Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

felsefik öyküler...

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: felsefik öyküler...

[quote author=meşedi ali enis link=topic=13771.msg147469#msg147469 date=1334656116]
    bir kişide felsefe olursa ne olur olmazsa ne olur
    [/quote]

bu sizin görüşünüz saygı duyarım. ben felsefe yapmam diyen de felsefe yapıyor. murtaza mutaharri'nin felsefe dersleri1-2 okumanızı tavsiye ederim. felsefenin ne olduğunu ne güzel anlatan şahsiyetlerden biridir. mehmet beyin dediği gibi ehlibeyt alimleri aynı zaman da filozofturda. en güzel örneklerinden biri hz.Ali as nechul belağayı okuduysanız ordaki hikmet dolu sözleri görürsünüz. yine ibni sina, ali kuşçu, farabi vb bunlar da islam aleminin bazı filozflarından.
    Hüseyin'in şehadeti üzre müminlerin kalbinde bir aşk vardır, o aşk asla soğumaz.
    Hz.Peygamber (saa)

Yorum

[quote author=huge link=topic=13771.msg147451#msg147451 date=1334616515]
      felsefe,kendine soru sorma,cevabı buluncada niye cevabın öyle olduğunu yine kendine sorma işidir.
      devamlı sorar,cevabı bulurmu? ben bulanı duymadım henüz .
      ''google'' ilginç bir öneri!
      size felsefesiz günler dilerim.

[/quote]
      felsefe kendine soru sormak değildir, felsefe varolan herşey hakkında soru sormaktır.soru sormak için de merak gerekir. bugünkü teknoloji ve bilgi seviyesine ulaşmışsak eğer bu tarihe adını yazdıran değrli insanların çalışmaları sonucunda olmuştur. size de m. mutaharri'nin felsefe dersleri 1-2 okumanızı tavsiye ederim, aynı zamanda diğer kitaplarını da. ben onun kitaplarındna aldığım hazzı çok az kişinin eserlerinden almışımdır. felsefe denince aklınıza batıının maddeci, her şeyi maddeye dayanarak anlatan felsefeciler gelmesin asıl felsefe bu değil zaten. size de felsefeli günler dileriz...
      Hüseyin'in şehadeti üzre müminlerin kalbinde bir aşk vardır, o aşk asla soğumaz.
      Hz.Peygamber (saa)

Yorum

siz bakığınızda filozof görürsünüz ama men baktığımda müçteit görürüm. onun fetvaları neyi gerektirirse öyle yaşar ve ölürüm. artık siz ona filozof mu dersiniz felsefe mi dersiniz o sizin bileceğiniz bu menim bileceğim. amacım tartışmak yada başka birşey değil. sadece görüşümü belirtmek.
        [center]
        ..ey ahle aalam agham Eli mazloome... یا ابا عبدالله الحسین
        [center]
        Bizleri öldürün! Zira Halkımızın bilinci daha da artacak!
        Şehid Seyyid Abbas Musavi(Eski Hizbullah Lideri)

Yorum

hayır ben de tartışmak istemiyorum ama felsefeye gereksiz bir uğraşmış gibi yaklaşımınız hoş değil.
          Hz.Peygamber (saa)

Yorum

[quote author=garib_i neyneva link=topic=13771.msg147486#msg147486 date=1334667913]
            hayır ben de tartışmak istemiyorum ama felsefeye gereksiz bir uğraşmış gibi yaklaşımınız hoş değil.
            [/quote]
            men gereksiz olduğunu düşünmüyorum kardeşim.
            ki öyle demedim. eğer öyle anlaşıldıysa kusuruu bağışlayın.
            gereksiz olsaydı şehit murtaza Mutahhari felsefe üzerine kitap yazmazdı.
            ama men felsefeyi anlamaya çalışmadan önce vacibatlar ve müstehapları yapmayı seçiyorum.
            inşaallah felsefe nedir ne işe yarar bir gün öğrenirim.
            [center]
            [center]

Yorum

[quote author=meşedi ali enis link=topic=13771.msg147493#msg147493 date=1334668980]
              men gereksiz olduğunu düşünmüyorum kardeşim.
              ki öyle demedim. eğer öyle anlaşıldıysa kusuruu bağışlayın.
              gereksiz olsaydı şehit murtaza Mutahhari felsefe üzerine kitap yazmazdı.
              ama men felsefeyi anlamaya çalışmadan önce vacibatlar ve müstehapları yapmayı seçiyorum.
              inşaallah felsefe nedir ne işe yarar bir gün öğrenirim.

[/quote]

Şimdi oldu kardeş. Herkesin filozof olması hem imkansız hem de gereksiz elbette.
              Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
              Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

Şia'da önemli filozoflar yetişmiş, Miskeveyh, Mir Damat, Fendereski, Molla Hadi Sebzevari, Nasrettin Tusi, Biruni vs. Ayrıca Şii Ulema arasında da günümüzde felsefenin önemli bir yeri var sanırım.

