Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

İnsan ile şempanzenin ortak bir atası varsa kromozom sayıları neden aynı değil?

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    İnsan ile şempanzenin ortak bir atası varsa kromozom sayıları neden aynı değil?

    Genetik bilgimiz tek bir uzun DNA zincirinde değil birçok farklı uzunluk ve içerikteki kromozomlarda saklanır ve gerektiğinde kopyalanır. Kopyalama işlemi canlılığın devamı açısından kritik öneme sahip ve rahatlıkla olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir prosedürdür. Kromozomlarda, kopyalama veya bölünme sürecinde önemli göreve sahip bölümler vardır. Bunlardan ikisi sentromer ve telomerlerdir.Telomer için şuraya bakınız.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Telomer

    Sentromer için se şuraya;
    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/mer...p;soru_id=4944

    Bizim için burada asıl önemli olan şey sentromerlerin normalde her kromozomda sadece bir yerde, telomerlerin ise kromozomların uçlarında bulunuyor olmasıdır.
    Bunun ardından bazı gözlemsel verilere bakalım. Bunlar üstünde tartışma olan spekülatif şeyler değil. Direk olarak gözlemlenmiş şeyler. Yani bunları olgu veya gerçek olarak tanımlayabiliriz.

    1.İnsanlarda 23 çift kromozom vardır.
    2.İnsanlar dışındaki büyük kuyruksuz maymunların (great apes) tamamında (şempanzeler, goriller ve orangutanlar) ise 24 çift kromozom vardır.
    3.İnsan DNA’sının içerdiği bilgi bakımından tüm canlılar içinde en büyük benzerlik gösterdiği grup büyük kuyruksuz maymunlardır. Bunların içinden de en fazla şempanzeler ile benzerlik gösterir, hem genetik hem de fiziksel özellikler bakımından.
    4.İnsan kromozomu 2, kromozomun uçlarının yanı sıra ortalarda da telomer bölgesi izlerine sahiptir .
    5.İnsanlar ve diğer kuyruksuz maymunlarda sentromerler 171 baz çiftinden oluşan belli bir dizi içerir ve buna alfoid bölgesi denir. İnsan kromozomu 2, aktif sentromerin dışında bir bölgede daha (bozulmuş) alfoid bölgesine sahiptir.
    6.Şempanze kromozomu 2A ve 2B uç uca eklenirse 2A’nın sentromeri ile insan kromozomu 2′nin sentromeri tam olarak aynı yere gelmektedir. Bunun yanında şempanze kromozomu 2B’deki sentromer ile insan kromozomu 2′deki bozulmuş alfoid bölgesinin yerleri de tam olarak eşleşmektedir.
    7.İnsan ve şempanze genomlarının karşılaştırmalı incelemesi sonucunda ortolog genlerin (ör. insanlarda hemoglobin sentezleyen gen ile şempanzelerde hemoglobin sentezleyen gen veya insanlarda sitokrom C sentezleyen gen ile şempanzelerde sitokrom C sentezleyen gen vb.) %29′u insanlar ve şempanzelerde birebir aynıdır, geri kalanlarında ise 1 veya 2 amino asit farklılık vardır (4). Diğer türlerle ortolog genler karşılaştırıldığında bu farklılıkların arttığı görülmektedir.

    Bu gerçekler ışığında mevcut durumu nasıl değerlendirmemiz gerekir?
    Bu gerçekleri en iyi şekilde nasıl açıklayabiliriz? Örneğin, “İnsan ve şempanze kromozomlarının birbiriyle bir ilgisi yoktur. Bunlar tamamen birbirlerinden bağımsız olarak tanrı böyle istediği için bu tip benzerlikler ve birleşme izleri taşıyarak yaratılmıştır. Tanrı, insan kromozomu 2′yi bilerek şempanze kromozomları 2A ve 2B’nin birleşimiymiş gibi yaratmıştır.” gibi bir açıklamayı ne kadar ciddiye alabiliriz? Bu tip bir yaklaşımın, tanrının varlığını önceden kabul eden ve her türlü bilimsel olguyu “tanrının isteği” şeklinde açıklamaya ayarlanmış, tek yönlü ve değişmesi mümkün olmayan bir bakış açısının ürünü olduğu çok açıktır.

