Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Receb, Şaban VE Ramazan Aylarının Fazilet Ve Amelleri

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: RECEB AYININ FAZİLET VE AMELLERİ

2- Gusletmek. Bazı âlimler Resulullah'tan (s.a.a) şöyle rivayet etmişlerdir: "Kim recep ayını idrak edip de onun evvelinde, ortasında ve sonunda gusül ederse, anasından yeni doğmuş gibi günahlarından temizlenir."

3- İmam Hüseyin'inin (a.s) ziyaret etmek.

4- Kim akşam namazından sonra ikişer ikişer yirmi rekât namaz kılınır; namazın her rekâtta bir defa Fâtiha ve bir defa da İhlâs Suresi'ni okunur: kim böyle yaparsa ailesi, malı ve evlâdı korunur; kabir azabından kurtulur ve sırattan yıldırım hızıyla, hesapsız bir şekilde geçer.

5- Bu gecenin bir diğer ameli de yatsı namazından sonra iki rekât namaz kılınmasıdır. Bu namazın kılınış şekli ise şöyledir: Birinci rekâtta bir defa "Fâtiha", bir defa "İnşirâh" (Elem Neşrah) ve üç defa İhlâs sureleri, ikinci rekâtta ise Fâtiha, İnşirâh, İhlâs, Felak ve Nâs surelerinden her biri birer defa okunur, selâmdan sonra da otuz defa "Lâ ilahe illallah", otuz defa Resulullah'a (s.a.a) ve Ehlibeyt'ine salâvat getirir.
    Kim böyle yaparsa günahları bağışlanır ve anadan yeni doğmuş insan gibi olur.

6- Bu gecenin bir ameli de otuz rekât namazdır; her rekâtta bir defa Fâtiha, bir defa Kâfirûn ve üç defa ise İhlâs Suresi okunur.
    "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Yorum

7- Merhum Şeyh Tusî "Misbâhu'l-Müteheccid" kitabında kaydettiği amelleri yapmak (receb ayının birinci gecesinin amelleri) yapmak. Şeyh demiştir ki: Ebu'l-Buhtera Veheb b. Veheb, İmam Cafer Sadık'tan (a.s), o da babalarından, Hz. Ali (a.s) hakkında şöyle rivayet etmiştir:

"Hz. Ali (a.s), yılın dört gecesinde ihya edip kendini (her işten ayırıp) ibadete vermeyi severdi: Recebin ilk gecesi, şabanın on beşinci gecesi, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi."

Yine Merhum Şeyh Tusî, İmam Muhammed Takî'nin (a.s) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:

"Recebin ilk gecesinde yatsı namazından sonra şu duanın okunması müstehaptır:

اَللّـهُمَّ اِنّي اَساَلُكَ بِاَنَّكَ مَلِكٌ، واَنَّكَ عَلى كُلِّ شَيْيء مُقْتَدِرٌ، وَاَنَّكَ ما تَشاءُ مِنْ أَمْر يَكُونُ، اَللّـهُمَّ اِنّي اَتَوجَّهُ اِلَيْكَ بِنَبِيِّكَ مُحَمَّد نَبِيِّ الرَّحْمَةِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ، يا مُحَمَّدُ يا رَسُولَ اللهِ، اِنّي اَتَوجَّهُ بِكَ اِلَى اللهِ رَبِّكَ وَرَبِّي لِيُنْجِحَ لي بِكَ طَلِبَتي، اَللّـهُمَّ بِنَبِيِّكَ مُحَمَّد وَالاَْئِمَّةِ مِنْ اَهْلِ بَيْتِهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمْ اَنْجِحْ طَلِبَتي.

"Allah'ım! Ben (her şeyi) senden diliyorum; çünkü (âlemlerin) sultanı sensin; sen her şeye kadirsin ve şüphesiz senin her istediğin olur. Allah'ım! Ben rahmet peygamberin Muhammed'i aracı kılarak sana yöneliyorum (Allah'ın rahmeti onun ve Ehlibeyt'inin üzerine olsun).

Ey Muhammed! Ey Allah'ın Resulü! Ben, senin hürmetine isteğimi yerine getirmesi için seni aracı kılarak Rabbin ve Rabbim olan Allah'a yöneliyorum. Allah'ım! Peygamberin olan Muhammed'in ve onun Ehlibeyt'inden olan imamların (Allah'ın rahmeti onun ve onların üzerine olsun) hürmetine dileğimi yerine getir."
      Sonra da kendi hacetlerinizi isteyin.
      "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Yorum

9- Yine Şeyh Tusî'nin nakline göre Ali İbn Hadîd şöyle rivayet etmiştir: İmam Musa Kazım (a.s) gece namazından sonra secde hâlinde şu duayı okurdu:

لَكَ الَْمَحْمِدَةُ أنْ اَطَعْتُكَ، وَلَكَ الْحُجَّةُ أنْ عَصَيْتُكَ، لا صُنْعَ لي وَلا لِغَيْري في اِحْسان إِلاّ بِكَ، ياكائِن (كائناً) قَبْلَ كُلِّ شَيْيء ، وَيا مُكَوِّنَ كُلِّ شَيْيء، اِنَّكَ عَلى كُلِّ شَيْيء قَديرٌ، اَللّـهُمَّ اِنّي اَعُوذُ بِكَ مِنَ الْعَديلَةِ عِنْدَ الْمَوْتِ، وَمِنْ شَرِّ الْمَرْجِعِ فِي الْقُبُورِ، وَمِنَ النَّدامَةِ يَوْمَ الاْزِفَةِ، فَاَسْاَلُكَ اَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، واَنْ تَجْعَلَ عَيْشي عَيْشَةً نَقِيَّةً وَميتَتي ميتَةً سَوِيَّةً، وَمُنْقَلَبي مُنْقَلَباً كَريماً، غَيْرَ مُخْز وَلا فاضِح، اَللّـهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَآلِهِ الاَْئِمَّةَ، يَنابيعِ الْحِكْمَةِ وَاُولِى النِّعْمَةِ وَمَعادِنِ الْعِصْمَةِ، وَاْعصِمْني بِهِمْ مِنْ كُلِّ سُوء، وَلا تَأخُذْني عَلى غِرَّة، وَلا عَلى غَفْلَة، وَلا تَجْعَلْ عَواقِبَ اَعْمالي حَسْرةً، وَارْضَ عَنّي فَاِنَّ مَغْفِرَتَكَ لِلظّالِمينَ، وَاَنَا مِنَ الظّالِمينَ اَللّـهُمَّ اغْفِرْ لي ما لا يَضُرُّكَ، واَعْطِني ما لا يَنْقُصُكَ، فَاِنَّكَ الْوسيعُ رَحْمَتُهُ، الْبدَيعُ حِكْمَتُهُ، وَاَعْطِني السَّعَةَ وَالدِّعَةَ، والاَْمْنَ وَالصِّحَّةَ، وَالْبُخُوعَ وَالْقُنُوعَ، وَالشُّكْرَ وَالْمُعافاةَ، والتَّقْوى وَالصَّبْرَ، وَالصِّدْقَ عَلَيْكَ وَعَلى اَوْلِيائِكَ، وَالْيُسْرَ وَالشُّكْرَ، وَاَعْمِمْ بِذلِكَ يا رَبِّ اَهْلي وَوَلَدي وَاِخْواني فيكَ وَمَنْ اَحْبَبْتُ وَاَحَبَّني، وَوَلَدْتُ وَوَلَدَني مِنَ الْمُسْلِمينَ وَالْمُؤْمِنينَ يا رَبَّ الْعالَمينَ .

