Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Sahife-i Seccadiye Dua Pınarı

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Sahife-i Seccadiye Dua Pınarı

Düşmanların Hilelerine Karşı Okuduğu Dua

Tanrım! Sen bana doğru yolu gösterdin, ben boş şeylerle uğraştım. Sen bana öğüt verdin, ben taş yürekli oldum. Sen bana güzel nimetler verdin, ben sana karşı geldim. Sonra, yaptığın iyilikleri bana tanıtınca onları tanıyıp bağışlamanı diledim, bağışladın. Ardından tekrar kötü işlerime geri döndüm, onları örttün. O hâlde, hamd sana özgüdür, ey Tanrım! Düşünmeden helâk vadilerine atıldım, yok olma koyaklarına girdim.

O vadilerde kahırlarınla ve o koyaklara girmekle cezalandırmalarınla karşılaştım. Beni sana yaklaştıracak tek şey, tevessül edebileceğim tek vesile ise, tevhit inancım ve hiçbir şeyi sana ortak koşmamış, seninle birlikte bir ilâh edinmemiş olmamdır. Benliğimle sana kaçmış bulunuyorum. Çünkü günahkârın kaçacak yeri, nasibini zayi edip de iltica peşinde olanın sığınağı, sensin.

Nice düşmanlar, düşmanlık kılıcını üzerime çekti; hançerinin ağzını benim için biledi; keskin tarafını benim için inceltti; öldürücü zehirlerini benim için sulandırdı; hedeften sapmayan oklarını bana doğrulttu; gözünü benden hiç ayırmayıp sürekli beni gözetledi; bana işkence etmek, acı çektirmek istedi. Fakat sen, ey Tanrım, benim bu acılara dayanamayacağımı, benimle savaşmaya niyetlenenlerle baş edemeyeceğimi, bana kötülük etmek isteyenlerin ve ihtimal vermeyeceğim yerlerde bana pusu kuranların çokluğu karşısında yalnız olduğumu görünce, bana yardım etmeye başladın; gücünle beni destekledin; sonra düşmanımın keskin kılıcını körelttin; kalabalık bir topluluğu varken onu yalnız bıraktın; beni ona üst ettin ve beni hedef alan oklarını kendisine geri çevirdin; öfkesi yatışmamış, kini dinmemiş bir hâlde onu benden defettin; neye uğradığının şaşkınlığı içinde parmaklarını ısırdı ve askerî birlikleri dağılmış bir hâlde geriye dönüp kaçtı.

Nice zalimler, yaltaklıkla yüzüme gülüp kızgın bakışlarla bana bakarak, hileleriyle bana zulmetti; benim için tuzaklar kurdu; beni sürekli gözetledi; pusuya yatıp avını yakalamak için münasip fırsatı kollayan yırtıcı hayvan gibi pusumda yattı. Fakat sen, ey Tanrım, ne kadar yüce ve kutlusun, onun içinin hainliğini ve gizlediği şeyin çirkinliğini görünce, hazırladığı tuzak çukuruna tepetakla kendisini düşürdün; kazdığı çukurun uçurumuna kendisini yuvarladın. Böylece azgınlığından sonra zelil bir hâlde, beni içinde görmek istediği tuzak ilmiğinde kendisini buldu.

Oysa senin rahmetin olmasaydı, onun başına gelen neredeyse benim başıma gelecekti. Nice hasetçiler, beni çekemediğinden tükürüğünü yutamaz hâle geldi; tükürüğü bir düğüm gibi boğazını tıkadı; bana olan öfkesi bir kemik gibi boğazına takılıp kaldı; keskin diliyle beni incitti; kendinde olan ayıplarla beni suçlayarak bana olan kinini açığa vurdu; iftira oklarıyla haysiyetimi hedef aldı; kendi kötü huylarını bana isnat etti; hilesiyle bana kin besledi ve tuzağıyla bana kastetti.

