Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

İmam Hz. Ali'nin (a.s) Hayatı, Fazileti, Siresi Ve Sözleri

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: İmam Hz. Ali'nin (a.s) Hayatı, Fazileti, Siresi Ve Sözleri

[FONT=Arial] Hz. Ali'den (a.s) Hikmetli Sözler

79- Hile-Aldatma

1. "Hile uğursuzluktur."
    2. "Seni aldatan dünya değildir. Sen dünya ile aldanansın."
    3. "Geçici az bir aldatıcılığın seni aldatmasından veya yok olan az bir sevincin seni kaydırmasından sakın."
    4. "Uzak görüşlü kimse hilelere aldanmaz."
    5. "Hileden sakın. Şüphesiz hile aşağılık insanların huyudur."
    6. "Hikmetin başı, hilelere aldanıştır."
    7. "Aklın fesadı hilelere aldanıştır."
    8. "Bazen (büyük) insanlar da aldatılır."
    9. "Allah'a tuzak kuran, aldanır."
    10. "Hilekar insanın dini olmaz."
    11. "Arkadaşına aldanmaktan veya düşmanına mağlup düşmekten sakın."
    "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Yorum

80- Hilim

1. "Hilim (tek başına bir) aşirettir."
      2. "Hilim ahlakın süsüdür."
      3. "Hilim üstünlüğün başıdır."
      4. "Hilim riyasetin esasıdır."
      5. "Hilim ilmin meyvesidir."
      6. "Barış hilmin meyvesidir."
      7. "Şüphesiz insanların en üstün ahlakı hilimdir."
      8. "İnsanların en cesuru cehalete hilimle galebe çalandır."
      9. "İnsanların en güçlüsü, gazabına hilmiyle üstün gelendir."
      10. "En üstün hilim öfkesini yenmek ve kudret anında nefsine malik olmaktır."
      11. "Hilim sahibi ol ki yücelesin."
      12. "Hilim beyinsizlerin ağız bağıdır."
      13. "Hilim ilmin süsüdür."
      14. "Hilim aklın tamamıdır."
      15. "Hilmin cevheri akıl olan bir nurdur."
      16. "Hilim sahibi, hilim yükünün kendisine zor gelmediği kimsedir. ""Hilim ilmin süsü ve barış sebebidir."
      17. "Hilim müminin işinin düzenidir."
      18. "Hilim sahibi kimsenin hilminden dolayı elde ettiği ilk mükafat şüphesiz tüm insanların kendisine düşmanların karşı yardımcı olmasıdır."
      19. "Hilim azap ateşini söndürür. Hiddet ise gazap ateşini tutuşturur."
      20. "İlim sahibi ol ki vakarlı/saygın olasın."
      21. "Gazaptan hilim vesilesiyle korun. Vehimden ise anlayış ile uzak dur."
      22. "Dirileriniz en hilimli olanlarınızdır."
      23. "Hilim en süslü ahlak hilim ve iffettir."
      24. "Gazap anında hilim sahibi olmak insanı cabbar olan Allah'ın gazabından korur."
      25. "Hilim iki faziletten biridir."
      26. "Şüphesiz insanların en faziletlisi; kudret anında iyilik sahibi olan, zengin olduğu halde züht içinde yaşayan ve güç sahibi olduğu halde insaflı davranan kimsedir."
      27. "Eğer gazapta intikam ve intikam alma ve teselli varsa da iyilerin sevabı hilimdedir."
      28. "Hilim sahibi değilsen de olmaya çalış. Şüphesiz bir kavme benzemeye çalıştığı halde neredeyse onlardan olmayan kimse çok azdır."
      29. "Şüphesiz sana verilen değer edebin sebebiyledir. O halde edebini hilimle süsle."
      30. "Şüphesiz hilim öfkesini yenmek ve nefsine malik olmaktır."
      31. "Şüphesiz hilim sahibi, eziyet edilince sabreden ve zulmedilince bağışlayan kimsedir."
      32. "Cahile karşı hilim sahibi olursan ona daha geniş bir cevap vermiş olursun."
      33. "Beyinsize karşı hilim sahibi olursan onu üzersin. O halde ona karşı hilim göstermekle hüznünü arttır."
      34. "Allah bir kulu sevince onu güven ve ilimle süsle."
      35. "Sana gazap musallat olunca ona hilim ve vakarla galip ol."
      36. "Hilim bozukluğa sebep olunca bağış acizlik sayılır."
      37. "Hilim dostları çoğaltır."
      38. "Aklın çokluğuyla hilim çoğalır."
      39. "İnsanın güzelliği hilmidir."
      40. "Hilmin güzelliği, ilmin çokluğunun delilidir."
      41. "Hilmin hayırlısı hilimli olmaya çalışmaktır."
      42. "İlmin başı hilimdir."
      43. "Aceleciliği hilimle reddet."
      44. "İlmin süsü hilimdir."
      45. "Vakarın sebebi hilimdir."
      46. "Gazaba hilimle muhalefet edin ki her işte akıbetinizi beğenilmiş kılsın."
      47. "Hilimden ayrılma şüphesiz hilim ilmin meyvesidir."
      48. "Hilimden ayrılma şüphesiz ki hilim beğenilmiş bir huydur."
      49. "Bazen hilim sahibi kimse de helak olur."
      50. "Bazen hilim sahibi olmayan kimse hilim elbisesini giyinir."
      51. "Gazab anında hilim sahibi, korkuda sabırlı ve talepte ılımlı ol."
      52. "İlmin kemali hilimdir. Hilmin kemali ise çok sabretmek ve öfkesini yenmektir."
      53. "Vakar için hilim yeter."
      54. "Hilimle süslenen kimsenin öfkesi diner."
      55. "Hilim sahibi olmaya çalışan, hilim sahibi olur."
      56. "Hilim sahibi olan yüce olur."
      57. "Kendisini hilim sahibi olmaya zorlamayan hilim sahibi olamaz."
      58. "Hilim, ilim ile birlikte olmadığı takdirde ilim meyve vermez."
      59. "Hilim yardımcı olmadığı takdirde akıl süslenemez."
      60. "Hilim sahibi kimse aciz kaldığında susan, güçlendiğinde ise intikam alan kimse değildir. Şüphesiz hilim sahibi güçlü olduğunda bağışlayan ve tüm işlerine hilim galebe çalan kimsedir."
      61. "Beyinsizlik çirkinliği ile seni kızdıran kimseyi hilim güzelliği ile öfkelendir."
      62. "İlim kaynağından içen kimse hilim örtüsüne bürünür."
      63. "Sana karşı hilimden yardım alan kimse sana galebe çalmış ve üstün gelmiştir."
      64. "Hilim ile süslenmek en şerefli ilimdendir."
      65. "Güçlü insanın en güzel işlerinden biri de öfkelendiğinde hilimli davranmasıdır."
      66. "Hilim ile süslenmek aklın güzelliğindendir."
      67. "Hilim, ilim için güzel bir yardımcıdır."
      68. "Hilmin vakarı, ilmin süsüdür."
      69. "Hilim ve tahammülü, cesur insanlardan daha çok yardımcı buldum."
      70. "Hilim gibi hiç destek yoktur."
      71. "Hilim gibi bir fazilet yoktur."
      72. "Hilim ile süslenmeyen ahlakta hayır yoktur."
      73. "Hilimden daha yüce bir şeref yoktur."
      74. "Beyinsiz insan hilim sahibinin hakkını tanıyamaz."
      75. "Hilim ile birlikte olmayan akılda hayır yoktur."
      76. "Hilimden daha yüce bir izzet yoktur."
      77. "Hilmi olmayan kimsenin ilmi de yoktur."
      78. "İnsanın çok tahammül etmesi hilmine ve çok ihsanda bulunması da keremine delalet eder."
      79. "İhsan hilim ve merhamet sahibi olmadıkça mümin olamaz."
      "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Yorum

