Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Namaz hakkinda soru

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Namaz hakkinda soru

Allahin rahmet ve bereketi, selami Allahin masum peygamberlerine, ehlibeytine ve sonra siz degerli kardeslerimin uzerine olsun...

Suallerimi sormadan once her ne kadar bakmama ragmen yine de yanlis yere ve tekrari olan konuyu acmissam ozur diliyorum..
    Sorularima gelince,
    1. Neden namazlarda sesli ve sessiz kilma var. Yani sabah aksam ve yatsi sesli, ogle ikindi sessiz okunuyor. Nereden duydugumu hatirlamamakla birlikte sanirim aksam ve sabah vakitlerinde olmasinin sebebi diger muminlere hatirlatma vesilesi olsun diye sesli okundugunu hatirliyorum. Bunun asil hikmeti nedir net olarak. Eger hikmeti dedigim gibiyse peki neden kilinan kaza namazlar da kildigimiz namazin vaktindeki sekilde kilinmali. Ornek veriyorum sesli kilinan sabah namazinin kazasi ogle vaktine kalmissa neden ogle namazinin sessiz okunmasi sebebiyle ayni degil.

2. Sabah namazinin asil fazilet vakti ne zamandir, demek istedigim bildigim kadariyla ezandan yarim saat sonra olan vakit hafiften tan yerinin agarmasi sebebiyle daha faziletli diye saniyorum. Dedigim gibi kesin emin olmadigimdan net konusamam. Eger namazi karanlik vakitlerde sesli, aydinlik vakitlerde sessiz okuyorsak sabah namazi sabah olmasina ragmen neden sesli kiliyoruz.

3. Bu biraz ayri bir soru ama gece namazindaki son 1 rekatlik vitir namazinda kunuttan sonra allahummegfir li ... den sonra 70 defa estagfirullahe rabbi ve eutubu ileyh be 300 defa el afv dememiz gerekiyor. Yani bazi yerlerde bu 3u birlesik bazi yerlerde 70 defs estagfirullahe rabbi ve eutubu ileyh dedikten sonra el afv dememize gerek kalmiyormus yani emin degilim yine.

Kardeslerim biz bunlarin cevabini bilsek de bilmesek de hikmeti vardir illaki. Ki boyle guzel bir ortamda boyle bilgili arkadaslarla temennim cevabimi almaktir. Allah ilminizi ve bilginizi artirsin kardeslerim, vesselam.
    İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

Ynt: Namaz hakkinda soru

[quote author=Seqhaleine date=1398193428 link=topic=25484.msg173185#msg173185]
    Allahin rahmet ve bereketi, selami Allahin masum peygamberlerine, ehlibeytine ve sonra siz degerli kardeslerimin uzerine olsun...

Suallerimi sormadan once her ne kadar bakmama ragmen yine de yanlis yere ve tekrari olan konuyu acmissam ozur diliyorum..
    Sorularima gelince,
    1. Neden namazlarda sesli ve sessiz kilma var. Yani sabah aksam ve yatsi sesli, ogle ikindi sessiz okunuyor. Nereden duydugumu hatirlamamakla birlikte sanirim aksam ve sabah vakitlerinde olmasinin sebebi diger muminlere hatirlatma vesilesi olsun diye sesli okundugunu hatirliyorum. Bunun asil hikmeti nedir net olarak. Eger hikmeti dedigim gibiyse peki neden kilinan kaza namazlar da kildigimiz namazin vaktindeki sekilde kilinmali. Ornek veriyorum sesli kilinan sabah namazinin kazasi ogle vaktine kalmissa neden ogle namazinin sessiz okunmasi sebebiyle ayni degil.

C.1- Uyun-u Ahbar'ir-Rıza'da ahkamın felsefesi aöıklanırken bir hadiste şöyle geçiyor:
    “Neden bazı namazlar sesli kılınmalı da bazıları değil?” diye soracak olursa şöyle cevap verilir: Sesli kılınan namazlar karanlıkta kılınan namazlardır. Oradan geçenin cemaat namazı olduğu bilinmesi için sesli kılınıyor ki, eğer namaz kılan cemaati göremiyorsa işiterek cemaat olduğunu bilsin. Ama sessiz kılınan iki namaz gündüzdür ki, havanın aydın olduğundan cemaatin olduğu görülüp bilinecektir. Dolayısıyla artık sesin duyulmasına gerek yoktur.