Fakat imdadını umarak, hemen icabet edeceğine güvenerek, rahmetinin gölgesine sığınanın ezilmeyeceğini, desteğini arkasına alanın korkusu olmayacağını bilerek seni çağırınca, ey Tanrım, kudretinle beni onun şerrinden korudun. Nice felâket yüklü bulutları benden uzaklaştırdın; nimet yüklü bulutları üzerime yağdırdın; rahmet ırmaklarını akıttın; sağlık elbiselerini giydirmiş; musibetlerin gözünü kör ettin (kaynağını kuruttun) ve üzüntü perdelerini kaldırdın. Nice iyi zanları gerçekleştirdin; yoklukları telâfi ettin; düşkünlükleri ayağa kaldırdın ve fakirlikleri zenginliğe dönüştürdün.

Bütün bunlar, senin lütfun ve ihsanınla oldu. Ben ise, tüm bu durumlarda sana karşı gelmemi sürdürdüm. Fakat benim bu kötü hâlim, senin ihsanını tamamlamana engel olmadı. Ve bunca ihsanın, beni gazabına sebep olan şeyleri irtikâp etmekten vazgeçirmedi. Ancak sen, yaptıklarından dolayı sorgulanmazsın. Yüceliğine andolsun ki, senden bir şey istenildiği zaman vermişsin; istenilmediği zaman da kendin başlamışsın ve ihsanın umulduğu zaman cimrilik etmemişsin. Sen, ey Mevlâ'm, ihsan etmekten, bağış yapmaktan, lütufta bulunmaktan ve nimet vermekten başka bir şey istemezken; ben, hep haramlarına düşmüş, sınırlarını aşmış ve azap vaadinden gaflet etmişim.

Şu hâlde, hamd sana mahsustur, ey Tanrım, ey yenilmeyen güçlü ve acele etmeyen mühlet verici! Bu; nimetlerin bolluğunu itiraf eden, onları kendi kusuruyla karşılaştıran ve kendisi hakkında (ömrünü) zayi etme tanıklığında bulunan kimsenin durduğu yerdir. Allah'ım! Ben, Muhammed'in yüce hakikatini ve Ali'nin parlak gerçekliğini vesile edinerek sana yakınlık arıyorum; onları vasıta ederek sana yöneliyorum ve şunun şunun şerrinden beni korumanı istiyorum. Mülkünde bu seni sıkıntıya sokmaz; kudretinde bu sana zor gelmez.

Sen, her şeye kadirsin. Şu hâlde, ey Tanrım, rahmetinden ve verdiğin başarının devamından, bana, rızana doğru ağmamı ve cezandan korunmamı sağlayacak bir vesile ver; ey merhametlilerin en merhametlisi!
    Derdin kendindedir bilmiyorsun, derman yine sendedir görmüyorsun, içine koca bir alem yerleştirilmiş; sen hala kendini küçük bir şey zannediyorsun. / Hz. Ali (as)

Yorum

Allah’a Yalvarıp Yakarma ve Boyun Eğme Hakkındaki Duası

Tanrım! Bana olan ihsanının güzelliği, nimetlerinin bolluğu, bağışlarının çokluğu karşısında ve benden esirgemediğin rahmetin, bana tamamladığın nimetin için sana hamdederim ve sen hamda lâyıksın. Gerçekten de şükründen âciz olduğum nimetler vermişsin bana. Eğer senin bana yönelik ihsanın ve bol nimetlerin olmasaydı, (kendi çabamla) ne nasibimi elde edebilir, ne nefsimi ıslah etmeyi başarabilirdim.

Ne var ki, ben istemeden sen ihsanda bulundun; tüm işlerde bana yeterlilik verdin; tahammülü zor belâları benden uzaklaştırdın ve sakınılan kaderi başıma getirmedin. Tanrım! Nice tahammülü zor belâları benden uzaklaştırdın; nice bol nimetlerle gözümü aydınlattın ve nice büyük iyilikler ettin bana. Çaresiz kaldığımda çağrıma icabet ettin; ayağım sürçtüğünde hatamdan geçtin ve düşmanlardan hakkımı aldın. Tanrım! Senden bir şey istediğimde cimri bulmadım seni; sana yöneldiğimde bezgin görmedim seni.

Tam tersine, seni; duamı işitici, istediklerimi verici olarak buldum. Her hâlimde ve her anımda nimetlerini bol buldum. O hâlde sen, benim yanımda övülmüş birisin; ihsanın da pek makbul, pek güzeldir. Canım, dilim ve aklım, hamdın hakkını ödeyecek, şükrün hakikatine ulaşacak, seni benden son derece razı edecek bir hamd ile sana hamdetmektedir. Şu hâlde, gazabından kurtar beni. Ey farklı farklı görüşler beni bitkin düşürdüğünde sığınacağım kale! Ey hatamdan geçen (şefkatli Rabbim)! Eğer ayıplarımı örtmeseydin, rezil olurdum.

