Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

sahabe: "sen bizim mevlamızsın ya Ali"

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

sahabe: "sen bizim mevlamızsın ya Ali"

BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
    HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
    VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE

bundan sonra... Gadiri Hum hadisi Şiası ile Sünnisi ile her kesin kabullendiği, mütevatir olduğunu söylediği bir hadistir. yine Maide suresinin 67 ve 3 ayetlerinin Gadiri Humda indiği de Şii kaynaklarda imamlarımızdan a.s ve sünni kaynaklarda ibni Abbas, ibni Mesud r.a gibi sahabelerden rivayet edilmiştir. yine Şii-Sünni her iki taraf imam Alinin a.s bu hadisi Şura gününde, kendi hilafeti devrinde ve Cemel savaşı gibi bir çok yerde kendi halifeliğine delil olarak öne sürdüğü ve sahabelerin şahitlik etmelerini sitediğini, olaya tanık olupta şahitliği gizleyen 3 sahabeye lanet ettiğini aktarmışlardır. tüm bunları göz önüne alınca insan düşünüyor "acaba Gadiri Humda ne oldu? "ben kimin mevlası isem Alide onun mevlasıdır" sözü ile kast edilen neydi ki, o gün 2 ayet indi? ne oldu ki, 2-ci sultan imam Aliye a.s gelip tebrik etti? imam Ali a.s bu hadisi hangi gerekçe ile Şura günü ve daha başka günler delil getirdi? buradaki olay ne kadar büyük bir olaydır ki, imam a.s tanıklık etmeyen 3 sahabeye lanet okudu?" şüphesiz olayları adaletle inceleyen her kese Gadiri Humda tebliğ edilenin imamet olduğu aşikardır ancak bazı kardeşlerimiz bunu nasıl olursa olsun, hangi vesile ile olursa olsun inkar etmeğe, olmadı hadisi tevil etmeğe çalışıyorlar. şimdi biz bu kardeşlerimizin kendi kaynaklarından sahabenin Gadiir Hum hadisini nasıl anladığını -imamlarımızın a.s nasıl anladığını gösterdiğimiz gibi- göstereceğiz. işimizde Allaha tevekkül ediyor ve yanlızca Ondan yardım diliyoruz.

"sen bizim mevlamızsın ya Ali"

عن رباح بن الحارث قال : جاء رهط إلى علي بالرحبة قالوا : السلام عليك يا مولانا ، فقال : [ ص: 104 ] كيف أكون مولاكم وأنتم قوم عرب ؟ قالوا : سمعنا رسول الله - صلى الله عليه وسلم - يوم غدير خم يقول : " من كنت مولاه فهذا مولاه " .

قال رباح : فلما مضوا تبعتهم ، فقلت : من هؤلاء ؟ قالوا : نفر من الأنصار فيهم أبو أيوب الأنصاري .

رواه أحمد والطبراني إلا أنه قال : قالوا : سمعنا رسول الله - صلى الله عليه وسلم - يقول : " من كنت مولاه فعلي مولاه ، اللهم وال من والاه ، وعاد من عاداه " .

وهذا أبو أيوب بيننا ، فحسر أبو أيوب العمامة عن وجهه ، ثم قال : سمعت رسول الله - صلى الله عليه وسلم - يقول : " من كنت مولاه فعلي مولاه ، اللهم وال من والاه ، وعاد من عاداه " .

ورجال أحمد ثقات

«Birkaç kişi, Küfe mescidinin avlusunda duran Hz. Ali'nin yanma gelerek şöyle dediler: "Selam sana ey Mevlamız" Hz. Ali, onlara şöyle sordu: "Siz Arap bir kavimsiniz, nasıl sizin mevlanız olabilirim?" onlar "biz Ğadir-i Hum gününde Rasülullahın s.a.v şöyle buyurduğunu işittik: Ben kimin mevlası isem şu Ali de onun mevlasıdır." dediler. O adamlar oradan ayrılıp gittiklerinde ben de peşlerine takıldım. Onların kim oldğunu sorduğumda dediler ki: «Biz Ensâr'dan bir topluluğuz.» Aralarında Ebu Eyyüb el-Ensârî de vardı.»

