ÇOCUKLARIN ANA-BABA ÜZERİNDEKİ HAKLARI
Ana-babanın çocuklar üzerinde bir takım hakları olduğu gibi çocukların da onların üzerinde bir takım hakları vardır. İslam bu konuya da çok önem vermiş ve bu alanda bir takım emir ve yasaklar belirtmiştir. Çocuklarının kendilerine ve topluma yararlı olmasını isteyen anne ve babalar, mutlaka bu emir ve yasakları iyice öğrenmelidirler.
Bunları öğrenmeden onları güzel bir şekilde eğitmek, her anne ve babanın yapabileceği kolay bir iş değildir. Onları İslamî eğitimle eğitmek isteyen anne ve babalar, ilk önce mutlaka İslam’ın bu konudaki emir ve nehiylerini öğrenmeli ve daha sonra onlara göre amel etmeğe çalışmalıdırlar; aksi takdirde iyi netice elde etmeği beklemeleri yersiz bir bekleyiştir.
Kadın ve erkekler, anne ve baba olmadan önce, çocuğun eğitim ve öğretim yöntemini çok iyi öğrenmeli ve daha sonra çocuk yapmalıdırlar. Zira çocuğun terbiye safhaları doğumunun başlangıcından, hatta doğumundan önce başlamaktadır. İşte bu hassas safhada, çocuğun latif ve hassas tabiatı kalıba girmekte, onun ahlakının, davranışının, adetlerinin ve hatta fikirlerinin bile temeli atılmaktadır. Anne ve babaların bu hassas safhalardan gafil olmamaları ve eğitim ve öğretimi sonraki zamanlara bırakmamaları gerekir.
Biz bu makalemizde, anne ve babanın çocuklarına oranla olan vazifelerini kısa bir şekilde anlatmaya çalıştık. Ama anne ve babanın sorumlulukları çok büyük olduğundan dolayı onların yapmaları gereken bütün vazifeleri bu makalede anlatmak mümkün değildir. İşte bundan dolayı bütün anne ve babalardan ricam, bu konuda yazılmış olan daha geniş kitaplara müracaat etmeleri ve kendi vazifelerini iyi bir şekilde öğrenmeleridir. Şimdi arz ettiğim vazifelerden bazılarına değiniyoruz:
Yorum