Ey yardımıyla beni destekleyen! Eğer senin yardımın olmasaydı, yenik düşerdim. Ey yüceliği karşısında padişahların, boyunlarına zillet boyunduruğu koyduğu, galebesinden korktuğu kimse! Ey takva ehli ve ey güzel isimlerin sahibi! Senden, beni affetmeni ve beni bağışlamanı istiyorum. Zira ne suçsuzluğumu ispat edecek bir mazeretim; ne yardım alabileceğim bir gücüm; ne de kaçacak bir yerim var. Senden, hatalarımdan geçmeni, beni mahveden ve beni kuşatıp helâk eden günahlarımı bağışlamanı istiyorum. Rabbim! O günahlardan tövbe ederek sana kaçtım.

O hâlde, tövbemi kabul buyur. Onlardan sana sığınıyorum; sığınma talebimi kabul et. Senden yardım istiyorum; yardımsız bırakma beni. Rahmetini dileniyorum; esirgeme benden. İpine sarılmışım; başkasına teslim etme beni. Seni çağırıyorum; eli boş geri çevirme beni. Rabbim! Miskin, düşkün, korkan, ürken, yoksul ve çaresiz biri olarak seni çağırıyorum. Tanrım! Dostlarına vadettiğin şeylere doğru koşmadaki zaafımı, düşmanlarını korkuttuğun şeylerden kaçınmadaki güçsüzlüğümü, üzüntülerimin çokluğunu ve tutkularımın dürtüsünü sana şikâyet ediyorum.

Tanrım! Batınımın kötülüğünden dolayı beni rüsva etmedin; günahlarımdan dolayı beni helâk etmedin. Sen beni çağırdığında ağır davrandığım hâlde, ben seni çağırdığımda hemen icabet ediyorsun. Dilediğim her ihtiyacımı senden isteyebiliyorum. Nerede olursam olayım, sırrımı sana açabiliyorum. Bu yüzden, senden başkasını çağırmam; senden başkasına ümit bağlamam. Lebbeyke lebbeyk! (Davetine icabet ettim, emrindeyim!)

Sana şikâyette bulunanı duyarsın; sana güvenerek seni vekil edene kucak açarsın; sana sarılanı kurtarırsın ve sana sığınanın üzüntüsünü giderirsin. Tanrım! Şu hâlde, şükrümün azlığından dolayı beni ahiret ve dünya hayrından mahrum etme ve bildiğin günahlarımı bağışla. Eğer azap edecek olursan, (bunu hak etmişim; çünkü) ben, kendine zulmeden, fırsatları kaçıran, ömrünü zayi eden, günahkâr, suçlu, ihmalkâr, tembel, nasibinden gaflet eden biriyim. Eğer bağışlayacak olursan, sen, acıyanların en merhametlisisin.
      Derdin kendindedir bilmiyorsun, derman yine sendedir görmüyorsun, içine koca bir alem yerleştirilmiş; sen hala kendini küçük bir şey zannediyorsun. / Hz. Ali (as)

Yorum

Allah’a Israr Etme Hakkındaki Duası

Ey ne yerde ve ne de gökte kendisine hiçbir şey gizli kalmayan Allah! Kendi yarattığın, nasıl sana gizli kalabilir ki ey Tanrım?! Kendi yaptığının sayısını, nasıl bilmezsin ki?! Kendi yönettiğin, nasıl senden gizlenebilir ki?! Hayatı senin rızkına bağlı olan, nasıl senden kaçabilir ki?!

Senin mülkünden başka gidecek bir yeri olmayan, nasıl senden kurtulabilir ki?! (Her türlü eksiklikten) Münezzehsin sen! Yaratıklarının senden en çok korkanı, seni en iyi tanıyanıdır. Sana karşı en mütevazı olanı, sana en çok itaat edenidir. Ve katında en değersiz (hor) olanı, senin rızkını yiyip senden başkasına ibadet edenidir. Münezzehsin sen! Sana ortak koşan ve resullerini yalanlayan, saltanatından bir şey eksiltemez.

