Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

sahabe: "ilk iman eden Ali a.s dır"

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
    HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
    VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE

bundan sonra… biz Şiilerin inancına göre Rasulullahın s.a.a nübüvvetini ilk kabul eden Hz. imam Alidir a.s fakat ehli sünnet bu konuda ihtilaf etmiş, bazıları Hz. imam Alinin a.s, bazıları ise Kureyşin 1-ci kralı Ebu Bekirin ilk iman eden olduğunu söylemişlerdir. bilindiği gibi bu sadece yalandır ve ilk iman eden imam Alidir a.s fakat şunu söylemek ihtiyacı duyuyorum ki, bize göre Rasulullahın s.a.a dedesi Hz. Abdulmuttalib, babsı Hz. Abdullah, annesi Hz. Amine, amcası Hz. Ebu Talib, amcasının zevcesi Hz. Fatıma b. Esed asla kafir olmamışlardır. aksine onlar İslam (Hz. İbrahimin a.s dini) üzere idiler bu dine uygun şekilde amel ediyorlardı. bizim inancımıza göre hiç bir nebi, rasul, vasi ve onların anneleri ile babaları -haşa- kafir olmamışlar aksine hepsi İslam dininde yaşamışlardır. yani imam Ali a.s gayri müslim değildi ki, İslamı kabullensin O a.s İslam üzere idi, sadece Hz. Muhammedin s.a.a şeriatini kabullendi yoksa -haşa- asla kafir olmamış, İslamdan çıkmamıştır. Hz. Muhammedin s.a.a nübüvetini ve şeriatini ilk kabullenen kimsede Hz. Hatice annemiz ve imam Alidir a.s bunu inşaALLAH ehli sünnetin kaynakları ile ortaya koyacağız. işimizde ALLAHa tevekkül ediyor ve yanlızca ondan yardım diliyoruz.

أخبرنا محمد بن المثنى قال

أخبرنا أبو عبد الرحمن أحمد بن شعيب بن علي النسائي قال حدثنا عبد الرحمن يعني ابن مهدي قال حدثنا شعبة عن سلمة بن كهيل قال سمعت حبة العرني قال سمعت عليا كرم الله وجهه يقول أنا أول من صلى مع رسول الله

1-Habbe el-Urani şöyle rivayet ediyor: ben Alinin r.a şöyle dediğini duydum: "ben ALLAHın Resulu s.a.a ile birlikte namaz kılan ilk kimseyim"

Nesai, "Hasais", hadis 1

أخبرنا محمد بن المثنى قال حدثنا عبد الرحمن قال حدثنا شعبة بن عمرو بن مرة عن أبي حمزة عن زيد ابن أرقم قال أول من صلى مع رسول الله علي

2-Zeyd b. Erkam r.a şöyle rivayet etmiştir: "Rasulullah s.a.a ile birlikte ilk namaz kılan kimse Alidir r.a"

Nesai, "Hasais", hadis 2

أخبرنا محمد بن المثنى قال حدثنا محمد بن جعفر قال حدثنا شعبة عن عمرو بن مرة عن أبي حمزة عن زيد بن أرقم قال أول من أسلم مع رسول الله علي بن أبي طالب

3-Zeyd b. Erkam r.a rivayet ediyor: "Rasulullahın s.a.a davetini, İslamı ilk defa kabul eden Alidir r.a"

Ebu İshak Huveyni ("Hasais"in muhakkiki): Sahih
    Hamza Ahmed Zeyn ("Müsnedi Ahmed"in muhakkiki): hadis sahih
    Hakim: Sahih
    Zehebi: Sahih

Nesai, "Hasais", hadis 3
    Ahmed b. Hanbel, "Müsned", 4/368
    Hakim, "Müstedrek", 3/136

أخبرنا عبد الله بن سعيد قال حدثنا ابن إدريس قال سمعت شعبة عن عمرو بن مرة عن أبي حمزة عن زيد بن أرقم قال أول من أسلم علي

4-Ebu Hamza Zeyd b. Erkamdan rivayet ediyor: "İslamı ilk kabul eden Alidir"

