Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Ayet Ve Hadislerde ŞARAP

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Ayet Ve Hadislerde ŞARAP

5- İmalı Öğüt

Resulullah (s.a.a)'in hizmetçisi Şekrani şöyle diyor:
    Ebu Cafer (Mensur Devanikî) zamanında Beyt'ül-maldan hissemi almak için aracı olacak bir kimsem yoktu. Beyt'ül-malın kapısında şaşkın bir vaziyette durmuştum.

Bu esnada gözüm İmam Cafer Sadık (a.s)'a ilişti. Yanına vararak dedim ki: "Allah beni sana feda etsin! Ben sizin hizmetçiniz Şekrani'yim."

İmam (a.s) bana merhaba dedi ve hal hatırımı sordu. Ben de isteğimi dile getirdim.

İmam (a.s) bineğinden inerek içeri girdi. Çok geçmeksizin Beyt'ül-maldan bana bir pay alıp getirdi ve torbasını benim torbama boşalttı. Daha sonra şöyle buyurdu:

"Şekranî! Güzel iş herkesten güzeldir ama bize olan nispetinden dolayı bu işin senden (olması) daha güzeldir. Kötü iş herkesten kötüdür ama senden (olması) daha kötüdür!"

İmam (a.s) imalı öğütlerle ona nasihat etti. Çünkü Şekranî şarap içiyordu.[14]
    "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Yorum

6- Eğlence Ve Şenlik Meclisi Bozuldu

Mütevekkil (Abbasilerin vampir halifesi), halkın İmam Hadi (a.s)'a yönelmesinden rahatsız olup dehşete kapıldı. Fitne peşinde olan bazı müfsitler İmam Hadi (a.s)'ın evinde, halifenin aleyhine kıyam etmeleri için bir takım silah, yazı ve eşyaların toplanmış olduğunu Mütevekkil'e haber vermişlerdi.

Mütevekkil, haber vermeksizin Türklerden olan bir grup kimseleri, İmam Hadi (a.s)'ın evine gönderdi. Memurlar İmam (a.s)'ın evine saldırdılar. Evin her tarafını aradılarsa da bir şey bulamadılar. Arama işi bittikten sonra İmam (a.s)'ı, üzerine yünlü bir elbise atıp kapısı kapalı bir odada ibadet ve Kur'ân okumakla meşgul olduğu bir halde görünce hemen İmam'ı yakalayıp Mütevekkil'in yanına götürerek, "Biz O'nun evinde bir şey bulamadık. Onun kıbleye doğru oturup Kur'ân okuduğunu gördük" dediler.
      Abbasi halifesi Mütevekkil, eğlence meclisinin başında oturup şarap içmekle meşgul iken İmam (a.s) içeri girdi. İmam'ı görünce Hazretin heybet ve azameti onu sardı. Elinde olmaksızın İmam'a saygı göstererek O'nu kendi kenarında oturttu, elinde bulunan şarap bardağını da Hazrete ikram etti.

İmam (a.s): "Allah'a and olsun ki, kesinlikle benim et ve kanıma şarap karışmamıştır; beni bundan muaf et" dedi. O da artık ısrar etmedi.

Mütevekkil daha sonra şöyle dedi: O halde bize bir şiir oku, şiir okumanla bizim meclisimizi şenlendir.

İmam (a.s) cevaben, "Ben fazla şiir bilmiyorum" buyurdular.

Halife, "Kurtuluş yolu yoktur, okumalısın" dedi.

İmam (a.s) onun bu ısrarı üzerine şöyle bir şiir okudular:

Onlar (Güçlü ve kan dökücü yöneticiler) dağların doruklarında sabahladılar; koruyordu onları güçlü kişiler, ama bir fayda etmedi.
      İzzetten sonra kendi kalelerinden aşağı indirildiler; karanlık ve dar çukurlara dolduruldular; indikleri yer ne de kötü idi!
      Defnedildikten sonra da birisi şöyle feryat etti: Nerede o taçlar ve ziynetler?
      Nerede o perde ve tüller arkasında saklanan yüzler?
      Kabir onlardan taraf fasih bir şekilde şöyle cevap verdi: O yüzlerin üzerinde kurtlar (haşereler) savaşıyor.
      Onlar bu dünyada uzun bir süre yiyip içtiler; ama bugün o yiyip içmeden sonra kendileri başkalarına yem oldular. [15]