Hükmünden hoşlanmayan, emrini geri çeviremez. Kudretini yalanlayan, kendini senden koruyamaz. Senden başkasına ibadet eden, senin elinden kurtulmuş olmaz. Ve seninle karşılaşmak istemeyen, dünyada ebedî yaşatılmaz. Münezzehsin sen! Makamın ne de büyük; saltanatın ne de galip; gücün ne de şiddetli ve emrin ne de geçerlidir! Münezzehsin sen! Bütün yaratıklarına ölümü yazdın; seni birleyene de, seni inkâr edene de.

Herkes ölümü tadacak, herkes sana dönecektir. Ne de kutlu, ne de yücesin sen! Senden başka ilâh yoktur; teksin, ortağın bulunmamaktadır. Sana inanmış, elçilerini doğrulamış, Kitabını kabullenmiş, senin dışında her mâbudu inkâr etmiş ve senden başkasına ibadet edenlerden uzak olduğumu haykırmışım. Allah'ım! Ben her zaman amelimi az bularak, günahımı itiraf ederek ve hatalarımı kabullenerek sabahlayıp akşamlamaktayım. Kendi aleyhimde haddi aşıp ölçüyü taşırmam, beni hor kıldı. Amelim, beni helâk etti; tutkularım, beni alçalttı ve şehvetlerim (nefsanî isteklerim), beni (her hayırdan) mahrum bıraktı.

O hâlde, ey Mevlâ'm, uzun arzulara takılarak nefsi boş şeylerle uğraşan; damarlarının atmayışından bedeni gaflet içinde bulunan; nimetlerinin çokluğundan kalbi azmış olan; döneceği yer (ahiret) hakkındaki düşüncesi pek sığ olan; arzularına yenik düşmüş; tutkularına uyarak azmış; dünyanın sultası altına girmiş; ölümün gölgesini üzerinde hissetmiş; günahları çok olan; hatalarını itiraf eden; senden başka rabbi, senden gayri velisi olmayan ve kendisini senden kurtaracak biri bulunmadığının, senden ancak sana kaçabileceğinin bilincinde olan biri olarak senden rahmetini dileniyorum.

Tanrım! Bütün yaratıklarına farz olan hakkın; Resulüne, seni onunla tenzih etmesini emrettiğin büyük ismin ve eskimeyen, değişmeyen ve fani olmayan Kerim Zatının yüceliği hürmetine; senden, Muhammed ve Âl-i Muhammed'e salât etmeni ve sana kulluk etmekle beni diğer her şeyden müstağni kılmanı, senden korkmakla dünyadan yana gönlümü ferahlatmanı ve rahmetinle tekrar bana bol bağışlarda bulunmanı istiyorum.

Çünkü ben, yalnız sana kaçıyor, senden korkuyor, senden medet umuyor, sana ümit bağlıyor, seni çağırıyor, sana sığınıyor, sana güveniyor, senden yardım diliyor, sana inanıyor, seni vekil ediniyor ve senin cömertliğin ve keremine itimat ediyorum.

Yorum

Allah’ın Karşısında Hakirliğini İtiraf Etme Hakkındaki Duası

Rabbim! Günahlarım beni susturmuş; söyleyecek bir sözüm, ileri sürecek bir hüccetim (mazeretim) kalmamış. Sıkıntılarımın esiri, amellerimin rehini olmuşum. Hatalarım arasında bocalayıp durmaktayım. Orta yolu şaşırmış, öylece kalakalmışım.

Bulunduğum yer; hor ve zelil günahkârların, sana karşı cür'etkâr olan bedbahtların ve vaadini küçümseyen yazıkların yeridir. Münezzehsin sen! Hangi cür'etle sana karşı geldim?! Neye aldanarak kendimi tehlikeye attım?! Ey Mevlâ'm! Sürçüp yüz üstü yere yığılmama ve ayağımın kaymasına acı. Hilminle cahilliğimi, iyiliğinle kötülüğümü bağışla. Ben, günahımı ikrar, hatamı itiraf ediyorum. İşte elim, işte perçemim! Yaptıklarımdan dolayı kısas edilmeye hazırım.

