Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Akıl (Hasta Dr. )

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    Akıl (Hasta Dr. )

    Akıl kelimesi Arapça "I'kal"den gelir. I'kal , dizginlemek (deveyi v.s.) demektir. Akıl ise , duyguları dizginleyen demektir. Bu bağlamda insan ne kadar çok duygularını ve nefsini dizginlerse o kadar akıllıdır.
    Aklın iki türlü işlevi vardır, pratiğe ve teoriğe yönelik.
    Pratik akıl : Niyet , azm , ihlas , tevellâ , teberrâ , sevgi , takva , adalet...
    Teorik akıl : Yakîn , cezm , zan , vehim, hayal ...
    İnsan teorik akılla anlar , pratik akılla iş yapar. Dolayısıyla alim olmak başka , âkil olmak başkadır. Bunu , hastalığın sebeplerini , evrelerini , tedavisini bilen bir doktorun bilgisi ile , o hastalığı çeken hastanın bilgisi arasındaki farkla açıklayabiliriz.
    İlim dünyasında (ya da marifet yolunda) insanların kimi , bilgiye sahip dr. gibi , kimi bilgisi olmayan hasta gibidir. Aslolan hastalığı çeken dr.'un bilgisidir. Hissettiğini bilen , bildiğini hisseden , sebep ve sonuçların farkında olan biri olmak , marifet yolcusu olmaktır.
    Tasavvufun dördüncü kapısı marifete gelince. O kadar farkında olmaktır ki , artık farkında olduklarının önemini yitirmesidir. Her gün gördüğün bir eşyanın odadaki varlığının seni etkilememesi gibi.
    Pratik akılla , teorik aklın farkını C.Amuli yumura örneğiyle açıklamış. Diyor ki: Yumurtanın akı ve sarısı birbirinden ince bir zarla ayrılır. Tıpkı , pratik akılla teorik aklın ince bir zarla birbirinden ayrılması gibi. Ne zaman ki o zar ortadan kalkar , bu iki tür akıldan güçlü olan diğerine tahakküm eder. Pratik akıl (kalp) güçlü olursa teorik aklı hakimiyeti altına alır. Aşk gibi. Kalp aklı istediği yönde i'kal eder. Aksi halde de teorik akıl o kadar güçlüdür ki , duyguları ı'kal eder.
    Allahu a'lem , Alah , pratik aklı yok sayan teorik akılcıları "kitap yüklü hımar" olarak tanımladığına göre bunu istemiyor. Ki Efendimiz s.a.v. kıyamete yakın "okudukları Kur'an köprücük kemiklerinden aşağı geçmeyen" kurralar türeyeceğini söylemiş. O halde bu tasvip edilen bir durum değil.
    Teorik aklı yok sayıp pratik akla önem veren Züleyha dururken bu şıkkın da istenen olduğu söylenemez.
    Hastalığı çeken dr.dur istenen. Bunun yolunu bulan marifeti bulmuştur.
    Elif..

    #2
    Ynt: Akıl (Hasta Dr. )

    Marifet nedir?

    Yorum


      #3
      Ynt: Akıl (Hasta Dr. )

      Allah razi olsun güzel bir paylasim.Rabbim akli yerinde kullanalardan etsin Insallah.

      Yorum


        #4
        Ynt: Akıl (Hasta Dr. )

        [quote author=Elif.. link=topic=9277.msg59552#msg59552 date=1257103985]
        Marifet nedir?
        [/quote]

        akılda ileri olmanın delili

        Hastalığı çeken dr.dur istenen. Bunun yolunu bulan marifeti bulmuştur.

        Güzel bir açı, aslolan da budur, uzmanlık alanının en yetkin seviyesine ulaşmanın yolu, değişik pencelerden bakabilmek


        Akıl ise , duyguları dizginleyen demektir. Bu bağlamda insan ne kadar çok duygularını ve nefsini dizginlerse o kadar akıllıdır.

        Bu sadece bir açı, sayısız bakış açıları var,toplumların değer yargılarıyla da yakından alakalı, sana akıllı geken bana gelmez, bana gelen ona gelmez veselam

        Örnek verecek olsam bazı aşırı zekalıları belirlemedeki yöntemler değişik ekollere göre yaklaşım, formülasyon değişikliği arzeder,hangi yöntemle tartarsanız sonuçlar değişim göstermekte, dolayısıyla akıl dediğimiz iş baya karmaşık, tarifi zor, toplumdan topluma başka işi ifade eder

        Marifet nedir bu bağlamda; klasiklikten bir ileri aşamayı görebilen,Allah'ın verdiği fıtratı değerlendirebilen,alışagelmiş işlerden öte, klasikliği aşan işler sergileyen, marifet kelimesi de sayısız manaya gelir, toplumun değer yargılarında farklı manalara gelir, birilerine göre marifet olan birilerine göre boş gelir,


        dipnot: düşünce temelinize Arapçe kelimler hakim,bunların Türkçe karşılığını tercih etmeniz bence daha fayda/verimli olur, Arap alemi ilim, bilim teknolojide duraklama dönemine geçti Hazreti Muhammed'in Hakka yürümesinden sonra,düşünce alemini kapsayan ilimlerin çoğu 15-16 ıncı asırda sıçrama yaptı,insanların bilmediği kavramlar,kelimler,bakış açıları türedi,psikoloji,psişik,antropolojik,vs,vs, dolayısıyla bu kelimeleri ele almak, hakim olmak düşünce alemini derinleştirir,zenginleştirir,ifade edilen işler daha anlaşılır olur, tavsiye derim kendi adıma

        Hatta zaman/imkanınız varsa Latince temel görmeniz bile kelimlerin etimolojisine vakıf olma açısından faydalı olabilir

        Söylediğimi hakkıyla anlamanız için, bir sözlük açıp psikoloji/düşünceyle ilgili terminolojiyi alıp hangi kökene ait olduğunu kontrol edin,

        Eğer İmamet yoksa eğer rehberlik ve önderlik yoksa eğer hedef yoksa ve eğer Hüseyin yok ve onun yerine eğer Yezid varsa, işte o zaman; Allah evi etrafında dönmekle puthane etrafında dönmek arasında hiçbir fark yoktur.”

        Ali Şeriati

        Yorum

        YUKARI ÇIK
        Çalışıyor...
        X