Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

ehli beyt mektebine göre farz namazlar

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: ehli beyt mektebine göre farz namazlar

Kac rekat oldugu felan yazmaz ama en azindan kilinacak vakitleri yazar.Ayrintilari peygamberden ögreniyoruz da,peygamber efendimizin böyle bir hadisi varmi ? Yada kendisi anne ve babasi icin namaz kilmismidir hic? Yada en azindan ümmetine tenbih etmismidir ?
    Allah Bize Yeter!
    O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

selamunaleykum bacı ehli sünnet sitesinden okuduğum bir hadisi şerifi aktarıyorum
      7)yine Ebû Hureyre ve Enes b.malik rivayetiyle"cuma gecesi aksamla yatsi arasi 2 rek'at "salatu'l-valideyn"namazi kimak,sevabini anne ve babaya bagislamak onlarin hakkini odemis gibi sevaba denktir."buyrulmustur...

ilahi-tr.org
      "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

Yorum

[quote author=muttaki link=topic=5331.msg33008#msg33008 date=1244005877]
        selamunaleykum bacı ehli sünnet sitesinden okuduğum bir hadisi şerifi aktarıyorum
        7)yine Ebû Hureyre ve Enes b.malik rivayetiyle"cuma gecesi aksamla yatsi arasi 2 rek'at "salatu'l-valideyn"namazi kimak,sevabini anne ve babaya bagislamak onlarin hakkini odemis gibi sevaba denktir."buyrulmustur...

ilahi-tr.org

[/quote]

Hakkini ödemeye denktir diyor sadece,farz olusuna dair bir sey yok.Peygamberin böyle bir tavsiyesi olmusmu ben sadece onu merak ettim?
        Allah Bize Yeter!
        O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

şia mezhebine göre farz oluşu ehli beyt a.s. tarafından aktarılmıştır.peygamber efendimiz s.a.a.nın evinin beyti o evde olanı herkesten iyi bildiği için ehli beyt a.s.dan aktarılmış olması şüphe ve sorgulamayı asla gerektirmez
          "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

Yorum

hangi imam aktarmis ?
            Allah Bize Yeter!
            O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

6.imamımız hz.caferi sadık a.s. aktarmış
              inşaallah anne babaya karşı görevlerimizle ilgili bir konu açacağım oradada okuyabilirsiniz

Yorum

tamam,okuruz insallah...
                Allah Bize Yeter!
                O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

ilk duyduğumda ben de şaşırmıştım büyük oğulun üzerine babasının kılmadıı namazların. çünkü sünnilikte yok.
                  bu konu şöyle açıklanıyor:
                  Babanın yapamadığı ama üzerine farz olan hac veya veremediği bir borcu kim yüklenir
                  mirasçıları olan çocukları...
                  hac ve borç ödeniyorsa namazın ne farkı var hatta oruç bile ödeniyor sünniliğe göre...
                  bu emirde çok büyük incelikler ve hikmetler vardır
                  düşünüldüğünde...
                  Ama hilalnur kardeşim:
                  Kur'an'da bir emir hiç olmasa
                  onu sahih bir emirle Peygamber s.a.a. buyursa farz olmaz mı
                  Bir emri Allah'ın bildirmesiyle Peygamber s.a.a. in bildirmesi arasında ne fark vardır mantıki olarak Peygamberin gönderiliş amacını da göze alarak düşün...
                  onların arasında da sorumluluk kargaşası olmasın

Yorum

Peygamberin buyrugu benim icin Allahin emridir.Ben zaten peygamberin böyle bir buyrugu varmi diye sormustum??
                    Allah Bize Yeter!
                    O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

büyük oğlan üzerine babanın kaza namazları farz
                      peki annenin kaza namazları kime farz?

Yorum

Bu arada cuma namazı öğle namazından ayrıdır ve İmam zuhur edinceye kadar farz değildir.Yanlışmı biliyorum ??

Yorum

kişi babasının ne kadar farz namaz borcunun olduğunu nasıl tespit edecekki? ben sadece anne ve babama yerine getirmedikleri borçlardan dolayı hesaplarının çetin olmaması için dua ederim bunun haricinde elimden başka bişey gelmez.

bu farz namaz babanın evlat üzerindeki olan haklarıyla açıklamaya çalışılıyo ise babanın aynı şekilde diğer küçük olan evlatlarının üzerindede hakkı vardır neden en büyüğünün üzerine farz? bu adaletle örtüşürmü bilemiyorum.

sonra annenin hakkı babadan daha fazladır. annenin namazları ne olacak gibi bir sürü akla soru gelebilir.

eğer kendi boynuma borç olan namazları eda ettiğimde , babamın namazlarını kılmamamdan dolayı Allahın bana hesap soracağına inanmıyorum.