81- Himmet-Gayret

1. "Tüm gayretini ve himmetini, mutsuzluk ve ceza yerinden kurtuluş ile bela ve azap makamından kurtuluşta karar kıl."
        2. "Münezzeh olan Allah nezdindeki şeylere himmet etmeyen kimse hedefine ulaşamaz."
        3. "İnsan himmeti iledir."
        4. "Güzel akıl, yüce himmeti haber verir."
        5. "Şeref yüce himmetler iledir; çürümüş kemiklerle değil."
        6. "İnsan himmetiyledir; biriktirdiği malıyla değil."
        7. "En yüce himmet, yüceliğe en yakın olandır."
        8. "En güzel ahlak şerafetli himmetlerdir."
        9. "Kalbi hüzün ile dolan kimse himmeti yüce, mürüvveti çok ve malı az olan kimsedir."
        10. "En hayırlı himmet, en yüce himmettir."
        11. "İnsanın cesareti himmeti ve gayreti utancı def etmesi miktarıncadır."
        12. "İnsanın utancı def etmesi himmeti miktarıncadır."
        13. "İnsanın değeri himmeti ve ameli niyeti miktarıncadır."
        14. "Taleb ettiğinde yüce himmetli ol ve galip geldiğinde yüce bir şekilde galip ol."
        15. "Himmeti dünya olan kimse kaybettiği şeyler yerine hiçbir şey elde edemez ve hiçbir farzı eda edemez."
        16. "Himmeti yüce olanın çabası da büyük olur."
        17. "İnsanı hiçbir şey himmet gibi yüceltmez ve hiçbir şey de şehvet gibi küçültmez."
        18. "Himmeti küçük olanın fazileti batıl olur."
        19. "Himmeti şerafetli olanın değeri büyür."
        20. "Himmeti büyük olanın hedefi izzetli olur."
        21. "Himmet derecelerini kat eden kimseyi ümmetler büyük sayar."
        22. "Himmeti düşük olan kimse ile arkadaşlık etme."
        23. "Nimet sebebiyle arkadaşını kıskanmak himmet düşüklüğündendir."
        24. "Sadece himmeti nefsini ıslah etmek olan, sürekli nefsini hesaba çeken, nefsini sorgulayan ve nefsiyle cihad eden kimse gıpta edilmelidir."
        25. "İnsanın hüznü himmeti ve gayreti utancı kendisinden def etmesi miktarıncadır."
        26. "Himmeti olmayan kimsenin mürüvveti olmaz."
        27. "İnsanların elinde olan şeylerden sakınmak iffet ve himmet büyüklüğüdür."
        28. "Hüzünler himmetler miktarıncadır."

Yorum

82- Hükümet-Velayet

1. "Hükümetteki tekebbürün azildeki zillettir."
          2. "Hükümetler erkeklerin meydanıdır."
          3. "İnsanın azledildiği zamandaki zilleti hükümeti dönemindeki kötülüğü miktarıncadır."
          4. "Yöneticilerin Müslümanların ganimetinden bağışlaması zulüm ve fesattır."
          5. "Şüphesiz insanların, zalimin hükümetinden sakınması adil insanın hükümetine rağbetleri miktarıncadır."
          6. "Aşağılık insanlar hakim olunca yüce insanlar hor düşer."
          7. "Aşağılık insanların ve yeni görmüşlerin hakimiyeti devletlerin çöküş ve yüz çeviriş göstergesidir."
          8. "Obur ve ayaklar altına alan yırtıcı hayvan zalim idareciden daha iyidir."
          9. "En kötü idareci günahsız insanların kendisinden korktuğu kimsedir."
          10. "En kötü yönetici halkına zulmedendir."
          11. "Hükümetinde tekebbüre kapılan kimsenin hazır halinde zilleti çoğalır."
          12. "Hükümetinde tekebbür eden kimse ahmaklığını ortaya koymuştur."
          13. "Zalim yöneticiler ümmetin en kötüleri ve imamların düşmanlarıdır."