Başka bir hadiste de hatırladığım kadarıyla; namazların karanlıkta sesli okunmalarının sebebi, karanlıktan dolayı onları göremeyebilenlerin o sesi duyup namaza iştirak edebilmeleri içindir. Ama gündüzleri herkesin uzaktan da olsa görebildiğinden dolayı sessiz kılmaları uygun görülmüştür. Vallah-u a'lem..

2. Sabah namazinin asil fazilet vakti ne zamandir, demek istedigim bildigim kadariyla ezandan yarim saat sonra olan vakit hafiften tan yerinin agarmasi sebebiyle daha faziletli diye saniyorum. Dedigim gibi kesin emin olmadigimdan net konusamam. Eger namazi karanlik vakitlerde sesli, aydinlik vakitlerde sessiz okuyorsak sabah namazi sabah olmasina ragmen neden sesli kiliyoruz.

C.2- Sabah namazının fazilet vakti, ezan okunmasından hemen sonra başlıyor...
    Sabah namazı sabah olmasına rağmen karanlıkta kılındığı için sesli olarak kılınıyor..

3. Bu biraz ayri bir soru ama gece namazindaki son 1 rekatlik vitir namazinda kunuttan sonra allahummegfir li ... den sonra 70 defa estagfirullahe rabbi ve eutubu ileyh be 300 defa el afv dememiz gerekiyor. Yani bazi yerlerde bu 3u birlesik bazi yerlerde 70 defs estagfirullahe rabbi ve eutubu ileyh dedikten sonra el afv dememize gerek kalmiyormus yani emin degilim yine.

C.3- Gece namazında 70 defa "esteğfirullahe rabbi ve etubu ileyh" veya 300 defa "el-af" veya 40 müminin ismi anılarak onlar için mağfiret dilenebilir, mesela "Allahummeğfir li Seqhaleine ve..."
    Nafile namazlarında vakit kısıtlı olursa veya okumaya halimiz olmazsa Hamd suresini okumak da yeterlidir.
    [/quote]

Yorum

Cevaplar icin allah razi olsun sizden, fakat yanlis hatirlamiyosam ezandan bir yarim saat yani havanin biraz daha aydinlik oldugu zaman sabah namazi daha faziletli imis. Birde bir ara sabah namazi icin camiye gitmistim arkadasla, ezan okunduktan sonra girdik camiye kimse yoktu. Biz kildik dedik heralde kacirdik hocayi diye, aradan zaman gecti cemaat toplandi o zaman kilindi. Bunun sebebi fazileti icin degil mi yoksa cemaatin camiye gelmesi icin ek sure icin mi. Aksi takdirde gercekten sabah ezanindan biraz vakit sonra kilmanin daha faziletli olduu yazisini / hadisini gordum diye hatirliyorum.

Diger cevabiniza gelince de evet sizin dediginiz gibi allahummegfir li ( isim) 40 kisinin ismi veya estagfirullahe rabbi ve eutubu ileyh veya el afv. Yani demek istedigim veya dediniz, bunlardan birinin yapilmasi yeterli yani. Ben ucunu de yapiyodum da hani gercekten sart degilse birinii de yapabilirim oyleyse?
      İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

Yorum

af buyrun, namazlari sesli veya sessiz kilmak benim de merak ettigim bir konuydu. birisinden duymustum ki, namazlari öglen ve ikindi sessiz kilmanin anlami, peygamber efendimizin saav. yasadigi dönemki ortami hatirlamak icindir bir nevi. zira öglen ve ikindi vakitlerinde insanlari rahatsiz etmemek icin sessiz mi kilinirmis, öyle birsey denilmisti bana.

böyle bir manasi da olabilir mi, namazlari sessiz kilmamizin?
        ayrica, aksam ve yatsi 3. ve 4. rekatlarda sesli mi sessiz mi kilinmali? sessiz kilinan namazlarda kendi sesimizi isitmelimiyiz, yoksa bu sart degilmidir?

Allah razi olsun...

