Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Sünnet Namazlar

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    Sünnet Namazlar

    Selamun aleykum degerli kardesler,
    Benim bir sorum olacakti, namaz basligi altinda actim umarim dogrudur. Soruma gelince,
    Ben bir şia olarak sunnet namazlarini ogrenmek istiyorum, bizim namazkitabina bakinca (muminin miraci namaz yusuf tazegun. Caferider) sunnet, daha dogrusu nafile namazlari gordum. 5 vakite gore 2.8.8.4.2 seklinde. Oncelikle nafile demek ile sunnet demek ayni midir yoksa farki var mi, ikinci olarak eger fark yoksa bu nafile namazlar ile sunni kardeslerimizdeki ile neden farkli. Ornek veriyorum bizde ogle namazinin nafilesi namazdan once 8 rekat oluyorken sunni arkadaslarda namazdan once ve sonra olmak uzere 6 da gordum 4 de gordum. Bu farklilik neye goredir? Acikcasi ben ehlibeytimin namaz sekli gibi yani nafile veyahut sunnet namazlari orjinal sekli ile kilmak istiyorum. Tabiki de ehlibeytimizin kildigi namaz rekati olsun kimse yetisemez, ama sunnet olarak nasildir aciklayabilen olabilir mi acaba, yine bilen varsa bu farkliliklarin sebebini varsa hadislerle aciklayabilir mi. Dedigim gibi soz konusu namaz olunca birde sunnet/nafile olunca farklilik kafa karistiriyor, lutfen detaylica aciklayabilir misiniz?
    İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

    #2
    Ynt: Sünnet Namazlar

    Yonetici kardes gorursen konuyu silebilir misin
    İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

    Yorum


      #3
      Ynt: Sünnet Namazlar

      niye silinsin ki soru güzel. isterseniz cevaplayabiliriz?... silinecekse boşuna cevaplamayalım?

      Yorum


        #4
        Ynt: Sünnet Namazlar

        cevaplanırsa çok iyi olur bende merak ettim

        Yorum


          #5
          Ynt: Sünnet Namazlar

          "Oncelikle nafile demek ile sunnet demek ayni midir yoksa farki var mi, ?
          ikinci olarak eger fark yoksa bu nafile namazlar ile sunni kardeslerimizdeki ile neden farkli. Ornek veriyorum bizde ogle namazinin nafilesi namazdan once 8 rekat oluyorken sunni arkadaslarda namazdan once ve sonra olmak uzere 6 da gordum 4 de gordum. Bu farklilik neye goredir? Acikcasi ben ehlibeytimin namaz sekli gibi yani nafile veyahut sunnet namazlari orjinal sekli ile kilmak istiyorum. Tabiki de ehlibeytimizin kildigi namaz rekati olsun kimse yetisemez, ama sunnet olarak nasildir aciklayabilen olabilir mi acaba, yine bilen varsa bu farkliliklarin sebebini varsa hadislerle aciklayabilir mi. Dedigim gibi soz konusu namaz olunca birde sunnet/nafile olunca farklilik kafa karistiriyor, lutfen detaylica aciklayabilir misiniz?

          Nafile sünnilikteki fıkhi anlamda sünnet kelimesinin anlamı gibi. yani farz olmayıp yapıldığında sevap bulunan işler. Yani müstehap anlamında. Sünnet kelimesinin anlamı sünnilikte çok tehlikeli ve çelişkilere sahip. bir o kadar da karmaşık. şöyle ki:

          sünnet hadis mi demek? sünnetleri nereden elde edeceğiz? Peygamberin sünneti eğer onun yaptığı fiiller ise o zaman Peygamberimiz farzları yapmamış mı? Farzların dışındaki Peygamber fiillerine sünnet diyorsa sünniler, bu durumda o zaman sünneti yapmak zorunlu değil mi? zorunlu değilse o zaman müstehaptan (sünnilikteki) farkı ne? ve bizim sünnetimizden yüz çeviren bizden değildir hadisi ne anlama geliyor, ve yine Allah'ın emirleri farz Peygamberin emirleri sünnetse o zaman Allah ile Peygamberin arası ayrılmış, her biri ayrı emredici konumuna konmuş olmuyor mu? Peygamberin emirleri olan sünnetleri yapmadığımızda (sünni inanca göre) ceza, Peygamberin şefaatinden mahrum olmaktır diyorlar. bu durumda Peygamberin şefaati olmadan kim cennete girebilecek ki?