Yorum

selamunaleykum
                            ehli beytin izinde kardeşim konudada belirtildiği gibi anne ve babanın namazları olarak geçmektedir yani anneninkide büyük oğula farzdır
                            kızılbaş kardeşim cuma namazı öğle namazını düşürür ama cuma namazı kılınan iki yer arasında 4 kilometre mesafe olup olunmadığı bilinmezse öğle namazını kılmak ihtiyat gereğidir (bu konuyla ilgili ahkam bölümünde bir demet gül başlıklı bir konu açmıştım ordanda bakabilirsiniz)
                            mektebi mülkiye kardeşim bazı şeylerin sırrını biz kullar bilemeyiz malumunuzdurki dinimiz anne babanın hakkına çok önem vermektedir elbette her evladın sorumluluğu vardır ama dinimiz büyük erkek evlada farklı bakmaktadır örneğin anne babayıda kabire büyük erkek evlat koymakla görevlidir(şia mezhebinde böyledir)

Yorum

muttaki abi bazı hükümler vardır ki teslimiyetten başka şansımız yoktur ama bazı hükümlerde vardır ki akıl ölçüsünde değerlendirmek lazım.hemen duyar duymaz kabul etmemek lazım.

kişinin ne kadar kaza namazı olduğunu kişinin kendisinden başka kim bilebilir? ben babamın ne kadar farz kaza namazı olduğunu nereden nasıl öğrenebilirim ki?

hadi bunlarıda geçtim aşağıdaki ayetler herkesin sorumluluğunun şahsi olduğunu başkasının üstlenemeyeceğini bildirmiyo mu?

"Kim iyi iş yaparsa yararı kendisinedir ve kim kötülük yaparsa zaran kendisinedir. Rabbin, kullara zulmedici değildir" (Fussilet: 46),

"Hiçbir günahkâr başkasının günahını çekmez" (Fatır: 18)

Yorum

Ehlibeyt (a.s) mektebinde Fıkhı meselelerin büyük çoğunluğunun teşrii nedenleri açıklanmamıştır. Açıklanmışsa da bizlere ulaşmamıştır. Çok az fıkhi mesele vardır ki illeti açıklanmış olsun. Dolayısıyla fıkhi konularda akıl ve mantık yürütmek kıyasa girer, kıyas ise Ehlibeyt fıkhına göre geçersizdir. Fıkhi konularda fetva vermek uzman fakihlerin işidir. Mektebi Mülkiye kardeşim, sizin yazdığınız ayetleri emin olun ki ömürlerini bu ilme adamış fakihler görmüş ve incelemişlerdir. Mukallid olduğumuz için tabbuden kabul etmekten başka seçeneğimiz yoktur.
                                kazaların büyük oğla farz olmasının nedeni rivayetlerde büyük oğul hakkında gelen rivayetlerdir. Ayrıca İlel-i Şerayi adlı eserde mirasta babanın özel eşyalarının büyük oğlana yetişmesi büyük oğlun kaza etmesi için bir neden olarak sayılmıştır. Allah en doğrusunu bilendir.
                                Ayrıca ailenin diğer çocukları da baba ve annenin kazalarını yerine getirirse bunda bir sakınca yoktur.

Anne ve babanın kaza namaz ve oruçları büyük oğla vaciptir. Ayetullah Eraki, Gulpaygani, Safi, Fazıl Lenkerani ve Nasır Mekarim Şirazi’nin fetvaları da bu yöndedir. Dolayısıyla taklit mercilerinin fetvaları farklıdır. Bazı müçtehitler ise annenin kaza namaz ve orucunun büyük oğla müstehap olduğu yönünde fetva vermişlerdir. /Tevzihul Mesail, c.1, s.789, Dipnotu)

Ayetullah Hamanei

S.550: Bir adam ölürse oruçlarının keffaretini vermek kimin üzerine farzdır? Oğul ve kızlarına keffareti vermek farz mıdır, yoksa onu başka birisi de verebilir mi?
                                C: Babanın üzerine farz olan muhayyer keffaret olsa, şöyle ki, keffaret olarak oruç tutmakla it’am (fakirleri doyurmak) hususunda muhayyer (serbest) idiyse, bu durumda keffaret, geriye bıraktığı mirastan çıkarılabilirse mirastan alınmalıdır ve eğer çıkarılamazsa ihtiyaten farz olarak büyük oğlu oruç tutmalıdır.
                                S.552: Anne-baba ölür de büyük çocuğu kız ve ikinci çocuğu ise erkek olursa namaz ve oruçlarının kazası oğluna farz mıdır?
                                C: Ölçü, babasının erkek çocukları varsa erkek çocuklar arasında büyük oğlu olmasıdır ve sorudaki takdirde, babanın namaz ve orucunun kazası ikinci çocuğu olan oğlunun üzerine farzdır; annesinin yerine getirmediği namaz ve oruçlarının kazasının oğlunun üzerine farz oluşu sabit değildir; ancak, annesinin namaz ve oruçlarının kazasını yerine getirmesi ihtiyata uygundur.

Ben babamın büyük oğluyum; acaba -babamın farz namazlarını kaza etmem gerektiğinden- hayatta olduğu müddetçe -kazaya kalan namaz ve oruçlarını- babamdan sorup araştırmak benim görevim midir, yoksa babamın mı bana bildirmesi gerekiyor? Bana bildirmediği takdirde görevim nedir?
                                C: Size, araştırma ve sorma farz değildir; bu hususla ilgili olarak babanın vasiyyet etmesi farzdır. Herhalukârda, babanın büyük oğlu babasının vefatından sonra onun yerine getirmediğini kesin olarak bildiği namaz ve oruçlarını kaza etmekle mükelleftir.

