Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

[ Güzel Ahlak ]

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

[ Güzel Ahlak ]

Güzel Ahlâk

Güzel ahlâk, başkalarını muhabbet tuzağında esir eden bir kementtir. Güzel ahlak ve güzel bir diyalogdan hoşlanma­yan ve insanın cazip tavırlarından etkilenmeyen bir kimse var mıdır?

İmam Sadık (a.s)’a; “Güzel ahlâkın haddi ve sınırı nedir?” diye sorduklarında şöyle buyurdular: “Ahlâkını yumuşatman, sözlerini temizlemen ve din kardeşlerinle açık ve güler bir yüzle karşılaşmandır.”[1]

Açık ve güler yüzlülük, Allah Resulünün en bariz sıfatlarındandı. İnsanları İslam’a çeken ve on­ları İslam Peygamberi’nin şahsına hayran bırakan da yine bu güzel ahlak ve sıfat idi.

Allah-u Teâla, kendi Resulü hakkında şöyle buyurmaktadır: “Şüphesiz sen, elbette yüce bir ahlâk üzeresin.”[2]

Yine buyurmuştur ki: “Allah’ın rahmeti sayesinde onlara yumuşak davrandın! Eğer kaba ve katı yürekli olsaydın, hiç şüphesiz etrafından dağılıp giderlerdi.”[3]

Allah-u Teâla ayetin devamında şöyle buyur­maktadır: “Öyleyse onları affet; on­ların bağışlanmalarını dile, iş hakkında onlara danış.”

Demek ki, “affetmek”, “bağışlama dilemek” ve “istişare yapmak” güzel ahlâkın, halkı gözetmenin ve cazip davranışların diğer örnekleridir. Çünkü bu, in­sanlara itimat etme ve onlara değer vermenin bir şeklidir. Aynı zamanda böyle davranış, şahsın cazibe etkenidir.

İmam Hasan (a.s) şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz güzelin en güzeli, güzel ahlaktır.”[4]
    Allah Resulü (s.a.a): “Güzel ahlak, dünya ve ahiret hayrıyla birliktedir.”[5]
    Ali (a.s): “Güzel ahlak, her iyiliğin başıdır.”[6]

Allah Resulü (s.a.a): “Kimin ahlakı güzel olursa Allah onu gündüzleri oruç tutan, geceleri ise ibadetle geçiren bir kimsenin makamına ulaştırır. [7]

Hakeza: “Kıyamet günü kulun terazisine konulacak ilk şey güzel ahlakıdır.”[8]

Hakeza Resulullah (s.a.a): “Şüphesiz kıyamet günü bana en sevimli ve en yakın olanınız, ahlakı en güzel ve tevazusu en fazla olanınızdır.”[9]

Resulullah (s.a.a), Emir’ul-Müminin Ali’ye (a.s); “Sana, ahlakıma en çok benzeyeninizi haber vereyim mi? ” diye sorunca, Emir’ul-Müminin Ali (a.s), “Evet” dedi. Bunun üzerine Resulullah (s.a.a); “Ahlakı en güzel olanınız, hilmi en büyük olan, yakınlarına en çok iyilik eden ve en çok insaf göstereninizdir”[10] buyurdular.

Güzel ahlak o kadar değerli ve yücedir ki yüce İslam Peygamberi onun kendisinin biset sebebi olduğunu ilan buyurmuştur: “Şüphesiz ben ahlakı yücelikleri tamamlamak için gönderildim.”[11]

Allah Resulü: “Şüphesiz ben ahlak güzelliğini tamamlamak için gönderildim.”[12]
    Hakeza: “Güzel ahlak, dinin yarısıdır.”[13]
    İmam Ali (a.s): “Müminin kitabının başlığı ahlakının güzelliğidir.”[14]
    İmam Sadık (a.s): “Güzel ahlaktan daha tatlı bir hayat yoktur.”[15]

İyi Ahlakın Sonuçları

Resulullah (s.a.a): “Kul, ibadetinde ne kadar da zayıf olsa, güzel ahlak sayesinde ahirette büyük derecelere ve yüce makamlara ulaşır.”[16]

Resulullah (s.a.a): “Şüphesiz güzel ahlaklı insanın, gündüzleri oruç tutup geceleri ibadetle geçiren kimse gibi sevabı vardır.”[17]

Resulullah (s.a.a): “Amel terazisinde güzel ahlaktan daha ağır gelen bir şey yoktur.”[18]

Resulullah (s.a.a): “Şüphesiz sizlerden bana en sevimli ve kıyamet günü bana en yakın oturanınız ahlak açısından en güzeliniz ve en çok tevazu göstereninizdir.”[19]

Resulullah (s.a.a): “Müminlerin iman açısından en kamili, ahlak açısından en güzel olanıdır.”[20]
    Güzel Ahlakın Anlamı

İmam Ali (a.s): “Güzel ahlak üç şeydedir: Haramlardan sakınmada, helal rızık talep etmede ve ailesinin refahını sağlamada.”[21]

İmam Ali (a.s): “Şüphesiz selam vermek güzel ahlaktandır.”[22]

İmam Sadık (a.s) güzel ahlakın tarifi hakkında sorulunca şöyle buyurmuştur: “Yumuşak huylu olman, güzel ve edepli konuşman ve kardeşine güler yüzlü davranmandır.”[23]

