Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Bilimperestlerin Yanılgıları

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Bilimperestlerin Yanılgıları

[6 Şubat 2008 tarihli Star gazetesinde yayınlandı]

Koyu “laikçi” Prof. Dr. Celal Şengör’ün “dindarlar üniversitelere alınmasın” önerisi, gündeme geldiğinden beri eleştiriliyor. Jeoloji profesörünün “din, bilime dayandırılamaz” kuralından, “dindarlar bilim yapamaz” gibi vahim bir sonuç çıkarmasının yanlışlığı, zaten ayan beyan ortada.

Ama aslında bundan da ileri gitmek ve Sayın Şengör ve onun gibi düşünen “bilimperestlerin” dünya görüşünü biraz kurcalamakta yarar var.

Prof. Şengör, “Din, belirli dogmalar çevresinde kurulmuştur… bilim ise sürekli olarak gerçeği arayan bir düşünce sistemidir” diyor. Yani bilimin salt “somut gerçekliğe” dinin ise sırf “inanca” dayandığını ileri sürüyor.

Oysa bakın dünyanın önde gelen astrofizikçilerinden biri olan Arizona Eyalet Üniversitesi öğretim üyesi Paul Davies, 24 Kasım 2007 tarihli New York Times’daki makalesinde bu konuda ne demiş:

“Bize sürekli bilimin dünya hakkındaki en güvenilir bilgi kaynağı olduğu, çünkü test edilebilir hipotezlere dayandığı, dinin ise inanç üzerine kurulduğu söylenir… Bu ayrımdaki sorun şudur ki, bilimin de kendi inanç-bazlı iman temeli vardır. Tüm bilim, doğanın rasyonel ve anlaşılabilir bir düzene sahip olduğu varsayımı üzerinden işler. Eğer evrenin anlamsız karmaşalar ve keşmekeşlerle dolu olduğunu düşünseydiniz, bilim adamı olamazdınız.”
    Prof. Davies, bundan şu sonuca varmış:

“Dolayısıyla hem dinin hem de bilimin temelinde inanç vardır: Her ikisi de evrenin dışında bir şeyin varlığını kabul eder: Ya açıklanamayan bir Tanrı’yı, ya da açıklanamayan doğa kanunlarını.”
    Bu gerçek, bir “bilimci” ile bir “dinci” arasında aslında bir “inanç dozajı farkı” olmadığını gösteriyor. Elbette eğer “dinci”nin inandığı dinin öğretileri fiziksel veya sosyal gerçekliği görmesini engelleyecek katılıktaysa, ortaya ciddi bir dogmatizm sorunu çıkar. “Dünya dönmüyor” diye fetva veren Ortaçağ Katolik Kilisesi veya Suudi “alim” İbn Baaz örneğinde olduğu gibi…

Ama bir “bilimci” de alabildiğine dogmatik olabilir. Sovyet tarımını “diyalektik materyalizm”e göre çarpıtıp mahveden Trofim Lysenko veya Prof. Şengör’ün “Erke”cilik oynayan ideolojidaşları gibi…

Bu, Türkiye’deki “bilimperest”lerin göremediği gerçeklerden biri. Bir diğeri de, bilimin bize öğretebileceklerinin sınırı ile ilgili.

Prof. Şengör bilimi sınırsız görüyor. Hatta “bilim dışında insanlığın hiçbir bilgi kaynağı yoktur” diyor.

Bu, vahim bir yanılgıdır. Başka her şeyden önce bilimin kendi disipliniyle çelişir. Çünkü bilimin yöntemleri deney ve gözlemden ibarettir. “Bilim dışında insanlığın hiçbir bilgi kaynağı yoktur” önermesini ise ne deney ne de gözlem yoluyla test edemezsiniz. Bu, felsefi bir iddiadır. Nitekim zaten Prof. Şengör de dayanak olarak bir felsefeci olan Bertrand Russell’a başvurmuş.

Gerçekte insanlığın bilimden başka daha pek çok “bilgi kaynağı” vardır. Örneğin ben “insanlara adaletli ve merhametli davranmak gerekir” önermesinin doğru olduğunu biliyorum. Beni buna ikna eden hiç bir fizik kanunu, kimya formülü veya biyoloji teorisi yok. Hatta “bilimperestler”in pek sevdiği bazı biyoloji teorilerinin sosyal uyarlamalarına, örneğin Sosyal Darwinizm’e bakarsak, adalet ve merhametin çok aptalca şeyler olduğu sonucu çıkabilir. Ama “vicdan” (sezgi), “gelenek” ve Prof. Şengör’ün hiç hazzetmediği anlaşılan “vahiy” gibi bilgi kaynakları, beni söz konusu değerlere inandırıyor.

