Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Duanın Anlamı

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Duanın Anlamı

6) "Kötü"nün tasallutu dolayısı ile akıl veya ruh hastalığı tezahürleri gösteren biri-sine yardım için kendisi dua edecek du-rumda değilse, şöyle dua edilebilir:

1- bk. Güzîde-i Kâfî, c.l, N. 502, s.330

2- Bâkıyât-us-Sâlihât

Allah'im! Şüphesiz ki Iblis senin kulca-ğızlarından bir kuldur, 0 beni (bizi) görür de ben (biz) onu göremem (göremeyiz). Sen onu görürsün, o Seni göremez. Sen onun her işinde ona karşı üstün kuwet sahibi iken, onun Sana karşı hiçbir kuweti yoktur. (La havle ve lâ kuwete ilia billahil-Aliyyil-Azîm!)

Allah'im! Seni çağırıyor, ona karşı yar-dımını diliyorum. (İyyâke na'budu ve iyyâke nesta'în) Ya Rabbi! Benim O'na karşı gücüm yok, ancak Senin yardimm-la onun etkisinden kurtulur ve Senden ancak kuwet dileriz. (La havle ve lâ kuv-vete illâ billahil-Aliyyil-Azîm!)

Yorum

Ya Rabbi! Allahümme! 0 bana (bize, bu kuluna) kötülük yapmak diliyorsa Sen onu def et, ber-taraf et, beni ondan kur-tar (bu kulunu kurtar), tuzak kuruyorsa onu kendi tuzağına düşür, düzenini boz, tuzağını boz, onun şerrinden bizi (beni ve bu kulunu) koru, imdada yetiş (yâ Kâfî! Ya Gıyâs-el-Mustagıysîn!), tuzağını, ke-

mendini onun kendi boynuna dola, bi-rahmetike ya Erham'er-Râhimîn! Ve salli alâ Mu-hammedin ve Âlihit-tâhirîn! Bu duadan once Felak ve Nâs Sureleri-nin okunmasi uygun olur. Iblis; bir Şer Tan-rısı olarak görülürse -neûzu billah- ve hele "Satanizm" batağına düşülürse, Iblis ve yardimcilarimn azgınlığı artar. Buna karşı-hk ondan bu şekilde korkmaksizm Vâhid, Ahad, Kahhar, Cebbar, Zul-Celâli vel-lkrâm, Mütekebbir olan Rabbimiz Allah imdâda çağrılırsa, İblis'e ve onun yardımcılarına süklüm püklüm tası tarağı toplama düşer. Sakm ve aslâ, zinhâr, iblis'e karşı "cinler" yardıma çağrılmamalıdır. -Batı'da "exorcisme" uygulamalarimn uzun sürmesi ve bazen başarısız olmanın başlıca sebebi; herhalde Iblis'den gereğinden fazla kor-kulması ve onda üstün bir güç vehmedil-mesidir. Bizde de cinlerin yardıma çağrıl-masıdır.

Bu duadan sonra, "hasbiyallahu ve kefa..."

duasını da okuyabiliriz.

Yorum

7) Yine Resûl-i Ekrem'in (s.a.) tavsiye et-tiği, daha önce değindiğimiz bir "zikr"i bu-rada tekrar edelim:

Bismillâlirrahmân'ir-rahîm. Hasbiyallah. Lâ İlâhe Illâ Hû. Aleyhi tevekkeltu ve Huve Rabbul-Arş'il-Aziym.

Bu zikrin her firsatta tekrarlanmasi; in-sam insan ve cinn cinsinden "kötü"ler-den korur.

8 Özel isteklerimizi duada açıklamadan önce:

"Allahümme innî es'eluke bi-celâlike ve bi-cemâlike ve keremike..";

Yahut Türkçe olarak:

"Allah'im! Senden celâlin, cemalin ve

keremin hakkı için dilerim ki, niyaz eder,

isterim ki..."

dedikten sonra, "en tusalliye alâ Muhammed ve AM Muhammed" (Muhammed'e ve Âline salât ilet) diyerek, bundan sonra özel dile-

ğimizi açıklayabiliriz.1

Genel dua edecek isek, salavat dileğin-den sonra şöyle diyebiliriz:

Beni Muhammed ve Âli Muhammed'i

dahil ettiğin hayırlara dahil et ve onları

çıkardığın şerlerden beni de çıkar!

Yorum

Veya şöyle diyebiliriz:

Allahümme innî es'elüke hayre mâ se-leke bihi ibâdukes-sâlihûn ve mimmesteâ-ze minhu ibâdukel-muhlesûn

Anlamı: "Allah'ım! Senden salih kulları-nın istediği hayrı diler, seçkin ve ih-lâslı kullarmm onlardan Sana sığındıkları kötü-lüklerden ben de sana sığınırım."

