Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Çocuklara Davranış Şekli (1)

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    Çocuklara Davranış Şekli (1)

    Çocuklarınıza hediye aldığınızda önce kız çocuğuna verin.


    2-Çocuklarınızla oynayın. Büyüklerin çocuklarla oynaması günümüz eğitim sisteminde çok önem verilen konulardan biridir.
    Dini önderlerimiz bu temel eğitim konusuna çok önem verirlerdi. Müslümanları da buna dikkat etmeleri konusunda uyarırlardı. Nakledilen bir rivayette Peygamberimiz şöyle buyuruyor: “Yanında çocuk olan biri, eğitimi için onunla oynamalıdır.”
    Hz. Ali de şöyle buyuruyor: “Çocuğu olan biri, kendisini çocuk seviyesine indirmek zorunda kalsa bile, çocuğun eğitimi için onunla oynamalıdır.

    3-Ağladığı için kesinlikle çocuğunuza vurmayın.
    4-Çocuğunuzu sevin, onu öpün. Bazı rivayetlerde “çocuğunuzu her öptüğünüzde cennette bir makam verilir” denmektedir.
    5-Çocuğunuza selam vererek ona değer verin. Çocuk size selam verirse, onun selamını alarak şahsiyetini güçlendirin ve önemsediğinizi gösterin. Peygamberimizin sevilen güzel ahlakından biri de, büyük küçük demeden herkese selam vermesiydi.
    Bazen değişik yollarla onlara değer verdiğimizi göstermek, çocuğun daha küçükken olumlu bir ahlakla yetişmesine sebep olur.
    İmam Ali halk içerisinde çocuklarına soru sorarak veya halkın sorduğu bazı soruları onlara yönelterek onlara değer verirdi.
    Anne baba çocuklarının şahsiyetine değer vererek onları doğru bir şekilde yetiştirmelidir. Onun tabii isteklerini yerine getirmezlerse, çocuk tabii olmayan yollarla yaramazlık, günah ve yanlış davranışlarla başkalarının kalbinde yer edinmeye çalışırlar. Bu yolla kendilerine şahsiyet kazanmaya çabalar.
    Şahsiyet, bağımsız olmak, irade, kendine güven, girişkenlik, doğruluk ve diğer önemli birçok özellikler anne babanın yanında alınmaya başlanır.
    Kendisiyle insani bir muamele edilmeyen, ailenin muhterem bir ferdi sayılmayan çocuklar, büyüdüklerinde müstakil ve doğru bir şahsiyete sahip olamazlar.
    6-Çocukları yaptıkları çocuksu hareketlerinden dolayı kınamayın, küçümsemeyin, alay etmeyin.

    #2
    Ynt: Çocuklara Davranış Şekli (1)

    Devamlı olarak bir şeyi yaptırmak için emir vermeyin ve ya bir şeyi engellemek için karşı çıkmayın. Çünkü bu hareket onların size karşı cüretkâr olmalarına sebep olur.

    Çocukken anne babasına cüretkar davrananlar büyüdüklerinde onlara itaat etmezler ve asi yetişirler.
    8-Çocuklara verdiğimiz sözlerinizi mutlaka yerine getirin. Ahde vefa etmek imanın alametlerinden biridir. Yüce Allah'ta İsra süresinde Verilen ahitlere vefa edilmesini emretmektedir. Muminun süresinde de verilen sözü yerine getirmeği müminlerin sıfatlarında saymaktadır.
    Verilen sözü yerine getirmek insani erdemlerin ve saadet yolunun en önemli unsurlarından biridir. Bunun temeli de çocukluktan atılmalıdır. Peygamberimiz (s.a.a) şöyle buyuruyor:
    “Çocuklara verdiğiniz sözleri yerine getirin. Çünkü onlar sizi veliyi nimet olarak görmekteler.”

    9-Çocukları şımarık yetiştirmek, onların zayıf ve iradesiz varlıklar olarak yetişmelerine sebep olur. Böyle çocuklar küçükken anne babalarına yaptıkları yanlış işlerle zahmet verir, onlara sorun yaratırlar.
    Şımarık yetişen bir çocuk, iki büyük musibete duçar olmuş demektir.
    Öncelikle böyle çocuklar herkesin, özellikle de anne babasının devamlı olarak onu sevmelerini, dediği her şeyi yerine getirmelerini, ona devamlı değer vermelerini isterler. Böyle yetişen çocuklar, sonraki dönemlerde halkın kendisine değer vermediğini, hatta onu alaya aldıklarını görünce çok rahatsız olurlar. Kendilerinde küçülme ve hakaret duyguları yeşermeye başlar. Bu aşağılanma ve halkın arasından itilme duygusu, onu sinirli ve sert bir karaktere doğru iter. Çabuk sinirlenen, sabırsız, kötü davranışlı ve itici bir insan olurlar. Halka karşı kötümserdirler. Bu yüzden onlardan, çirkin sözler ve uygunsuz davranışlar yoluyla intikam almaya çalışırlar.
    10- Büyüklerin gücü ve kaba kuvvetiyle hakarete uğrayan çocuklardaki en büyük şahsiyet kaybı özgüvenlerini yitirmeleridir. Çocuklardaki özgüveni kaybetmenin en büyük sebeplerinden biri, çocukların toplum içerisinde şahsiyetlerinin kırılmasıdır.
    Özgüveni yok eden başka bir sebep, çocukların azmini kırmaktır. “Boş yer uğraşma” “Sen yapamazsın” “Kırarsın, dökersin”sözleri onların kendilerine olan güvenlerini yok eder.

    Tercüme (Sima Mikhbor)

    Yorum

    YUKARI ÇIK
    Çalışıyor...
    X