Yorum

83- Hüsn-ü Zan-İyimserlik

1. "En üstün sakınma hüsn-ü zandır."
            2. "Salah/iyilik zamana ve ehline üstün gelince; ardından kendisinden bir kötülük ortaya çıkmadıkça bir insan diğerine kötü bir zanda bulunursa şüphesiz ona zulmetmiş ve haksızlıkta bulunmuş olur."
            3. "Kulun münezzeh olan Allah'a hüsn-ü zanda bulunması, O'na olan ümidi miktarıncadır."
            4. "Hüsn-ü zan kalbin rahatlığı ve dinin selametidir."
            5. "Hüsn-ü zan hüznü hafifletir ve insanı günaha boyun bağı olmaktan kurtarır."
            6. "Hüsn-ü zan güzel ahlaktan ve en üstün nasiptendir."
            7. "Hüsn-ü zan üstün huydan ve en büyük bağıştandır."
            8. "Hüsn-ü zan ameli halis kılman ve Allah'tan sürçmeleri bağışlamasını ümit etmendir."
            9. "Hüsn-ü zan insanı günaha boyun bağı olmaktan kurtarır."
            10. "Zamana hüsn-ü zanda bulunmakla sükunet bulan kimse zamanın iyiliklerinden akıl almamıştır."
            11. "Zannı güzel olan (işleri sıkı tutmaz) kolaya alır."
            12. "Zannı güzel olanın niyeti de güzel olur."
            13. "Sana hayırlı zanda bulunan kimsenin zannını doğrula."
            14. "Zannı güzel olan kimse, cennete erişir."
            15. "İnsanlar hakkındaki zannı güzel olan kimse onların sevgisini kazanır."
            16. "Zannı güzel olmayan kimse herkesten dehşete kapılır."
            17. "Kul münezzeh olan Allah hakkında güzel zanda bulununca, münezzeh olan Allah da kulunun güzel zannının yanında olur. (Allah ona güzel zannı esasınca davranır.)"

Yorum

84- Hz. Ali (a.s)

