÜZİKLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

                  DOKUNMA HÜKÜMLERİ

                  - Bakmak câiz olmayan birinin vücuduna dokunmak da câiz değildir; böyle birisine vücudun herhangi bir yeriyle herhangi bir şekilde dokunmak haramdır. Ondan kaçınmak gerekir. Ama şehvetsiz ve günaha düşme korkusu olmadan elbise üzerinden dokunmak sakıncasızdır.

                  1- Soru: Şehvetsiz ve günaha düşme korkusu olmadan namahrem biriyle tokalaşmak caiz midir?
                  Cevap: Caiz değildir. Ancak elbise üzerinden olursa sakıncasızdır; fakat bu durumda farz ihtiyat gereği namahremin elini sıkmamalıdır. (1)

                  2- Soru: Batı ülkelerinin üniversitelerinde bayan üniversite hocaları veya bayan öğrencilerle karşılaştığımızda tokalaşmak zorunda kalıyoruz. Aksi durumda bu hareket Müslüman öğrencilerinin terbiyesizliğine yorumlanıyor; bu konuda ne yapmamız gerekiyor?
                  Cevap: Onlara, kadınlarla tokalaşmanın terbiyesizlik ve saygısızlıktan değil, İslam inancı ve din hükümlerine bağlılıktan ileri geldiğini anlatmanız gerekir.

                  3- Soru: Bazı bölgelerde, özellikle köylerde mahrem ve namahremlik konusu pek fazla önemsenmemektedir; örneğin kadın kendisini kayınbiraderinden korumayıp onu kendi kardeşi gibi görüyor. Nitekim kayınbiraderi de yengesini öz kız kardeşi bilip tokalaşıyor ve kimi zamanlar birbirlerinin yanaklarını öpüyorlar. Veya amca ve dayı kızı teyze veya amcası oğlu ile tokalaşıp, birbirlerinin yanaklarını öpüyorlar. Şehvetle ve günaha düşme korkusuyla yapılmayan ve sadelikten kaynaklanan bu iş caiz midir? Eğer caiz değilse, bunun bir bez parçası üzerinden yapılmasının hükmü nedir?

                  Cevap: Yukarıdaki şıkların hiç biri caiz değildir; bunu bez parçası üzerinden yapmaktan da kaçınılmalıdır.
                  - Her ne kadar tesettürlü Müslüman kadının yüz ve ellerine ve kafir kadınlarının normalde örtmedikleri yerlere bakmak sakıncasızsa da, onlara dokunmak câiz değildir.
                  Dolayısıyla: Namahrem erkek ve kadın birbiriyle tokalaşamaz, herhangi bir şekilde birbirlerinin bedenine dokunamazlar.
                  Uyarı: Aşağıdaki durumlarda beden temaslarına her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerekir:

                  Namahremin elinden, örneğin bozuk para, anahtar veya diğer küçük eşyaları almak veya vermek, takside, otobüste, misafirlikte... namahremin yanında oturmak, kadın ve erkeklerin aynı zamanda koridor, küçük sokak, kapı gibi dar yerlerden geçmesi, erkeklerin kalabalık kadın toplantılarına veya namahrem kadınların çok olduğu yerlere gitmeleri ve aynı şekilde kadınların, erkeklerin kalabalık olduğu yerlere, erkek toplantılarına gitmeleri ve alış-veriş anında...

                  - Sistanî: Yaşlı namahrem kadınların vücutlarına bakmak caiz değildir; fakat evlenme ümidi olmayan yaşlı kadınların saçlarına, boğaz ve dirseklerine şehvetsiz bakmak caizdir.

                  4- Soru: Taksi şoförlerine ücret öderken kadının elinin erkeğin eline değmesi haram mıdır?
                  Cevap -Tebrizî, Hameneî, Sistanî-: Tesadüfen olursa sakıncası yoktur; fakat kasıtlı olarak dokundurulması caiz değildir.

                  5- Pazarlarda tezahüratlarda, Cuma namazı, cenaze merasimi, haremler veya Beytullahi'l-Haramr17;da olduğu gibi kalabalık yerlerdeki namahrem erkek ve kadınlar arasında farkına varmadan gerçekleşen temaslar, kasıtlı olarak dokunmak için oraya gidilmemişse sakıncası yoktur.

                  Dolayısıyla: İnsan vücudu namahreme temas etmesi için bir yere gitmesi veya bir yerden geçmesi veya otobüs veya takside namahremin yanında oturması veya durması ve... haramdır ve ondan kaçınmak gerekmektedir.

                  6- Soru: Namahremle birlikte yürümenin hükmü nedir?
                  Cevap: Eğer şehvetle ve günaha düşme korkusu olursa câiz değildir.