(Allah'ım!) İtaat edersem, bunun hamd ve senası sana mahsustur. İsyan edecek olursam, beni (cezaya uğratacak) yeterli delil ve hüccet senin elindedir. Ben ve benim gibi herkes, yaptığımız her iyiliği, senin istek ve yardımınla yapıyoruz. Ey her şeyden önce olan ve her şeyi icat eden! Şüphesiz senin her şeye gücün yeter.

Allah'ım! Ölüm anında (din ve imandan) dönmekten, kabirlere dönüşün şerrinden ve kıyamet gününün pişmanlığından sana sığınırım. Sana yalvararak, Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet etmeni, bana temiz bir hayat, dengeli bir ölüm ve rezillik ve rüsvalıktan uzak şerefli bir dönüş yeri nasip etmeni diliyorum.

Allah'ım! Muhammed'e ve hikmet pınarları, nimet sahipleri ve ismet madenleri olan Ehlibeyt İmamları'na rahmet et. (Allah'ım!) Onların vasıtasıyla beni her kötülükten koru. Beni gurur ve gaflet üzere yakalama (bu kötü sıfatlardan arındır beni). Amellerimin sonunu, hasret ve teessüfle sonuçlandırma; benden razı ol (beni bağışla). Zira senin mağfiret ve affın, (nefsine) zulmedenler içindir; ben de (nefsine) zulmedenlerdenim.

Allah'ım! Sana zararı dokunamayan (günahımı) bağışla ve hiç eksilmeyen (rahmet ve nimet hazinenden) bana da bağışta bulun. Şüphesiz senin rahmetin geniş, hikmetin eşsiz ve benzersizdir.

(Allah'ım!) Bana bolluk, rahatlık, emniyet, sıhhat, tevazu, yetinme, şükür, afiyet, takva, sabır, sana ve velilerine karşı sadakatli olma, kolaylık ve şükür ver. Ey Rabbim! Bütün bunlarda Müslüman ve mümin ailemi, çocuklarımı, din kardeşlerimi, benim sevdiklerimi, beni sevenleri, beni dünyaya getireni ve dünyaya getirdiğimi de ortak kıl; ey âlemlerin Rabbi!"

Yorum

İbn Uşeym, bu amelin yapılma şeklini şöyle beyan ediyor: Bu dua gece (teheccüd) namazının sekizinci rekâtından sonra okunur; ardından da üç rekât (şef'i ve bir rekât da) vitr namazını kıldıktan sonra oturarak şu dua okunur:

اَلْحَمْدُ للهِ الَّذي لا تَنْفَدُ خَزائِنُهُ، وَلا يَخافُ آمِنُهُ، رَبِّ اِنِ ارْتَكَبْتُ الْمَعاصِيَ فَذلِكَ ثِقَةٌ مِنّي بِكَرَمِكَ اِنَّكَ تَقْبَلُ التَّوْبَةَ عَنْ عِبادِكَ، وَتَعْفُو عَنْ سَيِّئاتِهِمْ، وَتَغْفِرُ الزَّلَلَ، وَاِنَّكَ مُجيبٌ لِداعيكَ وَمِنْهُ قَريبٌ، وَاَنَا تائِبٌ اِلَيْكَ مِنَ الْخَطايا، وَراغِبٌ اِلَيْكَ في تَوْفيرِ حَظّي مِنَ الْعَطايا، يا خالِقَ الْبَرايا، يا مُنْقِذي مِنْ كُلِّ شَديدَة، يا مُجيري مِنْ كُلِّ مَحْذُور، وَفِّرْ عَلَيَّ السُّرُورَ، وَاكْفِني شَرَّ عَواقِبِ الاْمُورِ، فَاَنْتَ اللهُ عَلى نَعْمائِكَ وَجَزيلِ عَطائِكَ مَشْكُورٌ وَلِكُلِّ خَيْر مَذْخُورٌ .

"Hamd Allah'a mahsustur; O'nun (rahmet) hazineleri bitmez; O'nun emniyet ve güvencesi altına giren korkmaz. Rabbim! Günahlara düştüğümde, senin lütuf ve keremine güveniyorum. Şüphesiz sen kullarının tövbesini kabul eden, kötülüklerini affedip hatalarını bağışlarsın. Şüphesiz sen, seni çağırana cevap veren ve ona yakın olansın. Hatalarımdan sonra tövbe edip, bağışlarındaki nasibimi çoğaltmanı arzuluyorum.

Ey varlıkları yaratan; ey beni her zorluktan kurtaran, ey beni her tehlikeye karşı kendine sığındıran! Gurur ve sevincimi çoğalt; işlerin ve amellerin kötü sonucundan (korunmada) bana yeterli ol. Sen, nimetleri ve büyük bağışlarına karşılık şükredilen ve her hayırda (lütuf ve ihsanı) insanların birikimi olan Allah'sın."

Hatırlatma: Âlimlerimiz bu ayın her gecesi için özel bir namaz da zikretmişlerdir. İsteyen daha geniş dua kitaplarına müracaat edebilir.

Yorum

Birinci Gün

Birinci gün çok değerli bir gündür. Bu günde şu amellerin yapılması müstepahtır:

1- Oruç tutmak; Hz. Nuh'un (a.s) da bu günde gemisine bindiği ve yanındakilere o günü oruç tutmalarını emrettiği rivayet edilmiştir. Yine kim bu günü oruç tutarsa, (cehennem) ateşi bir yıllık bir mesafeyle ondan uzaklaşır.

2- Gusletmek.

3- Hz. İmam Hüseyin'i (a.s) ziyaret etmek; Şeyh Tusî, Beşiru'd-Duhhân'dan o da İmam Sadık'tan (a.s) şöyle rivayet etmiştir: "Kim recebin birinci günü İmam Hüseyin İbn Ali'yi (a.s) ziyaret ederse, Allah onu elbette bağışlar."

4- Merhum Seyyid İbn Tâvûs'un "İkbal" kitabında naklettiği uzun duanın okunması. (isteyenler, o kitaba müracaat etsin.)

5- Bu günden itibaren Hz. Selman (r.a) namazının kılınmasına başlanılması; Hz. Selman namazı otuz rekâttır, bu günde bunun on rekâtı kılınır; namaz iki rekât şeklinde kılınıp her rekâtta bir defa Fâtiha, üç defa İhlâs ve üç defa da Kâfirûn sureleri okunur. Selâm verdikten sonra ise, ellerini kaldırarak şöyle söyler:

لا اِلـهَ إلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لا شَريكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيي وَيُميتُ، وَهُوَ حَيٌّ لا يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلى كُلِّ شَيْيء قَديرٌ،

"Allah'tan başka ilâh yoktur, tektir; ortağı yoktur; padişahlık O'na aittir, hamd O'na mahsustur; diriltir ve öldürür; O ise diridir ve hiçbir zaman ölmez; bütün hayırlar O'nun elindedir ve O'nun her şeye gücü yeter."

Ardından da şu duayı okur:

اَللّـهُمَّ لا مانِعَ لِما اَعْطَيْتَ، وَلا مُعْطِيَ لِما مَنَعْتَ، وَلا يَنْفَعُ ذَا الْجَدِّ مِنْكَ الْجَدُّ،

"Allah'ım! Senin verdiğin şeye kimse engel olamaz, engel olduğun şeyi de kimse veremez; mutluluk sahibine (sen istemezsen) mutluluğu hiçbir fayda veremez."

Ve ellerini yüzüne sürer.

Yorum

Bu namazın on rekâtı da recep ayının on beşinci günü kılınır. Ancak namazdan sonra okuduğu ikinci zikirden sonra şu zikri söyler:

اِلهًا وَاحِدًا اَحَداً فَرْداً صَمَداً لَمْ يَتَّخِذْ صَاحِبَةً وَلاَ وَلَداً.

"Öyle bir ilâhtır ki tektir, eşsizdir, yalnızdır ve ihtiyaçsızdır; ne zevcesi vardır, ne de evlâdı."