1. "Şüphesiz 'la ilahe illallah' kelimesinin şartları vardır; ben ve soyum onun şartlarındanız."
              2. "(Eliyle göğsünü işaret ederek İşte burada pek çok ilim vardır; keşke onu taşıyacak birini bulsaydım. Çabuk anlayıp algılayan kimseleri buluyorum; ama güvenilir değillerdir; dini dünyaya alet ediyorlar. Allah'ın nimetleriyle kullarına, hüccetleriyle de dostlarına üstünlük taslıyorlar. Veya hakkı yüklenip boyun eğen, ama önünü ardını göremeyen basiretsiz ve daha başlangıçta kalbi şüpheye dalan kuşkucu birini buluyorum."
              3. "Gerçekten de üzerimde Allah'ın sağlam mı sağlam bir kalkanı-zırhı var. Ecel günüm gelince benden (korunma) ayrılır ve beni (ölüme) teslim eder. O zaman artık (ölümcül) ok hata yapmaz ve (açtığı) yara asla iyileşmez."
              4. "Halk, benden önce idarecilerin zulmünden şikayet ederdi; ben ise bugün idarem altındakilerin zulmünden şikayetçiyim. Sanki idare edilen benim de idare eden onlar; emredilen benim de emreden onlar!"
              5. "Eğer benim bozulmamdan başka bir şey onları ıslah etmiyorsa Allah onları ıslah etmesin."
              6. "Ben cehennemi bölüştüren, cennetin hazinedarı, havuzun (Kevser'in) sahibi ve A'raf'ın sahibiyim."
              7. "Resulullah ile aynı daldan, İslam'ı ilk kabul eden, putları kıran, kafirlerle cihad eden ve düşmanları ezip geçen benim."
              8. "Dünyayı yüz üstü atan, ölçüsüyle ölçen ve gerisin geriye döndürenim."
              9. "Ben Resulullah (s.a.a) ile birlikteyim, havuzun başında itretim de (Ehl-i Beyt'im de) benimle birliktedir. Düşmanlarımızı ondan uzaklaştıran, dostlarımıza ondan içiren biziz. Ondan bir yudum içen, bir daha ebedi olarak susamaz."
              10. "Ben Resulullah (s.a.a) ile birlikteyim ve ümmetim de havuzda benimle birliktedir. Her biriniz sözümüzü almalı ve amelimiz esasınca amel etmelidir."
              11. "Şüphesiz ben, havuz hakkında yarışırız. Şüphesiz biz düşmanlarımızı ondan uzaklaştırır ve dostlarımıza ondan içiririz. Ondan bir yudum içen kimse artık ebedi olarak susamaz."
              12. "Göğsünü yere yapıştıran Rabia ve Muzer kabilesinin boynuzlarını kıranım."
              13. "Ben sizlere şahidim ve kıyamet günü sizlere delil getiricidir."
              14. "Ben Resulullah'ın içinizdeki halifesiyim. Sizleri dininizin sınırlarında ayakta tutanım ve sizler yüce cennete davet edenim."
              15. "Ben sizleri Rabbinize itaate davet eden, dininizin farzlarına hidayet eden ve sizleri kurtaracak şeye kılavuzluk edenim."
              16. "Şüphesiz ben emelimle savaşıyor ve ecelimi bekliyorum."
              17. "Şüphesiz ben Rabbimden apaçık bir delil, dinimden bir basiret ve işimden bir yakin üzereyim."
              18. "Şüphesiz ben rızkımı tümüyle alan, nefsimle cihad eden ve nasibimin nihayetine eren kimseyim."
              19. "Şüphesiz ben Allah'ın hüccetlerini ayakta tutmak için konuşur ve dinine yardım etmek için cihat edip savaşırım."
              20. "Şüphesiz ben Resulullah'a sorunca bana cevap verir ve bir konuda susunca o bana anlatmaya başlardı."
              21. "Şüphesiz ben kendimi insanları sakınmadığım şeyden sakındırmaktan, önceden yapmadığım bir şeyi emretmekten ve Rabbimin hoşnut olmadığı bir şeyde onlardan hoşnut olmamdan daha yüce biliyorum."
              22. "Şüphesiz ben sizleri önceden yapmadığım bir itaate teşvik etmem ve önceden sakınmadığım bir günahtan sizleri sakındırmam."