Aslında dünya tüm bunları göreli ve kaba pozitivizmi aşalı çok zaman oldu. Sorun, bizim bilimperestlerin fanus içinde yaşamasında.

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Ynt: Bilimperestlerin Yanılgıları

onlar avrupayı geriden izliyor ancak yüzyıl geriden. yani burdaki bilimperestler avrupadan 100 yıl sonra dindar olacak avrupalıların ardından..

Yorum

ayni kanaatteyim kardesim
      avrupa da bu masal yüzünden viran olmus bir genclik var malesef

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

ayni kanaatteyim kardesim
        avrupa da bu masal yüzünden viran olmus bir genclik var malesef
        Bende bu repliğe hasta oluyorum.Bu günün gençliği yarının yaşlılarını oluşturur.Avrupa,Amerika,Japonya 'ya baktığımda gençleri bizden daha iyi yaşıyor.Yaşları bizim yaşlılarımızdan daha fazla yaşıyor.Ekonomik olarak bizim gibi gelişmekte olan ülkelerden kat be kat iyi durumdalar.
        Bilimsel gelişmelerin tamamına yakını bu ülkelerden geliyor.Dünyaya birileri hükmediyorsa yine bu insanlar.

Viran olmuş bir gençlik ha.

Onlar viran olmuşsa bize ne demeli...

İsim koyamıyorum.

Yorum

anlasildi sayin haci
          sizin meraminiz ilim bilim verileri meselesi degil
          sizin meseleniz komplekten kaynaklaniyor, bir özentiden baska birsey degil
          zira burada gördüklerim, duyduklarim ve yasadiklarim sizin söylediklerinizin fersah fersah uzaginda kaliyor.
          bir özel durumlari varsa o da yalnizca ekonomik olarak biraz daha ileride olmalari, fakat su an bu konuda büyük oranda degismis bulunuyor, gittikce de kötüye gidiyor, simdi bu gidisatta manevi degerleride olmayan genclerin nereye tutunacaklari hakkinda bir fikriniz varmi?

yaslilarinin bizimkilerden daha fazla yasadiklarini nereden cikardiniz?
          diyelim ki böyle bir durum var, bunu nereye bagliyorsunuz ki siz?
          ayrica bu uzun yasayan yaslilarin huzurevlerinde veya kirk kilitli kapi arkalarinda genellikle yalniz öldüklerinide biliyormuydunuz?
          dünyaya hüküm sürenlerin dünyaya ne verdiklerinide bilirsiniz o halde!
          ne verdiler dünyaya "siz atsiniz,otsunuz" demekten baska?

Yorum

Gülistan hanım,

Ben realiteya bakarım.Gerçekler benim anlattığım gibiyse bundan bir takım dersler çıkarmam gerekir.
            Realite bakıncada demokrasiyle idare edilen,gelir dağılımının görece eşit dağıtıldığı toplumlarda daha iyi eğitim verilmektedir.Bu toplumlar kaliteli yurttaşlar yetiştirmekte.Bilim ve teknolojinin gelişmesinin nedeni de budur.
            Sonuçta bize göre daha refah içinde yaşayan bir toplum olmuşlar.
            Diğer yandan ekonomik ve siyasi açıdan egemen olan toplumlar dünyaya barış getirmezler.Onların amacı emperyal güçlerini tüm dünya üzerinde göstererek her yere hükmetmeyi isterler.Basit bir örnek vereyim.Diyelim ki Türkiye önümüzdeki on yıl içinde ekonomik olarak dünyanın bir numarılı ülkesi olsun,eğitim ve diğer alanlarda aynı şeyleri başarıp ABD'yi geri plana ittiğini düşünelim.Şimdi Türkiye böyle bir güçle ne yaper.Tüm dünyaya barış ve demakrasimi getirmeye çalışır.Yoksa tüm dünyada doğal kaynakları kendi yararına kullanmak amacıyla Amerikanın yaptığını mı yapar.

Doğu ve Batı Roma İmparatorluğuna bakın,Çin İmparatorluğuna bakın,Moğol İmp,Cengiz Han,Atilla,Osmanlı ,SSCB, son olarakta ABD'ye bakın .Ne yapmışlar.
            (tabiyetinizden dolayı Osmanlıyı ayrı tutmaya çalışacağınızı biliyorum.Ama Osmanlı o imp.hiç birinden farklı değildi.)

