Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Baş örtülü kızlar kiminle evlenecek?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Baş örtülü kızlar kiminle evlenecek?

ilk konumu bu bölümde açmak istemezdim fakat bu yazıyı bu forum ile paylaşma gereği duydum. Kızlar erkelerden, erkeklerde kızlardan şikayetçi. Bir arayı bulamadılar gitti

-Yirmibeşi aştıktan sonra evlenmek zordur. Kimseyi beğenmiyorsun. Vakit çok geç olmadan taliplerinden birini kabul et. Bak söylemedi deme yoksa evde kalacaksın!
    Bu günlerde annem aynı nakaratı diline dolamış, temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp önüme sürüyor. Eee yaş yirmibeşe yaklaştı ya, bizim için de alarm kurulmuştu artık.İyi güzel de sanki evlenecek biri vardı, ben evlenmiyordum. Bahsettiği taliblere gelince... Hepsi birbirinden muhteşem, seç beğen al! Hangisinden başlasam?

Sırasıyla gideyim en iyisi. Muhasebeci olan annesini görevlendirmiş, kendisine iyi bir eş seçsin diye. Anne, tavsiye ile geldi gördü. İyi hoş geleneklerimiz böyle. Ertesi akşam istemeye geldiler. Münasib bir dille evlenmeyi düşünmediğimi ilettim. Ertesi akşam tekrar geldiler, aynı cevap. İnanmayacaksınız ertesi akşam tekrar... Ve bu süre zarfında damat adayı bir kez dahi teşrif etmediler. Ya bu mesele onun için çok sıradan basit meseleydi, ya da kendisine eş değil annesine gelin aranıyordu. Hani biz başörtülüyüz ya! Neyimize gerek görüntü, muhabbet, fikir birliği... Evlilik mi, evlilik işte.

Doktor adayı olan genç görmüş beğenmiş, talib oldu. Yaşam biçimleri tamamen farklıydı. Beni beğenmesi ilginçti. Fakat onun niyeti de kazara ağızlarından kaçtı. Fiziksel güzelliğimden etkilendiğini söylemiş, başörtümü evlendikten sonra çıkaracakmışım! Ne sakat bir mantık Yarabbi! Onca başörtüsüz varken sen gel... Başörtülü eşini yanında gururla taşıyamayacak olan birisi neden ona talib olur ki? Sanki onun için örtündüm de, onun için vazgeçeceğim. Tövbe tövbe...

Birde şu teknisyen vardı. Evlenirsek bilmem kaç tane bilezik takacağını, nasıl altın setler alacağını referans olarak sunan. Acaba erkekler kadınları, mal mülkle gözlerini boyayıp satın alacakları bir meta olarak mı görüyorlar?
    Bıktırıcı ısrarlar sonucunda yüzyüze görüşmeyi kabul ettiğim ilk ve son aday macerası ise tam bir şenlikti. Ne büyük sıkıntı Yarabbi, ne konuşacağım bu zatla? Benim için en makul soru, sevdiği yazarlar, okuduğu kitaplar, önemsediği fikir insanlarını, sordum. Kitapların, fikirlerin o kadar önemli olmadığını söylemez mi! Bunun üzerine bir tartışma başladı. Benim dünyama o kadar yabancı, cehaleti inanılmaz ki... Ama çok zenginmiş! Ardımdan çok ukala olduğumu söylemiş. Amenna... Bu macera da böyle alnımın akıyla sonuçlandı.

Bu yaşadıklarım karamsarlığımın en hafif etkenleri aslında. Tereddütlerimin en vahim, en çekinceli sebebi, çevremde şahit olduğum evlilik örnekleri. Bir ömür,( inancıma göre ebedi ömrümde de) onunla birlikte yürüyeceğim yolda ki engeller, kazalar, hatta uçurumlar korkutuyor gözümü. Kesiyor dizlerimdeki takatı. Öyle manzaralar var ki önümde hiç bu yola çıkmadan ölesim geliyor.

Pür tesettür bir genç kızken, evlendikten birkaç yıl sonra kocasının kariyer hırsı sebebiyle manken edasıyla dolaşan arkadaşımdan mı bahsetsem?

Severek evlendikten sonra geçen yıllarla birlikte karısını artık beğenmeyip genç bir kızı bekar olduğuna inandırıp, ikinci eş olarak almaya uğraşan ilahiyatçı abiden mi bahsetsem?

Bir zamanlar imanla, inançla dünyalar kurup dünyalar yıkan mücahide ablaların akademisyen ya da siyasetçi eşlerine halel gelmesin diye sıradanlaşıp o gün senin bu gün benim gezip köhnemelerinden mi dem vursam?