Bu hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmişlerdir. yine onların (imam a.s ile konuşan gurubun) şöyle söylediği rivayet edilmiştir: "biz Rasulullahın s.a.v şöyle buyurduğunu duyduk: "ben kimin mevlası isem Alide onun mevlasıdır. Allahım ona dost olana dost, düşman olana düşman ol"

Heysemi: Ahmedin ravileri sikattandır
    Elbani: hadis sahihtir

Heysemi, "Mecmeuz zevaid", 9/103, hadis 14610
    ibni Ebi Şeybe, "Musannaf", 10/481, hadis 32671
    Taberani, "Mucemul Kebir", 4/173, hadis 4053
    ibni Kesir, "el Bidaye ven Nihaye", 7/540-544
    Nasuruddin el Elbani, "es Silsiletius Sahihe", 4/340

Yorum

şimdi, soru şu "bu hadis neye dalalet ediyor?"

cevap: hadis açıkca Gadiri Hum olayının hilafete dalalet ettiğini ve sahabeninde bu anlamda anladığını gösteriyor. bunu ehli sünnet alimi Kadı Faizi şöyle açıklıyor:

Hz. Alinin r.a "Siz Arap bir kavimsiniz, nasıl sizin mevlanız olabilirim?" sözünün anlamı: yani araplar bir başkasının emri altına girmeyi kolay-kolay kabul eden bir topluluk değil. ben nasıl sizin emir sahibiniz oluyorum?

Kadı Faizi, "Şehri Hasaisul Aleviyye", sayfa 418

Yorum

حدثنا عبد الله حدثني أبي حدثنا حماد بن سلمة أنبأنا علي بن زيد عن عدي بن ثابت عن البراء بن عازب قال‏:‏

‏(‏كنا مع رسول الله صلى الله عليه وسلم فنزلنا بغدير خم فنودي فينا الصلاة جامعة وكسح لرسول الله صلى الله عليه وسلم تحت شجرتين فصلى الظهر وأخذ بيد علي رضي الله تعالى عنه فقال ألستم تعلمون أني أولى بالمؤمنين من أنفسهم قالوا بلى قال ألستم تعلمون أني أولى بكل مؤمن من نفسه قالوا بلى قال فأخذ بيد علي فقال من كنت مولاه فعلي مولاه اللهم وال من والاه وعاد من عاداه قال فلقيه عمر بعد ذلك فقال له هنيئا يا ابن أبي طالب أصبحت وأمسيت مولى كل مؤمن ومؤمنة

قال أبو عبد الرحمن حدثنا هدبة بن خالد حدثنا حماد بن سلمة عن علي بن زيد عن عدي بن ثابت عن البراء بن عازب عن النبي صلى الله عليه وسلم نحوه‏

Berâ' bin Âzibden rivayet edilmiştir: "Biz Resûl-i Ekremin s.a.a ifa etmiş olduğu hac seferinde beraberinde yola çıkmıştık. O, yolun bir semtinde, konakladı da cemaatla namaz kılma emrini verdi. Daha sonra Alinin elini tuttu ve: "Ben mü'minlere, kendi nefislerinden evlâ değilmiyim?" dedi. Orada bulunan sahabîler: "Evet (evlâsın)" dediler. Resûl-i Ekrem: "Ben her mü'mine, kendi nefsinden evlâ değilmiyim?" dedi. ashab: "Evet" diye cevap verdiler. (bunun üzerine) Resûl-i Ekrem s.a.a: «ben kimin mevlası isem Alide Onun mevlasıdır. Allahım Onu seven kimseyi sev, Ona buğuz edenlere sende buğuz et» dedi"

bundan sonra Ömer "Ey İbni Ebi Tâlib, ne mutlu sana! Gözün aydın! Benim mevlam ve bütün mü'minlerin ve mü'minelerin mevlası oldun" dedi

kitabın muhakkiki Ahmed Şakir: hadis sahihtir

Ahmed b. Hanbel, "Müsned", 14/185, hadis 18391
        Fahrettin er Razi, "Tefsiri Kebir Mefatihul Gayb", Maide suresinin tefsiri
        ibni Kesir, "el Bidaye ven Nihaye", 7/540-544