Sizde böyle bir güce sahip olduğunuzda kendi değer yargılarınızı o toplumlara dayatırsınız.Siz atsınız,otsunuz dersiniz.
            İstinasız tün imparatorlarında-imparatorluklarında yaptığı bu olmuştur.

Yorum

Yaniliyorsunuz,
              sizin sandiginiz gibi bir esit gelir dagilimi sözkonusu olsaydi
              bahsettiginiz ülkelerde aclikla bogusan, sokaklarda yatmak zorunda olan insanlar olmayacakti
              bugün dünya genelinde bir milyardan fazla ac insan var, siz bu bir milyara dahilmisiniz?
              Yanilmiyorsam almanyada gelir dagilimi kisi basina ortalama 1450 Euro
              Fakat bu istatistik bir rakamdir
              Bu rakamin icerisinde hesab edilmesi gereken cok sey var
              Misal vergi seviyesi, orada durum nasil bilmiyorum, burada vergi numaralari vardir
              En düsük vergi ödeyenler vergi seviyesi üc olanlardir, fakat bir ailede iki kisinin seviyesi 3 olamaz
              Erkekler daha fazla brüt kazandiklari icin genellikle cocuklu ailelerde erkekler vergi seviyesini esiyle anlasmali olarak 3 yaptirirlar, sayet bayanda calisiyorsa bu durumda onun seviyesi 5 olmak zorundadir, bu da brüt kazancindan hemen hemen yariyariya kesilmesi anlamina gelir
              Bekarlarsa isteselerde istemeselerde 1 olurlar ve kazanclarinin %50’sini devlete vermek zorundadirlar, bunun yanisira daha farkli bir cok kesintilerde vardir
              Bütün bunlar ve bazi mesleklerin digerlerinden daha fazla kazandigida gözönüne alinirsa yukaridaki rakamin esitlikten cok cok uzak oldugunu görürüz
              Ve burada bir zengin hergün biraz daha zenginlesirken, orta halli bir ailenin yasam standardini devlet belirler, oradan kesilir buradan kesilir, ve size belli bir gelirin üzerinde kazanma sansi verilmez!
              Fakat egitim farkli gelisir
              Egitim gören insanlar azda olsa yardim alabilirler
              Gerci bu aldiklari rakam buradaki sartlarda asla yeterli degildir
              Bu yüzden bir cok ögrenci ek gelir icin basta fuhus olmak üzere kolay para kazanabilecek farkli isleri yapmak durumundadir
              Türk ve benzeri kültürlerin ögrencileri haric, cünkü sayin haci
              Bu milletler, avrupalilar gibi 18 yasini dolduran evladina, artik basinin caresine bak demezler
              Avrupada genclik 18 yasina geldigi zaman hayatla basbasa kalirlar ve ailelerinden gereken destegi görmezler, iste bu yüzden kacinilmaz olan gercekle avrupa yüzyüze kaldigi zaman felaketin dorugunu yasayacaktir emin olun
              Kisacasi sizin sandiginiz gibi bir refah buralarda masal gibi birsey
              Bilim ve teknoloji icerisinde derseniz bu noktada da söylenebilecek cok söz var
              Emin olun, türkiyeden cok farkli bir yasam yok burada, yalnizca „elimine edilmesi gereken“ halklar yani alt kategorideki halklar (onlara göre) ezildi ve sömürüldü, buradan elde edilenlerle bir müddet güc sahibi olabildiler, fakat devran dönmek üzere…

Diger söylediklerinize katiliyorum, evet baris falan getirmezler, aksine sömürürler, ezerler, vs. Bütün bunlarida kasitli yaparlar, zira onlar icin bizler elimine edilmesi veya kendilerine hizmette kullanilmasi gereken topluluklariz!
              Ben osmanli yandasi falan degilim, osmanlinin taht sevdasina yaptigi seyleride kiniyorum
              Ancak yine de sözkonusu milletlere nazaran osmanliyi daha adil görüyorum!
              O yüzden gelin artik halklar arasindaki bir takim gelismeleri veya gerilemeleri inanca ya da inancsizliga baglamaktan vazgecin!