Nesai, "Hasais", hadis 4

قال : حدثنا إبراهيم بن محمد بن بَرّة الصنعاني ، والحسن بن عبد الأعلى النرسي ، قالا :

انا عبد الرزاق ، انا الثوري ، عن سلمة بن كهيل ، عن أبي صادق ، عن عليم ، عن سلمان

(رض) قال :

أول هذه الأمة وروداً على نبيها (ص) أولها إسلاماً علي بن أبي طالب

Selman Farisi şöyle dedi: "İslamı ilk kabul eden Ali b. EBu Talibdir"

Heysemi: Taberani rivayet etmiştir, sahihtir

Taberani, "Mucemul Kebir", 6/265
    Heysemi, "Mecmeuz zevaid", 9/102

أخبرني محمد بن عبيد بن محمد الكوفي قال حدثنا سعيد بن خثيم عن أسد بن عبد الله البجلي عن يحيى بن عفيف عن عفيف قال جئت في الجاهلية إلى مكة فنزلت على العباس بن عبد المطلب فلما أرتفعت الشمس وحلقت في السماء وأنا أنظر إلى الكعبة أقبل شاب فرمى ببصره إلى السماء ثم استقبل القبلة فقام مستقبلها فلم يلبث حتى جاء غلام فقام عن يمينه فلم يلبث حتى جاءت امرأة فقامت خلفهما فركع الشاب فركع الغلام والمرأة فرفع الشاب فرفع الغلام والمرأة فخر الشاب ساجدا فسجدا معه فقلت يا عباس أمر عظيم فقال أتدري من هذا الشاب فقلت لا فقال هذا محمد بن عبد الله بن عبد المطلب هذا ابن أخي وقال أ تدري من هذا الغلام فقلت لا قال علي بن أبي طالب بن عبد المطلب هذا ابن أخي هل تدري من هذه المرأة التي خلفهما قلت لا قال هذه خديجة ابنة خويلد زوجة ابن أخي هذا حدثني أن ربك رب السماوات والأرض أمره بهذا الدين الذي هو عليه ولا والله ما على ظهر الأرض كلها أحد على هذا الدين غير هؤلاء الثلاثة

5-Ebu Yahya b. Afif babasından ve o dedesinden şöyle rivayet etmiştir: "Câhiliyye döneminde, aileme elbise ve güzel koku almak için Mekke’ye gelmiştim. Tacir Abbâs b. Abdilmuttalib’in yanma vardım. Ka’beyi seyretmek için yanma oturmuşken, gökte güneş halka olup yükseldi ve gitti. Derken bir genç gelip gözlerini göğe dikti; sonra kalkıp ka’beye yöneldi. Çok geçmeden bir çocuk gelip onun sağına durdu. Biraz sonra da bir kadm geldi ve arkalanna durdu. Genç rukûya varınca çocuk ile kadm da rukuya vardi… Bunun üzerine Abbâs’la aramızda şu konuşma geçti:

— Ey Abbâs, bu ne büyük şey?!
    — Evet, büyük şey. Şu gencin kim olduğunu biliyor musun?
    — Hayır!
    — O Abdullâh’ın oğlu Muhammed’dir. Pekiyi şu çocuğu tanıyor musun?; o da kardeşimin oğlu Ali’dir. Ya şu kadını ta-nıyor musun?; o ise Huveylid’in kızı Hatîce’dir, Muhammed’in eşidir.

Kardeşimin oğlu Muhammed’in bana haber verdiğine göre, onun Rabbı göğün ve yerin Rabbıymış; kendisine yaşamakta olduğu bu dini emretmiş… ALLAH’a yemin olsun ki, bütün yeryüzünde, şu üç kişi dışında bu dine mensup bir başkası yok."

