Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

İsna Aşeriyye ve İsmailiyye

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

İsna Aşeriyye ve İsmailiyye

Selamun Aleykum Kardeşler,

"anahatlarıyla islam mezhepler tarihi" isimli bir kitabı okuyorumda gördüğüm sıkıntılı bir soruyu size sormak istedim. Sitenin birinde İmametle ilgili bir yazıyı okurken bacının biri Peygamber s.a.a Efendimiz'den imamların isimlerinin zikredildiği 50den fazla hadis olduğunu, bu meselenin güneş gibi ayan beyan olduğunu yazmıştı. benimde aklıma şöyle bir soru takıldı: okuduğum kitaptan aynen aktarıyorum :

"Cafer es-Sadık'ın İsmail, Abdullah, Musa ve Muhammed isimli oğulları arasında, kendisine imametin intikal etmesi gereken en büyük oğlu İsmail idi. babası bu konuyu muhtelif defalarca ortaya koymuş ve gelecekteki imamı belirlemişti. fakat babasının bir süre sonra İsmail'in imameti konusunda menfi tavır takındığı bilinmektedir. Bazı rivayetlerde bunun sebebinin İsmail'in içki ve kadınlara düşkün olması ve..."

"Tarih boyunca çeşitli isimler altında devam eden, zaman içinde pek çom bölünmelere maruz kalan ve asıl İsmailiye'yi teşkil eden bu gruba göre imamet İsmail'den sonra Muhammed b. İsmail tarafından devam ettirilmiştir."

Şeklinde devam eden bir yazı.. Bu yazının kaynağı yok. yani yazar kaynak eklememiş onun için ispat etme gibi bir durumda söz konusu değil. merak ettiğim İmamların isimleri bizzat Peygamber Efendimiz s.a.a tarafından bildirildiyse Şia neden parçalanmış durumda? ilk paragrafta İmam Cafer es-Sadık a.s 'ın imamet için önce oğlu İsmail'i tayin ettiği sonra vazgeçtiği anlamı çıkıyor. ve bu anlam benim şimdiye kadar okuduğum öğrendiğim tüm Şia inançlarına ters düşüyor. onun için işin aslını birinci ağızdan dinlemek istedim ve sorumla birlikte karşınızdayım

Vesselam..

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحٖيمِ

Kim Allah’ı, O‘nun peygamberini ve inananları dost edinirse, bilsin ki şüphesiz Hizbullah galiplerin ta kendileridir.

Selam Olsun Korkmadan Ben De Varım Diyebilenlere!!

Ynt: İsna Aşeriyye ve İsmailiyye

Cevabını bilen kimse yokmu ya baya bi olmuş..

Kim Allah’ı, O‘nun peygamberini ve inananları dost edinirse, bilsin ki şüphesiz Hizbullah galiplerin ta kendileridir.

Yorum

Özür dilerim görmemişim bu mesajı yoksa bu kadar geçmezdi.

İmamet Allah'ın atadığı bir makamdır. İnsanlar kimseyi bu makama atayamaz da azledemez de.

İmamların isimlerini Peygamberimiz s.a.a hayattayken tek tek sayıyor. bu konuda hadisler hem Şia kaynaklarında hem de sünni kaynaklarda sabittir. Örneğin şia kaynaklarında Usulü Kafi'de imamet bölümüne bakılabilir. şu an kitap yanımda değil tam yerini söyleyemeyeceğim. sünni kaynaklarda ise Yenabiul Mevedde kitabında İmamların isim isim sayıldığına dair hadis halen mevcuttur. Hadisi Cabir naklediyor ve Efendimiz ona sen uzun yaşayacaksın ve İmam Muhammed Bakırı a.s bile göreceksin ona benim selamımı ilet diyor. ardından diğer İmamları sayıyor.

