Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

KİME NE.............................. (NESİMİ)

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ben yitirdim ben ararım o yar benim kime ne
    Gah giderim öz bagıma gül dererim kime ne

Gah giderim medreseye ders okurum hak için
    Gah giderim meyhaneye dem çekerim kime ne

Sofular haram demişler şarabın bir katresine
    Ben doldurur ben içerim günah benim kime ne

Ben melamet hırkasını deldim taktım eğnime
    Ar-ı namus şişesini taşa çaldım kime ne

Ah Yezid seccadeni al yürü mescit yoluna
    Pir eşiği benim kabem kıblegahım kime ne

Kelp rakip böyle diyormuş güzel sevmek pek günah
    Ben severim sevdiğimi günah benim kime ne

Nesimi`ye sordular ki yarin ile hoş musun
    Hoş olayım olmayayım o yar benim kime ne
    NESİMİ
    ''Bi kişinin kalbini kırmak ,yetmiş iki kere Kabe'yi yıkmakdan daha günahdır.'' Hz.MUHAMMED (s.a.v)

bir acayip derde düştüm herkes gide kârına
    bugün buldum bugün yerim hak keremdir yarına
    zerrece tamahım yoktur bu dünyanın varına
    rızkımı veren Hudadır kula minnet eylemem

NESİMİ
    KIYAMI UNUTTUK YA RAB! NAMAZI BATIL EYLEDİK.

Yorum

ALLAH RAZI OLSUN..... NESİMİ ÜSTADIN BU ŞİİRİNİDE SİZDEN DUYMUŞ OLDUM GERÇEKTENDE ÇOK MANALI...
      ''Bi kişinin kalbini kırmak ,yetmiş iki kere Kabe'yi yıkmakdan daha günahdır.'' Hz.MUHAMMED (s.a.v)

Yorum

[quote author=NESIMI link=topic=19008.msg114953#msg114953 date=1295006459]
        Ben yitirdim ben ararım o yar benim kime ne
        Gah giderim öz bagıma gül dererim kime ne

Gah giderim medreseye ders okurum hak için
        Gah giderim meyhaneye dem çekerim kime ne

Sofular haram demişler şarabın bir katresine
        Ben doldurur ben içerim günah benim kime ne

Ben melamet hırkasını deldim taktım eğnime
        Ar-ı namus şişesini taşa çaldım kime ne

Ah Yezid seccadeni al yürü mescit yoluna
        Pir eşiği benim kabem kıblegahım kime ne

Kelp rakip böyle diyormuş güzel sevmek pek günah
        Ben severim sevdiğimi günah benim kime ne

Nesimi`ye sordular ki yarin ile hoş musun
        Hoş olayım olmayayım o yar benim kime ne
        NESİMİ
        [/quote]

bu şiir hiç de hoş değil. Hatta şeri ölçülere zıt bir sürü içerik var.. Ve bunun ıslah edilmesi hatta topluma vereceği zarardan insanları uzak tutmak için hiç de yayınlanmaması gerekir.

Eğer şair gerçekten bunu yazdıysa ve tevbe etmediyse işi kötü...

Yorum

Ne niyetle yazdıgı önemlidir diye düşünüyorum , şu anda müslümanlıgı yaşayamayıp insanların dini inançlarına hükmetmeye çalışan insalar yokmu toplumuzda? bakış açısını bu dogrultuda NESİMİ üstadın diger şiirelerinide nazar alırsak toplumda MÜSLÜMANLIK safsataları yapan kişilere itaafen söledigi gerçegine ulaşırız. Yaşadıgı dönemin sosyal yapısınıda düşünürsek çok manadar bir şiirdir. hatta Pir Sultan Abdal’da yaşadıgı dönem zorbalıklarını , Osmanlıdan gördügü zulmu adaletsizligi dizelerine taşımıştır. Pir Sultanın yaşadıgı döneminin sosyal yapısı ve devletin alevi nufusunu tanımaması ve o dönemde Yavuz Sultan Selim hanın ,Sefavi devletinin sultanı ile Çıldırında yapılan savaş sonrasında Şah İsmail'in ordusu yenilmiştir. Yavuz bundan sonrada Ebu suid ile Osmanlıda Alevi kellesi vurmak caizdir diye fetvalar yayınlanmıştır. Osmanlı kendi ulusu içinde bulunan Alevi yurttaşlara zulmetmiştir.

