Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Son gun orucu

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Son gun orucu

selamun aleykum arkadaslar
    bugun resmi olarak ramazan bitse de hilal gorunmedi diye bugun de oruc tutuldu. sorum su: bugun oruc tutmadim diye 61 gun keffaresi mi uzerime hak oluyor?
    İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

Ynt: Son gun orucu

Aleyküm Selam, pazartesi günü 30 ramazandı. Yani farz olan ramazan orucunun tutulması gerekiyordu. ha 30 ramazanda oruç tutmamış yemişsiniz ha mesela 15 ramazanda. bir farkı varmıdır?

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحٖيمِ

Kim Allah’ı, O‘nun peygamberini ve inananları dost edinirse, bilsin ki şüphesiz Hizbullah galiplerin ta kendileridir.

Selam Olsun Korkmadan Ben De Varım Diyebilenlere!!

Yorum

yoktur diyelim, 61 gun mu oluyor?
      İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

Yorum

ne icin yediniz

Yorum

hic niyetlenmedim. hilal olayina da ihtimal versem de yarin bayram olmadi ertesi gunu tutarim diyodum da 61 gun olayini yeni yni ogreniyoeum. niyet etmesem bile keffaresini mi tutacagim?

Yorum

evt siz imkaniniz varken arastirmamis taklit edecek bir muctehide baglanmayi nasip eden ALLAHin bu lutfuna sirt donmus tagutun yetkisiz kimselerine uyan topluma akintiya kapilmissiniz acikcasi dini gorevinizi hafife almissiniz. 61 tutmaniz gerekir.

Yorum

ramazan icinde niyet edip etmemek isi degistirmiyor mazeretsiz olam herkes niyet etmek zorunda zaten

Yorum

nerede peki 61 gun tutmam icin delil

Yorum

nasıl bir delil istediğinizi anlamadım yukarıda gerekli cevaplar verilmiş. niyet etmeseniz bile ramazan ayında olduğumuz için oruçlu hükmündesiniz ve yiyip içmek suretiyle orucu bozmuşsunuz. ayrıca hükmü sorma öğrenme konusunda bir engeliniz yok anladığım kadarıyla.değilki bir alime veya şiiye sormak, google'dan arasanız bile pazartesi gününün bayram olarak ilan edilmediği bilgisine ulaşabilirdiniz. hangi müçtehide bağlı olduğunuzu bilmiyırum ama İmam Humeyni r.a'nın Tam İlmihal kitabında :

1659- Hükmü bilmeyiş i yüzünden orucu bozan iş lerden birini yapan kimse eğer hükmü öğrenebilir durumda olursa, farz ihtiyat gereği üzerine keffaret gerekir. Ama hükmü öğrenebilir durumda olmaz veya böyle bir hükmün farkına varmaz veyahut o işin orucu bozmadığını kesin olarak bilirse, üzerine keffaret gerekmez.

Vesselam..

Kim Allah’ı, O‘nun peygamberini ve inananları dost edinirse, bilsin ki şüphesiz Hizbullah galiplerin ta kendileridir.

Yorum

Yinede ben EhliBeyt a.s Mektebi'nin acemi talebesiyim, selmancan gibi değerli abilerimizde konuyla ilgilenmişler, müdahale edeceklerdir.

Yorum

ŞEHİD KARDEŞİM VERDİĞİNİZ HÜKÜM ORUCU BOZANLARLA İLGİLİ. BU ARKADAŞ SON GÜNÜ HİÇ NİYETLENMEMİŞ. BİR DE BENİM BİLDİĞİM BU ARKADAŞA KEFFARE GELMEZ. TABİ ŞUAN YANIMDA İLMİHAL YOK. BİRDE 61 GÜN KEFFARE GELSE BİLE BEN 61 GÜN ORUÇ TUTMAK YERİNE BİR GÜN KAZA ORUCU TUTUP, 60 FAKİRİ DE DOYURMAYI YEĞLERİM. 60 FAKİRİ DOYURMAK, 60 GÜN ORUÇ TUTMAKDAN DAHA KOLAYDIR İNŞ. YANİ ALTERNATİF VAR.
                      Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

"Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

Yorum

Hayır bu konuda özdemir kardeşim söylediklerim yanlış şehit kardeşin söyledikleri doğrudur ramazan ayında niyet etsin etmesin kefaret gerekir hem önce sağlıklı ise oruç tutması eğer gücün yetmezse fakir doyurması gerekir öyle kendi kafamıza göre yapamıyoruz

Yorum

oruç kefaretinin 61 gün olduğu tüm ilmihal kitaplarında yazıyor tam ilmihal kitabın yok mu kardeşim yoksa internetten girip imam humeyni tam ilmihal kitabını indirebilirsin

Yorum

özdemir kardeşim, 61gün orucundan bahsedilmesinin nedeni kardeşimizin ilk mesajında "61gün" yazmasından kaynaklı. yoksa tabiki alternatifleride vardır sizinde dediğiniz gibi. "hilal olayina da ihtimal versem de yarin bayram olmadi ertesi gunu tutarim diyodum" bu durum bile kendi başına bir sıkıntı zaten. yani pazartesi bayram yapıym o günün orucunu yarın tutarım gibi anladım ben. böyle bir ihtimal olduğunu biliyor ve araştırmıyor. yani deyim yerindeyse [bu tabiri kullandığım için özür dilerim] kafasına göre takılıyor. ben şuan türkiyede değilim sorabileceğim kimse yok ama ayrıntılar için en kısa zamanda bir alime sormaya çalışacam

Yorum

1. Taklit ettigim bir muctrhit yok, zorunda miyim? Zorunda olsam bile neden "hangi muctehit" ? muctehitlerin fetvalari farkli mi, hepsi bir olmasi gerekmiyor mu?

2. Ya yarin oructur ama tutmayayim. gibi bir saliverme soz konusu da degil. hatta ben oruca niyetlenmesen bir gun borcun olur, bilerek bozarsan 61 gun keffaresi var diyodum. bu hususta acaba keffaresi var midir diye suphe etmedim. etsem, bu a ragmen amaan arastiririm keffare falan cikar ugrasamam gibi bir niyetim de yoktu.

3. Niye arastirmadin imkan varken diye sorarsaniz, bilmedigim seyi bilrmem. o olgu karsima gelir ben de dogrusuna arastirmayla mesgul olur bulduktan sonra amel ederim. niye aklina gelmedi diye bir soru da olamaz zira butun muslumanlar alim olmali hemen, niye arastirmiyosun imkanin varken. ya da suan yuzlerce ciltlik tefsirler, fikih, ahkam kitaplari var. bu yaziyi okuyanlarin da imkani var, niye hepsini okumuyorsunuz diye mantikta da olunmaz.

4. Diyelim ki muctehid 61 gun diyor. bu neye gore kararlastirilmis. ya kokeni kuran ve ehlibeyte dayaniyordur, ya da alimin ictihadi sonucunda muslumanlarin bu hususta dikkatli olmalari ve korkmalari icin olamaz mi?

5. ben bilmedigim husustan nasil sorumlu tutuluyorum. 61 gunu bugun ogrendiysem gecmis orucum nasil kaza olur. bilmedigim seyin hukmu mu uzerimdedir?

6. tum bunlara ragmen yine suclu ben ve arastirmamda sabit ise o zaman bayram olmadan niye bayram namazini kiliyoruz. boyle zihniyete kim izin verdi. o zaman muaviyenin cuma namazini carsamba kildirmasi ile ayni zihniyet degil mi? ya da ben ne edeyim bayram degilse neden bayram namazini kildik desem bu sefer vebali bayram olmadan bayram namazini kildiranda midir? eger ayrilik olmasin diye sunni kardeslerimizle ayni gun mantiginda ise, sunni kardeslerimize gore mi belirleyecegiz bu duzeni?

7. Ben "bugun niyet etmedim yarin oruc varsa bile kazasini 1 gun tutarim" diye dusunup yanlis mantik gitmissem, bizim camilerimizin de " bugun bayram degil ama bayram namazini kildiralim" demeleri dogru mantik midir?

ben kimsede suc bulmaya calismiyorum. ama bilmedigim seyi yaptim diye de neredeyse munafik muamelesini de kabul edemem.

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X