    Burada sıralanan deliller çok net bir gerçeğe işaret etmektedir. Tarihte bir dönemde yaşamış olan 24 çift kromozoma sahip bir tür büyük kuyruksuz maymundan türeyen bir grup şempanzelere doğru evrimleşirken diğer bir grubun kromozomlarında meydana gelen bir füzyon (birleşme) ile bu grup zaman içinde değişerek türeme ile insanlara gelen kolu oluşturmuştur. Bu gerçeğin daha başka birçok delili insanve şempanze kromozomlarının ayrıntılı incelemeleriyle ortaya çıkmıştır. Bu yazının konusu olmadığı için diğer delilleri şimdilik bir kenara bırakıyorum.
    Ancak bu delillerin birçok teist bilim insanı tarafından da aynı şekilde değerlendirildiğini ve insanlar ile şempanzelerin ortak bir atadan türediğinin teist bilim insanları arasında da kabul gören bir görüş olduğunu belirtmem gerekiyor. Ayrıca akıllı tasarımı savunanlar arasında da ortak atadan türeme görüşünü savunanlar olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Öneğin, akıllı tasarım hareketinin poster çocuğu Michael Behe, son kitabında (The Edge of Evolution) insanlarla şempanzelerin ortak bir atadan türediğini gösteren çok sağlam deliller olduğunu söylemiştir. Akıllı tasarım hareketinin merkezi olan Discovery Institute hiçbir ilgisi olmayan ve onlar gibi işin dini/politik yönleriyle hiç ilgilenmeyen, The Design Matrix adlı kitabıyla taraflı tarafsız birçok kişinin takdirini kazanan Mike Gene de insanlar şempanzelerin ortak atadan türediği görüşünü savunmaktadır. Jean Staune ise darwinyen olmayan (non-darwinian) evrimi (ki akıllı tasarım da bunun bir alt bölümü olarak kabul ediliyor) ve ortak atadan türemeyi savunan başka bir teist bilim insanıdır.

    Da Vinci'den alıntıdır.
    Kaynak;

    http://www.bilimfelsefedin.org/?p=439

    #2
    Ynt: İnsan ile şempanzenin ortak bir atası varsa kromozom sayıları neden aynı değil?

    Atezim dinlerin eşya ve tarih konusunda ileri sürdükleri fikirleri benimsemezken, kendisi bilimin ortaya koyduğu gerçeklikleri her zaman değişip gelişebilen verileri ile insana sunulan bilgileri güya baz almaktadır.

    Dinlerin eşya ve tarih ile ilgili tezlerine toptan yanlış mantığı ile bakan bilimide inkarı için alet olarak kullanan ateizm, bilimin söylediklerinin doğruluğunu nereden bilmekte nasıl ispat edebilmektedir acaba.

    Pozitif laboratuvar deneylerinde bile kesinlik yokken, keşif ve icatların ucu açık iken, binlerce bilimsel veriyi bir asır sonraki veriler iptal ederken milyon yıl önceki olayla ilgili açıklama için bir laboratuvar söz konusu değilken, kendi inkar mantığını burada insanlar yürütürse nasıl bir sonuç ortaya çıkar acaba?

    Üstüne üstlük, bilim canlı bir varlık değildir. Bilim onu elde eden kimse ona hizmet eden bir eşek gibidir. Sahibi nereye sürerse eşek oraya gidecektir. Bilimide büyük oranda emperyalistler ellerinde bulundurmaktadırlar.

    Ve emperylistler bilimi çıkarları doğrultusunda kullanmakta, onların emperyalist hedeflerine engel olan ne varsa bilimsel olmaktan uçak diye suçlamaktadırlar. Emperyalist hedeflerine engel teşkil eden her olguyu tartışmaya açmakta, ülkeleri, toplumları kendi kimlik ve benliklerinden türlü yollarla ayırmaya, onları kimliksiz, kişiliksiz bırakmaya çalışmaktadırlar.

    Böylece kendi özüne ait ne varsa o toplumlardan soyutlayıp birer koloniye, birer sömürge alanına birer pazara dönüştürüp maymunlaştırır.

    İşte dinlerle mücadele, dinsizliği yayma, dini kavramları tartışmaya açma ve inkarı yayma bu emperyalist hedeflerden başka bir şey değil.