9) Resûl-i Ekrem' in (s.a.) Emîr'ül-Mü'minin Ali'ye öğrettiği bir kısa dua da, özellikle birsıkıntı, bir kederden kurtulmak için okunur:

Allahumme innî es'elüke bi-hakk-ı Muhammed ve Âli Muhammed, en tusalliye alâ Mu-

1- Bakıyât-us-Sâlihât

hammed ve Âli Muhammed ve en tunciyenî min hâzel-gam m.

Anlami: Allah'im! Senden Muhammed ve Âl-i Muhammed hakkı için dilerim, niyaz ederim ki Muhammed ve Âline salât ilet ve beni bu gamdan kurtar!

Yorum

10) Yine Resûl-i Ekrem' den (s.a.) gelen bir dua:

Allahumme innî es'eluke'l-emne v'el-îmane vet-tasdıyke bi-Nebiyyike vel-âfiye-te min cemi'il-belâi veş-şukre alel-âfiyeti vel-gınâe an şirâr'in-Nas.

Melekler arasında bilinen ve büyük sa-habeden Ebuzer'in virdi olan bu duânın meâli şöyledir:

"Allah'im! Senden güvenlik ve iman

ve Nebi'ni tasdik, bütün belâlardan âfi-

yet, âfiyete şükür ve kötülere muhtaç

olmayış diler, niyaz ederim."1

11) Resûl-i Ekrem'in (s.a.) , gözbebeği

1- Bakıyât-us-Sâlihât

Fâtıma'ya tavsiye ettiği bir duâ ile bu kita-ba son verelim:

Bismillâhirrahmânirrahîm. Yâ Hay-yu Yâ Kayyûm! Bi-rahmetike estagıysu, fe-agısnî ve lâ tekilnî ilâ nefsî tarfete aynin ebedâ, ve aslih lî şe'nîkulleh(u).

Anlamı: "Ya Hayyu yâ Kayyûm! Senin rahmetine iltica ediyor, rahmetinle, rahme-tin hakkı için Senden rahmetini ve yardı-mını diliyorum, imdâdıma yetiş ve beni bir lahza dahî kendime terk etme ve bütün iş ve davranışımı ıslah et, yararlı, hayırlı kıl!"

Özellikle bu duanın her fırsatta tekrar-

lanmasının çok feyzi görülür.

Yorum

* * *

Bu genel dualar, her fırsatta, "zikr" ola-rak, "vird" olarak tekrarlanabilir ve insanı Nur kaynağından, Sevgi akımı Devresi'n-den uzak bırakmayıp Nûr'a iletirler. Allah'a hamdolsun

21- Duada önce başkaları hakkında is-tekte bulunmak daha uygundur. Imam Hasan şöyle anlatır: "Anam Fatıma'yı, bir cu-ma gecesi mihrabinda ibadet ederken gördüm. Şafak sökünceye kadar sürekli rükua gitti, secde etti ve hep mü'min er-keklerle mü'min kadınlara isim vererek dua ettiğini duydum. Uzun uzun dua edi-yordu. Kendisi için hiç dua etmiyordu. De-dim ki: Anneciğim! Niçin başkaları için dua ettiğin gibi kendin için de dua etmiyorsun? Dedi ki: Yavrucuğum! Önce komşu, sonra ev."

11) Gece bastırıp karanlık iyice çökün-ce mih-rabında ayağa kalkar, ayaklarını birleştirir ve her şeyden alakasını keserek Rabbine yönelirdi. O'na yakarır, münacat ve ibadet eder, namaz kılardı. Herkesten ilgisini kesmiş bir dille Allah'a dua ederdi.

Onun dualarından birisi, şu ünlü Nur dua-sıdır:

"Nur olan Allah'ın adıyla. Nurun nuru olan Allah'ın adıyla. Nur üstüne nur olan Al-lah'ın adıyla. Işleri evirip çeviren Allah'ın adiyla. Nuru nurdan yaratan Allah'ın adıyla. Nuru nurdan yaratan, nuru Tur dağına, sa-tır satır yazılmış bir kitap hâlinde, yayılmış ince deri üzerine, ölçülmüş bir miktarda, bezenmiş elçiye indiren Allah'a hamdol-sun. Izzetiyle anılan, övüncüyle ünlenen, darlıkta ve bollukta şükredilen Allah'a hamdolsun. Allah'ın salât ve selâmı efen-dimiz Muhammed'e ve O'nun yoluna tâbi olanlara olsun."1

1- Biharu'l-Envar, c.43, s.66

Yorum

YUKARI ÇIK
              Çalışıyor...
              X