Yorum

Ynt: "sen bizim mevlamızsın ya Ali"

Allah Razı Olsun Kardeşim Ama Bence Kesik Kesik Yapmasaydın Daha Yakışık olurdu

Yorum

[quote author=mah14 link=topic=19123.msg125649#msg125649 date=1306006089]
            Allah Razı Olsun Kardeşim[/quote]

amin ecmain

Ama Bence Kesik Kesik Yapmasaydın Daha Yakışık olurdu
            ilk önce bende böyle düşünmüştüm. ama her sahabe hakkında ayrı-ayrı yazmanın daha iyi olacağını düşündüm.

Yorum

S.a
              Elmeddin abi ben birkaç şey sormak istiyorum affınıza sığınarak.
              Belkide ben tam olarak anlayamamışımdır. Peygamber efendimiz yukarıda aktarmış olduğunuz beyanı yapmamış olsa bile Hz.Ali diğer halifelerden daha üstündü imametde hilafette Hz.Ali nin hakkıydı. Ben şu noktayı anlayamıyorum Hz.Ali ilk halife olsaydı ne değişecekti ?
              Hz.Ali ye yapılan bu haksızlığın temelini ve nedenini açıklamaya çalışan sünni kardeşlerimizin şöyle bir açıklaması var..
              Peygamber efendimizin (s.a.v) vefatıyla birlikte büyük bir kargaşa ve dağılma meydana geldi tam anlamıyla iman edememiş kişiler resulAllah nasıl ölür diyerek islamla ilgili şüphelere düştüler. Ayrıca peygamber efendimizin vefatını bekleyen kafirler islamı yıkmak için harakete geçtiler hatta sahte peygamberler bile çıktı deniyor.. Peygamber efendimizin defin işleriyle ailesinin ilgilendiği bu süreçte müslümanları bir arada tutabilmek için halife seçimi yapıldığını aksi taktirde islamın ortadan kalkabilme tehlikesinin olduğunu söylüyorlar.. Bir kaç noktada bana bu pek gerçekçi gelmiyor aksi halde 1. halifeden sonra Hz.Ali nin gelmesi gerekiyordu.. Bunları biliyorsunuzdur zaten benim merak ettiğim neden Hz.Alinin ilk halife olması bu kadar önemli.. Ümettimiz arasında böyle büyük bir fitneye sebeb olan nedir.
              [b]ONUNCU KÖYÜ ARIYORUM

Yorum

[quote author=Ab-ı Hayat link=topic=19123.msg125668#msg125668 date=1306046475]
                S.a[/quote]

aleykum selam.

Elmeddin abi ben birkaç şey sormak istiyorum affınıza sığınarak.
                estağfirullah kardeşim, buyrun

Belkide ben tam olarak anlayamamışımdır. Peygamber efendimiz yukarıda aktarmış olduğunuz beyanı yapmamış olsa bile Hz.Ali diğer halifelerden daha üstündü imametde hilafette Hz.Ali nin hakkıydı.
                doğrudur, fakat ne yazık ki, bazı kardeşlerimiz bu gerçeği inkar ediyorlar. Menzilet, gadiri hum ve bu gibi hadisleri, ayetleri tevil etme yolunu tutuyorlar. bizde bu tevilleri ve şüpheleri def etmek için cevaplar veriyoruz. Allaha ahmdolsun ki, dinini eksiksiz olarak tamamladı ve tüm delilleri hatta muhaliflerin kaynaklarında bile yerleştirdi. biz onları tevillerine hem kendi kaynaklarından ve hemde akıl ve mantık ile cevap veriyoruz.