Siyaset günleri gelip çatmadan
          Açılın Kapılar Şaha gidelim
          Hızır paşa bizi berdar etmeden
          Açılın kapılar şaha gidelim.
          PİR SULTAN ABDAL

Muhtemelen degerli Qum_u_ask dost yukardaki mısralarda sizin için bir isyan havası estirecektir. Vede yerinde bir tesbit olur. Çünkü Pir Sultan Abdal yasadısgı dönem itibari ile Osmanlıda Hızır Paşa'nın (dergahta hızır talebesidir aslında) İstanbulda vali olmasının ardindan öşür vergisi bahenesi ile Alevi tabaya zulmetmekden geri kalmamış. Neticesindede Pir Sultan Abdal haksızlıga isyan etmek zorunda kalmıştır.

............
          Gönül çıkmak ister, şahın köşküne
          Can boyanmak ister, Ali müşküne
          Pirim Ali on ik'imam aşkına
          Açılın kapılar şaha gidelim
          PİR SULTAN ABDAL

Degerli dost yazdıklarınızı biraz inceleme fırsatım oldu. Umman denizinden ışıltılar sunuyorsunuz farkındayım. Emek verene bilgi sunana aydınlatana her daim saygı duyarım . Pir Hacı Bektaşi Velide ‘’İlimden gitmeyen yolun sonu karanlıktır’’ demiştir. Ozanları yaşadıgı dönemin sosyal ekonomik ve kültürel yapısına göre degerlendirdigimizde çok daha farklı tesbitlere ulaşacagımızı umut ediyorum.

Peygamber efendimiz bir hadisinde ''Allah şah damarımızdan yakındır.'' Demiştir. Ozanımızıda bu baglamda inancını zıtlıklarla anlatmakda sofu geçinen lere en güzel karşılıgı onların dilinde vermektedir. Nesimi , Pir Sultan Abdal , Hallacı Mansur ve bir çok Allah dostu ‘nuda bu açıdan degerlendirdigimizde yazdıkları şiirlerdeki isyankar yaşadıkları zulum ve ısdırabın şiirlerine direk yansıdıgını görürüz.

………………………
          Pir Sultan Abdal’ım dünya kovandır
          Gitti adil beyler kalan avamdır
          Muhammet divanı ulu divandır
          Kalsın benim davam divana kalsın
          PİR SULTAN ABDAL

NESİMİ ÜSTADIN ZITLIKLARLA ANLATMAK İSTEDİGİNİ PİR SULTAN ABDAL DAHA NET SAF TÜRKÇEYLE DİZELERE DÖKMÜŞTÜR.

Kaynak:İskender - Pala Şah&sultan
          Reha Çamuroğlu - İsmail

Yorum

Şah İsmail'i İskender Pala'dan öğrenecek değiliz. O roman'ı şahsen okudum. Orada tarihi ve çok tarihi bir hata yapılmıştır. Taçlı Hanım meselesinde. Taçlı Hanım sadece 1 gün esir kalmıştır Osmanlı'nın elinde. Bilindiği gibi Şah İsmail Safevi'nin oğlunuda şah makamına bizzat getirenlerdendir Taçlı Hanım. Taçlı Hanım sadece 1 gün esir kaldı ve ömrünün tamamını nerdeyse Şah İsmail ile yaşadı.

Yavuz Sultan Selim katlıamdan önce Şia aleyhinde fetva çıkarmalarını emretmiştir katliamdan sonra değil.