    Bizim zavallı insanımız ise, ateizme sanki aklı başında insanların dünyaya evrene bakışı imiş gibi, bu emperyalist hedeflerden habersiz sazanca dalıvermektedir. Kendini de akıllı zannetmektedir.

    Bunlara sadece acıyoruz. Vaktimizi atomlarla moleküllerle ki bunlar Allahın yarattıklarıdır. Allahın yarattığı evrenle Allaha savaş açanların lüzumsuz tartışmalarına girmekten ziyade işin aslını hatırlatmaya çalışmaktayız.

    Değilse zaten dindar bilim adamları ortada ve dinsiz bilim adamlarından hem daha çokturlar hem de her şeyi açıklamışlardırlar zaten.
    Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
    Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

    Yorum


      #3
      Ynt: İnsan ile şempanzenin ortak bir atası varsa kromozom sayıları neden aynı değil?

      Dindar bilim adamları var diyorsun.Estek köstek diyorsun.Hık mık,kem küm diyorsun,fekat cevap göremedim.

      Yorum


        #4
        Ynt: İnsan ile şempanzenin ortak bir atası varsa kromozom sayıları neden aynı değil?

        [quote author=hacı link=topic=10532.msg66016#msg66016 date=1261324430]
        Dindar bilim adamları var diyorsun.Estek köstek diyorsun.Hık mık,kem küm diyorsun,fekat cevap göremedim.
        [/quote]

        Kendi tabirinizle sosyal bir hayvan olduğunuzu iddia ediyorsunuz. Aslında sosya bile değilsiniz. Görüyoruz ki asosyal bir hayvansınız. O yüzden kafayı, aklı çalıştıramıyorsunuz. Ki anlayasınız.
        Size hele de internet nimetinin her konuda bolca kaynak sağladığı bir ortamda istediğiniz delili sunarız ancak sizin sulanmış beyniniz yine inkardan yana tercih yapacağından yorulmaya değmez görüyoruz.
        Üstüne üstlük, dinsizlik ve ateizmin bir akıl ve mantık oyunu değil, emperyalizmin bir istila, bir işgal oyunu olduğunu kör gözlerinize sokmak istiyoruz ama nerdee . Tümüyle ruhen bedenen tefessüh ettiğiniz için bir şey anlamamaktasınız.
        Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
        Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

        Yorum


          #5
          Ynt: İnsan ile şempanzenin ortak bir atası varsa kromozom sayıları neden aynı değil?

          sulanmış beyniniz yine inkardan yana tercih yapacağından yorulmaya değmez görüyoruz.
          Bak memet,
          Cevap vereceksen soru ortada,Bilimin verdiği cevap belli.Bu iki kromozomun tarihsel süreçte birleştiği ispatlanmış.Varsa cevabın dinleyelim,yoksa cevabın gölge etme.

          Bilimin zaaflarından bahsediyorsun ama ne kadar zaaflıda olsa elimizde gerçeğe ulaşabileceğimiz başkaca bir şeyde yok.

          Her iletinin altına yalan yanlış yazmak zorunda değilsin.

          Tekrar ediyorum,varsa cevabın ver.
          Yoksa cevabın kem küm,hık mık etme kardeş.

          Yorum


            #6
            Ynt: İnsan ile şempanzenin ortak bir atası varsa kromozom sayıları neden aynı değil?

            İnsanla şempanze DNA'ları üzerinde yapılan son genomik karşılaştırma çalışması, iki canlı arasındaki farklılıkların beklenenden daha karmaşık olduğunu ortaya koydu.

            İngiliz bilim dergisi Nature'ın son sayısında yayınlanan araştırmada (Fujiyama, A. et al. "DNA sequence and comparative analysis of chimpanzee chromosome 22", Nature 429, 27 Mayıs 2004, sf. 382 - 388), şempanzenin 22. kromozomunun dizilimi ile bunun insanda karşılığı olan 21. kromozomunun dizilimi karşılaştırıldı. Şempanzenin 22. Kromozomu Uluslararası Konsorsiyumu tarafından gerçekleştirilen araştırma, önemli farklılıklar ortaya çıkardı. Nature dergisinin haber servisi araştırmayı, "Şempanze kromozomu şaşkınlık yarattı" başlığıyla duyurdu ve "yapılan ilk detaylı karşılaştırma, şempanze ve insan genlerini beklenmedik şekilde farklı çıkardı" yorumuna yer verdi (Laura Nelson, "First chimp chromosome creates puzzles", Nature Science Update, 27 Mayıs 2004). Aynı yazıda, Fransa'nın Evry kentindeki Ulusal Dizilim Merkezi'nde görevli Dr. Jean Weissenbach'ın "22. kromozomun, genomun % 1'ini temsil ettiği, şempanze ile insanda farklılık gösteren binlerce gen olabileceği" sözleri de aktarıldı.

