BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
bundan sonra… bilindiği gibi biz Şiilerin inancına göre nebi, rasul ve vasilerin a.s babalarının hepsi mümindirler. ancak buna karşın nasibi inancında nebi ve rasullerin a.s babalarının kafirde, müminde ola bileceğine inanılır. nasibiler her zaman Enam suresi 74-cü ayetide Hz. İbrahim a.s-ın babasının kafir olduğuna dair delil getirirler (oysa bu ayet kesinlikle buna dalalet etmez ve inşaAllah gelecek yazılarımızda bu ayet hakkında konuşacağız). şimdi nasibilerin kendi kaynaklarından aktaracağımız hadislerden de göreceksiniz ki, sahabeler r.a-da bu ayetten Hz. İbrahim a.s-ın babasının haşa kafir olduğunu anlamıyorlardı.
[img width=960 height=600]http://velayet.files.wordpress.com/2011/08/anam-74.jpg[/img]
resimde gördüğünüz ehli sünnet alimi ibni Ebi Hatemin Kuranı Kerim tefsiridir, bu tefsir müellifin kendi adına isnat edilerek "Tefsiri ibni Ebi Hatem" adlandırılır. işaretlenmiş yerde şu hadis geçiyor:
حَدَّثنا أَبُو زُرْعَةَ ، ثنا مِنْجَابٌ ، أنا بِشْرُ بْنُ عُمَارَةَ ، عَنْ أَبِي رَوْقٍ ، عَنِ الضَّحَّاكِ ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ ، قَوْلَهُ : وَإِذْ قَالَ إِبْرَاهِيمُ لأَبِيهِ آزَرَ سورة الأنعام آية 74 ، قال : ” إِنَّ أَبَا إِبْرَاهِيمَ لَمْ يَكُنِ اسْمُهُ آزَرَ ، وَإِنَّمَا كَانَ اسْمُهُ تَارَحَ
…ibni Abbas r.a "ve İbrahim babası Azere dedi ki" ayeti ile ilgili olarak dedi ki: "Azer İbrahim a.s-ın babası değildi, onun babasının adı Tareh idi"
ibni Ebi Hatem, "Tefsiri ibni Ebi Hatem", 4/1325, Enam 74-ün tefsiri, hadis 7521
ibni Ebi Hatem bu hadisten sonra tabiinden Mücahid el-Mekkinin şöyle dediğini aktarıyor (Taberide bunu aktarmıştır):
حَدَّثنا أَبِي ، ثنا يَحْيَى بْنُ الْمُغِيرَةِ ، أنا جَرِيرٌ ، عَنْ لَيْثٍ ، عَنْ مُجَاهِدٍ ، قَالَ : ” لَيْسَ آزَرُ أَبَا إِبْرَاهِيمَ
…Mücahid dedi ki: "Azer İbrahimin babası değildi"
ibni Ebi Hatem, "Tefsiri ibni Ebi Hatem", 4/1325, Enam 74-ün tefsiri, hadis 7522
Taberi, "Tefsir et-Taberi", 10/466, Enam 74-ün tefsiri, hadis 13437
kaynak: Velayet
Yorum