              23. "Şüphesiz ben Rabbimden bir yakin üzereyim ve dinimde hiçbir şüphe içinde değilim."
              24. "Şüphesiz ben kendimi bağışımın gideremeyeceği bir hacetin, hilmimin alamayacağı bir cehaletin, affımın alamayacağı bir suçun veya zamanımdan daha uzun bir zamanın olmasından daha yüce bilirim."
              25. "Bilin ki o beni sövmenizi emredecek size, teberri etmenizi (benden uzak olduğunuzu söylemenizi) isteyecek sizden. Sövmeye gelince, sövün. Ama benden teberri etmekten sakının."
              26. "Şüphesiz aranızdaki örneğim karanlığa girenin nurundan aydınlandığı, karanlıktaki kandil gibiyim."
              27. "Zimmetim bu dediğim söze rehindir ve ben onun kefiliyim. Şüphesiz geçmiştekilerin amellerinden ibret alan kimseyi takva, şüphelere düşmekten alı koyar."
              28. "Beni kaybetmeden önce soracağınızı sorun. Çünkü ben göğün yollarını, yerin yollarından daha iyi bilirim."
              29. "Beni kaybetmeden önce soracağınızı sorun. Allah'a and olsun ki Kur'an'da inen her ayetin kimin hakkında indiğini, nerede indiğini, düz de mi yoksa dağda mı indiğini daha iyi bilirim. Allah bana düşünen bir kalp ve konuşan bir dil bağışlamıştır."
              30. "Allah'a and olsun, şu yünden dokunmuş gömleğimi o kadar yamattım ki artık yamayandan utanıyorum. Birisi bana, '(Bu kadar yamadan sonra hala bunu mu giyeceksiniz.) Artık bunu atmayacak mısın' dedi. Ona 'Benden uzak dur' dedim. Sabah olduğu zaman halk, gece yol alanları över."
              31. "Şüphesiz dünya benim nezdimde cüzamlı birinin elindeki eti sıyrılmış kemikten daha düşüktür."
              32. "Şüphesiz ben ne savaşla tehdit edildim ve ne de vurmakla korkutuldum."
              33. "Perdeler kalkacak olsa yakinim artmaz (yakinimde değişme olmaz)."
              34. "Eğer bu sürçme yerlerinde ayaklarım (kaymadan) ayakta duracak olursa şüphesiz bazı şeyleri değiştireceğim."
              35. "Eğer bana buğzetmesi için birinin burnun üzerine vursam yinede bana buğzetmez. Eğer beni sevmesi için bütün dünyayı münafığa verecek olsam yine de beni sevmez."
              36. "Eğer bir dağ beni sevecek olsa dağılır gider."
              37. "Eğer biz de sizin gibi amel etseydik şüphesiz dinin bir sütunu ayakta durmaz ve din için bir ağaç yeşermezdi. "
              38. "Vallahi dilersem, her birinizin nereden geldiğini, nereye gittiğini ve tüm işlerinin nereye varacağını sizlere haber veririm. Ama benim yüzümden Resulullah'ı (s.a.a) inkar etmenizden korkarım. Bunu ancak güvenir özel kişilere açıklarım. Elçisini halkın içinden seçip hak ile gönderene and olsun ki, ben sadece doğruyu söylüyorum. Allah Resulü bütün bunları bana bildirdi. Helak olacakların nasıl helak olacaklarını, kurtulacakların nasıl kurtuluşa ereceğini ve bu işin (hilafetin) sonucunu bana haber verdi. Başıma gelecek şeylerin her birini de eksiksiz olarak kulağıma söyledi ve bana açıkladı."
              39. "Allah'ı tanıdığım zamandan beri inkar etmedim."
              40. "Gördüğüm günden beri hak hususunda şüpheye düşmedim."
              41. "Yalan söylemedim ve bana yalan söylenmedi."
              42. "Asla sapmadım ve hiç kimse benim sebebimle sapmadı."
              43. "Bana ne oluyor da sizi ruhsuz cesetler, cesetsiz ruhlar, ıslah olmadan ibadet eden, kazanmadan ticaret yapan kullar olarak görüyorum."
              44. "İnen her ayetin kimin hakkında indiğini, nerede indiğini, gece mi yoksa gündüz mü indiğini, düz de mi yoksa dağda mı indiğini daha iyi bilirim. Allah bana düşünen bir kalp ve konuşan bir dil bağışlamıştır."