Evlenene kadar kendisiyle aynı cephedeymiş gibi görünüp, her arzusuna boyun eğen kocasının evlendikten sonra ki hayatıyla şoke olan biçareyi hiç anlatmasam mı? Aklına dahi gelmeyecek günahların şahidi şimdi o. Baba evi dul kadını istemez, evde ki hayat çekilesi değil. Bir de omuzunda masum yavrunun yükü...

Bunca menfi örnek gözünüzün önündeyken gelin de evlenin şimdi. Birşey değil, adım "kendini beğenmişe" çıktı, kimseyi beğenmiyormuşum! Oysa istediğim çok şey değil, anlatamıyorum. Ne mal, mülk; ne ün, kariyer... O kul ki:
    Gönülden Hak desin, gönlünü Hakka versin
    Hani bir ağabey soruyor ya: Başörtülü kızlarla kim evlenecek diye, Bence mesele başka: Başörtülü kızlar kiminle evlenecek?

"NE ISTERSEN ONU YAP! AMA ALLAH'IN HER ZAMAN SENIN YANINDA HAZIR VE NAZIR OLDUGUNU HIC UNUTMA!"
    ALINTIDIR

Ynt: Baş örtülü kızlar kiminle evlenecek?

[quote author=MÜDDESSİR link=topic=6239.msg40227#msg40227 date=1246430351]
    başörtülü kız para pul derdinde değil
    yakışıklıymış uzunmuş kısaymış derdinde de değil vs vs
    başörtülü kız imanlı ahlaklı anlayışlı bir eş derdinde :-\[/quote]

Bu sözler genel olmasa gerek. Şayet genelse katılmam mümkün değil. Başörtülü kızların bitmez tükenmez istekleri bence açık kızların isteklerini geçti, gidiyor. (Genellemiyorum ama hiç olmazsa içinde bulunduğum toplumu örnek gösteriyorum)

Rabbim iyi kadınları erkeklere, iyi erkekleri iyi kadınlara, kötü kadınları kötü erkeklere, kötü erkekleri ise kötü kadınlara nasip etsin inş.

Yorum

Ayrıca anneside bir noktaa iyi değinmiş... 25 yaşına geldin artık birini bul yoksa birileri seni bulur karpuz gibi seçer seni ....
      Bende bu konudan müzdaribim. Ama daha farklı şekilde.
      Dindar kardeşlerimiz abilerimiz eş bakarken neden kendilerinden en az 5 yaş kücük olmalı filan diye düşünmekteler? Defalarca sordum daha iyi olur daha geç çöker, saygı açısından daha iyi olur diye uyduruk şeyler soylediler.
      Peygamberin sunneti uzerine konuşulunca herkez atıp tutuyor, iş tatbiğe gelince nefse bahaneler üretiliyor. H.z. Hatice Peygamberimizden kaç yaş büyüktü?

''aslında çok güzel bir konu açmışsınız yazacak o kadar şey var ki ...''

Evet çok şey var yazacak

Yorum

[quote author=MÜDDESSİR link=topic=6239.msg40238#msg40238 date=1246432586]
        konu şimdide yaşa mı geldi

bencede 4-5 yaş erkek büyük olmalı

ayrıca hz Muhammed (saa)'in diğer eşleride kendinden büyük müydü? hayır
        Hz Hatice ile evliliği çok ayrı bir konudur ki hz hatice'nin 25-28 yaşlarında olduğu da söyleniyor....

25 yaşına gelen kızda evde kalmış olmuyor ki eğer üniversite okuyorsa zaten üniversiteyi bitirdiğinde 24 yaşında oluyor

tabi yine fazla beklememek lazım

[/quote]

Ama 4-5 yaş büyük olmasının sebebi nedir? Sence demeye teşvik eden??

Aradığım koşullar varsa yaşın benim için hiç bir önemi yok.

Yorum

Bunlar nefse bahaneler İş yerimizde 24 yaşında bir abi var, kendinden 3 yaş büyük bir kız aldı. Tum kalbimle soyluyorum herhalde dunyanin en iyi, en mutlu çiftleri galiba kendileridir maşallah...

Ayrıca Can Dündarında bir yazısı var onuda buraya ekliyim...

