Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Yoksa modern bilim bir hurafe mi?

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    Yoksa modern bilim bir hurafe mi?

    Teyo ismini hiç duydunuz mu? Birkaç sene önce vefat eden Teyo isimli bu Erzurumlu halk mizahçısı atışlarıyla meşhurmuş. Kendisinden bizzat dinleyenlerin anlattığına göre, hiçbir formel eğitimden geçmeyen ve aslında bir inşaat ustası olan Teyo dayı, kendi yerel şivesiyle, yalanları ardarda öyle bir ustalıkla ve letafetle eklermiş ki, sonunda ortaya gülünesi hikâyeler veya masallar ortaya çıkarmış. Birgün dereye dalıp da Cebel-i Tarık’tan çıkması, ama geniş omuzlarının bir yandan Fas kıyılarına diğer taraftan İber yarımadasına takılmasından ötürü suyun yüzeyine çıkamadığı için yan dönüp bu işi halletmesi, suya tekrar daldığında karşısına bir “itbalığı”nın çıkması ve Teyo dayının ona aşkettiği silleyle itin bir yana balığın bir yana savrulması... onu bizzat dinleyen sevgili Ender Doğan’dan dinlediğim ve katıla katıla güldüğüm birçok hikâyeden ilk aklıma gelenler. İşin ilginç tarafı, Teyo dayı, hikâyelerini anlatırken hiç kimsenin gülmesine izin vermezmiş, gülen olursa anlatmayı ânında kesermiş.

    Peki Hurafe ismini duydunuz mu? Evet, meğer Hurafe eski bir Arap kabilesi olan Uzle’ye mensup bir kişinin ismiymiş. O da öylesine inanılmayacak şeyler anlatırmış ki, sonunda bunlara “hadis-i Hurafe,” yani “Hurafe’nin (inanılmayacak) sözleri” denilmeye başlanmış. Zamanla, hiçbir şekilde akla uymayan, mesnedsiz sözlere kısaca “Hurafe” denir olmuş. Bâtıl itikatları olduğu kadar, dinde olmadığı halde sonradan sokuşturulan kimi hikâyelere veya davranış biçimlerine de bu isim verilmiş.


    Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

    #2
    Ynt: Yoksa modern bilim bir hurafe mi?

    Birkaç yüzyıldır, bütün insanlığa öyle hikâyeler anlatıldı ki, Teyo dayının ciddiyetiyle tekrar tekrar dillendirilen bu hikâyelerine insanlar ciddi ciddi inanır oldu.

    Meselâ, bilimin “nasıl” sorusunu açıkladığı gibi.

    Kant’tan beri kâinat fizik-metafizik diye kesin ve katı bir şekilde ayrıştırıldığı ve bu iki âlemin birbiriyle irtibatı koparıldığı için, bilimin nasıl sorusunu cevapladığı hurafesini tahkiksiz insanların yutması çok zor olmadı. Buna göre, bilim fizik âlemi parselleyecek, nesnelerin ve olayların nasıl işlediğini inceleyecek, bunlara bilimsel açıklamalar getirecek; din ise kendisine uygun görülen metafizik âlemle yetinerek “niçin” sorusuna odaklanacak, fizik âleme el ve dil uzatmaya cüret edemeyecekti!

    Hal böyle olunca, meselâ, 19. yüzyılın pozitivist/materyalist bilim yorumunun görünür âleme ilişkin getirdiği her “izah” dinin alanını geriletiyor diye takdim edildi. Hâlâ, dillerde gezen “Bilimin izah edemediği daha pekçok şey var” ifadesi bile bu pozitivist zihniyetin “Aslında bilim pekçok şeyi izah edebiliyor” iddiasının başka bir versiyonundan başka birşey değildi ve zımnında “Bilim gelecekte herşeyi izah edebilecektir” ümidini zihinlere aşılamaya çalışır. Kalbin, ruhun ve hatta hayatın inkâr edilip herşeyin gözle görülebilen nedenlere, tesadüfe ve tabiata irca edilerek izah edildiği modern bilim, bu açıdan hem görünen, hem de görünmeyen âlemi sanatla, hikmetle ve kudretle icat eden bir Yaratıcı’ya imanı zayıflatmak ve hatta silmek için bir araç olarak kullanılageldi. Pozitivizmin babası A. Comte’un bugüne kadar hükümranlığını koruyan “Doğrudan deneyle sağlanamayan bilgi metafizik veya teolojiktir. Duyularla alınamayacak hiçbir şey bilgi ve tecrübe konusu yapılamaz” iddiası duyuları, deneylenebilen veya gözlemlenebilen âlemi tabiatçılığın kucağına atmaya yol açtı.