              45. "Öfkemi ne zaman yeneyim; öfkelendiğimde mi? İntikamdan aciz kaldığımda ve bana: 'Sabretseydin daha iyi olurdu?' dedikleri zaman mı? Yoksa intikam almaya gücüm olduğunda ve bana; 'Affetseydin daha iyi olurdu?' dedikleri zaman mı?"
              46. "İki (grup) kişi benim hakkımda helak olur: İfrat eden dost ve kalbiyle buğz eden düşman"
              47. "Eğer takva olmasaydı, şüphesiz ben Arabın en çok hile bileni olurdum."
              48. "Ne kadar tuhaf! Hilafet, sahabelikle olur da, sahabelik ve yakınlıkla olmaz mı?"
              49. "Allah'a and olsun ki asla iğne ucu kadar bir gerçeği gizlemedim ve asla yalan söylemedim."
              50. "Allah'a and olsun ki ölüm ben istemediğim halde ansızın gelip çatarak beni dehşete düşüren ve tanımadığım halde apansız gelen bir şey değildi. Bu konuda gelip giren bir yolcu veya aradığını bulan bir isteyici gibiydim."
              51. "Allah'a and olsun, deve dikenlerinin üzerinde gecelemem ve elim kolum bağlanarak zincirlerle sürüklenmem; kıyamet günü kullarından bazılarına zulmetmiş ve dünya malından bir kırıntı bile olsa gasp etmiş olarak Allah'a ve Resulüne kavuşmamdan daha sevimlidir bana. Çabucak imtihan yerine dönecek ve uzun zaman toprak altında kalacak nefis için, bir kula nasıl zulmederim"
              52. "Muhammed'in ashabından olup O'nu ve dinini koruyanlar, benim bir an bile Allah'ın ve Resulünün emrini reddetmediğimi bilirler. Cesur yiğitlerin dayanamayıp geriledikleri tehlikeli anlarda bile, Allah'ın bana ihsan ettiği cesaretle canımı yoluna koydum. Şüphesiz ona (s.a.a) itaat hususunda tüm gayretimi gösterdim, tüm gücümle düşmanına karşı cihat ettim, nefsimle onu korudum. Bana benden başka hiç kimseye açıklamadığı ilminden bir şeyler açıkladı."
              53. "Resulullah, başı göğsümde, bedeni ellerimde olduğu halde can verdi ve böylece gözlerimin önünde geçti gitti. O'nu (s.a.a) yıkamayı üstlendim, melekler de bana yardım ediyordu. Adeta evin altı üstü feryad ediyordu. Bir grup melek iniyor, bir grup da göğe çıkıyordu. O'nu yatacağı yere koyuncaya kadar, meleklerin selam ve dua sesleri, feryat ve figanları kulağımdan gitmemişti. Ölüyken de diriyken de O'na benden daha layık kim var!?"
              54. "Evet tohumu yarana ve insanı yaratana and olsun ki eğer bu topluluk biat için toplanmasaydı, yardımcıların var-lığıyla hüccet ikame edilmeseydi ve Allah zalimlerin çatlayasıya doyarken, mazlumların açlıktan kırılmasına (mani olması) hususunda alimlerden söz almasaydı hilafet devesinin yularını sırtına atar, terk ederdim. Hilafetin sonunu ilk kasesiyle suvarırdım (Daha önce peşinde koşmadığım gibi şimdi de peşinde koşmaz, onu hemen terk ederdim.) Sizler de biliyorsunuz ki şu dünyanızın değeri bir keçinin aksırığından daha değersizdir bence"
              55. "Ey dünya! Ey dünya! Uzaklaş benden. Kendini bana mı sunuyorsun, yoksa beni mi arzuluyorsun? Aldatma zamanın yaklaşmasın! Heyhat! Sen, benden başkasını aldat; benim sana ihtiyacım yok. Seni üç kez boşadım; artık dönmeye imkan yok. Ömrün kısadır, değerin azdır, arzun hakirdir. Ah! Azığın (ibadet ve kulluğun) azlığından, yolun uzunluğundan, seferin uzaklığından, varılacak yerin (kabir, berzah ve kıyametin) zorluk ve azametinden!"
              56. "Şüphesiz ben hak yolundayım; onlar ise batılın sürçme yerlerindedir."