Diğer on rekât ise ayın son günlerinde açıkladığımız şekilde kılınır. Fakat bu sefer yukarıdaki zikir yerine şöyle söyler:

وَصَلَّى اللهُ عَلى مُحَمَّد وَآلِهِ الطّاهِرينَ وَلا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ إِلاّ بِاللهِ الاعَلِيِّ ْلْعَظيمِ

"Allah'ın rahmeti Muhammed ve tertemiz Ehlibeyt'inin üzerine olsun. Yüce ve Ulu Allah'a dayanmayan hiçbir güç ve kuvvet yoktur."

Bu namazın çok faydaları vardır ve gaflet edilmemesi gereken bir ameldir. Bu gün için on rekât bir başka Hz. Selman namazı daha vardır. Her rekâtta bir Fâtiha, üç İhlâs Suresi okunarak kılınan bu namazın büyük fazilet ve sevabı vardır. Günahların bağışlanmasına, kabir fitnesi ve kıyamet azabından korunmaya vesile olur. Bu namaz, kılan kimseden cüzam, sedef ve zat-ı cenb hastalıklarını uzaklaştırır. Bu gün için Merhum Seyyid (r.a) "İkbal" kitabında bir başka namazı da zikretmiştir ki, isteyen oraya müracaat edebilir.

Bazı rivayetlere göre İmam Muhammed Bâkır'ın (a.s) mübarek doğumu da bu günde, Hicret'in 57. yılında gerçekleşmiştir.
              Fakat ben bu olayın safer ayının üçüncü gününde gerçekleştiğini nakleden rivayetleri daha isabetli buluyorum.

Bazı rivayetlerde de, recep ayının 2. gününde, Hicret'in 212. yılında İmam Ali Nakî'nin (a.s) doğduğu nakledilmiştir. Şehadeti ise, bu ayın 3. günü, Hicret'in 254. yılı Samerra şehrinde vuku bulmuştur.

İbn Ayyâş'ın görüşüne göre bu ayın 10. günü ise İmam Muhammed Taki'nin (a.s) mübarek doğumu gerçekleşmiştir.

Yorum

On Üçüncü Gece

İmam Cafer Sadık'tan (a.s) nakledilen bir hadise göre, kim recep, şaban ve ramazan aylarının on üçüncü gecelerinde iki, on dördüncü gecelerinde dört ve on beşinci gecelerinde ise altı rekât namazı, ikişer rekât şeklinde kılar ve her rekâtta bir Fâtiha, bir Yâsîn, bir Mülk ve bir İhlâs surelerini okursa, şirk haricinde her günahı bağışlanır.

On Üçüncü Gün

Bu ve ardından gelen iki günün (14 ve 15. günün) orucu için çok fazla sevap rivayet edilmiştir.
                "Ümm-ü Davud" duasını (sonra açıklanacaktır) okumak isteyen kimse bu günden başlayarak üç gün peş peşe oruç tutmalıdır.
                Meşhur nakle göre; bu günde Emirü'l-Müminin Hz. Ali (a.s) Fil Senesi'nden otuz yıl sonra Kâbe-i Şerife'de dünyaya gelmişlerdir.

Yorum

On Beşinci Gece

Bu gece çok değerli ve faziletli bir gecedir. Bu gece için nakledilen en önemli ameller şunlardır:

1- Gusletmek.

2- Allâme Meclisî'nin açıkladığı gibi bu geceyi ihya etmek. (Sabaha kadar ibadetle geçirmek).

3- İmam Hüseyin'i (a.s) ziyaret etmek.

4- On üçüncü gecenin amellerini açıklarken zikrettiğimiz altı rekâtlık namazı kılmak.

5- Her rekâtta bir defa Fâtiha ve on defa İhlâs surelerini okuyarak otuz rekât namaz kılmak. Merhum Seyyid İbn Tâvûs bu namazı Hz. Resulullah'tan (s.a.a) nakletmiş çok fazilet ve sevabı olduğunu açıklamıştır.

6- İkişer rekâtlar şeklinde on iki rekât namaz kılarak, her rekâtta Fâtiha, İhlâs Felak ve Nâs surelerini, Âyete'l-Kürsî'yi ve Kadir Suresi'ni, her birini dört defa okumak ve namazı bitirdikten sonra da şu zikri söylemek:

اَللهُ اَللهُ رَبّي لا اُشْرِكُ بِهِ شَيْئاً، وَلاَ اَتَّخِذُ مِنْ دُونِه وَلِيّاً.
                  "Allah'tır, Allah'tır benim Rabbim; hiçbir şeyi O'na ortak koşmam ve O'ndan başkasını kendime veli edinmem."
                  Sonra da dilediği şeyleri Hak Teâlâ'dan istemek.

Bu namazı açıkladığımız şekilde Merhum Seyyid, İmam Sadık'tan (a.s) nakletmiştir. Fakat Merhum Şeyh Tusî, Davut b. Serhân kanalıyla İmam Sadık'tan (a.s) şöyle rivayet etmiştir. "Recebin on beşinci gecesi her rekâtta bir Fâtiha ve herhangi bir sureyi bir defa okuyarak on iki rekât kılarsın. Namaz bittikten sonra Fâtiha, Felak, Nâs, İhlâs surelerini ve Âyete'l-Kürsî'yi ardından da şu zikri dört defa okursun:

سُبْحانَ اللهِ وَالْحَمْدُ للهِ وَلا اِلـهَ إلاَّ اللهُ وَاللهُ اَكْبَرُ"
                  Allah bütün noksanlıklardan münezzehtir. Hamd O'na mahsustur; Allah'tan başka ilâh yoktur. O en yücedir."

Sonra da bir defa şu zikri söylersin:

اَللهُ اَللهُ رَبّي لا اُشْرِكُ بِهِ شَيْئاً، وَما شاءَ اللهُ لا قُوَّةَ إِلاّ بِاللهِ الْعَلِيِّ الْعَظيمِ.
                  "Allah'tır, Allah'tır benim Rabbim. Hiçbir şeyi ona ortak koşmam. Allah'ın dilediği olur, Yüce ve Ulu Allah'a dayanmayan hiçbir kuvvet yoktur."

Recebin yirmi yedinci gecesinde de aynısını okursun.

Yorum

On Beşinci Gün

Bu gün de mübarek bir gündür ve şu amellerin yapılması rivayet edilmiştir:

1- Gusül.

2- Hz. Hüseyn'in (a.s) ziyareti. Bu konuda Ebu Basir'in oğlu şöyle diyor:
                    İmam Rıza'ya (a.s): "İmam Hüseyin'i (a.s) ne zaman ziyaret edelim?" diye sorduğumda, "Recep ve şaban ayının on beşinde." diye buyurdu.

3- Birinci günün amelleri bölümünde açıkladığımız Hz. Selman namazının kılınması.

