CUMA GECESİ VE CUMA GÜNÜNÜN AMELLERİ
Cuma gecesi (Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece) ve Cuma gününün diğer gün ve gecelerden daha büyük bir fazileti vardır. Resul-i Ekrem'den (s.a.a) bu konuda şöyle rivayet edilmiştir: "Cuma gecesi ve Cuma günü -toplam- yirmi dört saattir ve her saatte Allah Teala altı yüz bin kişiyi cehennemden dışarı çıkarır."
İmam Sadık'tan (a.s) ise şöyle rivayet edilmiştir: "Kim Perşembe gününün öğlesinden Cuma gününün öğlesine kadarki zaman diliminde ölürse Allah Teala onu kabir sıkmasından korur."
Ve yine İmam Sadık'tan şöyle rivayet edilmiştir: "Cumanın çok büyük bir hakkı ve saygınlığı vardır. O halde onun saygınlığını zayi etme, o günde Allah Teala'nın ibadetlerinden herhangi birinde kusur yapma, iyi amellerle Allah'a yaklaşmaya çalış ve Allah'ın bütün haramlarını terk et; çünkü o günde Allah Teala ibadet ve itaatin sevabını artırır, günahların cezasını siler, dünya ve ahirette müminlerin derecesini yükseltir. O gecenin fazileti gündüzüyle aynıdır. Cuma gecesini sabaha kadar namaz ve dua ile geçirebilecek durumda isen onu yap. Şüphesiz Alemlerin Rabbi Allah Cuma gecesi müminlerin iyiliklerini artırıp günahlarını silerek saygınlıklarının fazlalaştırmak için melekleri gökyüzünün birinci katına gönderir. Kuşkusuz Allah Teala bağışı geniş ve kerem sahibidir."
Ve yine muteber bir hadiste o hazretten şöyle rivayet edilmiştir: "Bazen mümin bir hâcet için dua eder, ama Allah Teala onun hacetini Cuma günü reva etmek ve Cuma'nın fazileti nedeniyle istediği şeyleri katkat artırmak için duasını kabul etmeyi erteler."
Yine buyurmuştur ki: "Hz. Yusuf'un (a.s) kardeşleri Hz. Yakup'tan Allah'tan kendilerinin günahlarının bağışlamasını istemesini rica ettikleri zaman Hz. Yakub (a.s) "Yakında sizin için Rabbimden bağışlanma dileyeceğim" dedi. Hz. Yakub (a.s) duasının kabul olması için dua etmeyi Cuma gecesinin seher vaktine erteledi."
Yorum