                  - Erkekler farz ihtiyat gereği, altı yaşından büyük namahrem kız çocuklarını kucaklarına almamaları, dizlerinin üzerine oturtmamaları ve öpmemeleri gerekir. (2)

                  7- Soru: Takside veya diğer taşıma araçlarına namahremin yanında oturmak caiz midir? (Birbirlerine elbise üzerinden dokunulması durumunda)

                  Cevap: Şehvetsiz ve günaha düşme korkusu olmazsa ve başka bir fesada da yol açmazsa, sırf mezkur şekilde oturmak sakıncasızdır.
                  ______________________
                  1- Hameneî: Namahremle tokalaşmak haramdır; ancak bir günaha yol açmazsa ve birbirlerinin ellerini sıkmazlarsa elbise, üzerinden tokalaşmak sakıncasızdır. Fakat bir günaha yol açarsa haramdır.
                  2- Sistanî: Müstehap ihtiyat gereği erkekler altı yaşından büyük namahrem kızları kucaklarına almamalı, ayakları üzerine oturtmamalı ve öpmemelidirler.
                  "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

                  Yorum


                    #24
                    Ynt: MÜZİKLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

                    Allah cc razı olsun muhterem hocam günlük hayatta çok lazım olan konular bunlar
                    [img]http://img240.imageshack.us/img240/6638/salam83fb18fb1sqqm1ec6.gif

                    Yorum


                      #25
                      Ynt: MÜZİKLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

                      [quote author=ruhullah link=topic=5382.msg32229#msg32229 date=1243779102]
                      Allah cc razı olsun muhterem hocam günlük hayatta çok lazım olan konular bunlar
                      [/quote]

                      Allah Teala sizden de razı olsun inş.
                      Evet, lazım olan şeylerdir, maalesef birçokları bu konularda yeterli bilgiye sahip değiller. Söyleyince de itiraz hatta hakaret etmekten de geri kalmazlar. Her çeşit müzük helaldır deyip tutturuyorlar. Bazılarına göre de telli Kuran'dır maalesef.
                      Bu müzik konusunda bana hakaret eden çok oldu. Allah ıslah etsin. Oysa benim sözüm Ehlibeyt İmamlarının sözleri ve müçtehitlerin fetvalarıydı. Meseleyi bilmediklerinden veya nefislerine yenik olduklarından hemen saldırmayı tercih ediyor bazıları.
                      Allah sonumuzu hayır etsin inş.
                      "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

                      Yorum


                        #26
                        Ynt: MÜZİKLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

                        Allah razi olsun, çok önemli ve günümüzde bilinmesi gereken konulara deginmissiniz. Dikkat edilmesi gereken konulardir bunlar.

                        [quote author=f_altan link=topic=5382.msg32232#msg32232 date=1243779534]
                        Allah sonumuzu hayır etsin inş.
                        [/quote]
                        insallah...

                        Yıka ruhumu merhamet lütfuyla

                        Bula nurlara gözlerimi n’olur

                        Çevir basiret çölümü aydınlıklara

                        Yorum


                          #27
                          Ynt: MÜZİKLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

                          hocam müzik başlıı arasında nikah ve hazırlıkları diye çok önemli güncel konular girmiş onlar arada kalır arayan için bulmak zor olur. bu bölümün görevlisi Zilzal sanırım bu işi halledebilir başka bir başlık açılıp bu değerli bilgiler taşınabilir...

                          Yorum


                            #28
                            Ynt: MÜZİKLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

                            Bu bölümün sorumlusu ZİLZAL kardeşi göremiyoruz ki: )
                            ehlibeytin_izinde kardeş, siz de istediğiniz bölümü alıntı yapıp uygun gördüğünüz şekilde ekleyebilirsiniz. Zilzal kardeşi bulmak belki zor olur: )
                            Bu bölümü siz de çok geç görmüşsünüz her halde. Gerçekten her zaman karşılaştığımız meselerle ilgili güzel bilgiler vardır. sabit konu da yaparlarsa bence iyi olur. Hayırlısı inşaAllah
                            İltiması dua
                            "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

                            Yorum


                              #29
                              Ynt: MÜZİKLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

                              [quote author=Fatima-Masume link=topic=5382.msg32964#msg32964 date=1243970970]
                              Allah razi olsun, çok önemli ve günümüzde bilinmesi gereken konulara deginmissiniz. Dikkat edilmesi gereken konulardir bunlar.

                              [quote author=f_altan link=topic=5382.msg32232#msg32232 date=1243779534]
                              Allah sonumuzu hayır etsin inş.
                              [/quote]
                              insallah...
                              [/quote]

                              Allah sizden de razı olsun inşaAllah
                              Evet, çok önemli konular vardır. Başa alınıp sabit konu yaparlarsa daha faydalı olur diye düşünüyorum
                              Ama Zilzal kardeşi görmek nasip olacak mı bize: )
                              göresen hangi nicklerle yazıyor: )
                              "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

                              Yorum


                                #30
                                Ynt: MÜZİKLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

                                f_altan kardeşim isteğiniz üzerine konuyu sabitledim

                                verdiğiniz emekler için Allah razı olsun


                                keşke evlilikle ilgili bölümü buraya eklemeseydiniz

                                isterseniz ayıralım
                                Derdin kendindedir bilmiyorsun, derman yine sendedir görmüyorsun, içine koca bir alem yerleştirilmiş; sen hala kendini küçük bir şey zannediyorsun. / Hz. Ali (as)

                                Yorum

                                YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X