Buhari ve diğer sünni kitapların tamamında ise 12 tane imam gelecek deniyor. Buhari hicri 256. Sahih adını verdiği kitabını bu tarihten önce yazıyor ve yazdığı tarihte İmam Zaman a.f doğmamış ya da doğsa bile buharinin bunu tanıması imkansız. yani 12 imam silsilesi tamamlanmamış. buhari bu hadisi kitabına aldığı zamanlarda muhtemelen 10 imamızı tanımıştır. Yani bu 12 imam hadisini buhari ya da bir başkasının uydurması mümkün değil demek istiyorum. Çünkü daha 12 imam bile gelmemiş.

bunu neden anlattım, çünkü ismaililere göre imamların sayısı 12 değil! buradan da onların iddialarının en temelinden yanlış olduğu görülüyor. Sadece İsmail zamanında değil daha önce de sonra da 12 İmam yolundan sapmalar olmuştur. bu hidayet meselesi. Rabbim bizim ayaklarımızı sabit tutsun. bizim ne olacağımız belli mi? bu sapma delil yokluğundan değil, insanların zaaflarından kaynaklı, tıpkı gadiri humda İmam'a biat edenlerin 70 gün sonra biatlarını unutup saptıkları gibi...

Siz masum olan İmam Caferi Sadık a.s.'ın önce İsmaili atayıp sonra ondan vazgeçebileceğine ihtimal verebiliyor musunuz?

Yorum

selmancan kardeşim, cevabın çok güzel, gayet doyurucu. son cümlenizde bir soru sormuşsunuz, bende ona karşılık bir soru sormak istiyorum:

sünnilikten çıkmamam için bana nasihat eden hoca(!)lardan birisi dediki : masumiyet ayeti geldiğinde Peygamber Efendimiz s.a.a âbâsını Ali, Fatıma, Hasan ve Hüseyn'in üzerine atmıştı. masumiyet gerçekse bile masum olanlar ismini söylediğim kişiler için geçerlidir, geriye kalan 9 imam için değil.

benim bu sözün üstüne söyleyecek sözüm yok. EhliBeyt Mektebinin buna delili nedir? yani geriye kalan 9 İmam'ında masum olduğuna?

Yorum

Evet bu insanın aklına geliyor ve sünnilikten şiaya geçişte halledilip anlaşılması en zor konulardan birisidir hamsei âli aba (örtülen beş kişi) dışındaki sonradan masum olanların izahı.

Buna dair de çok sayıda delil vardır. Çünkü Ehlibeyt mektebi her inancını her insanın ya da ekolün kaynaklarından ispatlar.

Şia kaynaklarında sonraki İmamların da masum ve Ehlibeytten olduğuna dair çok sayıda hadis var ve bunlar mütevatirdir. Şiilerin bu konuda hiç bir şüphesi yok Elhamdulillah. Sünnilere izaha gelince;

Peygamberimiz s.a.a. Cabir hadisinde İmamları sayarken onların Ehlibeytten olduğunu söylüyor. Sünnilerde Kütübü Sitteden biri olan Süneni İbn Mace'nin Mehdi (a.s)'ın çıkışı babında Mehdi a.s ile ilgili hadisler toplanmış. Bu hadislerde açık ve bol miktarda vurgulanan konu "Mehdi a.s biz Ehlibeyttendir" vurgusu. Aradaki diğer İmamların ise Ehlibeytten olduğuna dair yine sünni kaynaklarda bilgiler mevcuttur. Bu yüzden özellikle sufi kesimlerin yazdığı Ehlibeyt'i tanıtıcı kitaplarında 12 İmam Ehlibeyt olarak tanıtılır. Sufilerin şia kaynaklarını esas alması imkan dışı olduğuna göre bu da 12 İmam'ın Ehlibeytten olduğunu ispatlayan bir delildir. Bu delilleri çoğaltmak mümkündür.

Hadislere mütevatir bile olsa çok itibar etmeyen Mutezileye gelince, Şia onlara da İmameti akıl metoduyla izah etmekte ve 12 İmamı onlardan bağnamz olmayanları ikna edecek dellileri sunmaktadır.