4- Dört rekât namaz kıldıktan sonra selamın ardından elleri açarak şu duanın okunması:

اَللّـهُمَّ يا مُذِلَّ كُلِّ جَبّار، وَيا مُعِزَّ الْمُؤْمِنينَ، اَنْتَ كَهْفي حينَ تُعْيينِى الْمَذاهِبُ، وَاَنْتَ بارِئُ خَلْقي رَحْمَةً بي وَقَدْ كُنْتَ عَنْ خَلْقي غَنِيّاً، وَلَوْلا رَحْمَتُكَ لَكُنْتُ مِنَ الْهالِكينَ، وَاَنْتَ مُؤَيِّدي بِالنَّصْرِ عَلى اَعْدائي وَلَوْلا نَصْرُكَ اِيّايَ لَكُنْتُ مِنَ الْمَفْضُوحينَ، يا مُرْسِلَ الرَّحْمَةِ مِنْ مَعادِنِها، وَمُنْشِىءَ الْبَرَكَةِ مِنْ مَواضِعِها، يا مَنْ خَصَّ نَفْسَهُ بِالشُّمُوخِ وَالرِّفْعَةِ، فَاَوْلِياؤُهُ بِعِزِّهِ يَتَعَزَّزُونَ، وَيا مَنْ وَضَعَتْ لَهُ الْمُلُوكِ نيرَ الْمَذَلَّةِ عَلى اَعْناقِهِمْ، فَهُمْ مِنْ سَطَواتِهِ خائِفُونَ، اَساَلُكَ بِكَيْنُونِيَّتِكَ الَّتِي اشْتَقَقْتَها مِنْ كِبْرِيائِكَ، وَاَساَلُكَ بِكِبْرِيائِكَ الَّتِى اشْتَقَقْتَها مِنْ عِزَّتِكَ، وَاَساَلُكَ بِعِزَّتِكَ الَّتِي اسْتَوَيْتَ بِها عَلى عَرْشِكَ فَخَلَقْتَ بِها جَميعَ خَلْقِكَ فَهُمْ لَكَ مُذْعِنُونَ اَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّد وَاَهْلِ بَيْتِهِ.

"Allah'ım! Ey her isyankâr ve gaddarı zelil, müminleri ise aziz eden! Farklı yollar ve görüşler beni bıktırıp usandırdığında sığınağım sensin. Sen, beni hiçbir ihtiyacın olmadığı halde sırf rahmetinden dolayı yarattın ve eğer rahmetin olmasaydı, ben helak olanlardan olurdum. Sen düşmanlarıma karşı bana yardım ettin; senin yardımın olmasaydı, ben rezilrüsva olurdum.

Ey rahmet madenlerinden rahmet eden, bereket yerlerinden bereket icat eden! Ey ihtişam ve yüceliği kendine has kılan; izzetiyle velilerini aziz eden!

Ey karşısında, padişahların zillet halkasını boyunlarına taktıkları ve heybetinden dehşete düştükleri (Allah)! Yücelik makamından kaynaklanan icat edişin hakkına, izzetinden kaynaklanan yücelik makamın hakkına, Arş'ına istiva ettiğin ve onunla bütün varlıkları yaratıp ve onları itaatkâr kıldığın izzetin hakkına Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet etmeni diliyorum."

Hadis-i şerifte şöyle geçer: "Sıkıntı ve müşküli olan bir kimse bu duayı okursa, Allah onun sıkıntısını giderir."

Yorum

5- Ümm-ü Davud duasının okunması.

On beşinci günün en önemli ameli de budur. Hacetlerin yerine getirilmesi, sıkıntıların giderilmesi, zalimlerin zulmünün uzaklaşması, bu duanın önemli sonuçlarındandır. Merhum Şeyh Tusî bu amelin yapılış şeklini "Misbâh" kitabında şöyle açıklamaktadır:

Bu duayı okumak isteyen kimse, on üç, on dört ve on beşinci günleri oruç tutması gerekir. On beşinci günün öğle vakti olduğu zaman gusleder, güneş eğildiği vakit ise öğle ve ikindi namazlarını teveccühle huzûhuşu içinde kâmil bir şekilde kılar. Namazlarını kendisini meşgul edecek bir şeyin olmadığı ve kendisiyle kimsenin konuşmayacağı sakin bir yerde kılması uygundur. Namaz bittikten sonra kıbleye doğru dönerek yüz defa Fâtiha, yüz defa İhlâs ve on defa Âyete'l-Kürsî'yi okur. Sonra da En'âm, İsrâ, Kehf, Lokmân, Yâsîn, Sâffât, Fussilet, Şûrâ, Duhân, Fetih, Vâkıa, Mülk, Kalem, İnşikâk ve İnşirâh Suresi'nden sonra gelen sureleri okur. Ardından da şu duayı söyler:

صَدَقَ اللهُ الْعَظيمُ الَّذي لا اِلـهَ إِلاّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ، ذُو الْجَلالِ وَالاِْكْرامِ، الرَّحْمنُ الرَّحيمُ، الْحَليمُ الْكَريمُ، الَّذي لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّميعُ الْعَليمُ الْبَصيرُ الْخَبيرُ، شَهِدَ اللهُ اَنَّهُ لا اِلـهَ إِلاّ هُوَ وَالْمَلائِكَةُ وَاُولُو الْعِلْمِ قائِماً بِالْقِسْطِ لا اِلـهَ إِلاّ هُوَ الْعَزيزُ الْحَكيمُ، وَبَلَّغَتْ رُسُلُهُ الْكِرامُ وَاَنَا عَلى ذلِكَ مِنَ الشّاهِدينَ، اَللّـهُمَّ لَكَ الْحَمْدُ، وَلَكَ الَْمجْدُ، وَلَكَ الْعِزُّ، وَلَكَ الْفَخْرُ، وَلَكَ الْقَهْرُ، وَلَكَ النِّعْمَةُ، وَلَكَ الْعَظَمَةُ، وَلَكَ الرَّحْمَةُ، وَلَكَ الْمَهابَةُ، وَلَكَ السُّلْطانُ، وَلَكَ الْبَهاءُ، وَلَكَ الاِْمْتِنانُ، وَلَكَ التَّسْبيحُ، وَلَكَ التَّقْديسُ، وَلَكَ التَّهْليلُ، وَلَكَ التَّكْبيرُ، وَلَكَ ما يُرى، وَلَكَ ما لا يُرى، وَلَكَ ما فَوْقَ السَّمواتِ الْعُلى، وَ لَكَ ما تَحْتَ الثَّرى، وَلَكَ الاَْرَضُونَ السُّفْلى، وَلَكَ الاْخِرَةُ وَالاُْولى، وَلَكَ ما تَرْضى بِهِ مِنَ الثَّناءِ وَالْحَمْدِ وَالشُّكرِ وَ النَّعْماءِ، اَللّـهُمَّ صَلِّ عَلى جَبْرَئيلَ اَمينِكَ عَلى وَحْيِكَ، وَالْقَوِيِّ عَلى اَمْرِكَ، وَالْمُطاعِ في سَمواتِكَ، وَمَحالِّ كَراماتِكَ الْمُتَحَمِّلِ لِكَلِماتِكَ النّاصِرِ لاَِنْبِيائِكَ الْمُدَمِّرِ لاَِعْدائِكَ، اَللّـهُمَّ صَلِّ عَلى ميكائيلَ مَلَكِ رَحْمَتِكَ، وَالَْمخْلُوقِ لِرَأْفَتِكَ، وَالْمُسْتَغْفِرِ الْمُعينِ لاَِهْلِ طاعَتِكَ، اَللّـهُمَّ صَلِّ عَلى اِسْرافيلَ حامِلِ عَرْشِكَ، وَصاحِبِ الصُّورِ الْمُنْتَظِرِ لاَِمْرِكَ، الْوَجِلِ الْمُشْفِقِ مِنْ خيفَتِكَ، اَللّـهُمَّ صَلِّ عَلى حَمَلَةِ الْعَرْشِ الطّاهِرينَ، وَعَلى السَّفَرَةِ الْكِرامِ الْبَرَرَةِ الطَّيِّبينَ، وَعَلى مَلائِكَتِكَ الْكِرامِ الْكاتِبينَ، وَ عَلى مَلائِكَةِ الْجِنانِ، وَخَزَنَةِ النّيرانِ، وَمَلَكِ الْمَوْتِ وَالاَْعْوانِ، يا ذَا الْجَلالِ وَالاِْكْرامِ، اَللّـهُمَّ صَلِّ عَلى اَبينا آدَمَ بَديعِ فِطْرَتِكَ الَّذي كَرَّمْتَهُ بِسُجُودِ مَلائِكَتِكَ، وَاَبَحْتَهُ جَنَّتَكَ، اَللّـهُمَّ صَلِّ عَلى اُمِّنا حَوّاءَ الْمُطَهَّرَةِ مِنَ الرِّجْسِ، الْمُصَفّاةِ مِنَ الدَّنَسِ، الْمُفَضَّلَةِ مِنَ الاِْنْسِ، الْمُتَرَدِّدَةِ بَيْنَ مَحالِّ الْقُدْسِ، اَللّـهُمَّ صَلِّ عَلى هابيلَ وَشَيْث وَاِدْريسَ وَنُوح وَهُود وَصالِح وَ اِبْراهيمَ وَاِسْماعيلَ وَاِسْحاقَ وَيَعْقُوبَ وَيُوسُفَ وَالاَْسْباطِ وَلُوط وَشُعَيْب وَاَيُّوبَ وَمُوسى وَهارُونَ وَيُوشَعَ وَميشا وَالْخِضْرِ وَذِى الْقَرْنَيْنِ وَيُونُسَ وَاِلْياسَ وَالْيَسَعَ وَذِي الْكِفْلِ وَطالُوتَ وَداوُدَ وَسُلَيْمانَ وَزَكَرِيّا وَشَعْيا وَيَحْيى وَتُورَخَ وَمَتّى وَاِرْمِيا وَحَيْقُوقَ وَدانِيالَ وَعُزَيْر وَعيسى وَشَمْعُونَ وَجِرْجيسَ وَالْحَوارِيّينَ وَالاَْتْباعِ وَخالِد وَحَنْظَلَةَ وَلُقْمانَ، اَللّـهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَارْحَمْ مُحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد، وَبارِكْ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، كَما صَلَّيْتَ وَرَحِمْتَ وَبارَكْتَ عَلى اِبْرهيمَ وَآلِ اِبْرهيمَ اِنَّكَ حَميدٌ مَجيدٌ، اَللّـهُمَّ صَلِّ عَلَى الاَْوْصِياءِ وَالسُّعَداءِ وَالشُّهَداءِ وَاَئِمَّةِ الْهُدى، اَللّـهُمَّ صَلِّ عَلَى الاَْبْدالِ وَالاَْوْتادِ وَالسُّيّاحِ وَالْعُبّادِ وَالُْمخْلِصينَ وَالزُّهّادِ وَاَهْلِ الجِدِّ وَالاِْجْتِهادِ، وَاخْصُصْ مُحَمَّداً وَاَهْلَ بَيْتِهِ بِاَفْضَلِ صَلَواتِكَ وَاَجْزَلِ كَراماتِكَ، وَبَلِّغْ رُوحَهُ وَ جَسَدَهُ مِنّي تَحِيَّةً وَسَلاماً، وَزِدْهُ فَضْلاً وَشَرَفاً وَكَرَماً، حَتّى تُبَلِّغَهُ اَعْلى دَرَجاتِ اَهْلِ الشَّرَفِ مِنَ النَّبِيّينَ وَالْمُرْسَلينَ وَالاَْفاضِلِ الْمُقَرَّبينَ، اَللّـهُمَّ وَصَلِّ عَلى مَنْ سَمَّيْتُ وَمَنْ لَمْ اُسَمِّ مِنْ مَلائِكَتِكَ وَاَنْبِيائِكَ وَرُسُلِكَ وَاَهْلِ طاعَتِكَ، وَاَوْصِلْ صَلَواتي اِلَيْهِمْ وَاِلى اَرْواحِهِمْ، وَاجْعَلْهُمْ اِخْواني فيكَ وَاَعْواني عَلى دُعائِكَ، اَللّـهُمَّ اِنّي اَسْتَشْفِعُ بِكَ اِلَيْكَ، وَبِكَرَمِكَ اِلى كَرَمِكَ، وَبِجُودِكَ اِلى جُودِكَ، وَبِرَحْمَتِكَ اِلى رَحْمَتِكَ، وَبِاَهْلِ طاعَتِكَ اِلَيْكَ، وَاَساَلُكَ الّلهُمَّ بِكُلِّ ما سَأَلَكَ بِهِ اَحَدٌ مِنْهُمْ مِنْ مَسْأَلَة شَريفَة غَيْرِ مَرْدُودَة، وَبِما دَعَوْكَ بِهِ مِنْ دَعْوَة مُجابَة غَيْرِ مُخَيَّبَة، يااَللهُ يارَحْمنُ يا رَحيمُ يا كَريمُ يا عَظيمُ يا جَليلُ يا مُنيلُ يا جَميلُ يا كَفيلُ يا وَكيلُ يا مُقيلُ يا مُجيرُ يا خَبيرُ يا مُنيرُ يا مُبيرُ يا مَنيعُ يا مُديلُ يا مُحيلُ يا كَبيرُ يا قَديرُ يا بَصيرُ يا شَكُورُ يا بَرُّ يا طُهْرُ يا طاهِرُ يا قاهِرُ يا ظاهِرُ يا باطِنُ يا ساتِرُ يا مُحيطُ يا مُقْتَدِرُ يا حَفيظُ يا مُتَجَبِّرُ يا قَريبُ يا وَدُودُ يا حَميدُ يا مَجيدُ يا مُبْدِئُ يا مُعيدُ يا شَهيدُ يا مُحْسِنُ يا مُجْمِلُ يا مُنْعِمُ يا مُفْضِلُ يا قابِضُ يا باسِطُ يا هادي يا مُرْسِلُ يا مُرْشِدُ يا مُسَدِّدُ يا مُعْطي يا مانِعُ يا دافِعُ يا رافِعُ يا باقي يا واقي يا خَلاّقُ يا وَهّابُ يا تَوّابُ يا فَتّاحُ يا نَفّاحُ يا مُرْتاحُ يا مَنْ بِيَدِهِ كُلُّ مِفْتاح، يا نَفّاعُ يا رَؤوفُ يا عَطُوفُ يا كافي يا شافي يا مُعافي يا مُكافي يا وَفِيُّ يا مُهَيْمِنُ يا عَزيزُ يا جَبّارُ يا مُتَكَبِّرُ يا سَلامُ يا مُؤْمِنُ يا اَحَدُ يا صَمَدُ يا نُورُ يا مُدَبِّرُ يا فَرْدُ يا وِتْرُ يا قُدُّوسُ يا ناصِرُ يا مُؤنِسُ يا باعِثُ يا وارِثُ يا عالِمُ يا حاكِمُ يا بادي يا مُتَعالي يا مُصَوِّرُ يا مُسَلِّمُ يا مُتَحَّبِّبُ يا قائِمُ يا دائِمُ يا عَليمُ يا حَكيمُ يا جَوادُ يا بارِىءُ يا بارُّ يا سارُّ يا عَدْلُ يا فاصِلُ يا دَيّانُ يا حَنّانُ يا مَنّانُ يا سَميعُ يا بَديعُ يا خَفيرُ يا مُعينُ يا ناشِرُ يا غافِرُ يا قَديمُ يا مُسَهِّلُ يا مُيَسِّرُ يا مُميتُ يا مُحْيي يا نافِعُ يا رازِقُ يا مُقْتَدِرُ يا مُسَبِّبُ يا مُغيثُ يا مُغْني يا مُقْني يا خالِقُ يا راصِدُ يا واحِدُ يا حاضِرُ يا جابِرُ يا حافِظُ يا شَديدُ يا غِياثُ يا عائِدُ يا قابِضُ، يا مَنْ عَلا فَاسْتَعْلى فَكانَ بِالْمَنْظَرِ الاَْعْلى، يا مَنْ قَرُبَ فَدَنا وَبَعُدَ فَنَأى، وَعَلِمَ السِّرَّ وَاَخْفى، يا مَنْ اِلَيْهِ التَّدْبيرُ وَلَهُ الْمَقاديرُ، وَيا مَنِ الْعَسيرُ عَلَيْهِ سَهْلٌ يَسيرٌ، يا مَنْ هُوَ عَلى ما يَشاءُ قَديرٌ، يا مُرْسِلَ الرِّياحِ، يا فالِقَ الاِْصْباحِ، يا باعِثَ الاَْرْواحِ، يا ذَا الْجُودِ وَالسَّماحِ، يا رادَّ ما قَدْ فاتَ، يا ناشِرَ الاَْمْواتِ، يا جامِعَ الشَّتاتِ، يا رازِقَ مَنْ يَشاءُ بِغَيْرِ حِساب، وَيا فاعِلَ ما يَشاءُ، كَيْفَ يَشاءُ وَيا ذَا الْجَلالِ وَالاِْكْرامِ، يا حَيُّ يا قَيُّومُ، يا حَيّاً حينَ لا حَيَّ، يا حَيُّ يا مُحْيِيَ الْمَوْتى يا حَيُّ لا اِلـهَ إِلاّ اَنْتَ بَديعُ السَّماواتِ وَالاَْرْضِ، يا اِلهي وَسَيِّدي صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَارْحَمْ مُحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد، وَبارِكْ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، كَما صَلَّيْتَ وَبارَكْتَ وَرَحِمْتَ عَلى اِبْرهيمَ وَآلِ اِبْرهيمَ اِنَّكَ حَميدٌ مَجيدٌ، وَارْحَمْ ذُلىّ وَ فاقَتي وَفَقْري وَانْفِرادي وَوَحْدَتي وَخُضُوعي بَيْنَ يَدَيْكَ وَاعْتِـمادي عَلَيْكَ، وَتَضَرُّعي اِلَيْكَ، اَدْعُوكَ دُعاءَ الْخاضِعِ الذَّليلِ الْخاشِعِ، الْخائِفِ الْمُشْفِقِ الْبائِسِ، الْمَهينِ الْحَقيرِ، الْجائِعِ الْفَقيرِ، الْعائِذِ الْمُسْتَجيرِ، الْمُقِرِّ بِذَنْبِهِ الْمُسْتَغْفِرِ مِنْهُ، الْمُسْتَكينِ لِرَبِّهِ، دُعاءَ مَنْ اَسْلَمْتَهُ ثَقِتُهُ، وَرَفَضَتْهُ اَحِبَتُّهُ، وَعَظُمَتْ فَجيعَتُهُ، دُعاءَ حَرِق حَزين، ضَعيف مَهين، بائِس مُسْتَكين بِكَ مُسْتَجير، اَللّـهُمَّ وَاَساَلُكَ بِاَنَّكَ مَليكٌ، وَاَنَّكَ ما تَشاءُ مِنْ اَمْر يَكُونُ، وَاَنَّكَ عَلى ما تَشاءُ قَديرٌ، وَاَساَلُكَ بِحُرْمَةِ هذَا الشَّهْرِ الْحَرامِ، وَالْبَيْتِ الْحَرامِ، وَالْبَلَدِ الْحَرامِ، وَالرُّكْنِ وَالْمَقامِ، وَالْمَشاعِرِ الْعِظامِ، وَبِحَقِّ نَبِيِّكَ مُحَمَّد عَلَيْهِ وَآلِهِ السَّلامُ، يا مَنْ وَهَبَ لاِدَمَ شِيْثاً، وَلاِِبْراهيمَ اِسْماعيلَ وَاِسْحاقَ، وَيا مَنْ رَدَّ يُوسُفَ عَلى يَعْقُوبَ، وَيا مَنْ كَشَفَ بَعْدَ الْبَلاءِ ضُرَّ اَيُّوبَ، يا رادَّ مُوسى عَلى اُمِّهِ، وَ زائِدَ الْخِضْرِ في عِلْمِهِ، وَيا مَنْ وَهَبَ لِداوُدَ سُلَيْمانَ، وَلِزَكَرِيّا يَحْيى، وَلِمَرْيَمَ عيسى، يا حافِظَ بِنْتِ شُعَيْب، وَيا كافِلَ وَلَدِ اُمِّ مُوسى، اَساَلُكَ اَنْ تُصَلِّيَ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَاَنْ تَغْفِرَ لِي ذُنُوبي كُلَّها، وَتُجيرَني مِنْ عَذابِكَ، وَتُوجِبَ لي رِضْوانَكَ وَاَمانَكَ وَاِحْسانَكَ وَغُفْرانَكَ وَجِنانَكَ، وَاَساَلُكَ اَنْ تَفُكَّ عَنّي كُلَّ حَلْقَة بَيْني وَبَيْنَ مَنْ يُؤْذيني، وَتَفْتَحَ لي كُلَّ باب، وَتُلَيِّنَ لي كُلَّ صَعْب، وَتُسَهِّلَ لي كُلَّ عَسَير، وَتُخْرِسَ عَنّي كُلَّ ناطِق بِشَرٍّ، وَتَكُفَّ عَنّي كُلَّ باغ، وَتَكْبِتَ عَنّي كُلَّ عَدُوٍّ لي وَحاسِد، وَتَمْنَعَ مِنّي كُلَّ ظالِم، وَتَكْفِيَني كُلَّ عائِق يَحُولُ بَيْني وَبَيْنَ حاجَتي، وَيُحاوِلُ اَنْ يُفَرِّقَ بَيْني وَبَيْنَ طاعَتِكَ، وَيُثَبِّطَني عَنْ عِبادَتِكَ، يا مَنْ اَلْجَمَ الْجِنَّ الْمُتَمَرِّدينَ، وَقَهَرَ عُتاةَ الشَّياطينِ، وَاَذَلَّ رِقابَ الْمُتَجَبِّرينَ، وَرَدَّ كَيْدَ الْمُتَسَلِّطين عَنِ الْمُسْتَضْعَفينَ، اَساَلُكَ بِقُدْرَتِكَ عَلى ما تَشاءُ، وَتَسْهيلِكَ لِما تَشاءُ كَيْفَ تَشاءُ اَنْ تَجْعَلَ قَضاءَ حاجَتي فيما تَشاءُ.