Ben şu noktayı anlayamıyorum Hz.Ali ilk halife olsaydı ne değişecekti ?
                çok şey... bugün bu durumda olmayacaktık, müslümanlar mezhep, tarikat ve s. bölünmesi yaşamayacaktı, bir-birinin canına düşmeyecek ve böylece bugün Filistin, İrak, Karabağ, Bahreyn ve diğer ülkeler bu durumda olmayacaklardı.

Hz.Ali ye yapılan bu haksızlığın temelini ve nedenini açıklamaya çalışan sünni kardeşlerimizin şöyle bir açıklaması var..
                Peygamber efendimizin (s.a.v) vefatıyla birlikte büyük bir kargaşa ve dağılma meydana geldi tam anlamıyla iman edememiş kişiler resulAllah nasıl ölür diyerek islamla ilgili şüphelere düştüler. Ayrıca peygamber efendimizin vefatını bekleyen kafirler islamı yıkmak için harakete geçtiler hatta sahte peygamberler bile çıktı deniyor.. Peygamber efendimizin defin işleriyle ailesinin ilgilendiği bu süreçte müslümanları bir arada tutabilmek için halife seçimi yapıldığını aksi taktirde islamın ortadan kalkabilme tehlikesinin olduğunu söylüyorlar..
                bu sadece suçluları kurtamarma adına gerçekleri geriye atma çalışmasıdır, başka bir şey değil. bu satırları yazan kardeşimiz düşünmeli. Allah ve Rasulü s.a.a -haşa- bu kardeşimizin ortaya koyduğu şeyleri düşünmemişlermiydi? eğer düşünmüşlerdiyse ne diye Hz. Aliyi a.s imam ve halife yapıyorlardı ki?

ayrıca Rasulullahın s.a.a defni ne kadar uzun süren bir olay ki, bu süreden yararlanılsın? üstelik tarihin şahitlik ettiği üzere Sakifedekiler biri birini lanetliyor, Alalh seni öldürsün diye bir birinin üzerine yürüyorlardı. yani fitnenin ilk çıktığı yer zaten orası. yani ortada bu kardeşimizin idda ettiği gibi önceden düşünülmüş bir şey yok. aksine her kes kendi nefsi için oraya geldi, onların bir birini lanetlemesi, bir birinin üzerine yürüyerek "Allah seni öldürsü" demeleri bunun en açık dlilidir. eğer önceden bu iş düşünülmüştüyse ne diye bu kadar kargaşa çıkıyordu?

Bunları biliyorsunuzdur zaten benim merak ettiğim neden Hz.Alinin ilk halife olması bu kadar önemli.. Ümettimiz arasında böyle büyük bir fitneye sebeb olan nedir.
                ümmetimiz arasında bu fitneye sebep olan ilk şey bazı kimselerin Allah ve Rasulüne s.a.a ihanet ederek hilafeti gasp etmesidir kardeşim. bu meselenin bugün için önemi şudur. imamet konusu 2 yönden ele alınır:

1. zahiri imamet
                2. batini imamet

zahiri imamet imamın halife kürsüsünde oturması ve ümmetin imama itaat etmesidir. mesela imam Ali ve Hz. Hasan a.s döneminde olduğu gibi. bu açıdan imamete baktığımızda o sadece tarihi bir meseledir ve bugün "kim halife olmalıydı" meselesinin -bu açıdan- bir önemi yoktur. zira biz kalkıp imam Aliyi a.s tekrar getirip halife yapamayız. ama batini imamete gelince, bu imametin 2-ci yönüdür ve burada imam insanlara akaid ve fıkhı -ALLAHın dinini- öğretir ve bu açıdan da insanlar -zahiri hilafete olduğu gibi- sadece Al-i Muhammedden s.a.a olan hidayet imamlarına uymalıdırlar ve ALLAHın müslümanlara farz kıldığı da budur. meseleye -bu açıdan bakıldığında- imamet bugün tartışılması gereken en önemli konudur ve vahdet, birlik sadece bununla mümkündür. ehli sünnet tefsirlerine baktınızmı bilmiyorum ama bir ayetin tefsirinde bile 10-dan fazla hgörüş ireli sürüle biliyor. "bir gurup sahabe şunu söyledi", "falan gurup bunu", "diğer bir gurup bunu", "şu tabiin şunu" ve s. uzun uzadıya bir liste oluyor. bunların hepsinede hak denildiğinde ne oluyor?