İmamet baş demektir. birbirinden kopuk sistemler hiç bir zaman için mükemmel bir evren yaşamının oluşmasına katkı sunamayacakları gibi birbirlerinin varklılarını ortadan kaldıracak bir çatışma içine girerler. Oysa dünyada sistemlerin düzen içinde yürüdüğünü görüyoruz. Bu ise bir baş sayesindedir. Bir baş olmadan hiç bir sistemin ayakta durduğunu görebilmeniz mümkün değildir. İnsanın tüm organlarına kumanda merkezliği yapan bir başı olmasa insanın eli başka işte gözü başka işte kalbi başka bir işte olsa düzen ve yaşam olur muydu? olmazdı.

bir fabrikayı düşünün! bu fabrika sahibi dese ki ben çalışma kurallarını çıkardım her birime asacağım her çalışana yazılı olarak vereceğim. başınızda kimse yok herkes sorumluluğunu bilsin, birimler arasında da gerekli dayanışmayı her fert zamanı geldiğinde tıkır tıkır yürütsün. Bu fabrikadan mükemmel bir üretim çıkar mı dersiniz? Hayır! sizin bir fabrikanız olsa başına tam yetkili işten anlayan bir müdür atamadan işlerin yolunda gideceğine ihtimal verir miydiniz? Hayır! gözünüze uyku girmezdi.

Oysa rakibiniz olan diğer fabrikalar bir baş atamış, ona yetkiler tanımış ve işçilerden görevlerinde gevşeklik yapanları uyarıyor, uyumsuz çalışanların uyum sorununu gideriyor, ve gerekitğinde aksayan üretime müdahale ediyor. sizin böyle bir fabrikayla, kaliteli ucuz ve çok üretim konusunda rekabet içinde olmanız mümkün müdür? Asla! başsız bir fabrika iki günde batarken diğer yıllar boyu üretime devam edecektir.

İşte Allah'ın dini de böyledir. diğer tüm dinlerle rekabet edecektir bu din, hak olduğu için düşmanları çok olacaktır, şeytan hep onun bağlılarıyla uğraşacaktır, bu insanlar bir başsız Allah'ın hükümlerine nasıl ulaşacaklar, cemaat olmaksızın yaşanamayan bu dinin mükemmel yönetimi ve diğer düşmanlarla rekabet edebilmesi için gerekli tüm atamları yapmayan bir Yaratıcının hikmetinden iliminden gücünden söz edilebilir mi? Elbette hayır!

işte bu yüzden Allah, mutezilenin de kabul etmek zorunda kaldığı gibi Peygamberimiz s.a.a'ten önceki tüm zamanlarda yeryüzünü başsız bırakmamış 124bin peygamberle sayısını bilmediğim yüzbinlerce vasi/vekil tayin etmiştir. Yetmemiş tek başına başlık yapamayacak Peygamberlere başka peygamberler de görevlendirerek yardımcı vermiş, baş olma işlevine engel ne varsa hepsini kaldırmıştır.

bir diğer gerçek de Peygamberimiz öncesi çağlarda vahiy sabit, ölen peygamberlerin yerine hemen yenileri görevlendiriliyordu. Örneğin Allah Tevratı Musa a.s ile gönderdi. O vefat edince insanları hadi işte Tevrat onunla başbaşa kalın diyerek canlı elçi olmaksızın onları, her aklı olanın bir başka yana asıldığı cemaatlere bölünecek şekilde mi ayarladı? Hayır! onlara hemen başka peygamberler görevlendirdi. Zekeriyya Musa Yahya... a.s gibi. ve bunun nedeni Tevratın tahrif edilmesi olarak da açıklanamaz. O zaman ben de derim ki Kur'an evet lafızları değil ama kelimelerin anlamları tahrif edildi. O da bir tahriftir ve insanların parçalanmalarına farklı yol tutmalarına neden olur. Tevratın doğru açıklaması için Peygamber görevlendirmeyi şart gören Allah, insanları birleştirmeki için onları tek baş ile itaate yönelten Allah, Peygamberimizden sonra bu sünnetinden neden vazgeçsin? değişen ne? insanlar mı değişti yoksa Allah mı caydı bıktı da artık ne haliniz varsa görün kim nereye giderse gitsin mi dedi?