    Kimi dindarlar da, fizik dünyanın bilim tarafından izah edilebildiği hurafesine inanarak, “olağanüstü” sayılabilecek kimi olaylara sığınarak “Peki bilim bunu izah edebilecek mi bakalım?” türünden bir meydan okumaya kalkıştılar. Oysa, bu yaklaşım Malikü’l-Mülk’ün Kur’ân tapulu mülkü olan fizik dünyanın tâ baştan materyalist bilim yorumuna terkinden başka birşey değildi. Buna göre, bitki, hayvan veya insanın nasıl hayatta kaldığı sorusuna, modern bilim, besinlerin bitkilerde veya hayvan/insan bedeninde nasıl enerji haline getirildiğini gözlem ve deneylerle anlatıp güya Hayy ve Yuhyî Yaratıcı’nın hayat vericiliğini perdelemeye kalkınca, bazı dindarlar sözgelimi aylarca yemeden yaşayabilen bir insanı gündeme getirip bilimsel izahı alt etmeye çalıştı.

    Oysa sormalı değil mi? Bilim gerçekten nasıl sorusunu cevaplayabiliyor mu, cevaplayabilir mi?


    Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

    Yorum


      #3
      Ynt: Yoksa modern bilim bir hurafe mi?

      Diyelim ki, materyalist bir bilim adamı, dört-beş yaşında bir çocuğun odasında bir taraftan oyun oynarken, diğer taraftan nasıl beslendiğini gözlemliyor. Bilim adamı, daha baştan getireceği hiçbir izahın odanın dört duvarını aşmayacağını, diğer türlüsünün bilim değil din ya da metafizik olduğunu söylüyor kendi kendisine. Ve an be an odayı, çocuğu gözleyerek notlar alıyor.

      Çocuk, annesinin uyarıları ve terbiyesi doğrultusunda, her acıktığında, odadan mutfağa açılan bir pencereyi tıklatıyor. Aradan çok geçmeden aynı pencere açılıyor ve içinde kekler, börekler, meyveler, şerbetler bulunan bir tepsi çocuğun önüne geliyor. Bütün yiyecekler ve içecekler çocuğun sevdiği, onun sağlıklı biçimde büyümesine yarayacak türden şifalı şeyler.

      Bilim adamı dikkatle izlediği bu süreçte defterine şu notları düşüyor: Saat 11.52. Çocuk bilye oynuyor. Saat 11.55. Çocukta sıkılma ve yorulma emareleri başgösterdi. Saat 11.56. Karnını oğuşturdu. Acıkmış olmalı. Saat 11.58 Odanın kuzey-doğu yönüne bakan 40cmx50cm ebadındaki kahverengi tahtaya sağ elinin ayasıyla üç defa orta şiddetle vurdu ve “Karnım çok acıktı!” diye kendi kendine bağırdı. Saat 12.00. Sözkonusu kahverengi tahta yukarıya kalktı ve bir tepside şu şu yiyecekler-içecekler odaya doğru ilerledi. Çocuk duvara vurmasıyla ortaya çıkardığı yiyecekleri iştahla yiyerek beslenmesini gerçekleştirdi...

      Sabah, öğle veya akşam, çocuk aynı şekilde annesiyle belli şekilde iletişim kurarak yiyecek istiyor ve annesi ona eliyle hazırladığı yiyecekleri gönderiyor. Bilim adamı da yukarıdakine benzer notlarla defterini dolduruyor. Ve saatler süren gözlemlerinden sonra bilimsel açıklamasını büyük harflerle yazıyor defterine: “Çocuk acıktığında her nedense duvara vuruyor, onun duvara vurması yiyecek ve içecek tepsisinin önüne gelmesine neden oluyor. Beslenme bu şekilde gerçekleşiyor!”