Yorum

85- Hz. Muhammed (s.a.a)

1. "Muhammed'in (s.a.a), kurtuluşa önderin oluşundan hoşnut ol."
                2. "O özrü ortadan kaldırmak için rabbi adına tebliğ etti ve uyarmak için ümmetine nasihat etti ve müjdelemek için cennete çağırdı."
                3. "Dünyadan karnı aç bir halde ayrıldı ve ahirete esenlikle vardı. Taş üstüne taş koymadı. Böylece Allah'ın yolunu kat etti ve rabbinin davetçisine icabet etti."
                4. "Davet eden bir davetçi ve koruyan bir koruyucu idi. O halde davetçiye icabet edin ve koruyucuya tabi olun."
                5. "Onun sünneti ılımlılık, fiili doğruluk, sözü hakkı batıldan ayıran, hükmü adalet, kelamı beyan, susması ise en fasih konuşan dil idi."
                6. "O (Peygamber), dertlerine deva bulmak için tıp bilgisiyle hastalarını dolaşan bir hekimdir. İlaçlarını hazırlamış, tıp malzemelerini ısıtmış, ihtiyaç duyulduğunda onlarla kör gönülleri, sağır kulakları, söylemez dilleri iyileştirir. Gaflet ve şaşkınlık içinde olanları ilaçlarıyla iyileştirmek için arar bulur."

Yorum

86- Islah ve sulh

1. "Islah olma küstah ve kötü insandan ne de uzaktır."
                  2. "En üstün nasihat barışa işaret etmektir."
                  3. "Fesat ile birlikte ıslah yoktur."
                  4. "İman ve takva sahiplerinin sürekli ıslahına çalışınız."
                  5. "Halkın ıslahı için çalışmak saadetin kemalindendir."
                  6. "Bozduğunda ıslah et ve ihsanda bulunduğunda tamamla."
                  7. "Düşmanlarını barışa çeken kimse hedefine ulaşmıştır."
                  8. "Allah'ın kendisi için seçtiği şeylerle ıslah olmayan kimse, kendisi için seçtiği şeylerle ıslah olmaz."
                  9. "Doğruluğu sana yardımcı olan bir şeyi bozma."