Yorum

[quote author=Sebzivar link=topic=13771.msg147525#msg147525 date=1334673356]
                  Şia'da önemli filozoflar yetişmiş, Miskeveyh, Mir Damat, Fendereski, Molla Hadi Sebzevari, Nasrettin Tusi, Biruni vs. Ayrıca Şii Ulema arasında da günümüzde felsefenin önemli bir yeri var sanırım.
                  [/quote]

tşkler bu bilgiler için...
                  Hz.Peygamber (saa)

Yorum

huge kardes

birseye de olumlu bakin basimi kirayim
                    siz nasil yasiyorsunuz, nasil nefes aliyorsunuz bu kadar olumsuzlukla!?
                    bugüne kadar herhangi bir konuda yaptiginiz bütün yorumlar felsefeydi be muhterem kardes
                    evet, sizin dediginiz de felsefedir, kisi kendisine sorar, cevabi bulur, sonra yine bir soru cikar ve yine cevap bu hep böyle devam eder, böyle olmadigi yerde insanin gelisimi durur, hayati solar, siyah ve beyaz ayrimina zorlanir, kisir döngüye girer, ikilemlerde kalir vs. vs.

felsefe her yerde hersey ve her insan icin gecerlidir
                    kuran-i hükümlerin disina cikmadigi müddetce, felsefesiz bir hayat düsünülemez

yukarida tavsiye edilen kitaplari herkese tavsiye ederim
                    ayrica imamlarimizin felsefik konusmalarinin etkilerini de unutmayalim

huge kardes
                    yine "felsefe ne ola ki" demekle bile felsefe severleri kücümsercesine, bir felsefe yaptiniz
                    ama o kadarini google de yapabildigi icin, ona sorun dedim en azindan tartisma olmaz diye düsündüm

gerci iyi olmus yine de sormaniz, bu vech ile biraz felsefe yapmis olduk
                    "düsünüyorum o halde varim" diyeyimmi

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

bu arada ilim hikmet irfan bölümünde bazi konulari ve verecegim linkleri biraz okursaniz felsefenin ne kadar gerekli oldugunu bir kez daha görmüs olacaksiniz

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Anlaşılan huge felsefeye karşı olmakla bile felsefe yaptığının farkında değil. Felsefe insanın tanrı ve evrenle ilgili algı ve ifadesidir.

Üstelik Şia ve İran felsefenin ruhu ve bedenidir. Batı dünyasında yunan, doğuda İran felsefenin memleketidir.

Allame Tabatabai, İmam Humeyni, İmam Ali Hamanei, Ayetullah Mutahhari, Ayetullah Cevadi Amuli, Ayetullah Muhammed Bakır Es Sadr, Allame Fadlullah çağdaş islam filozoflarıdır.

Batının en büyük filozofu Henri Corben, Allame Tabatabaiden felsefe dersleri almıştır.
                        Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
                        Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

Önyargi

Okulun ilk gununde 5 nci sinifin onunde dururken, ogretmen cocuklara bir
                          yalan soyledi. Cogu ogretmen gibi, ogrencilerine bakti ve hepsini ayni
                          derecede sevdigini soyledi. Ancak, bu imkansiz idi, cunku on sirada,
                          oturdugu yerde bir yana kaykilmis, ismi Teddy Stoddard olan kucuk bir
                          oglan vardi.

Bayan Thompson bir yil once Teddy'yi izlemisti ve diger cocuklarla iyi
                          oynamadigini, elbiselerinin kirli oldugunu ve surekli olarak kirli
                          dolastigini gozlemisti. Ilave olarak, Teddy tatsiz olabiliyordu. Bu oyle
                          bir noktaya geldi ki, bayan Thompson onun kagitlarini buyuk kirmizi bir
                          kalemle isaretlemekten, kalin carpilar (X) yapmaktan ve kagidinin ustune
                          buyuk "F" (en dusuk derece) koymaktan zevk alir oldu.

Bayan Thompson'un okulunda, her cocugun gecmis kayitlarini incelemesi
                          gerekiyordu ve Teddy'nin kayitlarini en sona birakti. Ancak, onun hayatini
                          gozden gecirdiginde, bir surpriz ile karsilasti.

Teddy'nin birinci sinif ogretmeni soyle yazmisti, "Teddy gulmeye hazir
                          parlak bir cocuk. Odevlerini derli toplu ve temiz yapiyor ve cok
                          terbiyeli. Onun etrafta olmasi cok eglenceli.

Ikinci sinif ogretmeni soyle yazmisti, "Teddy mukemmel bir oğrenci, sinif
                          arkadaslari tarafindan cok seviliyor, ama annesinin olumcul bir hastaligi
                          oldugu icin sikinti icinde ve evdeki yasami mucadele icinde geciyor."

Ucuncu sinif ogretmeni soyle yazmisti, "Teddy'nin annesinin ölümü onun
                          İcin cok zor oldu. Teddy elinden gelenin en iyisini yapmaya calisiyor, ama
                          babasi ona ilgi gostermiyor ve eger bazi adimlar atilmazsa evdeki yasami
                          yakinda onu etkileyecek."