          şiada sünnet bu anlamda değil. Peygamberin de emirleri vardır Allah'ın da, ki bunlar hiç biri diğerinden habersiz de farklı da değildir. Tüm emirleri Peygamber duyurur. Peygamberin gerek kendi gerek Allah katından yönelttiği emirlerin tümü vahiy ve Allah iledir. Ve bağlayıcılık bakımından hiç biri farklı değildir. biz kullarız, ALlah ve resule itaat ederiz. hangisi emretmiş bizi ilgilendirme, o (tabiri caizse) onların işidir (iç meselesidir) bize düşen kimden geldiği değil itaattir.

          bunun yanı sıra Allah'ın da Resulün de yapın diye belirttikleri arasında nafileler vardır. yani müstehaplar. yani yapmak zorunda olmadığımız ama yaparsak çok sevap alacağımı TAVSİYELER vardır. bu tavsiyeler Peygamber yoluyla tebliğ edilir ve kaynağı Peygamber de olabilir Allah da olabilir ama sonuçta hiç biri diğerinden farklı değildir. Allah ile Peygamber tam bir uyum içinde aynı şeyleri tavsiye ederler bu bakımdan zerre farklılık da bağlayıcılık bakımından derecesi de yoktur.

          Yorum


            #6
            Ynt: Sünnet Namazlar

            sünnilerdeki namazların sünnetleri farzları gibi ayırım Allah ve Peygamberin arasını ayırmak gibi anlama geldiğinden şiada bu ayırım yoktur. bunun yerine farz ve nafile (müstehap) ayırımı vardır. ki bu ayırım doğrudur.

            ben sünniyken farzı zorunlu borç biliyordum sünneti de Peygamberimizin emri olarak biliyordum. sünneti terk ettiğimde Peygamberin emrini yapmamış olmaktan dolayı rahatsız oluyordum farzı yapınca da Allah'a borcum bitti diyordum. Ya Peygambere? onu boş ver ondan sorgulanmayacakmışız o borç değilmiş diye sünneti terk edebilirken, ama diğer yandan Peygamberi hafife almak gibi bir açmazla karşılaşıyordum kendi kendime.

            Ancak şiada böyle değil. şiada asgari zorunluk farzlar. bunlar Allah ve resulü emretmiş. bu bakımdan hiç bir farkı yok. yine Allah ve resulü nafileleri müstehap olarak tavsiye etmiş. yaparsanız çok sevap ama yapmazsanız da hesabı yok. bu durumda Peygamberi es geçmek gibi bir durum oluşmuyor. Allah katında daha da yükselmek cennette dereceni daha da artırmak Allah ve resulüyle samimiyetini daha da artırmak istiyorsan nafileleri kılarsın.

            sünni sünnet namazlarla şia nafileler arasında rekat farkının olması hadislere dayanmaktadır. nafileler şiaya göre hep ikişer rekat olarak kılınır. yani iki rekatta bir selam vermek zorunludur. şafilerde de böyle. tabi ki sünnilik batıl şia hak olduğuna göre sünnilike göre kılacaksınız...

            Yorum


              #7
              Ynt: Sünnet Namazlar

              Allah razi olsun Selmancan kardes bu kelimelerin anlamlarini ve farkliliklarini apacik sekilde beyan ettin. Acikcasi tatmin oldum da. Sunnet namazlarin nasil kilinacagini yani misal 4 rekat sunnetin nasil kilinacagini bilmiyorum ki siz 2ser halinde dediniz o sorunum da ortadan kalkti. Yalniz son cumlenizde sanirim yanlislik olmus ya da ben anlamadim.
              ""tabi ki sünnilik batıl şia hak olduğuna göre sünnilike göre kılacaksınız...""