      Ne dersiniz? Bu bilim adamı çocuğun “nasıl” beslendiğini gerçekten izah ediyor mu? Gözlemlediği gerçeğin sadece bir kısmı iken, gerçeğin tamamıymış gibi hükme varması, söylediklerini yalan kılmıyor mu? Bir başkasının çıkıp “Olur mu canım! Yan tarafta mutfakta annesi var, çocuğa o yiyecekleri pencereden annesi veriyor. O yiyecekleri o çocuk nasıl ortaya çıkarsın?” demesine karşı, “Bu söylediğin gözleme ve deneye dayanmıyor, kesinlikle bilimsel değil, dolayısıyla da bilgi değil. Biz burada saatlerdir oturmuş dakika dakika herşeyi gözlemliyoruz” çokbilmişliğine kalkışması haklı görülebilir mi?

      Her mide sahibinin özellikle de yavruların rızkını, sektirmeden, zamanında, tamı tamına, hem de en şifalı biçimde gayp perdesinin ardından gönderen bir Rezzak-ı Kerim’i tanımayan; kudret ve rahmetiyle bütün canlıları hayat üzere tutan, bütün canlıların hayatlarını devam ettirmesini sağlayan bir Hayy-ı Lâyemut’u inkâr eden; üstüne üstlük sırf görmediğine inanmadığı için akla havsalaya uymayan izahlar getirmeye çalışan ve bunu gerçeğin izahıymış gibi zihinlere aşılamaya çalışan bir bilim yorumu sizce de hurafeden başka ne olabilir?

      Bu hikâyeye merhum Teyo dayı bile gülmez mi?

      Bu hurafeyi anlatmaya Hurafe bile haya etmez mi


      Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

      Yorum


        #4
        Ynt: Yoksa modern bilim bir hurafe mi?

        Tebrik ederim kardeşim.Vurgulayıcı...
        Puro,bildiğiniz puro işte.Bir ucunda ateş diğer ucunda bir aptal.. Malcolm X

        Yorum


          #5
          Ynt: Yoksa modern bilim bir hurafe mi?

          son iki gün ateizm kokan bir katilimcinin dinin hurafelerle dolu olduguna yönelik söylediklerine atfen bu basligi actim
          düsünenler icin bilimin hurafelerine yönelikte bir ufuk aciyor
          düsünmeyen zaten kendi bildigini okuyor, kendi kisir döngüsünde dönüyor
          konuya olan ilginiz icin tesekkür ederim


          Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

          Yorum


            #6
            Ynt: Yoksa modern bilim bir hurafe mi?

            Dünyaya egemen zalim emperyalistler istismar etmedikleri hiç bir alan bırakmamışlardır. Din, bilim, sanat, felsefe, spor ne varsa. Soyut planda her şey objektiftir. Sadece bilim değil ki?

            Her şeyi çıkarlarına göre uyarladıkları gibi emperyalistler bilimi de acımasızca çıkarlarına uyarlayarak, ortaya çıkardıkları hurafeleri insanlığa bilim diye yutturarak çıkar sağlamışlar ve hala da buna devam etmektedirler.

            Global kapitalizmin tıkanıklığını açmak için, suni bir şekilde ortaya konan, kuş gribi, domuz gribi ve benzeri vakalar en basit örneklerdir.

            Kuş gribi ile islam dünyasındaki kırsal kesimin yerel üretim mekanizmaları bitirilmiş, tavuk cücük kalmamış, onlar da şirket tavuklarına mecbur edilmiştir.

            Gayrimüslim dünyada ise, fakir gayrimüslimlerin kullandığı, ucuz ve bol domuz üretimini ellerinden almış, uluslararası sermayenin tekeline intikal ettirilmiştir.

            Bu vakaların ortaya konuluş biçiminde bilim tam anlamıyla kullanılmıştır.
            Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
            Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

            Yorum


              #7
              Ynt: Yoksa modern bilim bir hurafe mi?

              Bu arada yeri gelmişken anlatmak isterim. Teyo amcamız hemşerimdir. Bir fıkrasında şöyle :

              Ne iş yaptığını soran arkadaşına Teyo amca, yeni bir iş bulduğunu söyler; Arkadaşı;
              -Ne iş yapirsan Teyo emmi?
              Teyo emmi cevaplar:
              -Hasangalaya gelen Urus sirkinde Timsahlara dans ettirirem.
              -Timsah dans eder mi nasıl dans ettirirsen?
              -Elime bir degenek aliram, timsahın ayağlarına vuriram, timsah başlir dans etmeye.

              Yalan mı, hilaf mı bilmiyoruz ama, Teoy amca bilerek veya bilmeyerek günümüzden önemli kesitler yansıtmaktadır.
              Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
              Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

              Yorum


                #8
                Ynt: Yoksa modern bilim bir hurafe mi?