            Söz konusu canlı arasında beklenmeyen derecede farklılıklar ortaya çıkaran bu araştırma, aynı zamanda basına sık sık yansıyan genetik benzerlik propagandasının geçerli bir mantık yürütmeye dayanmadığını bir kez daha ortaya koyuyor. Evrimcilerce sürdürülen "insan % 99 şempanzedir" propagandasına malzeme yapılan araştırmalar gerçekte iki canlının genomunu tam anlamıyla temsil etmiyor. Çünkü ortada henüz tam olarak tamamlanmış bir şempanze genomu çalışması bulunmuyor. Durum böyleyken evrimcilerin kısmi DNA parçalarının karşılaştırılmasından elde edilen sonuçları genellemesi gerçekçi bir yorum olmuyor. Bir benzetme yapacak olursak, bu yorum, iki paragrafındaki harf sıralarında % 99 benzerlik saptanan iki kitabın, diğer paragraflara bakılmaksızın, birbirlerine % 99 benzer olduğunu ilan etmeye benziyor. Bu da ortaya aldatıcı bir tablo çıkarıyor. Nitekim evrimcilerin propaganda malzemesi olarak kullandığı önceki çalışmaların yanıltıcılığı bu araştırmada görev alan bilim adamlarınca açıkça ifade edildi. Çalışma, iki canlı arasında benzerlikler ortaya koyduğu gibi, önceden bilinmeyen ve evrimci açıklamaların tam aksi yönde bilgiler ortaya koydu.

            Çalışmada, şempanzenin 22. kromozomunun % 1.44'ünün, SNP adı verilen tek kimyasal harflik değişikliklerden (SNP: Single nucleotide polymorphisms) meydana geldiği; 68.000'e yakın bölgede de indels (insertions and deletions) adı verilen farklılaşmalara sahip olduğu anlaşıldı. Indels'ler, birbiriyle karşılaştırılan genomların karşılıklı nükleotid dizilimindeki eksiklik ve fazlalıkları belirtiyor. Şempanzenin 22. kromozomunda, bunların uzunlukları kimi bölgelerde 30 nükleotidle sınırlı iken bu uzunluk kimilerinde 54.000 nükleotidi buluyor.

            Protein kodlayan bölgelerdeki farklılıkların kodlamayan bölgelerdekilerden oran olarak geri kalmaması ve bunların üretilen proteinlerde farklılıklar meydana getirmesi bilim adamları için son derece şaşırtıcı bir bulgu oluşturdu. Bilim adamları evrimci bir bakış açısından, protein kodlamayan bölgeleri hayali evrim sürecinden arta kalmış işlevsiz, hurda DNA olarak yorumluyorlardı. Yine bu bakış açısından, sözde evrim sürecinde protein kodlayan bölgelerdeki benzerliklerin korunmuş olma ihtimali, kodlamayan bölgelere nazaran daha yüksek kabul ediliyordu. Evrim teorisine göre, işlevsel olmadıkları için doğal seleksiyon tarafından elimine edilmiş olmaları, dolayısıyla insan ve şempanze arasındaki benzerlik oranlarının oldukça azalmış olması gerekiyordu. Bu çalışmada, iki canlı arasında ortaya koydukları farklılık açısından protein kodlayan bölgelerle kodlamayan bölgelerin birbirine yakın olduğunun ortaya çıkması, bu evrimci beklentilerin tam zıt yönünde sonuçlar ortaya çıkarmış oldu. (Hurda DNA iddiasının geçersizliği hakkında Harun Yahya, Bir Zamanlar Darwinizm, İstanbul: Global Yayıncılık, Ocak 2004 başvurabilirsiniz.)

