Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Hz. Ali Resulullah'ın Hak Halifesidir

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

54. Resulullah (s.a.a) amcalarına hitaben şöyle buyurdular: (Ali axiyyi ve vasiyyi ve halifeti fiyküm, fesmiu lehu ve atiyuhu)
    Meali: "Ali benim kardeşim, vasim ve içinizde halifemdir; onu dinleyin ve ona itaat edin."
    Kaynak:
    1) Müsned Ahmet bin Hanbel c.1, s.159
    2) el-Askalani'nin "el-İsabe fi Temyiz'is-Sahabe" c.1, cz.2, s.217
    3) el-Müttaki el-Hindi'nin "Muntahab'ul-Kenz" c.5, s.42 ve "Kenz'ul-Ummal" c.13, s.131 Hadis No: 36419
    4) Suyuti'nin "Cami'ül-Ahadis"c.16, s.251
    5) Tefsir'ül-Hazen c.3, s.371
    6) İbn-i Esir'in "el-Kamil fit-Tarih" c.1, s.487
    7) Tarih'üt-Tabari c.2, s.63
    8) İbn-i Kesir'in "el-Bidayetü ven-Nihaye" c.3, s.352
    9) İbn-i Ebil Hadit'in "Şerh-u Nehc'ül-Belağa" c.13, s.211
    10) Siret'ül-Halebi c.1, s.311
    11) el-Haskani'nin "Şevahid'üt-Tenzil" c.1, s.371
    12) el-Hafaci'nin "Nesim'ür-Riyad" c.3, s.35
    13) Münteheb Fedail'ün Nebi ve Ehli Beytihi s.131

55. Selman-ı Farisi'den naklen, Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdu: (Küntu ena ve Ali nuren beyne yedillâh qable en yuhleku Âdem bi elf amm, felemmâ halakallâhu Âdem, rekkebe zâlik en-nur fi sulbihi, felemma yezile şeyun vâhid, hattâ ifterika fi sulbi Abdülmüttalib, fe-fiyye en-nübüvvetu ve fi Aliyyin el-hilâfetu)
    Meali: "Ben ve Ali, Adem yaratılmadan bin yıl önce, ALLAH katında (onu tesbih ve takdis eden) bir nur idik. ALLAH Adem'i yarattıktan sonra o nuru Adem'in sulbüne yerleştirdi, böylece ayrılmadan sulplerden gele gele Abdülmüttalip'te ikiye ayrıldı. Bende peygamberlik, Ali'de ise halifelik karar kılındı."
    Kaynak:
    1) İbn-i Hacer el-Askalani'nin "Lisan'ül-Mizan" c.2, s.229; c.6, s.377
    2) Sıbt İbn-i Cevzi'nin "Tezkiret Havas'ül-Eimme" s.52
    3) el-Zehebi'nin "Mizan'ül-İtidal" c.1, s.235 Hadis No: 1904
    4) el-Künci eş-Şafii'nin "Kifayet üt-Talib" Bab: 87, s. 315
    5) Menakıb-ı Meğazeli s.88, Hadis No: 130
    6) Ahmet bin Hanbel'in "el-Fedail" kitabı Fedail Emir'ül-Müminin babı Hadis No: 252
    7) Hatip Harezmi el-Hanefi'nin "Maktelil Hüseyn" c.1, s.5 ve "Menakıb" s.46
    8) İbn-i Ebil Hadit'in "Şerh-u Nehc'ül-Belağa" c.2, s.450
    9) ed-Deylemi'nin "Firdevs'il Ahbar" c.3, s.283, Hadis No: 4851
    10) İbn-i Asakir'in "Tarih-i Dimaşk" c.1, s.136, Hadis No: 180
    11) el-Hemedani eş-Şafii'nin "Meveddet'ül-Kurba"
    12) Müsned-i Ahmet bin Hanbel

56. Abdullah bin Abbas dedi ki: Fitneler olacaktır, bu durumu yaşarsanız sizlere iki haslete tutunmanızı tavsiye ederim. Biri Kuran-ı Kerim, diğeri de Ali bin Ebi Talip'tir. Çünkü Resulullah (s.a.a)'ın İmam Ali'yi elinden tutarak şöyle buyurduğunu kendim duydum: (Hâze evvelü men âmene bi ve evvelü men yüsafiheni yevmel kıyâme, ve huve fâriku hazihil ümme, yüferriku beynel hakki vel bâtili, ve huve ye'sûbül müminine velmâlü ye'sûb'üz zâlimin, ve huve halifeti min ba'di)
    Meali: "Ali bana ilk iman eden ve Kıyamet gününde benimle ilk tokalaşacak olandır, kendisi bu ümmetin farukudur, hak ile batılı ayırt edendir, o müminlerin önderidir, mal ise zalimlerin önderidir, o benden (hemen) sonra halifemdir."
    Kaynak:
    1) Şam'ın Muhaddisi İbn-i Asakir eş-Şafii'nin "Tarih-i Medinet-i Dimaşk" c.1, s.89 Hadis No: 122
    2) el-Künci'nin "Kifayet'üt-Talib" Bab: 44, s.187
    3) ez-Zehebi'nin "Mizan'ul-İtidal" c.1, s.316
    4) al-Askalani'nin "Lisan'ül-Mizan" c.2, s.414
    5) el-Kenhevi'nin "Vesilet'ün Necat" s.133
    6) el-Kamil fi Marifet'id Zuafa vel-Metrukin s.149

57. Resulullah (s.a.a) Hz.Ali'ye hitaben şöyle buyurdu: (Yâ Ali, ente ahiyyi ve veziri, ve vasiyyi ve vârisi ve halifeti min ba'di)
    Meali: "Ey Ali, sen kardeşim, vezirim, vasim, varisim ve benden sonra halifemsin."
    Kaynak:
    1) İbn-i Teymiyye'nin "Minhac'üs- Sünnet" c.4, s.80
    2) Siret'ül-Halebi c.1, s.304.
    3) Hafız İbn-i Ebil Hatim'in kitabı
    4) Hafız el-Beğavi'nin kitabı

58. Enes bin Malik'ten naklen, Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdu: (İnne ahi, ve veziri, ve halifeti fi ehli, ve xayre men etrükü ba'di, ve yakdi deyni, ve yuncizu mev'idi Aliyyi b. Ebi Tâlib)
    "Kardeşim, vezirim, ehlim içinde halifem, terkettiklerimin en hayırlısı, borcumu ödeyen ve vad ettiklerimi yerine getiren Ali bin Ebi Talib'dir."
    Kaynak:
    1) el-Haskani'nin "Şevahid'üt-Tenzil" c.1, s.373, Hadis No: 515

Ynt: Hz. Ali Resulullah'ın Hak Halifesidir

paylaşımınız için allah razı olsun.

Yorum

Ynt: Hz. Ali Resulullah'ın Hak Halifesidir

Allah razı olsun ellerine sağlık..

Yorum

YUKARI ÇIK
      Çalışıyor...
      X