Yorum

Tercümesi:

"Doğru söyledi azîm Allah; öyle bir zattır ki, O'ndan başka ilâh yok-tur; diri ve varlıkları ayakta tutandır; yüce ve bağış sahibidir; Rahman, Rahim, Halim (sabırlı) ve Kerim'dir; O'nun benzeri hiçbir şey yoktur; O, (her şeyi) duyan, bilen, gören ve (her şeyden) haberdar olandır. Allah, melekleri ve ilim sahipleri, O'ndan başka bir ilâh olmadığına; adaleti O'nun ayakta tuttuğuna şehadet eder. Ben de şehadet ederim ki, O'ndan başka bir ilâh yoktur; izzet ve hikmet sahibidir ve (gönderdiği) değerli peygamberler, (O'nun mesajlarını insanlara) tebliğ ettiler.

Allah'ım! Hamd, yücelik, izzet, iftihar, galebe, nimet, azamet, rahmet, heybet, hâkimiyet, nurâniyet, ihsan, hep senindir. Tenzih ve takdis, tehlil ("Lâ ilâhe illellah" söylemek) ve tekbir hep sana mahsustur. Görünen ve görünmeyen, yüce göklerin üstünden yerin altına ve en aşağı yerlere kadar her şey sana aittir. Dünya ve âhiret senindir. Beğendiğin hamd ve sena, şükür ve nimetler hepsi sana mahsustur.