Teddy'nin dorduncu sinif ogretmeni soyle yazmisti, "Teddy icine kapanik ve
                          okulda derslere cok fazla ilgi gostermiyor. Cok fazla arkadasi yok ve
                          bazen sinifta uyuyor."

Simdiye kadar, Bayan Thompson problemi kavradi ve kendinden utandi.
                          Ogrencileri ona guzel kurdelelerle ve parlak kagitlarla sarilmis Noel
                          hediyeleri getirdiginde bile cok kotu hissetti, Teddy'nin ki haric.
                          Teddy'nin hediyesi bir marketten aldigi kalin, kahverengi ambalaj kagidi
                          ile beceriksizce sarilmisti, Bayan Thompson onu diger hediyelerin ortasinda
                          acmaktan aci duydu. Bayan Thompson paketten taslarindan bazilari dusmus
                          yapma elmas tasli bir bilezik ve ceyregi dolu olan bir parfum sisesi
                          cikarinca cocuklardan bazilari gulmeye basladi. Ama o bilezigin ne kadar
                          guzel oldugunu haykirdiginda cocuklarin gulmesini engelledi, bilezigi takti
                          ve parfumu bileklerine surdu. Teddy Stoddard o gun okuldan sonra
                          ogretmenine sunu soylemek icin kaldi, "Bayan Thompson, bugun ayni annem
                          gibi kokuyordunuz". Cocuklar gittikten sonra, bayan Thompson en az bir
                          saat agladi.

O gunden sonra, okuma, yazma ve aritmetik ogretmeyi birakti. Bunun yerine,
                          cocuklari egitmeye basladi. Bayan Thompson Teddy'e ozel dikkat gosterdi.
                          Onunla calisirken, zihni canlanmaya basliyor gorunuyordu. Onu daha fazla
                          tesvik ettikce, daha hizli karsilik veriyordu. Yilin sonuna kadar, Teddy
                          siniftaki en zeki cocuklardan biri oldu ve tum cocuklari ayni derecede
                          sevdigi yalanina ragmen, Teddy onun gozdelerinden biri idi.

Bir sene sonra, Bayan Thompson kapisinin altinda Teddy'den bir not buldu,
                          ona hala tum yasaminda sahip oldugu en iyi ogretmen oldugunu soyluyordu.

Alti yil sonra Teddy'den bir not daha aldi. Liseyi bitirdigini, sinifinda
                          ucuncu oldugunu ve onun hala hayatindaki en iyi ogretmen oldugunu
                          yazmisti.

Bundan dort yil sonra, bazi zamanlar zor gecmesine ragmen okulda kaldigini,
                          sebatla calismaya devam ettigini ve yakinda kolejden en yuksek derece ile
                          mezun olacagini yazan baska bir mektup aldi. Yine Bayan Thompson'un tum
                          yasamindaki en iyi ve ne favori ogretmen oldugunu yazmisti.

Sonra dort yil daha gecti ve baska bir mektup geldi. Bu kez fakulte
                          diplomasini aldiktan sonra, biraz daha ilerlemeye karar verdigini
                          acikliyordu. Mektup onun hala karsilastigi en iyi ve en favori ogretmen
                          oldugunu acikliyordu. Ama simdi ismi biraz daha uzundu. Mektup soyle
                          imzalanmisti, Theodore F. Stoddard, MD. (tip doktoru).

Oyku burada bitmiyor. Goruyorsunuz, ortaya cikan baska bir mektup var.
                          Teddy bir kizla tanistigini ve onunla evlenecegini soyluyordu. Babasinin
                          birkac hafta once vefat ettigini acikliyordu ve evlenme toreninde Bayan
                          Thompson'un damadin annesine ayrilan yere oturup oturamayacagini soruyordu.

Suphesiz Bayan Thompson bunu kabul etti. Ve tahmin edin ne oldu? Taslari
                          dusmus olan o bilezigi takti. Dahasi, Teddy'nin annesinin surundugu
                          parfumden surdu.

Birbirlerini kucakladilar ve Dr. Stoddard, Bayan Thompson'un kulagina soyle
                          fisildadi, "Bana inandiginiz icin tesekkur ederim Bayan Thompson. Bana
                          onemli oldugumu hissettirdiginiz ve bir fark yaratabilecegimi
                          gosterdiginiz icin cok tesekkur ederim"

Bayan Thompson, gozlerinde yaslarla fisildadi, soyle dedi, "Teddy, yanlis
                          seylere sahiptin. Bir fark yaratabilecegimi bana ogreten sensin. Seninle
                          tanisincaya dek, nasil ogretecegimi bilmiyordum".

(Bilmeyenler icin, Teddy Stoddard, Des Moines'teki Stoddard Kanser Binasi
                          olan Iowa Methodist'te doktordur.)
                          Hz.Peygamber (saa)

Yorum

cok etkileyici bir öykü
                            insana masal gibi geliyor
                            ibret alinacak cok sey var
                            tesekkürler

Yorum

Allahumme salli ala Muhammed’in ve Al-i Muhammed ve accil ferecehum vel an ada ehum.

Yorum

daha öncede sitede okumuştum. hatırltama oldu. sağolun
                                [center]
                                [center]

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X