Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

BAĞIRMA ANNE...!

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

BAĞIRMA ANNE...!

BAĞIRMA ANNE...!
    21/08/2009 - 16:15

Arzu Çetinkaya

Bismillahirrahanirahim

Cocuk odasindan bagirma sesleri geliyor.. Odaya dogru kosuyorum, büyük oglum kardesinin elinden oyuncagi almaya calisiyor. Digeri de vermek istemiyor.Hisimla odaya giriyorum.

"Neler oluyor oglum ne bu gürültü" ?

Ikiside birden bagirarak dertlerini anlatmaya calisiyorlar...

"Neden bagiriyorsunuz oglum bagirmadan anlatin "diyorum..

"Aber selber..."diyor kücük oglum

Yani;"Ya kendin "..??

Bir an kendi sesimin de yükseldigini fark ediyor, mahcup oluyorum.

Haklisin oglum sesimi yükseltmemem gerekirdi deyip,özür diliyorum.

Ortam yumusuyor,sonra sirayla ikisini de dinliyorum...

Düsünüyorumda neden yüksekle sesle konusan bir toplumuz?!

Yengem iran‘i anlatiyor."Otobusteyiz ,sanki yanliziz" diyor "herkes fisiltiyla konusuyor adeta"

Sasiriyorum,Almanyadaki sessizlige aliskinim da ,Irani da Türkiye gibi saniyordum. En cokta Almanlarin dikkatini cekiyor bagirarak konusmamiz.. Onlar genelde yüksek sesle konusmayan bir toplum.

Finlandiya basta olmak üzere gelismis Avrupa ülkelerinde yüksek sesle konusmak, karsıdaki kisiye yapılan en büyük saygısızlıklardan biri olarak algılanıyormus.

Insan kendi sesinin yükseldigini pek fark etmiyor nedense.! Keske,keske fark etse...

Hem soyut ,hemde somut anlamda...Baskalarini elestirmeden önce kendini elestirse. Baskalarinda hata aramak yerine kendini sorgulamayi basarabilse..

Ama ne yazik ki biz kendi yükselen sesimizi duymayiz hic. Baskalarinin sesinden rahatsiz oluruz genelde..

Merak ediyorum neden yüksek sesle konusan bir toplumuz? interneti söyle biraz kurcaliyorum,

Yüksek sesle konuşma probleminin temelinde yetersiz eğitimin yattığını ifade ediyor,Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Ümit Gürbüz, ve devam ediyor:

"Bu sorun önce ailede daha sonra da okuldaki eğitim eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Etkili konuşmadan habersiz olan kişi, bu açığını kapatabilmek için genellikle ses tonunu yükseltmektedir. Bu davranış, kişinin sosyal prestijini yükseltmediği gibi, tam aksine daha da alçaltmaktadır. Çevresel faktörler, geleneksel bazı alışkanlıklar ve şiveler yüksek sesle yapılan konuşmayı daha çekilmez bir hale getirir.”

Ve yine Çin‘in tanınmış sağlık eğitimcisi Hong Chaoguang, yüksek sesle konuşmanın yaşlılara büyük zarar verebileceğini söyleyerek, "Seslerini yükselttiklerinde yaşlıların kalp atışı kuşkusuz hızlanır ve bu da potansiyel hastalıkların, mesela yüksek tansiyon ve kalp hastalığının her an yaşanmasına neden olabilir, hatta hayati tehlikeye yol açar" diyor.

Toplum olarak neden bu kadar bagirarak konusuruz bilemem ama, bir anne olarak annenin ruh halinin cocuklara gösterilen tepkide büyük rol oynadigini iyi bilirim..

Cocuklara bagirirken kendimizi söyle bir sorgulayalim..

Acaba neden bagiriyoruz?. Baska bir soruna olan öfkemizin acisini farkina varmadan cocuklarimizdan mi cikariyoruz ?

Sebeb ne olursa olsun bagirarak hem cocugumuza kötü örnek oluyor,hemde onun körpe ruhunda kalici izler birakiyoruz.

Uzmanlar, sürekli bagrilip cagrılan cocugun okul ve arkadas cevresiyle de saglikli iletisim kuramayacagini bunun yaninda,nefret duygusunun artacagini ve bir süre sonra anne, baba ve cevresinden nefret eder hale gelebilecegini belirtiyorlar.

Aslinda bu tespit yalnizca cocuklar icin gecerli degil, tüm iliskilerde özellikle de esler arasinda da yüksek sesle konusma , bagirma iliskiyi olumsuz yönde etkiliyor.

Sonuc olarak,musluman ebeveynlere ,eslere yakisani da bagirmadan yumusak sesle konusmaktir..

Alcak sesli, alcak gönüllü ama alcak olmayan müminler olmamiz dileklerimle...

Ynt: BAĞIRMA ANNE...!

Aynen katılıyorum. Benimde bir arkadaş var bazen ona diyorum ki ne bagırıyorsun diye gelen cevap bagırmıyorum sesim yüksek çıkıyır ???

Yorum

YUKARI ÇIK
    Çalışıyor...
    X