(Mevlâ'm!) Yaşlılığıma, günlerimin bitmesine, ecelimin yaklaşmasına, güçsüzlüğüme, düşkünlüğüme ve çaresizliğime acı. Ey Mevlâ'm! Dünyadan eserim kesildiği, yaratıklar arasında anım silindiği ve unutulanlar arasında unutulup gittiğim zaman bana acı.

Ey Mevlâ'm! Cismim eskidiği, organlarım dağıldığı, eklemlerim birbirinden ayrıldığı zaman çehrem ve durumum değiştiğinde bana acı. Başıma geleceklerden gafil ve bîhaber oluşumdan dolayı yazıklar olsun bana! Ey Mevlâ'm! Kabirden çıkartılıp diriltileceğim gün bana acı. O gün beni dostlarınla haşreyle; sevdiklerinin içine kat ve (rahmetinin) komşuluğunda yer ver bana, ey âlemlerin Rabbi!

Yorum

Allah’tan Üzüntülerin Giderilmesini İsteme Hakkındaki Duası

Ey üzüntüleri gideren, kederlere son veren! Ey dünyada da, ahirette de Rahman ve Rahîm olan! Muhammed ve Âl-i Muhammed'e salât eyle ve üzüntümü gider, kederime son ver. Ey Bir! Ey Tek! Ey Samed (ihtiyaçlar için başvurulan mutlak gani)! Ey doğurmamış, doğmamış ve dengi olmayan (yüce Allah)! Beni koru, temizle ve üzüntümü gider. (Bu arada Ayet'el-Kürsi ile Nâs, Felak ve İhlâs surelerini okuyup sonra şöyle de

Allah'ım! Oldukça muhtaç, gücü az, günahları çok ve senden başka ihtiyacını giderecek, güçsüzlüğünü güçlendirecek ve günahlarını bağışlayacak birini tanımayan biri olarak, senden rahmetini dileniyorum. Ey celâl ve ikram sahibi! Senden, yapanını sevdiğin bir amel ve emrinin geçerli olduğuna dair gerçek yakini olan kimseye fayda sağlayacak bir yakin istiyorum. Allah'ım! Muhammed ve Âl-i Muhammed'e salât eyle ve canımı doğruluk üzere al; beni dünyadan müstağni et; sana kavuşma iştiyakıyla rağbetimi katındakine yönelik kıl ve gerçek anlamda sana tevekkül etmeyi bana nasip et. (Allah'ım!)

Bugüne kadar yazılmış (mukadder edilmiş) olan en iyi şeyi senden istiyorum ve bugüne kadar yazılmış olan en kötü şeyden sana sığınıyorum. Senden; sana kulluk sunanların korkusunu, yüceliğinin önünde alçalanların ibadetini, sana güvenenlerin (tevekkül edenlerin) yakinini ve sana iman edenlerin güvenini (tevekkülünü) istiyorum. Allah'ım! İsteklerime olan rağbetimi, dostlarının isteklerine olan rağbeti; korkumu, dostlarının korkusu gibi kıl. Beni hoşnutluğun doğrultusunda öyle bir amele muvaffak et ki, artık yaratıklarından herhangi birisinin korkusuyla dininden hiçbir şeyi terk etmeyeyim.

Allah'ım! İşte benim isteklerim! Onlara karşı içimde büyük bir rağbet oluştur; onlardan dolayı beni mazur gör; onları istemek için ileri süreceğim delilleri bana ilham et ve onlarla ilgili olarak bedenime sağlık ver. Allah'ım! Kim senden başkasına güveni veya ümidi olarak sabahlarsa sabahlasın, ben, tüm işlerde sana güvenerek ve sana ümidim olarak sabahlamışımdır.

Şu hâlde, işlerin sonuç bakımından en iyi olanını benim hakkımda mukadder eyle ve rahmetinle beni saptırıcı fitnelerden kurtar; ey merhametlilerin en merhametlisi! Ve Allah, Allah'ın seçkin elçisi efendimiz Muhammed'e ve onun tertemiz Âline salât etsin.