              Sonuc itibari ile Allah razi olsun bilgilendirme icin.
              Peki vakit olarak yatsi namazinin vitiri haric hepsi onceden kilindigina gore bunlarin zamaninda ne gibi hukumler var. Yani namazdan hemen once mi, yoksa misal ikindinin sunneti icin ogleden sonra ikindi namazindan once diye mi hukum var yoksa ogleden sonra, kaza olmadigi surece ikindi namazi kilinana kadar mi. Tabi bu sorularimda namazlarin ayri ayri kilindigini varsayiyorum
              İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

              Yorum


                #8
                Ynt: Sünnet Namazlar

                Eyvah öyle mi yazmışım! Yanlışlık olmuş onun için özür dilerim. Tabi ki batıl olana göre amel edilmez, şiaya göre kılacaksınız olmalıydı. yönetici arkadaşlar onu düzeltirler inşaAllah zamanı geçtiği için biz düzeltemiyoruz.

                yok bazıları farzdan sonra da kılınıyor. onları caferilik.com ya da buradaki fıkıh bölümünden öğrenebilirsiniz mutlaka vardır. namazların nafileleri velayet.com diye ya da benzer kelimelerle yandexe yazın başlık çıkacaktır.

                istediğiniz anda kılabilirsiniz. ama ara vererek kılmak zor olabilir unutmaya neden olabilir. o yüzden farzla birlikte kılmakta yarar vardır diye düşünüyorum.
                namazların nafilelerini bir önceki vakit namazının farzından hatta nafilesinden sonra kılmalısınız.

                namazlarınızı cem de edebilirsiniz.

                namazların bir de fazilet vakitleri var. bir namazın fazilet vakti, o namazın vaktinin ilk bölümüdür. namazın vaktini ikiye ayırıyoruz. örneğin ikindi namazının vaktini ele alalım. diyelim ki 4'te giriyor 8'de çıkıyor. 4ten 6ya kadar olan vakit ikindinin fazilet vakti olmuş oluyor. bu vakitte kıldığınızda çok daha sevap.

                benim şiada çok hoşuma giden bir gelenek daha var.

                Allah günün belli vakitlerine dua kabul olma vakitleri koymuş. bu vakitler namazların ilk vakitleri. şiiler namazları ilk vakitlerinde kılmayı adet haline getirmişler, gördüğüm kadarıyla istisnaları olsa da. bu durumda ilk vakitte kılınan namazlarda dua da ediliyor zaten, dualar kabul vaktinde yapılmış oluyor.

                güzel değil mi?

                Yorum


                  #9
                  Ynt: Sünnet Namazlar

                  Tabii ki, namazin ilk vakti ile son vakti arasindaki fazilet farkini anlatan bircok sozler duydum. En etkileyicisi de bana gore " Namazin ilk vaktinde kilinmasi ile son vaktinde kilinmasi arasindaki fark, dunyanin ahirete olan farki gibidir" daha ne olsun.
                  Nafilelerin namazdan once ya da sonra kilinmasina gelince, evet yanlis soylemisim, ustteki yazmis oldugum kitapta sabah, ogle, ikindi nafileleri farzdan once, aksam ve yatsinin ki farzdan sonra imis.
                  Namazlari birlestirmeye gelince, tabii ki buna ruhsat var. Ama ayri kilinan namaz birlestirilerek kilinan namazdan her zaman daha iyidir bu da bir gercek, ha eger toplumsal olarak ve cemaat olarak dusunursek tabi bana gore de birlestirilmesi daha iyidir. Ama sozkonusu bireysel ve evde kilmak ise kisinin elinden geldigince namazi faziletli kilmasi gerekir diye dusunuyorum.
                  İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

                  Yorum


                    #10
                    Ynt: Sünnet Namazlar

                    kesinlikle doğru.