            Söz konusu kromozomlar üzerinde yer alan 231 genin % 83'ünde, kodladıkları proteinin amino asit dizilimine etki eden farklılıklar belirlendi. İki canlı arasındaki farklılıkların protein yapısına etki etmesi, farklılıkların büyüklüğünü daha da artırıyor. Bu da farklılıkları ancak yüzeysel seviyede gösteren önceki araştırmaların yanıltıcı olduğunu ortaya koyuyor.

            Japonya'daki RIKEN Genomik Bilimler Merkezi'nde görev yapan ve aynı zamanda araştırma konsorsiyumunun başkanlığını yürüten Yoshiyuki Sakaki, protein yapısı sözkonusu olduğunda farklılıkların büyük etkisi olduğunu söyleyerek, % 1.23 ila % 5 arasında farklılık ortaya koyan önceki moleküler karşılaştırmalardan edinilen izlenimin yanıltıcı olduğunu ifade etti. (Cathy Holding, "Chimps are not like humans", the-Scientist.com, 27 Mayıs 2004)

            Araştırmayla ilgili Reuters haberinde ise bilim adamlarının şu sözlerine yer verildi:

            Açık bir biçimde, insanlar ve şempanzeler arasındaki genomik farklılıklar, geleneksel bilgiyle resmedilenden çok daha fazla karmaşık. (Maggie Fox, "Chimp DNA almost identical to ours", Reuters, 27 Mayıs 2004)

            Şempanze genomunu deşifre çalışmalarının sonuçlarının bu yıl sonuna doğru açıklanması bekleniyor ve bu çalışma da, kısmi DNA karşılaştırmasına dayandığı için, ortaya net bir tablo koymaktan uzak. Ancak insan ile şempanze arasındaki genetik farklılıkları daima yüzeysel gösterme çabasındaki evrimcilerin propagandasının yanıltıcılığını da açıkça ortaya koymuş oluyor.

            Çalışma, aynı zamanda Darwinist medyanın genetik karşılaştırma çalışmalarıyla ilgili yayınlarında uyguladığı bilinen çifte standarda son bir örnek oluşturuyor. % 83 gibi yüksek oranda ve bilim adamlarını şaşırtan derecede farklılık ortaya koyan bu çalışma dünyadaki birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde bazı kesimler tarafından duymazlıktan gelindi, duyurulmadı. Dilerseniz, yüksek oranları sadece benzerlik yönünde oldukları zaman haber yapan Darwinist medyanın daha önceki bağnazlık örneklerini Son Genetik Benzerlik Propagandası ve Darwinist Medyanın Bağnazlığı) başlıklı makalemizden okuyabilirsiniz.


            Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

            Yorum


              #7
              Ynt: İnsan ile şempanzenin ortak bir atası varsa kromozom sayıları neden aynı değil?

              İşte sana cevap hacı efendi. Ne diyeceksin peki. Yine inkar değil mi, eğme, bükme, kem küm...
              Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
              Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

              Yorum


                #8
                Ynt: İnsan ile şempanzenin ortak bir atası varsa kromozom sayıları neden aynı değil?

                Kardeş soru ortada, fakat cevap nerede...

                İki kromozom birleşmiş diyorum,yapılan genetik incelemeler bunu kanıtlamış diyorum...

                ama kime diyorum.

                İnsanı yaratn Allah ise bu kromozomlar neden birleşmiş.Allahın böyle bir iş etmesindeki amacı ne olabilir.Varmı bir cevabın.

                Yorum


                  #9
                  Ynt: İnsan ile şempanzenin ortak bir atası varsa kromozom sayıları neden aynı değil?

                  % 83 gibi yüksek oranda ve bilim adamlarını şaşırtan derecede farklılık ortaya koyan bu çalışma dünyadaki birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde bazı kesimler tarafından duymazlıktan gelindi, duyurulmadı.

                  her halde iki kromozom %83 üstünde bir oran vermiyor degilmi!
                  sizi ilgilendiren aslinda bu nokta olmali iken, aninda atladiniz, tanriyi sorgulamaya basladiniz!
                  amaciniz inkarinizi pekistirmekmi yoksa bize bu imkansiz evrim sacmaligini yutturmak icin kirk dereden su getirmekmi?


                  Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

                  Yorum

                  YUKARI ÇIK
                  Çalışıyor...
                  X