Yakın bir zamanda çıkmış olan SON KIZILBAŞ ŞAH İSMAİL adlı eseri herkese öneririm.Yazarı Tufan Gündüz Hocamız.

Yorum

DEGERLİ DOST. BEN SADECE GÜNCEL KAYNAKLARLA IŞIK TUTMAK İSTEDİM. GERÇEKLERE IŞIK TUTANLAR BİZİM İÇİN İLİM KAYNAGIDIR. KÖHNE KARANLIKLARA BİR AYDINLIK TUGLA KOYUP GERÇEKLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTANLARDAN BİR IŞIK YAKIP AYDINLATANLATANLARDAN ALLAH RAZI OLSUN. İSKENDER PALA OSMANLIDA ALEVİ TABAYA YAPILAN ZULMU SÜNNİ ALİMLERİN GÖZÜYLE İFŞA EDEN ENDER İNSANLARDAN BİRİSİ. FARKLI KAYNAKLARDA MEVCUTTUR. FAKAT EBUSUDU EFENDİ FETVALARINI İLK DEFA SÜNNİ ALEMİNDE TELLENDİRENLERDEN BİRİSİDİR İSKENDER PALA. GERÇEGİ YAZMASIDA BU ANLAMDA EMEGİNE SAGLIK DEMEYİ GEREKTİRİR KANATİNDEYİM. REHA ÇAMUROĞLUNUN YILLAR ÖNCE DE ÇIKARTIGI İSMAİL DE GERÇEKLERİ EN OBJEKTİF ŞEKİLDE YANSITAN KAYNAKLAR ARASINDADIR OKUMAK İSTEYEN DOSTLARA TAVSİYE EDERİM. SUNDUGUN KAYNAGIDA DEGERLENDİRMEK İSTERİM.

SELAMETLE…

Yorum

Nesimi kardeşim ben koyu bir Şah İsmail hayranıyım. Şah İsmail'i ne zaman okusam namaz kılasım ve hayata karşı hırsım artıyor. Çünkü benim için öyle bir hükümdar. Yani küçük yaşta hükümdar olmuştur. Hemde Osmanlı padişahları gibi babadan bir tahta geçmemiştir. Bu tahtı uzun yıllar mücadelesini vererek almıştır. Aynı cengiz han gibi mücadeleci bir hükümdardı Şah İsmail.

Şah İsmail Hayyal el hayrıl amel cümlesini namaza tekrar koymuştur ve Resulullah ın sünnetini yerine getirmişdir.

Ama dediğim gibi Nesimi kardeşim Tufan Gündüz hocanın SON KIZILBAŞ ŞAH İSMAİL adlı kitabı mutlaka okunmalı.

Yorum

Eyvallah kalbi aydınlık dostum emin olki bende Şah ismail üstadımıza ulaştıktan sonra bu yoldaki inancım Allah-Muhammed(s.a.v)-Ali sevgisi yüregimde bir kor oldu...

........................
                  Şah Hatayım özün ırma
                  Gerçekler gönlünü kırma
                  Her âdeme sırrın verme
                  Ali’ye Selman olasın
                  ..........................
                  HATAYİ

Nasip kismet olursa Şeyh Erdebil tekkesini Ulu ozanımızın yetişdigi dergahı görmek istiyorum. Allah nasip kısmet ederse.
                  Aynı duygu düşüncelerle selamlıyorum seni dost...

Yorum

"........................
                    Şah Hatayım özün ırma
                    Gerçekler gönlünü kırma
                    Her âdeme sırrın verme
                    Ali’ye Selman olasın
                    ..........................
                    HATAY"

ne güzel Şeyh Hayatiye selam olsun Rabbim vesile olan sizden de razı olsun..

Yorum

Sagolasın Allah cemi cümlenizden razı olsun...

Yorum

YUKARI ÇIK
                      Çalışıyor...
                      X