                    Rabbim ibadetlerimizi kabul olanlardan eylesin. Peygamber (s.a.a) ve Ehlibeyte (a.s) layık ve onların şefaatine nail etsin.

                    Yorum


                      #11
                      Ynt: Sünnet Namazlar

                      Insallah, insallah kardes amin.. Allah ilminizi artirsin insallah
                      İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

                      Yorum


                        #12
                        Ynt: Sünnet Namazlar

                        Esselamunaleykum degerli kardesler.
                        Benim de burada bir sorum olacakti. Ben de gücüm yettigi kadariyla nafileleri kilmak isterdim. Ancak fark ettim ki, daha bir cok borc namazlarim varmis ve benim borc olan namazlari iade etmeden nafileleri kilmam yanlis olurmus. Burda hüküm nedir?
                        Dolayisiyla, önce borc namazlarimizi kilmamizi tafsiye etmeniz gerekmiyormuydu, eger ki yukarda yazdiklarim doruysa?

                        Selmancan abi, sizede özel selamlarimi iletiyorum.

                        Yorum


                          #13
                          Ynt: Sünnet Namazlar

                          Muhammet kardes soyleyeceklerim kesin delil olmamakla birlikte kendi dusuncelerim,
                          Bu konuda hadislerle veya imamlarimizdan " kazan varsa nafile kilma" diye bir soz oldugunu dusunemem. Soyle ki, nafile namazlar belirli vakitlere ozeldir. Ornegin gece namazini baska vakitte kilamayiz, ya da cumanin sunnetini persembe kilamayiz. Ama kazaya gelince her zaman her an kilinir ki bunlar borctur. Yani yanlis anlamayin ama " ya senin kazan varken sen ne nafilesi kiliyosun, cok kilmak isriyosan git kazalarini kil" ifadesi cok yanlis. Dedigim gibi biz bu dunyadan azik toplamaliyiz elimizden geldikce. Nafileler de bu aziklarimizdan guzel birer orneklerdir. Ki bizim Ehlibeytimiz birak rekati, gece boyunca kildigi namazlar olmus. Demem o ki kardes kazan varsa tabii kilmalisin ama nafileler de onemli. Nafilenin kazasi olmaz. Gecen haftanin nafilesini suan kilamayiz ama gecen haftanin kazasini kilabiliriz. Bana gore bunlar nimet.

                          Vel asr. Innel insane lefi husr illellezine amenu ve amulissalihat, veteva savbilhakki veteva savbbisabr.
                          Andolsun Asr'a, insanlarin tumu ziyandadir. Ancak iman edip salih amellerde bulunan, birbirlerine hakki ve birbirlerine sabri tavsiye edenler baska...

                          Selametle kardesim,
                          İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

                          Yorum


                            #14
                            Ynt: Sünnet Namazlar

                            Seqhaleine kardes, aciklamalariniz icin tesekkür ederim.

                            Yani yanlis anlamayin ama " ya senin kazan varken sen ne nafilesi kiliyosun, cok kilmak isriyosan git kazalarini kil" ifadesi cok yanlis..
                            demissiniz. Dikkat ederseniz, ben yorumumda örnek olarak kendimi verdim, yani kendimden haric digerlerin amellerine karismak gibi bir niyetim olmadigi belli olmaliydi.

                            Ayrica ben de nafileleri kilmak isterim demisim, ama daha önce duyduklarimda bana baska tafsiyelerde bulunuldu. o yüzden buraya bizleri aydinlatmalari icin, konuda bilgi sahibi abilerin katkilarini bekliyorum.

                            tekrar herkese selam.

                            Yorum


                              #15
                              Ynt: Sünnet Namazlar

                              Muhammet kardes yanlis anlasilmasin ben o sozumde sizi ornek tutmadim. O sozu ben de cevrelerimden duydum ve ornek olsun diye verdim niyetim size karsi bir gonderme bulunma degildi elbette,
                              Selametle
                              İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

                              Yorum

                              YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X