S.555: Bir adam ölür de sadece çocuklarının oturduğu bir evi miras kalırsa, diğer taraftan üzerine namaz ve oruç kazası farz olursa, büyük oğlu da günlük meşguliyeti yüzünden onları kaza edemezse acaba bu evi satarak onun namaz ve oruçlarının kazasını başka birine yaptırması farz mıdır?
                                C: Babanın üzerinde olan namaz ve oruçların kazası her durumda büyük oğlunun üzerine farzdır; ancak; meyyit, malının üçte biriyle kazaları için birisini ecîr tutmalarını vasiyet ederse ve malının üçte biri de üzerinde olan bütün kaza namaz ve oruçlar için yeterli olursa, mirasının üçte birini bu iş için harcamak farz olur.
                                S.556: Üzerine babasının kaza namazı farz olan büyük oğul ölürse büyük oğulun mirasçılarının üzerine bir şey gelir mi, yoksa kaza namazı babasının ikinci oğlunun mu üzerine intikal eder?
                                C: Büyük oğulun üzerine farz olan babasının namaz ve oruçlarının kazası ne oğlunun ve ne de kardeşinin üzerine farz olmaz.
                                S.557: Babası hiç namaz kılmazsa onun bütün kaza namazlarını yerine getirmek büyük oğlunun üzerine farz mı olur?
                                C: İhtiyaten (farz olarak) bu durumda da babasının namazlarını kaza etmesi gerekir.
                                S.558: Bütün ibadetlerini kasten terkeden babanın 50 yıla yaklaşık bütün namaz ve oruçlarını kaza etmesi büyük oğulun üzerine farz mıdır?
                                C: Kasten terkettiği durumda babasının kazalarının büyük oğula farz olmadığını söylemek uzak bir görüş değildir; ancak, bu gibi durumda da ihtiyata amel edip kazaları yerine getirmek terkedilmemelidir.
                                S.559: Büyük oğulun kendisinin üzerine kaza namaz ve oruç farz olursa ve buna babasının namaz ve oruçlarının kazası da eklenirse hangisini öne geçirmelidir?
                                C: Bu durumda, muhayyerdir; hangisine ilk önce başlarsa sahihtir.
                                S.560: Babamın üzerine bir miktar kaza namazı farz olmuştur. Ancak, babam onları kaza edemiyor. Ben ise evin büyük oğluyum -babam hayatta olduğu müddetçe- babamın kılmadığı namazlarını kaza edebilir miyim veya bu iş için başkasını ecîr tutabilir miyim?
                                C: Hayatta olan kimsenin namaz ve oruçlarını onun yerine başkasının kaza etmesi sahih değildir.

Ayetullah Sistani

BÜYÜK OĞLUN ÜZERİNE FARZ OLAN BABASININ KAZA NAMAZLARI

1371- Baba, namazını yerine getirmemiş olursa, Allah'ın emrine itaatsizlikten terk etmeyip kaza edebilecek hâlde imişse, farz ihtiyat gereği ölümünden sonra büyük oğlu onları kaza etmeli veya başkasını bu iş için ecîr (belirli ücret karşılığı bu işi yapan birini) tutmalıdır. Annenin kaza namazlarını kılmak ise, daha iyi olmakla birlikte farz değildir.

1372- Büyük oğul babasının kaza namazı olup olmadığından şüphe ederse, üzerine bir şey farz olmaz.

1373- Büyük oğul babasının kaza namazı olduğunu bilir; ancak babasının yerine getirip getirmediğinden şüphe ederse, farz ihtiyat gereği, kaza etmelidir.

1374- Hangisinin büyük oğul olduğu bilinmezse, babanın namazı kaza etmek oğullarından hiç birisinin üzerine farz olmaz. Fakat babalarının namazını kendi aralarında bölmeleri veya onları yerine getirmek için kur'a çekmeleri, müstehap ihtiyattır.

1375- Ölen kimse namazının kazası için ecîr (=ücret karşılığı naip) tutulmasını vasiyet etmiş olur ve babanın vasiyeti de geçerli olursa, artık büyük oğla bir şey farz olmaz.

1376- Büyük oğul annesinin namazlarını kılmak isterse, namazı sesli ve sessiz kılma konusunda kendi teklifine göre amel etmelidir. Şu halde annesinin sabah, akşam ve yatsı namazlarının kazasını sesli kılmalıdır.

1377- Kendisinin kaza namazı bulunan bir kimse, babasının ve annesinin namazını da yerine getirmek isterse, hangisini önce yerine getirirse sahihtir.

1378- Büyük oğul babası öldüğü zaman bulûğ çağına ermemiş veya deli olursa, baliğ olduğu veya aklı başına geldiğinde, babasının namazının kazasını kılması farz değildir.

1379- Büyük oğul babasının namazını kaza etmeden ölürse, ikinci oğla bir şey farz olmaz.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X