bir de Şii tefsir kitaplarına ("Tefsiri Ebu Hamza es-Sumali", "Tefsiri Fırat b. İbrahim el-Kufi", "et-Tibyan", "Mecmeul Beyan", "el-İhticac", "Tefsiri Nurus Sakaleyn" ve s.) bakmanızı tavsiye ederim. Rasulullah s.a.a ve Ehli beytinden a.s hadisler rivayet edilir. mesela bir ayet hakkında bir kaç hadis rivayet edilir, biri Rasulden s.a.a, bir diğeride imam Cafer es-Sadıktan a.s. arada da hiç bir fark yoktur. işte Şiiler sırf bu yüzden imamet konusu hakkında bu kadar konuşuyorlar.

Yorum

Allah razı olsun abi birde ricam olacak mümkünse imametle ilgili kaynak önerebilirmisiniz..
                  [b]ONUNCU KÖYÜ ARIYORUM

Yorum

[quote author=Ab-ı Hayat link=topic=19123.msg125675#msg125675 date=1306054570]
                    Allah razı olsun[/quote]

amin ecmain

abi birde ricam olacak mümkünse imametle ilgili kaynak önerebilirmisiniz..
                    mesela nasıl bir kaynak? bu konuyu tüm boyutları ile ele alıp inceleyen bir kaynak sitiyorsanız Şii alimi Seyyid Şerefeddin el-Amuli r.a ile eski el-Ezher şeyhi Selim el-Bişrinin r.a munazarası güzeldir. o kitabın linkini bırakıyorum: "el-Muracaat"

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=19123.msg125676#msg125676 date=1306055207]
                      amin ecmain

mesela nasıl bir kaynak? bu konuyu tüm boyutları ile ele alıp inceleyen bir kaynak sitiyorsanız Şii alimi Seyyid Şerefeddin el-Amuli r.a ile eski el-Ezher şeyhi Selim el-Bişrinin r.a munazarası güzeldir. o kitabın linkini bırakıyorum: "el-Muracaat"
                      [/quote]
                      s.a
                      Abi verdiğiniz kaynak için teşşekür ederim zira 3 yada 4 gündür inceliyorum sadece konu başlıklarını okuyabildim.. Bilmediğimiz ve haberdar olmadığımız ne kadar çok kaynak varmış.. Allah razı olsun teşekkür ederim. Önerdiğiniz bu eserde kafama takılan şeyleri inşAllah sorabilirim size..
                      [b]ONUNCU KÖYÜ ARIYORUM

Yorum

ab-ı hayat kardeşim "peşaver geceleri" nede bir bak. internetten yazarsan muhakkak bulursun. bir de bu sitede kitap bölümünde vardı sanırım.
                        KIYAMI UNUTTUK YA RAB! NAMAZI BATIL EYLEDİK.

Yorum

Bende Alleme Emini'nin Gadir-i Hum kitabını tavsiye ederim.
                          "Kim Ramazan ayından bir günün orucunu (özürlü olmaksızın) yerse, imanın ruhu (hakikati) ondan ayrılır."
                          Mizan’ul-Hikmet, c. 5, s. 471.
                          --------
                          'Kalem doğru yazmıyorsa, silgi ol. Söz uyuşturuyorsa, sağır ol.
                          Zalim zulmediyorsa, ideolojilerini bırak akıllı ol.
                          Devrim, akıl işidir, çocuk işi değil.'

Yorum

Ynt: sahabe: "sen bizim mevlamızsın ya Ali"

çalışma yenilendi: http://velayet.wordpress.com/2011/02...tiacac-etmesi/

Yorum

YUKARI ÇIK
                            Çalışıyor...
                            X