Nesai, "Hasais", hadis 5

أخبرنا أحمد بن سليمان الرهاوي قال حدثنا عبيد الله بن موسى قال حدثنا العلاء بن صالح عن المنهال بن عمرو عن عباد بن عبد الله

قال قال علي أنا عبد الله وأخو رسوله صلى الله عليه وسلم وأنا الصديق الأكبر ل يقولها بعدي إلا كاذب صليت قبل الناس بسبع سنين

6-Abbâd bin Abdullah rivayet ediyor ki, Ali bin Ebî Tâlibin şöyle dediğini duydum: "Ben ALLAH’ın kuluyum, O’nun Resulünün s.a.a kardeşiyim, Sıddîk-i Ekber de benim. Benden sonra Kezzâb (çok yalancı) adamdan başka hiç kimse Sıddîk-i Ekber olduğunu söyliyemez. Halktan 7 yıl önce namaz kıldım"

ibni Mace, "Sünen", Mukaddime, hadis 120
    Nesai, "Hasais", hadis 6

أخبرنا علي بن المنذر الكوفي قال حدثنا ابن الفضيل قال حدثنا الأجلح عن عبد الله بن أبي الهذيل عن علي قال ما أعرف أحدا من هذه الأمة عبد الله بعد نبيها غيري عبدت الله قبل أن يعبده أحد من هذه الأمة بسبع سنين

7-Abdullah b. Ebu Huzeyl Aliden r.a şöyle rivayet etmiştir: "Peygamberimizden sonra, ALLAH’a benim dışımda (benden önce) ibadet eden kimseyi tanımıyorum. Bu ümmetten hiçbir kimse ALLAH’a ibadet etmezken, ben dokuz yıl ibadette bulundum!"

Nesai, "Hasais", hadis 1

حدثنا أبو العباس محمد بن يعقوب ، ثنا الحسن بن علي بن عفان العامري ، ثنا حسن بن

عطية ، ثنا يحيى بن سلمة بن كهيل ، عن أبيه ، عن محمد بن علي ، عن ابن عباس قال :

قال أبو موسى الأشعري : إنّ علياً أول من أسلم مع رسول الله

Ebu Musa el Eşari dedi ki: "İslamı kabul eden ilk kişi Alidir r.a"

Hakim: hadis sahihtir

Hakim, "Müstedrek", 3/465

bunlar ehli sünnet kaynaklarından seçtiğimiz hadislerdi ki, imam Alinin a.s Rasulullahın s.a.a nübüvvetini kabullenen ilk kimse olduğunu açıkca ortaya koymaktadır. şimdi de inşaALLAH Nehcul Belağadan imam Alinin a.s bu konudakı kendi sözlerini aktarıyoruz:

Çocuktum henüz o beni bağrına basardı; yatağına alırdı; vücudunu bana sürer, beni koklardı. Lokmayı çiğner, ağzıma verir, yedirirdi. Ne bir yalan söylediğimi duymuştur, ne bir kötülük ettiğimi görmüştür. O, sütten kesildiği andan itibaren ALLAH, meleklerinden pek büyük bir meleği ona eş etmişti; o melek gece-gündüz, ona yücelikler yolunu gösterirdi; âlem ehlinin en güzel huylarını belletirdi. Ben de her an, devenin yavrusu, nasıl anasının ardından giderse, onun ardından giderdim; o, her gün bana huylarından birini belletir, ona uymamı buyururdu. Her yıl Hırâ dağına çekilir, kulluğa koyulurdu. Onu ben görürdüm, başkası görmezdi.

O gün İslâm, ALLAH’ın salâtı O’na ve soyuna olsun, Rasûlullah’la Hadice’den başkasının evinde yoktu; ben de onların üçüncüsüydüm. Vahiy ve peygamberlik nûrunu görürdüm, peygamberlik kokusunu duyardım.
    O’na vahiy gelirken Şeytanın feryadını duydum da yâ Rasûlullah dedim, bu feryat nedir? Buyurdu ki: Bu feryat eden Şeytandır; kendisine halkın kulluk etmesinden ümîdini kesti artık. Sen benim duyduğumu duymadasın, gördüğümü görmedesin; ancak sen peygamber değilsin; fakat vezirsin ve hayra karşısın, ona ulaşmışsın.

Nehcul Belağa, 192-ci (Kasia) hutbe(si)

kaynak: Velayet

Yorum

ALLAH razı olsun kardeşim

Yorum

amin ecmain abi

Yorum

YUKARI ÇIK
        Çalışıyor...
        X