Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

SUNİ VE ŞİA'DA ESMAÜL HÜSNA ALLAH'IN 99 İSMİ AYNIMIDIR DEĞİŞEN BİŞEY VARMI?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

SUNİ VE ŞİA'DA ESMAÜL HÜSNA ALLAH'IN 99 İSMİ AYNIMIDIR DEĞİŞEN BİŞEY VARMI?

Selamün aleyküm

Arkadaşlar bu foruma yeni üye oldum size bişey sormak istiyorum.Allah'ın 99 ismini araştırıyorum şia ve sunilerde aynımıdır değilmidir pek bir bilgim yok.Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşırlarsa çok makbule geçer.Şimdiden teşekürler.Saygılarımla.

Ynt: SUNİ VE ŞİA'DA ESMAÜL HÜSNA ALLAH'IN 99 İSMİ AYNIMIDIR DEĞİŞEN BİŞEY VARMI?

selamun aleykum
    benim bildiyime göre deyisiklik yok , ama tam emin olmak icin bu aksam hocamiza sormam gerkir ve ya burada bilenler varsa yazsin
    we selam

Yorum

Ynt: SUNİ VE ŞİA'DA ESMAÜL HÜSNA ALLAH'IN 99 İSMİ AYNIMIDIR DEĞİŞEN BİŞEY VARMI?

aleyküm selam wr wb
      Değişen bir şey yok kardeş, İmam Zeyn'ul-Abidin'in (a.s) "Cevşen Kebir" duasında Allah Teala'nın 250 ismi ve 750 de sıfatı zikredilmektedir. Bu 99 isim o duada da geçer.

Cevşen Kebir duasına şu linkten ulaşabilirsiniz:
      http://www.velayet.com/index.php?topic=3206.0
      "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Yorum

Hepinizden Allah razı olsun.

Yani bu demek oluyorki Allah'ın isimleri 99'la sınırlı değil.Peki Neden esmaül hüsna 99 isimden oluşuyor.Bi sebebi varmı.

Yorum

Allah sizden de razı olsun inş.
          Evet, Allah Teala'nın isimleri 99la sınırlı değildir, esma'ul-hüsna denilen 99 ismi, diğer isimlerine oranla daha geniş bir manayı kapsadığı için bunlar daha önde gelmektedir. Mesela, "Allah" ve "Hayy" isimleri diğer isimlere oranla asl sayılmakta ve ism-i a'zam olma ihtimalleri daha çoktur.
          "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Yorum

Ben Kafi kitabında şunu okudum şimdi aklıma geldi ekleyeyim dedim :

(302) ...İbrahim b. Ömer, Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)’dan şöyle rivayet etmiştir:

«Allah Tebareke ve Teâlâ, "bir ismi" seslendirilmez harflerden, ko­nuşulmaz lâfızlardan, bedenleşmez şahıstan (vücut kalıbı ile somutlaştırılamaz), vasfedilmez benzetmeden, boyasız renkten, boyut ve kenarlar Ondan olumsuzlanmış (nefyedilmiş), sınırlar Ondan uzaklaştırılmış, bütün tasavvur edebilenlerin duyumsa­maları Ondan perdelenmiş ve örtüsüz gizlenmiş olarak yarattı.

Onu dört eşit parçaya dayalı tam bir kelime haline getirdi ki, bu parçaların hiç biri diğerinden önce değildir. Sonra yaratılmışların muhtaç oldukları üç ismi ortaya çıkardı, birini ise perdeledi; bu, gizlenmiş, saklanmış isimdir.

Zahir olan da: Allah, Tebareke ve Teâlâ’dır. Bunlar açık isimlerdir.

Allah bu isimlerin her birine dört rüknü musahhar kılmıştır. Bunlar da toplam olarak on iki rükün ederler. Sonra bu rükünlerin her biri için otuz isim yarattı. Ki bunlar fiilen rükünlere nispet edilirler. Bu isimler şunlardır:

"Rahman, Rahim, Melik (mülkün sahibi), Kuddûs (kutsal), Hâlık (yaratıcı), Bari (yoktan var eden), Musavvir (şekil veren), Hayy (diri), Kayyûm (egemen olup idare eden), uyuklama ve uyku tutmaz, Âlim, Habîr (her şeyden haberdar olan), Semi' (işiten), Basîr (gören), Hakîm (hüküm ve hikmet sahibi), Azîz (üstün), Cebbar (dilediğini yapan), Mütekebbir (ululanan), Aliy (yüce), Azîm (büyük), Muktedir, Kadîr, Selâm (esenlik veren), Mü'min (güvenlik veren), Müheymin (gözetip koruyan), Münşî (inşa eden), Bedî' (örneksiz yaratan), Refî' (yüksek yüce), Celîl (ulu), Kerîm, Razık (rızık veren), Muhyî (hayat ve­ren), Mumît (öldüren), Bâis (yeniden dirilten), Vâris (vâris olan)..."

Bu ve sayıları üç yüz altmışı bulan Allah'ın güzel isimleri, yukarıda işaret ettiğimiz üç isme dayanırlar. Bu üç isim rükündürler. Gizli ve saklı tek isimse bu üç isim­le perdelenmiştir. Aşağıdaki ayette buna işaret edilmiştir:

"De ki: İster Allah-ı çağırın, ister Rahman’ı çağırın; hangisini çağırırsanız, güzel isimler Onundur." (İsrâ, 110)»
            "Biz aşkı neynevada öğrendik hani o ihanet diyarında zulme meydan okuyarak baş kaldıran kızıl güllerle."

Yorum

YUKARI ÇIK
            Çalışıyor...
            X