Yorum

[quote author=Seqhaleine date=1398258682 link=topic=25484.msg173218#msg173218]
          Cevaplar icin allah razi olsun sizden, fakat yanlis hatirlamiyosam ezandan bir yarim saat yani havanin biraz daha aydinlik oldugu zaman sabah namazi daha faziletli imis. Birde bir ara sabah namazi icin camiye gitmistim arkadasla, ezan okunduktan sonra girdik camiye kimse yoktu. Biz kildik dedik heralde kacirdik hocayi diye, aradan zaman gecti cemaat toplandi o zaman kilindi. Bunun sebebi fazileti icin degil mi yoksa cemaatin camiye gelmesi icin ek sure icin mi. Aksi takdirde gercekten sabah ezanindan biraz vakit sonra kilmanin daha faziletli olduu yazisini / hadisini gordum diye hatirliyorum.

Diger cevabiniza gelince de evet sizin dediginiz gibi allahummegfir li ( isim) 40 kisinin ismi veya estagfirullahe rabbi ve eutubu ileyh veya el afv. Yani demek istedigim veya dediniz, bunlardan birinin yapilmasi yeterli yani. Ben ucunu de yapiyodum da hani gercekten sart degilse birinii de yapabilirim oyleyse?
          [/quote]

Allah Teala sizden de razı olsun inş.
          Muhterem kardeş, ben kendimden bir şey söylemiyorum, söylediklerim müçtehitlerin fetvasıdır. İmam Humeyni (r.a) ilm-i hal kitabında buyuruyor ki:
          751- "Namazın ilk vakitte kılınması, müstehaptır. Bu konu özellikle tavsiye edilmiştir. Her ne kadar ilk vakte yakın bir zamanda kılınması müstehap ise de, geciktirilmesinin herhangi bir sebepten dolayı örneğin cemaatle kılınması gibi iyi bir yönü olursa, ancak o zaman geciktirilmesinin sakıncası olmaz."
          Veya Tahrir'ul-Vesile'de şöyle buyuruyor: "Sabah namazının fazilet vakti, şafakın evvelinden doğu tarafındaki kızıllık çıkana kadardır..." (s.250, mesele: 6)

Diğer meseleye gelince; vitir namazında o dualardan birini söylemeniz yeterlidir..

Yorum

[quote author=muhammet date=1398258842 link=topic=25484.msg173219#msg173219]
            af buyrun, namazlari sesli veya sessiz kilmak benim de merak ettigim bir konuydu. birisinden duymustum ki, namazlari öglen ve ikindi sessiz kilmanin anlami, peygamber efendimizin saav. yasadigi dönemki ortami hatirlamak icindir bir nevi. zira öglen ve ikindi vakitlerinde insanlari rahatsiz etmemek icin sessiz mi kilinirmis, öyle birsey denilmisti bana.
            böyle bir manasi da olabilir mi, namazlari sessiz kilmamizin?
            ayrica, aksam ve yatsi 3. ve 4. rekatlarda sesli mi sessiz mi kilinmali? sessiz kilinan namazlarda kendi sesimizi isitmelimiyiz, yoksa bu sart degilmidir?
            Allah razi olsun...

[/quote]

Rabbim sizden de razı olsun inş
            Öğle ve ikindi namazlarının sessiz kılınmasının felsefesiyle ilgili öyle bir şey duymuş değilim, öyle bir şeyin doğru olacağını da sanmıyorum. Çünkü namaz kılma zamanları dinlenme veya uyuma zamanı değil ki diğerleri rahatsız olmuş olsun. Bir kaylule uykusu vardır, o da öğleye yakın bir zamanda sünnettir, bedenin sıhhati için de faydalıdır..
            Akşam ve yatsının 3. ve 4. rekatlarında sessiz kılınmalıdır. Evet, sessiz kılınan namazlarda kendi sesimizi yükseltmeden işitmemiz gerekir ama kalabalık olursa işitmezsek sakıncası yoktur..

Yorum

Allah razi olsun Ali Faruk kardes mutmain oldum sayenizde, Allah ilminizi artirsin insallah...

Yorum

Allah razi olsun aciklamalarinizdan dolayi.

Yorum

YUKARI ÇIK
                Çalışıyor...
                X