Akıcılık hususiyeti sayesinde plâzmanın içinde bulunan erimiş, çözünmüş veya askıdaki her türlü madde, damar yoluyla ihtiyacı olan hücrelere, yeterli miktarda yollanır. Bunun için plâzmadaki maddelerin belli sınırlar içinde bulunması gerekir. Bu maddelerin eksikliği hastalıklara sebep olduğu gibi, fazlalıkları da problem çıkarır. Her maddenin miktarı -iklim ve ırklara göre çok az değişse de- belli sınırların dışında olmaması gerekir. Hastalık teşhisinde kandaki bu maddelerin miktarlarına bakılarak hüküm verilmeye çalışılır.
Kana belirli bir gâye için, hikmetli ölçülerde konulmuş bu maddelerin miktarlarının ayarlanması karmaşık ve insanı hayrete düşürecek metabolik süreçlerle yapılır. Herhangi bir metabolik faaliyetteki aksama, kandaki ölçülerin bozulmasıyla kendini hemen gösterir.
Plâzmada bulunması gereken maddelerin miktarlarını kısaca özetlersek;
1- 100 ml kanda bulunan toplam protein miktarı 6,72 gramdır; bunun 4,04 gramı albumin, 2,34 gramı globulin, 0,34 gramı ise fibrinogendir. Normal bir insanın toplam kanındaki (5,5 litre) çözünmüş protein miktarı ise, 200 gram civarındadır. Saydığımız bu üç ana proteinden başka kanımızda az miktarlarda 100 kadar farklı plâzma proteini de vardır.
2- Elektrolit olarak (+ ve – yüklü iyonlar hâlinde) mineral tuzları, plâzmanın % 0,9’unu teşkil edecek kadar az bulunması gereken madde olmasına rağmen, hayatî önemi haizdir. Az miktarda olduklarından bunları litre cinsinden hesaplamak daha kolay olur. Milimol/litre cinsinden olanlar; sodyum (135–144), potasyum (3,6–5,6), kalsiyum (2,0–2,8), magnezyum (0,8–1,2), klorid (98–110) ve fosfattır (0,84–1,45). Miktarları gram/litre ile ölçülen bikarbonat (1,65) ve sülfatın (0,05) yanında yaklaşık 0,5 miligram/litre ile ifade edilen aminoasitler de, az miktarda olmalarına rağmen önemli vazifeler yüklenmiş maddelerdir. Bilhassa sodyum, potasyum, kalsiyumun, sülfat, klorid ve bikarbonat tuzları olmasaydı, ne sinirlerde iletim ne de kaslarda kasılma faaliyeti cereyan edebilirdi. Hücrelerin içi ile dışı arasındaki osmotik yoğunluk ve basınç, az miktarlardaki mineraller ve su kullanılarak kontrol edilir. İnsan hayatı gibi önemli bir hususun böyle az miktardaki akıl ve şuurdan mahrum mineral tuzlarına ve su moleküllerine bırakılması ve bunların tesadüfen kontrol altında tutulmaları hiç mümkün müdür?
Kana belirli bir gâye için, hikmetli ölçülerde konulmuş bu maddelerin miktarlarının ayarlanması karmaşık ve insanı hayrete düşürecek metabolik süreçlerle yapılır. Herhangi bir metabolik faaliyetteki aksama, kandaki ölçülerin bozulmasıyla kendini hemen gösterir.
Plâzmada bulunması gereken maddelerin miktarlarını kısaca özetlersek;
1- 100 ml kanda bulunan toplam protein miktarı 6,72 gramdır; bunun 4,04 gramı albumin, 2,34 gramı globulin, 0,34 gramı ise fibrinogendir. Normal bir insanın toplam kanındaki (5,5 litre) çözünmüş protein miktarı ise, 200 gram civarındadır. Saydığımız bu üç ana proteinden başka kanımızda az miktarlarda 100 kadar farklı plâzma proteini de vardır.
2- Elektrolit olarak (+ ve – yüklü iyonlar hâlinde) mineral tuzları, plâzmanın % 0,9’unu teşkil edecek kadar az bulunması gereken madde olmasına rağmen, hayatî önemi haizdir. Az miktarda olduklarından bunları litre cinsinden hesaplamak daha kolay olur. Milimol/litre cinsinden olanlar; sodyum (135–144), potasyum (3,6–5,6), kalsiyum (2,0–2,8), magnezyum (0,8–1,2), klorid (98–110) ve fosfattır (0,84–1,45). Miktarları gram/litre ile ölçülen bikarbonat (1,65) ve sülfatın (0,05) yanında yaklaşık 0,5 miligram/litre ile ifade edilen aminoasitler de, az miktarda olmalarına rağmen önemli vazifeler yüklenmiş maddelerdir. Bilhassa sodyum, potasyum, kalsiyumun, sülfat, klorid ve bikarbonat tuzları olmasaydı, ne sinirlerde iletim ne de kaslarda kasılma faaliyeti cereyan edebilirdi. Hücrelerin içi ile dışı arasındaki osmotik yoğunluk ve basınç, az miktarlardaki mineraller ve su kullanılarak kontrol edilir. İnsan hayatı gibi önemli bir hususun böyle az miktardaki akıl ve şuurdan mahrum mineral tuzlarına ve su moleküllerine bırakılması ve bunların tesadüfen kontrol altında tutulmaları hiç mümkün müdür?
Yorum