...
Duyuru
Daraltma
Henüz duyuru yok.
SİGARANIN HÜKMÜ
Daraltma
X
-
Etiketler: Yok
-
-
Kızılbaş
Ynt: SİGARANIN HÜKMÜ
Sigaranın haram olmadığını düşünüyorum.
Çünkü onu haram sayılmasına sebeb 2 şey öne sürülüyor :
1-Vücuda zarar vermesi ;
Haram olan kişinin vücuduna kasıtlı olarak zarar vermesidir.eğer kişinin amacı zarar vermek değil ama yaptığı şeyin zararıda varsa kişi günaha girmez.Buna delil patlıcanpatlıcandaki nikotin oranı sigaradan daha fazladır.Eğer bu şekilde bir zarar görmek haram olsaydı patlıcanında haram sayılması gerkirdi.
2-İsraf sayılması ;
Buda yanlıştır.İsraf etmedende alınabilir.Hani kişi ha bir meyve suyu yada bir dergi almış ha sigara.En nihayetinde insanlar harama düşmediği sürece haz duyabileceği şeyler yapabilir.Bu yüzden sigara almak illahi israfa düşmek değildir.
Bu iki neden bu sebeblerden dolayı geçersizdir.Bu yüzden sigaraya haram diyemeyiz.Bunun dışında mekruh mu yoksa iyi bir amel olduğu konusu vardır.Buda zamana göre değişir.Onun zararları vardır bu yüzden mekruhtur ancak psikolojik olarak rahatlatıcı özelliğide vardır.Kişinin zararınada kullanılabiliyor pek önplanda durmasada yararınadır.En nihayetinde öfkede bir çok günaha sebeb olabiliyor ve sigarayla öfkesini yenen sakinleşen insanlar var.Sonuç olarak İçmeyin
Yorum
-
Kızılbaş
[quote author=Mekteb-i Mülkiye link=topic=7816.msg51144#msg51144 date=1251547733]
bak ne güzel kendi ağzınla söylemişsin "haram olan şey kasıtlı olarak vücuda verilen zarardır". sigara iç,ipte bunun vücuduna zararı olmadığını bilmeyen var mıhepsine sorsan bırakmak istiyorum ama... diye cümle kurarlar. yani hepsi de vücuda zararlı olduğunun bilincinde olan kişiler.
"eğer kişinin amacı zarar vermek değil ama yaptığı şeyin zararıda varsa kişi günaha girmez" yorumunuz batıldır. .çünkü hiçbir kumar oynayan kaybetmek amacıyla yani kendisine zarar vermek amacıyla kumar oynamaz.amacı kazanmaktır.ama sonuçta oynadığı kumarın verdiği zararlar yüzünden haram kılınmıştır.
patlıcan örneğiniz ise sadece nikotine dayalı. sigaranın içerisinde nikotin olduğundan dolayı haram olduğunu kim söylediki? nikotin sadece bağımlılık yapan bir madde. siz hiç patlıcan bağımlısı olan cebinde patlıcanla gezen birini gördünüz müsigaranın haram olmasının delili nikotinden değil nikotin harici yüzlerce kanserojen madde içermesi vs den dolayıdır.,
israflık noktasına gelince; "En nihayetinde insanlar harama düşmediği sürece haz duyabileceği şeyler yapabilir" bu sözünüzde batıldır. sigaranın zaten kendisi haram iken harama düşmeden haz duyabileceği şeyler yapabilir yorumu biraz havada kalmış. bu şeye benziyo insanlar harama düşmeden haz duyabileceği zina yapabilir.
"Onun zararları vardır bu yüzden mekruhtur ancak psikolojik olarak rahatlatıcı özelliğide vardır." sojn olarak bu yorumunuzu okuyunca bi ayet geldi aklıma hani alkol için Allah der ya onda faydaralrda vardır diyerekyani şunu demek istiyorum birşeyin faydalarınında olması onu sevimli kılmaz. birşey ya helaldir ya haramdır. nasılki alkolün yararlı olan şeyleri alkolü helal kılmaz ise sigaranın psikolojik rahatlık vermeside sigarayı helal kılmaz. tıpkı psikolojik rahatlık veren diğer esrarın eroinin uyuşturucunun helal olmadığı gibi
[/quote]
herkes bırakmak istemez.Bakmayın sağda solda konuşmalarınaSigarayı seven bırakmak istemeyen insanlarda var.
Sizin verdiğiniz örnek batıldır.Kumar açıkça yasaklanmış bir şey.
Nikotin sadece bağımlılık değil vücuda zararda veren bir maddedir.
Zina yapmakta günahtır.Günah olan herşey haramda konu zaten sigaranın haram olup olmadığı haramsa eyvallah tabişkide yapamazsınız.Zina örneğide doğru değil.
Son yazdıklarınız içinse hatta genel anlamda siz haram olan şeylerle kıyaslamışsınız ama ordaki alkol açıkça yasaklanmış.Her yasaklanan şey kötü olacak diye birşey yok.Mesela domuz eti haramdır ama o faydalı bir yiyecek.Yararı zararından .ok.Bu yüzden sigarayı bunlarla kıyaslamak yanlış.Zaten ben duruma göre iyi yada kötü olacağını söyledim.
Tekrar diyorum içmeyin şunu
Yorum
-
Kızılbaş
Ya özetle şunu diyorum ben.
Haram diyemeyiz.En uygunu mekruh demek.
Ben içmem içenede bişey demem.
İyi bişey değil hani ondan içmeyin diyorum
Yorum
-
Sağolsun alimleirmizde pöfür pöfür içtiklerine göre haram değil mekruhtur. Tabi bununda bazı sınırları vardır...
Ama kim demiş sıgaranın sadece kötü yanları vardiye.
Öncelikle devlet vergi kazanıyor
Başta ABD olmak üzere dünya ekonomisine katkı saglıyor
Hastalıklara neden olarak ilaç sektörünün gelişmesini saglıyor
İnsanların ortalama ömürlerini kısartalar özellikle bizim ülkemizinde en önemli sorunlarından biri olan issizliğe çare buluyor.
Mezar yerlerinin daha önceden dolmasını, böylelikle yaşlanınca mezar yeri arama telaşına düşmeyi saglıyor.
Yak bir keyif sigarası Dünya Rahatlasın...
[move][shadow=red,left][glow=red,2,300]Biz SAHİPSİZ Değiliz...[/glow][/shadow][/move]
Yorum
-
Yorum