Yorum

Allah razı olsun,yazanlardan ve okuyanlardan.kardeşlerim,çok rica etsem ben acize de dua eder misiniz?Ehli Beyt(as) sevdalılarından dua alabilmek benim için şereftir..Allah razı olsun,cümlemizin dualarını kabul etsin inşaAllah,amin.
              "Ali, nereye dönerse, hak onunla birliktedir.Ben neyi öğrendimse, onu Ali'ye de öğrettim, o benim ilmimin kapısıdır" Hz.Muhammed (saa)"

Yorum

mufazzal kardesim ve müddessir bacim yine cok hayirli bir is yapmislar...Allah razi olsun, Allah edilen dualarin ecrinden size yazsin...masumlarin sefaatine nail olurlar insaAllah...(tüm kardeslerim ins.)
                En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 06.08.2020, 22:32.

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=38.msg21701#msg21701 date=1240943099]
                  mufazzal kardesim ve müddessir bacim yine cok hayirli bir is yapmislar...Allah razi olsun, Allah edilen dualarin ecrinden size yazsin...masumlarin sefaatine nail olurlar insaAllah...(tüm kardeslerim ins.)
                  [/quote]
                  En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 06.08.2020, 22:32.
                  Allah, geçimsiz efendileri olan bir adamla, yalnız bir kişiye bağlı olan bir adamı misal olarak verir. Bu ikisi eşit midir? Övülmek Allah içindir, fakat çoğu bilmezler. (Zümer 27)

Yorum

[quote author=lebbeyk ya Mehdi!!! link=topic=38.msg21699#msg21699 date=1240942704]
                    Allah razı olsun,yazanlardan ve okuyanlardan.kardeşlerim,çok rica etsem ben acize de dua eder misiniz?Ehli Beyt(as) sevdalılarından dua alabilmek benim için şereftir..Allah razı olsun,cümlemizin dualarını kabul etsin inşaAllah,amin.
                    [/quote]
                    İnşallah kardeşim dualarımdasınız artık.....

Yorum

sa.müddessir kardeşim teşekkür ederim.Allah razı olsun.beni çok memnun ettin,Allah ve Ehli Beyt'i de seenden razı olsun.
                      "Ali, nereye dönerse, hak onunla birliktedir.Ben neyi öğrendimse, onu Ali'ye de öğrettim, o benim ilmimin kapısıdır" Hz.Muhammed (saa)"

Yorum

[quote author=lebbeyk ya Mehdi!!! link=topic=38.msg22731#msg22731 date=1241109252]
                        sa.müddessir kardeşim teşekkür ederim.Allah razı olsun.beni çok memnun ettin,Allah ve Ehli Beyt'i de seenden razı olsun.
                        [/quote]
                        aleykum selam kardeş
                        Allah cümlemizden razı olur inşallah

Allah cümlemizin duasını kabul etsin

Yorum

[quote author=lebbeyk ya Mehdi!!! link=topic=38.msg21699#msg21699 date=1240942704]
                          [/quote]Rabbim ne hacetiniz varsa versin..sorunlarınızı gidersin Yar ve yardımcınız olsun inş..selam ve dua ile daim Allah'a Emanet Olun..
                          [center]

[center][center]

Yorum

sa.Allah razı olsun kardeşlerim.ne mutlu bana ki böyle mübarek bir günde gönlü Ehli Beyt(as) sevgisiyle dolu kardeşlerimden dua aldım.elhamdulillah.Rabbim sizlerin de hacetlerinizi versin inşaAllah.selam ve dua ile.

Yorum

[quote author=lebbeyk ya Mehdi!!! link=topic=38.msg22762#msg22762 date=1241112481]
                              sa.Allah razı olsun kardeşlerim.ne mutlu bana ki böyle mübarek bir günde gönlü Ehli Beyt(as) sevgisiyle dolu kardeşlerimden dua aldım.elhamdulillah.Rabbim sizlerin de hacetlerinizi versin inşaAllah.selam ve dua ile.
                              [/quote]Aleykum selam Amin cümlemizde sizde dualarınızda bizlere yer verirsiniz inşallah..dualarda buluşmak ümidiyle ..m.dua
                              [center]

[center][center]

Yorum

[quote author=lebbeyk ya Mehdi!!! link=topic=38.msg22762#msg22762 date=1241112481]
                                [/quote]
                                aleykum selam amin kardeş cümlemizin inşallah

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X