Yorum

Zavallı hacı efendi. Sanki bu dünyada yaşamıyorsun. Evrim teorisi marksizm, kapitalizme yedeklik yaptığı için dine düşmanlık adına kullanmıştır. Yani evrim teorisinden bahsedenler marksistlerdir ve kapitalizme mutlak karşı olanlardır.
                Tabi ortadan marksizm komünizm kalmayınca dolaysız bir şekilde kapitalizmin kucağında buldunuz kendinizi ve kapitalist ekonomi dininin tezahürleri olan demokrası, liberalizm bilmem ne gibi marksizmle alakası olmayan şeyleri savunmaya çalışıyorsun.
                Belli bir konumun, kimliğin, adresin, alternatifin yok. Varsa yoksa eleştiri, itiraz ve çamura yatma.

Yoksa siz en gelişmiş en modern ülkelerin içine düştükleri buhran ve pislikleri bilmiyormusun?
                Senin demokrasi ve liberalizm dediğin şeylerin, sermayenin kim kapıyorsa elinde kalsın hükmüne itirazın yok herhalde.
                Senin gelişmiş dediğin ülkeler, maddi zenginlikten dolayı haz ve lezzet arama krizine girmiş, insanlığa, eşcinsellik, homoseksüellik, üçüncü cins, ayyaşlık, sarhoşluk, uyuşturucu daha bilmem ne kepazeliğin içinde yüzen böcekler haline gelmiş, ar, namus, haya, paylaşım, fedakarlık, akrabalık ve ne kadar insani ve fıtri güzellik varsa ondan soyutlamış bencil egoist bir canavara çevirmiştir.
                Yoksulları ise, köprü altlarında, izbelerde, köhnelerde, yıkıntılarda, soğuk köşelerde, bir ekmeğe muhtaç yarı aç yarı tok, yarı canlı bir vaziyette ölüme terketmiştir. buna en uygar en güçlü, en modern ve teknolojik dediğin USA abd en büyük örnektir.

Sen bunları mı özlüyorsun.
                Halbuki en kötü islam ülkesine git (yönetimleri demiyorum) halkta insani erdemler bulman mümkündür, bütün cehalet ve geri bırakılmmışlıklarına rağmen. Üstelik onları geri bıraktıranda abd uşağı yöneticelirnedn başkası değildir. Ya aklın yok hacı, ya da insafın, ya da hiç bir şey bilmiyorsun.
                Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
                Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

iyiki görmüsüm gördüklerimi ve iyiki yasamisim yasadiklarimi...esimin önceki isyeri tam merkezdeydi, sokakta yatanlarla bolca yüzyüze gelirdi, onlarin zaman zaman ayakta duramayip nasil düsüverdiklerini, almanlarin yanlarindan gecip gittiklerini anlatirdi...evet cagdas insanlar böyle yaparlardi da esim bir GERICI MÜSLÜMAN ! olarak o sahsi kaldirir, elinede üc bes kurus verirdi...
                  onlari kimse yanina yakinina yaklastirmazdi, kendi halklari yüzlerine bakmazdi, herhalde zayif olan elenir mantigi olsa gerek
                  fakat onlar arada bir sac kestirmek istediklerinde, iceri ezile büzüle girerek, paralari olmadigini söylediklerinde, esim onlari hic mahcub etmeden sandalyelerine alir, les gibi kokularindan dolayi nefesini tutar öyle tras ederdi!
                  ne büyük bir yanilgi
                  ya madde olacak ya maneviyat, ikisi bir arada olmaz!

Yorum

Ot ile botu karıştırmışsınız.(yine)

Elinizde benzer bir güç olsa ne yaparsınız.Amerika'nın yaptığını mı?
                    Yoksa farklı bir şeyler mi?
                    1-Neden
                    2-Nasıl

Yorum

Sadece, itiraz, ret, inkar, tahrip. Başka bir şey yok.
                      Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
                      Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

amerikaya benzeyeceksem neden müslümanim?
                        siz karistiriyorsunuz farkindaysaniz!
                        güc elimde olsaydi elbette kimseye kendi inancimi dayatmazdim, fakat inancimi hice saydirmazdim,
                        fakire yardim icin diretirdim, israfi engellerdim, insan üzerine oynanan oyunlari durdururdum, kimsenin kimseyi ezmesine izin vermezdim vs.

bunlarin hepsi bir yana, sahi bilime inanan avrupada neden hala yukarida saydigim gibi meseleler mevcut, geri kalmis ülkeler icin bu bin'i bir ayipsa, avrupa icin bir'i bin ayip!

Yorum

YUKARI ÇIK
                        Çalışıyor...
                        X