                Teyo dayi meseleyi cözmüs anlasilan

                domuz gribi, kus gribi vs. hakkinda hic böyle düsünmemistim
                bildigim suydu; bu tür hastaliklar bilincli olarak belirli merkezlerde üretiliyor (HIV'da dahil)
                misal olarak gectigimiz yil üretilen virusla dünya nüfusunun büyük oranini öldürecekler ve bunu yaparkende (asi'lar sayesinde) bol bol kazanc elde edeceklerdi! Allah'tan insanlarin cogunlugu asi olmaktan kacindilar

                elbette yukarida yazdiklariniz da isin bir baska yönü olarak gayet mantikli duruyor
                tesekkür ederim


                Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

                Yorum


                  #9
                  Ynt: Yoksa modern bilim bir hurafe mi?

                  Nazi Almanyasını konu edinen bir filmde bir nazi subayı esir bir yahudinin saklamaya çalıştığı çuvalda ne olduğunu sorar. Çuvalda fasulye olmasına rağmen çuvalda patates var der. Nazi subayı yahudinin mutlaka yalan söyleyeceğini aldatacağını bildiği için çuvalı kontrol eder. Bakar ki çuvalda patates değil fasulye vardır. Bu sefer gelir yahudiyi tartaklar. Bre yalancı yahudi çuvalı kontrol edeceğimi bile bile neden yalan söylüyorsun der ve gider.


                  Ancak işin aslı öyle değildir. Çuvalda fasulye vardır ve fasulye çuvalının içerisinde yahudi esirlere uaştırılmak üzere silah vardır. Yahudi yalanı birinci perdeye çekerek nazi subayının patatesten fasulyeye ulaşmasını sağlamış ve silaha ulaşmasını bu şekilde önlemiştir.

                  Emperyalizme yön veren de siyonizm oluğundan aynı zihniyetle bilimi de kullanmaktadır. Bilimi kullanırlarken asıl hedefi saklamak için piyon hedeflere dikkatleri çekmektedirler.
                  Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
                  Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

                  Yorum


                    #10
                    Ynt: Yoksa modern bilim bir hurafe mi?

                    tam isabet yorumlariniz icin Allah razi olsun kardesim


                    Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

                    Yorum


                      #11
                      Ynt: Yoksa modern bilim bir hurafe mi?

                      [quote author=gulistan_2 link=topic=20578.msg125456#msg125456 date=1305804639]
                      son iki gün ateizm kokan bir katilimcinin dinin hurafelerle dolu olduguna yönelik söylediklerine atfen bu basligi actim
                      düsünenler icin bilimin hurafelerine yönelikte bir ufuk aciyor
                      düsünmeyen zaten kendi bildigini okuyor, kendi kisir döngüsünde dönüyor
                      konuya olan ilginiz icin tesekkür ederim
                      [/quote]

                      Aslında din evrene hakim olan yaratıcının teşrii kanunları, bilim ise fiziksel kanunlarıdır. Ve bunlar arasında kesinlikle bir çelişki yoktur.

                      Din de bilim de yaratıcının emrinde olmayan insanların eline geçince hurafe ve uydurmalar kaçınılmaz olmaktadır.
                      Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
                      Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

                      Yorum


                        #12
                        Ynt: Yoksa modern bilim bir hurafe mi?

                        ve malesef
                        hem dini alanda hem ilmi alanda bunu kabul etmeyenlerin sayisi az degil
                        iste din/bilim savasi bunlarin arasinda dogup bizlerin dünyasinda serpiliyor
                        bilimin hurafelerinden dolayi ona önem vermeyen ile dinin hurafelerinden dolayi bilime tapan arasinda anlayis bakimindan hic bir fark göremiyorum


                        Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

                        Yorum


                          #13
                          Ynt: Yoksa modern bilim bir hurafe mi?

                          Kesinlikle öyle. İslam hukukunu toplumsal hayatta uygulayan İran İslam Cumhuriyetinin, bilimsel gelişimini tamamlamasının göstergesi olan nükleer enerji elde edebilecek seviyeye gelmemesi halinde, bilimsel anlamda gelişmiş ülkelerin düşmanlığına karşı hangi araçlarla mücadele edebilecekti.

                          Hele de dostları bile düşmana çevirecek cahil dostlara sıkça rastladığımız bir zaman diliminde.
                          Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
                          Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

                          Yorum

                          YUKARI ÇIK
                          Çalışıyor...
                          X