Can Dündar'dan Evlilik

Evlilik, inanmadığım halde içerisinde 17 seneyi
          bitirdiğim bir kurum benim için..
          17 senede (abartmıyorum) 40 çift arkadaşımın son
          verdiği kurum aynı zamanda da...
          Evliliğimin bu kadar uzun sürmesinin gizi belki de
          kuruma inanmamaktan geçiyor.
          Evliliği toplumun dayattığı şekilde
          yaşamamaktan...
          Nedir bu dayatmalar?
          Erkeğin muhakkak kadından yasça büyük olması, eğitim
          seviyesinin erkeğin lehine yada en azından eşit
          olması

bunların sadece ikisi...
          Olmaz, yürümez diyor toplum... Erkek yaşça büyük
          olmalı ki, kadına "höt" dediğinde oturmalı kadın...

Yada yumuşatıyorlar; efendim kadın erkekten önce
          çöktüğü için (hani doğum felan) küçük olmalıymış
          yaşı...
          Eğitimde de böyle.. Kadının çok okumuşu bilmiş
          olurmuş, evde kalmakmış layıkı....
          Eşim benden 2 yaş büyük; ne "höt" dememe gerek kaldı
          17 senede, ne de benden önce çöktü...

Yıllar içinde ben yaşlandıkça o gençleşti, "oo
          Can bey kapmışınız çıtırı" esprilerine muhatap
          dahi oldum.
          Eşim 3 üniversite bitirdi; ben bir taneyi 9 senede
          bitirdim..

Ne o bana bilmişlik tasladı, ne ben ona ezik
          baktım...
          Kulağa gelen müzik tekse de, onu oluşturan notalar
          farklıdır der Halil Cibran...
          Bunu unutmadık biz. Ben konuşurken o dinledi,
          Ben dinlerken o konuştu 17 sene.

O öfkeliyken ben, ben öfkeliyken o "haklısın
          bitanem..." dedik,

Öfke bitip fırtına durulduğunda "ama bir de böyle
          düşün" de dedik fikrimizi savunurken.

Farklı insanlar olarak görmedik birbirimizi,
          aynı amaç için savaşan neferlerdik bu hayatta...
          Asla bilmedik ne kadar para kazandığımızı, ortak
          cüzdanımızdan gerektiği kadar aldık..

Ne kadar çalarsa çalsın masanın üstünde telefon,
          kim bu saatte arayan karşı cins diye sorgulamadık da
          ama...
          Sevginin en büyük dostuydu bizim için "güven"... Ve
          güvenin ardına saklanmış bir "saygı" vardı daima...
          Ne kavgalar, ne badireler atlattık 17 senede...

Eee ülkeler neler gördü, biz çekirdek aile mi
          sütliman yaşayacaktık...

Öyle bir girdik ki birbirimize, ben ilk kez
          odamın dışında yattım bir gece, misafir odasında...
          Gece yarısı kapı açıldı, eşim "ne yapıyosun burda?"
          diye sordu kapının eşiğinden,
          "uyuyorum" dedim buz gibi bi sesle...
          Gitti, gelmesi 1 dakikasını almıştı elinde
          yastıkla... "kay yana" dedi daracık yatakta.
          "ne yapıyosun?" dediğimde "benim yerim senin yanın,
          sen gelmezsen ben gelirim" dedi...
          Anladım ki o gece, en uzun kavgamız yat saatine
          kadar sürecek...
          Ve bence doğrusu da bu...
          Özen gösterdik o günden sonra, evin her yerinde
          kavga ettik, yatak odamız hariç..

Kırsak da zaman zaman kalplerimizi, asla kin
          tutmadık birbirimize...
          Toplum kurallarıyla oynasaydık bu oyunu belki de 41
          inci çift olacaktık o listede...

Ama oyunun kurallarını biz koyduk... Ne de olsa
          bizim oyunumuzdu, oynanan...
          Evlilik; hesapsız içine dalınması gereken bir oyun
          bence...
          Topluma kulaklarını tıkayarak hem de... Ne benim, ne
          de bizim sözlerimizle...
          Sadece gönlünüzden geçtiğince...
          Dediği gibi Ataol Behramoğlu'nun;
          "...Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var: Yaşadın
          mı büyük yaşayacaksın, ırmaklara, göğe, bütün evrene
          karışırcasına. Çünkü ömür dediğimiz şey, hayata
          sunulmuş bir armağandır.
          Ve hayat, sunulmuş bir armağandır insana..."