Ahlaki Yücelikler

Resulullah (s.a.a): “Şüphesiz Allah ahlaki yücelikleri sever ve aşağılık huylardan hoşlanmaz.”[24]

İmam Ali (a.s): “Ahlaki yücelikler üzere olun. Şüphesiz ahlaki yücelikler (insanın) yücelişini sağlar. Ahlaki aşağılıklardan sakının. Şüphesiz ahlaki aşağılıklar şerafetli insanı düşürür ve azameti yok eder.”[25]

İmam Ali (a.s): “Ahlaki yücelikleri elde etmekte çalışkan ve dayanıklı olun.”[26] ( ! )

İmam Ali (a.s): “En üstün yücelik nimetleri tamamlamaktır.”[27]

Güzel Ahlakın Meyveleri

Resulullah (s.a.a): “Güzel ahlak dostluğu kökleştirir.”[28]

İmam Ali (a.s): “Ahlakını güzelleştir ki Allah hesabını hafifletsin.”[29]

İmam Sadık (a.s): “Güzel ahlak rızkı artırır.”[30]

İmam Sadık (a.s): “Şüphesiz iyilik ve güzel ahlak evleri imar eder ve ömürleri uzatır.”[31]

İmam Sadık (a.s): “Güzel ahlak güneşin buzu erittiği gibi günahları eritir/tüketir.”[32]
    Üstün Ahlak

İmam Ali (a.s): “En üstün ahlak cömertlik ve faydası en genel ahlak ise adalettir.”[33]

İmam Ali (a.s): “En şerafetli ahlak tevazu, hilim ve yumuşak huyluluktur.”[34]

İmam Bakır (a.s), en üstün ahlak hakkında sorulunca şöyle buyurmuştur: “Sabır ve bağışlayıcılık.”[35]

Ahlaki Konulardan

İmam Sadık (a.s): “Şüphesiz yüce hasletler birbirine bağlıdır.”[36]

Sevgi İlanı

“İçinizden, kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi, O’nun varlığının belgelerindendir. Bunlarda, düşünen topluluk için dersler vardır.”[37]

İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: “İnsanların sevgisini elde edebilen kimseye Allah rahmet etsin.”[38]

İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: “Allah’ın nimetini küfre çeviren kimseye eyvahlar olsun; birbirini Allah için seven kimseye de ne mutlu.”[39]

Müminlerin Emiri Hz. Ali (a.s): “İnsanların ihsan açısından en üstünü, sevgiyi başlatandır.”[40]

Kudsi bir hadiste şöyle yer almıştır: “Yaratıklar benim ailemdir. Benim nezdimde en sevimli olanlar, onlara en şefkatli davrananlar ve ihtiyaçlarını gidermede en çok çalışanlardır.”[41]

İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: “Kadınları sevmek Peygamberlerin ahlakındandır.”[42]

İslam Peygamberi (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Erkeğin kadına: “Seni seviyorum” demesi alsa kadının kalbinden gitmez.”[43]

İmam Sadık (a.s) ise şöyle buyurmuştur: “Erkeğin kadına sevgisi çoğaldıkça imanı da artar.”[44]

[1] Meani’l-Ahbar, Saduk, 253

[2] - Kalem/4

[3] Âl-i İmran /159

[4] - Mizan’ul-Hikme, c. 3, s. 137- 138

[5] - a.g.e

[6] - a.g.e

[7] - a.g.e

[8] - Bihar, c. 71, s. 385

[9] - a.g.e s. 388

[10] - Bihar, c. 77, s. 58

[11] - Mizan’ul-Hikme, c. 3, s. 149

[12] - a.g.e

[13] - Hisal, 30/106

[14] - Bihar, 71/392

[15] - İlel’uş-Şerayi’, 560

[16] - Meheccet’ul-Beyza, 5/93

[17] - Kafi, 2/100

[18] - Uyun-u Ahbar’ir-Rıza (a. s), 2/37

[19] - Bihar, 71/385

[20] - Emali-yi Tusi, s. 140

[21] - Bihar, 71/394

[22] - Gurer’ul-Hikem, 3404

[23] - Meani’l-Ahbar, 253

[24] - Kenz’ul-Ummal, 5180. hadis

[25] - Bihar, 78/53

[26] - Gurer’ul-Hikem, 4712

[27] - a.g.e 2983

[28] - Bihar, 71/148

[29] - Emali-yi Saduk, 174

[30] - Bihar, s. 71/395

[31] - Bihar, c. 71, s. 395

[32] - Kafi, 2/100

[33] - Gurer’ul-Hikem, 3219. H.

[34] - a.g.e 3223. H.

[35] - Bihar, 36/358

[36] - Emali et-Tusi, 301

[37] - Rum/21

[38] - Mizan’ul-Hikmet, c. 2, s. 205

[39] - Vesail, Alu’l Beyt baskısı, c. 16, s. 171

[40] - Mizan’ul-Hikmet, c. 2, s. 210

[41] - Kafi, c. 2, s. 199

[42] - Vesail, Alu’l Beyt baskısı, c. 20, s. 22-23

[43] - a.g.e

[44] - a.g.e

ehlibeyt-nuru.com
    "Biz aşkı neynevada öğrendik hani o ihanet diyarında zulme meydan okuyarak baş kaldıran kızıl güllerle."

Ynt: [ Güzel Ahlak ]

Eline Sağlık
    Güzel Bir Konu

Yorum

YUKARI ÇIK
    Çalışıyor...
    X