12 İmam vakıası nedir? tarihin hiç bir döneminde olmayan bir olay oldu Peygamberimiz sonrasında. Bakın hiç hadislere bakmıyorum aklın itiraf ettiği tarih biliminin verilerinden hareket ediyorum. birbiri ardınca aynı sülaleden 12 kişi geliyor. bunların hepsi şu an yaşayanı hariç şehit oluyor. TArihin hangi devrinde böyle bir aile yaşamış? hepsi peşpeşe şehit edilen 11 kişi? Tarih şahit ti bu insanların bir tane hataları yok, tüm ekollere sorduğunda bunların muhterem mübarek adil ihlaslı son derece zeki ve ilim sahibi olduklarını itiraf ediyorlar. Tarihin itirafa mecbur kaldığı bir başka gerçek bu 12 adamın hiç birinin öğretmeni olmamış İlmi sadece babalarından öğrenmişler. Ve bu ilimde herkese üstün gelmişler.

Şimdi bunlar normal vakıa tesadüf diyebilir misiniz? öyleyse neden tarihin başka dönemlerinde bırakalım peşpeşe 12 kişiyi 6 kişi böyle gelebilmiş midir? Hayır! ve tarihin bir başka şahitliği bu 12 kişiye inananlar 12 kşinin Peygamberin ölümüyle ta kıyamete kadar insanlığın başında olduklarını bunların yaşamlarının kesintisiz birbirlerine bağlı olduğunu söylemeleri. Bu durumda Allah'ın Peygamber s.a.a öncesinde dünyayı (masum olan) başsız bırakmaması aynen tekrarlanmış değil mi? Evet! Bu İslam dini fabrikasının başka şekilde rekabete ve şeytana dayanabilmesinin yolu var mıdır?

işte bu ve daha başka çok sayıda akli delil bize zorunlu olarak 12 İmamın masum olduğunu kabule itirafa götürüyor. başka türlü bu sorulara aklın cevap verebilmesi imkan dışıdır. verebilen varsa bize de anlatsın. ama kendi inanmak şartıyla önce...

12 İmamın masum olmasının kabulünden sonra onların Ehlibeytten olmadıklarını iddia etmek imkansız hale gelir. Çünkü 12 imamı bize tanıtan hadisler bu durumda mutezilenin de kabul etmek zorunda kalmasıyla sahih hale gelir. Bu hadislerde hepsi biz Ehlibeytten olan 12 emir gelmedikçe kıyamet kopmaz ifadeleri var. Buharideki 12 imam hadisinde bunların hepsinin kureyşten olduğu ifadesi de var. hepsi kureyşten olan 12 halife deniyor. Halife birbirine bağlı arada kopukluk olmayan, birinin ardından hemen gelip ondan misyonu devralan ona arka çıkan anlamına geliyor. 12 halife demek kopukluk olmaksızın birbirine bağlanan 12 kişi demektir.

bu hadisleri, akli delilleri topladığında biraz da kendin düşündüğünde geriye sadece iman etmek kalıyor. Peygamber s.a.a doğru orada kendisi dahil 5 kişiyi örtmüştür. Ama başka imkanı var mıydı? çünkü o zaman hayatta olan sadece onlardı. Eğer diğer İmamlar da hayatta olsaydı onları da örtünün altına alacaktı. bunun başka izahı yoktur..

Yorum

YUKARI ÇIK
          Çalışıyor...
          X