Yorum

bayanlarin daha cabuk olgunlastiklari dogru
            fakat bu yinede toplumun etkisi
            bayanlar olgunlasmaya sürekli tesvik edilir ve neredeyse cocukluklarini dahi yasayamazlar
            bunun karsiliginda erkekler ne kadar haylaz ve acayip isler yaparlarsa o kadar "delikanli" "vay deli oglan demek...ha" seklinde karsilanirlar
            sonrada dengesizlik olusur

aslina bakarsaniz bu tip erkekler daha sonra kendilerini gelistirmeleri gerektigini anlayip, bir takim emekler sarfetmezlerse, ömürleri boyuncada olgunlasmazlar!!!
            onlarinkisi sabir degil bosvermektir
            onlarinkisi sevgi degil idare etmektir
            onlarinkisi hosgörü degil nasil olsa daha sonra hallolur düsüncesidir
            vs. yani samimi bir olgunlugun güzel sonuclari onlarda yoktur.

dolayisi ile bu tip bir erkekle evlenmis olan bayan her ne kadar olgun, anlayisli, sabirli vs. olsa bile sonucta cökecektir, bu tip erkekler yaninda cökmeyecek olan kadin tipi ancak, bosvermesini bilen gaygisiz bir kadin olabilir.

fakat gercekten kendisini gelistirmis bir erkek
            esini asla yipratmayacaktir
            onun bazi durumlardaki halini önceden bildigi icin
            o halden en saglikli sekilde cikmasi icin elinden geleni yapacaktir
            sunu unutmayin, kadinlar daha gücsüz olduklari icin degil
            iki kisilik sorumlulugu tek baslarina ömür boyu omuzladiklari icin erken cökerler
            daha sonra bu sorumluluk artar, cocuk, kayinvalide vs. sürekli bir kadin tek basina hepsini tasimak zorunda kalir
            e bunada tas olsa dayanmaz yani

ahlaki erdemlere önem veren ve karsisindakini suistimal etmeyecek ahlaktaki her bayan, evlenecegi erkegin herseyden önce ruhi olgunlugunu test etmesi gerekir diye düsünüyorum

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=6239.msg40280#msg40280 date=1246446046]
              ahlaki erdemlere önem veren ve karsisindakini suistimal etmeyecek ahlaktaki her bayan, evlenecegi erkegin herseyden önce ruhi olgunlugunu test etmesi gerekir diye düsünüyorum[/i][/b]
              [/quote]

Sadakte...

Yorum

[quote author=MÜDDESSİR link=topic=6239.msg40281#msg40281 date=1246446369]

tanışma zamanlarında çoğu kişi çok farklı davranır genelde her şey evlendikten sonra ortaya çıkar :-\

[/quote]

Bu haller olgunlaşmamış erkek halidir. Pot kırmamak için çabalar az telaşlıdır. ''aman anne dikkat et kız elden gidecek'' İşte olgun olmayan erkek kendi kendini ele verdi.

Yorum

yok yok zerre kardesim, o kadar da kolay degil
                  bazi insanlar var, etrafindan, kültüründen gördügü duydugu seylerden bazi seyleri duyar, bilir ama uygulamaz
                  nice hocalar var cinsi sapik cikiyor, nice ahlak dersi verenler kücük kizlara tacizde bulunuyor neler nelerin arkasinda saklaniyor
                  bazen karsimizdaki insan degildir aslinda, cok iyi insan taklidi yapan bir canavardir
                  onun tek istedigi, kendisini idare edecek, kendisine güvenilebilecek, yaptigi ahlaksizliklara misliyle cevap vermeyecek, herseyi sineye cekecek bir hanimdir, kendisinin ona layik olup olmadigi umurunda bile degildir
                  yani kisacasi o daha ilk bastan zulmünü bilincli bir sekilde islemeye baslamistir bile...

müddessir bacim, Allah razi olsun ablasinin yazmasini beklermis canim benim

sana su kadarini söyleyebilirim
                  yalniz degiliz
                  Allaha danisabiliriz, ben eminim bazi özel gayretler sonucunda Allah böyle bir kizi, öyle bir adama oyuncak yapmayacaktir, gercekten samimi ve Allaha can-u gönülden bagli, tevekküllü bir kulu Allah öyle cirkin ahlakli birinin eline vermeyecektir..mutlaka bir isaret verecektir...bize düsen agir davranmak, yavas hareket etmek ve duygusalliga kapilmamak...

Allah imanli kardeslerimi bir imansizin eline düsürmesin
                  hayirli esler nasib etsin insaAllah

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Allah bahsettigin kisiye yardim etsin
                    insaAllah en kisa zamanda ya o esi islah etsin
                    yada islah olmayacaksa o kardesimizi en hayirli bir vesile ile selamete cikarsin...

Yorum

bu özel nedenleri o kardesimizden izin alarak bana özelden iletmen mümkün olurmu bacim?

Yorum

tamam canim bekleyecegim...belki birazdan yok olabilirim ama bir kac saat sonra tekrar burada olurum biiznillah

Yorum

cok uzun olmus okuyamadim

sen uzun yazi görmedin galiba

Yorum

Yorum

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X