Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Hakiki Tövbe’nin Merhaleleri:

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Hakiki Tövbe’nin Merhaleleri:

Hakiki Tövbe’nin Merhaleleri: Kumeyl ibni Ziyad diyor ki; “Hz.Emir-el Müminin Ali(as)’a, bir şahsın günah işledikten sonra, istiğfar etmesindeki sınır nedir? diye sordum.”

Hz.Emir(as) : “Ey Kumeyl! İstiğfarın sınırı tövbedir.”

Kumeyl: “Bu kadar mı?”

Hz.Emir(as) : “Hayır”

Kumeyl: “Öyleyse İstiğfar nasıl olmalıdır?”

Hz.Emir(as) : “Birisi günah işledikten sonra Estagfirullah derse, bu Tahriki İstigfar’dır.”

Kumeyl: “Tahriki İstigfar nasıldır?”

Hz.Emir(as) : “Lafz ve dille sınırlı yapılan istiğfardır. Elbette o da, söylediği istiğfarın, gerçek ve hakikatle denk ve beraber olmasını isterse.”

Kumeyl: “Hakikat Nedir?”

Hz.Emir(as) : “İstigfarın hakikatı, (kişi) kalben dinin nüktesini ve esprisini tasdik etsin, kendisinin gerçektende hata yaptığının kanısına varsın ve karar alsın ki, tövbe ettiği o günaha bir daha yönelmesin.”

Kumeyl: “Eğer böyle yaparsa tövbe ve istiğfarı yerine getirmiş olur mu?”

Hz.Emir(as) : “Hayır.”

Kumeyl: “Öyleyse Kamil ve Eksiksiz istigfar nedir?”

Hz.Emir(as) : “İstigfarın da merhaleleri vardır. Şöyle ki;

1-Geçmişten pişmanlık,

2-Günaha yönelmemek için karar almak,

3-Tövbe eden insanın boynundaki, günahtan kazanmış olduğu hakkı eda etmek,

4-İlahi hukuka ve terk olunmuş vacibatları eda etmek,

5-Günahın eseriyle bedende yer eden etlerin su olması, sonra derinin kemiklere yapışması ki, bu şekilde helal lokma ve malla tekrar etin yenilenmesi,

6-Günahtan nasıl lezzet aldıysa, aynı şekilde ibadetlerinde de eziyet ve zahmeti tatması gerekir.” (Tuhef-ul Ukul, s.139)

Ynt: Hakiki Tövbe’nin Merhaleleri:

Allah razı olsun.burda yazılanlardan o kadar çok şey öğreniyorum ki.işimdeki yoğunluktan kitap okumaya pek fırsatım olmuyor.ancak buraya yazılanları okuyarak o konudaki eksikliğimi tamamladığımı düşünüyorum.yazan herkesten Allah razı olsun.
    "Ali, nereye dönerse, hak onunla birliktedir.Ben neyi öğrendimse, onu Ali'ye de öğrettim, o benim ilmimin kapısıdır" Hz.Muhammed (saa)"

Yorum

Rabbim sizlerdende razi olsun.Faydali olabiliyorsak ne mutlu bize

Yorum

Allah razı olsun abla
        Derdin kendindedir bilmiyorsun, derman yine sendedir görmüyorsun, içine koca bir alem yerleştirilmiş; sen hala kendini küçük bir şey zannediyorsun. / Hz. Ali (as)

Yorum

[quote author=lebbeyk ya Mehdi!!! link=topic=2648.msg18508#msg18508 date=1240297955]
          Allah razı olsun.burda yazılanlardan o kadar çok şey öğreniyorum ki.işimdeki yoğunluktan kitap okumaya pek fırsatım olmuyor.ancak buraya yazılanları okuyarak o konudaki eksikliğimi tamamladığımı düşünüyorum.yazan herkesten Allah razı olsun.
          [/quote]

Duygu ve düşüncelerime tercuman oldun lebbeyk ya Mehdi kardeşim. Allah razı olsun sizlerden.

Yorum

Allah razi olsun...

Allah günahlarimizi affetsin...
            Yıka ruhumu merhamet lütfuyla

Bula nurlara gözlerimi n’olur

Çevir basiret çölümü aydınlıklara

Yorum

[quote author=segaleyn link=topic=2648.msg12563#msg12563 date=1237987740]

Kumeyl: “Öyleyse Kamil ve Eksiksiz istigfar nedir?”

Hz.Emir(as) : “İstigfarın da merhaleleri vardır. Şöyle ki;

1-Geçmişten pişmanlık,

2-Günaha yönelmemek için karar almak,

3-Tövbe eden insanın boynundaki, günahtan kazanmış olduğu hakkı eda etmek,

4-İlahi hukuka ve terk olunmuş vacibatları eda etmek,

5-Günahın eseriyle bedende yer eden etlerin su olması, sonra derinin kemiklere yapışması ki, bu şekilde helal lokma ve malla tekrar etin yenilenmesi,

6-Günahtan nasıl lezzet aldıysa, aynı şekilde ibadetlerinde de eziyet ve zahmeti tatması gerekir.” (Tuhef-ul Ukul, s.139)[/center][/color][/b]
              [/quote]

müthiş bi tasvir ve özet

Allah razı olsun

Yorum

YUKARI ÇIK
              Çalışıyor...
              X