Allah'ım! Vahyinin emini olan, emrini yerine getirmede güçlü olup göklerinde itaat edilen keramet ve ikramlarına mazhar olan, sözlerini (va-hiylerini) telakki eden, peygamberlerine yardımcı olan, düşmanlarını yok eden Cebrail'i rahmetine mazhar kıl.

Allah'ım! Rahmet meleğin olan, şefkatin için yaratılan, itaat ehli için mağfiret dileyen ve onlara yardımcı olan Mikâil'i rahmetine mazhar kıl.

Allah'ım! Arş'ını yüklenen, (kıyametin kopması için) Sur'u üfürecek ola, emrine itaat etmeği bekleyen, korkundan muzdarip ve perişan olan İsrafil'i rahmetine mazhar eyle.

Allah'ım! Arş'ını taşıyan pak meleklerine, değerli, iyi ve tertemiz elçilerine, amelleri yazmakla görevli değerli meleklerine, cennet ve cehennemde görevli meleklerine, ölüm meleğine (Azrail'e) ve yardımcılarına rahmet et; ey celâl ve ikram sahibi!
                        Allah'ım! Yaratışının muhteşem ve eşsiz örneği olan, karşısında melekleri secdeye düşürerek yücelttiğin ve cenneti kendisine mubah kıldığın babamız Âdem'i rahmetine mazhar eyle.

Allah'ım! Fenalıklardan temizlenen, pisliklerden arınan, insanlar içerisinde üstün kılınan ve kudsiyete bürünmüş mekânlarda dolaşan annemiz Havva'yı rahmetine mazhar kıl.

Allah'ım! Habil'e, Şeys'e, İdris'e, Nuh'a, Hud'a, Salih'e, İbrahim'e, İsmail'e, İshak'a, Yakub'a, Yusuf'a, (Yakub'un) torunlarına, Lut'a, Şuayb'e, Eyyub'a, Musa'ya, Harun'a, Yuşa'a, Mişa'ya, Hızır'a, Zulkarneyn'e, Yunus'a, İlyas'a, Yesa'a, Zulkifl'e, Talut'a, Davud'a, Süleyman'a, Zekeriyya'ya, Şe'ya'ya, Yahya'ya, Turah'a, Metta'ya, İrmiya'ya, Haykuk'a, Danyal'a, Üzeyr'e, İsa'ya, Şem'un'a, Circis'e, havarilere ve tâbi olanlara, Halid'e, Hanzala'ya ve Lokman'a rahmet et.
                        Allah'ım! İbrahim ve soyuna rahmet edip onları rahmet ve bereketine mazhar kıldığın gibi, Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet et; Muhammed ve Ehlibeyt'ine merhamet eyle; Muhammed ve Ehlibeyt'ine bereket ver; şüphesiz sen beğenilen ve yücesin.

Allah'ım! (peygamberlerin) vasîlerine, saadetlilere, şehitlere ve hidayet imamlarına rahmet et. Allah'ım! Abdallara, evtadlara, (yeryüzünde Allah'ın azamet ve kudretinin nişanelerini görmek ve geçmişlerin eserlerini görüp ibret almak için) seyahat edenlere, abitlere, ihlâslı insanlara, zahitlere ve Allah rızası uğruna ciddiyet gösterip çalışanlara rahmet et ve onların arasından Muhammed ve Ehlibeyt'ini en üstün rahmetine ve en büyük keramet ve ikramlarına mazhar kıl. Onun ruhuna, cesedine benim tahiyyât ve selâmımı ulaştır; onu, şeref ehli olan peygamber ve resullerin ve mukarrep olan faziletli kişilerin en üstün derecesine yükseltinceye kadar, onun fazilet, şeref ve yüceliğini artır.

Allah'ım! Meleklerinden, nebi ve resullerinden ve sana itaat edenlerden, ismini andıklarımın veya anmadıklarımın hepsinin üzerine rahmetini gönder; benim selâmlarımı onlara ve onların ruhlarına ulaştır. Senin yolunda onları bana kardeş kıl ve sana dua etmemde onları bana yardımcı eyle. Allah'ım! Seni vasıta kılarak sana, kereminle keremine, cömertliğinle cömertliğine, rahmetinle rahmetine ve itaat ehlini şefaatçi edinerek sana yöneliyorum.

Allah'ım! (İsimlerini zikrettiğim o yüce insanlardan) her birinin senden diledikleri ve senin reddetmediğin, senden istedikleri ve senin kabul ettiğin her şeyi ben de senden istiyorum.

Ey Allah, ey Rahman, ey Rahim, ey (günahkârlara karşı) tahammüllü olan, ey Kerim, ey azametli, ey celâl sahibi, ey bağış ve ihsan sahibi, ey güzel, ey kefil, ey tövbeleri kabul eden, ey (sığınak isteyenlere) sığınak veren, ey her şeyden haberdar olan, ey her yeri aydınlatan, ey (zalimleri) yok eden, ey menâet sahibi, ey devlet bahşeden, ey tedbir sahibi, ey yüce, ey (her şeye) gücü yeten, ey (her şeyi) gören, ey şükreden (şükürlere karşılık veren), (iyilik yapanlara) karşılık verip mükâfatlandıran, ey birr (iyilik) sahibi, ey temizliğin özü/kaynağı, ey temiz, ey kahreden/galip gelen, ey (her şeyi) kuşatan, ey (her şeye) gücü yeten, ey koruyan, ey telafi eden,

Ey yakın, ey Mecid (yücelik ve izzet sahibi), ey (varlıkların hayatını) başlatan, ey (onları hesap için) geri döndürecek olan, ey (her şeye) şâhit olan, ey ihsan sahibi, ey müdara eden, ey nimet veren, ey bağış ve lütufta bulunan, ey (istediğinden nimet ve ihsanını) kesen, ey (istediğine nimet ve lütuf kapılarını) açan, ey hidâyet eden, ey (elçiler) gönderen, ey irşâd eden, ey sağlamlaştıran, ey nimet veren, ey engel olan, ey defeden, ey yücelten, ey Bâki, ey koruyan, ey yaratan, ey karşılık beklemeden hibe ve bahşişte bulunan, ey hayır nefhalarının sahibi, ey fayda veren, ey bütün (hayır kapılarının) anahtarlarını elinde bulunduran,

Ey çok çok menfaat veren, ey çok merhametli, ey şefkatli, ey (her şeye) yeten, ey şifa veren, ey âfiyet ve sıhhat veren, ey mükafat veren, ey (verdiği vaade) sâdık kalan, ey sulta ve hâkimiyet sahibi, ey izzet sahibi, ey Cebbâr, ey Mütekebbir, ey Selâm, ey Mu'min, ey Ehed (eşsiz ve tek olan), ey hiçbir eksikliği bulunmayan, ey Nur, ey âlemleri idare eden, ey yegâne, ey eşi ve ortağı olmayan, ey Kuddüs, ey yardımcı, ey (yalnızların) munisi, ey ölüleri dirilten, ey (kullarının) mirasçısı olan, ey bilen, ey hâkimiyet sahibi, ey her şeyin başlangıcı, ey yüce, ey (her şeyi) tasvir eden, ey selâmet veren, ey dost,

Ey (kendi zâtı pâkıyla) ayakta duran, ey ebedi, ey çok bilen. Ey hikmet sahibi, ey cömert, ey yaratan, ey iyilik eden, ey gizli olan, ey adâletin özü, ey (hakkı bâtıldan) ayıran, ey (amellere) karşılık veren, ey çok şefkatli, ey çok ihsanda bulunan, ey (her şeyi) duyan, ey taklitsiz yaratan, ey sığınak veren, ey yardımcı olan, ey yayan, ey bağışlayan, ey Kadim, ey kolaylaştıran, ey müyesser kılan, ey öldüren, ey dirilten, ey menfaat veren, ey rızıklandıran, ey her şeye güç yetiren, ey vesileleri oluşturan, ey imdada koşan, ey zenginleştiren,