İmam (a.s)'ın sözleri Mütevekkil'in sert kalbini öyle etkiledi ki, elinde olmaksızın ağladı; öyle ki, gözlerinin yaşı sakalını ıslattı. Mecliste bulunanlar da ağladılar. Mütevekkil daha sonra şarap bardağını yere çaldı; artık o eğlence meclisi bozulup başka bir havaya büründü. Mütevekkil dört bin dinar İmam a.s)'a takdim ederek saygıyla O'nu evine uğurladı.[16]
      "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Yorum

7- Resulellah'ın Tavsiyesi

Hz. Ali (a.s) şöyle diyor:
        Bir şahıs Hz. Resulullah (s.a.a)'in huzuruna gelerek Hazretin kendisine tavsiyede bulunmasını istedi. Resulullah (s.a.a) ona şöyle tavsiye ettiler:

"Benim sana tavsiyem şudur ki; parçalansan, ateşe atılıp yakılsan bile Allah'a şirk koşma.
        Annene ve babana eziyet etme; eğer dünyadan göçmeni bile emretseler öyle yap.
        İhtiyacından fazla kalan malını dini kardeşinin ihtiyarına bırak.
        Müslüman kardeşinle karşılaştığında açık yüzlü ol.
        Halka ihanet etme.
        Gördüğün her Müslümana selam ver.
        İnsanları İslam'a davet et.
        Bil ki, her sorunu çözmenin (sıkıntısı olanın sıkıntısını gidermenin), Hz. Yakub'un oğullarından bir köleyi azat etmek kadar sevabı vardır.
        Bil ki, şarap ve her sarhoş edici şey de haramdır."[17]
        [4] - Vesail'uş- Şia, c. 25, haram içecekler babları, 12. bab, 32003. hadis
        [5] - Vesail'uş- Şia, c. 25, haram içecekler babları, 12. bab, 32009. hadis
        [6] - Vesail'uş- Şia, c. 25, haram içecekler babları, 12. bab, 31992. hadis
        [7] - Kafi, c. 1, s. 403, Bab-u Enne'l Hemre Re's-u Kulli İsm'in ve Şerrin, 8. hadis
        [8] - Vesail'uş- Şia, c. 25, Haram İçecekler Babları, 12. Bab, 31980. hadis
        [9]- Bihar, c. 40, s. 297
        [10] - Bihar, c. 3, s. 49
        [11]- Bihar'ul-Envar, c. 47, s. 39
        [12] - Nisa / 5
        [13] - Bihar, c.103, s. 84
        [14] - Bihar, c. 47, s. 349
        [15] - A'yan'uş- Şia'da (c. 2, s. 38) şiirin devamı şöyle:
        Nice yıllar sarfettiler, binalar yükseltip meskenler kurabilmek için; ama sonunda evlerini de, ailelerini de bırakıp gittiler.
        Nice hazineler toplayıp mallar yığdılar; sonunda hepsini de düşmanlara dağıtıp göçtüler. (Müt.)
        [16] - Bihar, c. 50, c. 211
        [17] - Bihar'ul-Envar,c. 77,s. 136

Yorum

Allah razı olsun hocam güzel bir çalışma olmuş
          Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
          İmam Ali (a.s)

Yorum

[quote author=mikdat link=topic=5416.msg32618#msg32618 date=1243881110]
            [/quote]

Allah sizden de razı olsun inş,
            beğendiğiniz için mutlu oldum, teşekkürler

Yorum

ne demek hocam biz teşekkür ederiz,çalışmalarınız bize büyük ilham oluyor
              Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
              İmam Ali (a.s)

Yorum

[quote author=mikdat link=topic=5416.msg32618#msg32618 date=1243881110]
                [/quote]

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

YUKARI ÇIK
                Çalışıyor...
                X