Ey sermaye bağışlayan, ey yaratan, ey (her yerde) hazır olan, ey telâfi eden, ey koruyan, ey (zalim ve kâfirlere) şiddetli/sert olan, ey (mazlumların) sığınağı, ey menfaat ve ihsan sahibi, ey (ruhları) alan! Ey yücelen ve (akla gelen her makamın) ötesine çıkan ve düşünülebilen her makamın zirvesinde bulunan, ey varlıklara (düşünülemeyecek kadar) yakın ve (hayallerden, tasavvurdan) son derece uzak olan, sırları bilen ve gizleyen, ey âlemin tedbir ve takdirlerini elinde tutan, ey zorluklar kendisine kolay ve basit gelen, ey istediği şeye güç yetiren,

Ey rüzgarı gönderen, ey sabahları getiren, ey ruhları harekete geçirip (bedenlere) geri döndüren, ey cömertlik ve bağış sahibi, ey kaybedileni geri çeviren, ey ölüleri yayan (dirilten), ey dağılanları toplayan, ey istediğine hesapsız rızk veren, ey istediğini istediği şekilde yapabilen, ey celâl ve ikram sahibi, ey diri, ey Kayyûm (varlıkları ayakta tutan), ey hiçbir diri bulunmadığı zaman diri olan, ey ölüleri dirilten, ey diri! Senden başka bir ilâh yoktur; gökleri ve yeri yaratan sensin.

Ey benim mabudum ve efendim! İbrahim'i ve soyundan gelenleri kendi salât, bereket ve rahmetine mazhar kıldığın gibi Muhammed ve Ehlibeyt'ini rahmet ve selamına mazhar kıl; Muhammed ve Ehlibeyt'ine merhamet eyle ve Muhammed ve Ehlibeyt'ine bereket ver. Şüphesiz sen (her yönüyle) beğenilen ve yücesin. (Allah'ım!) Zilletime, yoksulluk ve fakirliğime, yalnızlık ve kimsesizliğime, huzurunda eğilmeme, sana olan güvenime, yalvarış ve sızlayışlarıma acı.

(Allah'ım!) Huzulu ve huşulu, zelil, korkmuş ve dehşete kapılmış, perişan, değersiz, hakir, aç, fakir, (Şeytan'dan) kaçıp sığınmak isteyen, günahını itiraf ve istiğfar eden, Rabbinin dergâhına çaresiz bir şekilde yönelen birisi gibi seni çağırıyor, dua ediyorum. Güvendiği kimseler kendisini bırakan, dostları kendisini terk eden, musibeti büyük, kalbi yanık, hüzünlü, zayıf, zelil, çaresiz, sana yönelen, sığınak isteyen birisinin duası gibi (dua ediyorum).

Allah'ım! Sen (varlık âleminin) padişahısın; istediğin her şey olur ve istediğin her şeye gücün yeter; bu yüzden sana el açıyorum. Bu haram ayın (recebin) hürmetine, Beytü'lHaram'ın (Kâbe'nin) ve Beledü'l-Harâm'ın (Mekke'nin) hürmetine, Rükün ve Makam'ın, yüce meş'arların ve Peygamber'in Muhammed'in (ona ve Ehlibeyt'ine selâm olsun) hürmetine sana yalvararak el açıyorum.

Ey Âdem'e Şeys'i, İbrahim'e İsmail ve İshak'ı veren, ey Yusuf'u Yakub'a geri döndüren, ey belâya duçar ettikten sonra Eyyub'un sıkıntı ve zorluğunu gideren, ey Musa'yı annesine geri döndüren ve Hızır'ın ilmini artıran, ey Davud'a Süleyman'ı, Zekeriyya'ya Yahya'yı ve Meryem'e İsa'yı bağışlayan, ey Şuayb'ın kızını koruyan, ey Musa'nın anasının yavrusuna kefalet eden (Rabbim)! Senden Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet etmeni, bütün günahlarımı bağışlamanı, beni azabından kurtarmanı, rızanı, emanını, ihsanını, mağfiret ve cennetini bana nasip etmeni diliyorum.

Sana el açarak, bana eziyet edenlerle aramızdaki düşmanlık ve kin bağlarını çözmeni, her kapıyı yüzüme açmanı; her katıyı yumuşatmanı, her zorluğu bana kolaylaştırmanı, kötü konuşan herkesi bana karşı susturmanı, her azgının bana karşı (yapabileceği kötülükleri) engellemeni, bana düşmanlık besleyen ve haset eden kimseleri benden uzaklaştırmanı, bütün zalimleri benden defetmeni, benimle isteklerim arasına girmek isteyen, benimle sana itaatin arasını açmak ve beni senin ibadetinden alı koymak isteyen engelleri ortadan kaldırmanı diliyorum.

Ey serkeş cinleri dizginleyen, isyankâr şeytanları ezen, zalimlerin boynunu alçaltıp zelil eden ve sultacı güçlerin hilesini müstaz'aflardan uzaklaştıran! İstediğin şeye kadir olduğun ve istediğin şeyi, istediğin şekilde kolaylaştırdığın gücün hakkına senden, hacet ve arzumu kendi istediğin şeyde kılmanı diliyorum."

Sonra da secde eder ve yüzünün iki tarafını toprağa sürerek şu cümleleri söyler:

اَللّـهُمَّ لَكَ سَجَدْتُ، وَبِكَ امَنْتُ، فَارْحَمْ ذُلّي وَفاقَتي، وَاجْتِهادي وَتَضَرُّعي، وَمَسْكَنَتي وَفَقْرى اِلَيْكَ يا رَبِّ.
                        "Allah'ım! Senin için secde ettim; sana iman ettim; o hâlde zilletime, yoksulluğuma, telaş ve ciddiyetime, yalvarış ve yakarışıma, meskenet ve fakirliğime merhamet et, ey Rabbim!"

İşte bu sırada ağlamaya ve bir iğne başı kadar da olsa gözünden yaş akıtmaya çalış; zira bu duanın kabul olma belirtisidir.

Yorum

Amin.. Amin.. Allah razı olsun elinize sağlık paylaşım çok güzel...
                          WwW.İslamSes.CoM

Yorum

Allah razı olsun.ne kadar güzel bir paylaşım.bu siteye her girişimde hayranlığım daha da artıyor.çok şükür Allah'ım,bu siteyi hazırlayanlardan ve yazanlardan razı ol,günahlarını affet ve akibetlerini hayırlı kıl,amin.
                            "Ali, nereye dönerse, hak onunla birliktedir.Ben neyi öğrendimse, onu Ali'ye de öğrettim, o benim ilmimin kapısıdır" Hz.Muhammed (saa)"

Yorum

[quote author=Azragül link=topic=6082.msg38865#msg38865 date=1245828535]
                              [/quote]
                              [quote author=lebbeyk ya Mehdi!!! link=topic=6082.msg38869#msg38869 date=1245829231]
                              Allah razı olsun.ne kadar güzel bir paylaşım.bu siteye her girişimde hayranlığım daha da artıyor.çok şükür Allah'ım,bu siteyi hazırlayanlardan ve yazanlardan razı ol,günahlarını affet ve akibetlerini hayırlı kıl,amin.
                              [/quote]
                              Allah Teala siz değerli kardeşlerimden de razı olsun inş
                              Bu mübarek aylar hepimiz için mübarek ve hayırlı olsun, maneviyatından nasiplenmek ve ahiretimize azık toplamak ümidiyle inş

Yorum

[quote author=Azragül link=topic=6082.msg38865#msg38865 date=1245828535]
                                [/quote]

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X