Yorum

87- İbadet

1. "İbadet kurtuluştur."
                    2. "Halis ibadet insanın sadece Rabbine ümit bağlaması ve sadece günahından korkmasıdır."
                    3. "İnsanlardan bir grup, Allah'a rağbet (mükafat) için kulluk eder; bu tüccarların ibadetidir. Bir grup da Allah'tan korkarak kulluk eder, bu da kölelerin kulluğudur. Bir grup da Allah'a şükür etmek için kulluk eder, bu da hürlerin ibadetidir."
                    4. "Allah bir kulunu sevince ona ibadet güzelliğini ilham eder."
                    5. "İbadetin devamlılığı saadete erişmenin delilidir."
                    6. "Nice ibadet eden kimsenin dini yoktur."
                    7. "Kazanç hazineleri, Allah'a ibadet yalnızlığındadır.""Büyüklerin fazileti güzel ibadettedir."
                    8. "Yakınlaşan hiç kimse Allah'a ibadet gibi hiçbir şeyle Allah'a yakınlaşmamıştır."
                    9. "Secde ve rüku güzel bir ibadettir."
                    10. "Sakın başkasının kölesi olma, şüphesiz münezzeh olan Allah seni hür yaratmıştır. Sadece kötülükle ulaşılmayan hayırda ve sadece ulaşılmayan kolaylıkta ne hayır vardır?"
                    11. "En üstün ibadet, gözlerin münezzeh olan Allah'ın zikriyle sabahlamasıdır."

Yorum

88- İbret almak

1. "İbret almak insana ismet kazandırır."
                      2. "Zaman sana ibretler gösterir."
                      3. "İbret almak insana doğru yolu kazandırır."
                      4. "İbret almak insanı doğru yola sürükler."
                      5. "Mümin dünyaya ibret gözüyle bakar, onda mecburi bir karınla yemeğini yer (gerektiği kadar yer) ve (dünyaya) düşmanlık ve kin kulağıyla dinler."
                      6. "Öğüt al ki sakınasın."
                      7. "Öğüt al ki kani olasın."
                      8. "En üstün akıl ibret almak, en üstün uzak görüşlülük sırtı pek olmak ve en büyük ahmaklık aldanmaktır."
                      9. "En etkili öğüt ölülerin yattığı yerlere bakmak ve anne ile babaların dönüş yerlerinden ibret almaktır."
                      10. "Gerçekten geride kalanlara geçmişlerden ibret dersleri vardır."
                      11. "Şüphesiz sona kalan kimseye ilk öncekiler alıkoyucudur."
                      12. "Şüphesiz her şeyde akıl sahipleri ve ibret alanlar için bir öğüt ve ibret vardır."
                      13. "Şüphesiz basiret sahibi kimse, duyunca düşünen, bakınca gören ve ibretlerden faydalanan kimsedir."
                      14. "Allah bir kulunu sevince ona ibretlerle öğüt verir."
                      15. "İbret almak basiret dilemekle hasıl olur."
                      16. "İbret almanız için sizlere öncekilerin eserlerinden ibretler geriye kalmıştır."
                      17. "Sürekli ibret almak insanın basiret sahibi olmasına sebep olur ve sakınmayı sağlar."
                      18. "Allah düşünüp ibret alan ve ibret alıp basiret sahibi olana rahmet etsin."
                      19. "Uzun süre ibret almak, insanı sırtı güçlü olmaya sevk eder."
                      20. "Her ibret alışta, basiret sahibi olmak vardır."
                      21. "Dünyanın değişimlerinde ibret vardır."
                      22. "Kaza ve kaderin değişimlerinde akıl ve zeka sahipleri için ibret vardır."
                      23. "Günlerin birbiri ardınca gelişinde insanlar için ibret vardır."
                      24. "İbret almayı ahlak, ve sırtı pekliği huy edinen kimse kurtuluşa erer."
                      25. "(Kötü işlerden) geri kalan kimse şüphesiz ibret almıştır."
                      26. "Geçmişten ibret alan kimse, geriye kalanlar (gelecektekiler) için ibret almıştır."
                      27. "Dünyadan geçenler, geride kalanları için haber verici/uyandırıcı olarak yeter."
                      28. "Akıl sahipleri için tanıdıkları ibret için yeter."
                      29. "Akıl elde etmek ibret almak ve sırtı pek olmaktır. Cehalet elde etmek ise gaflet ve aldanmadır."
                      30. "Örnekler ibret almak için verilmiştir."
                      31. "Şüphesiz ibretler sizlere aşikar kılınmış, sakındırıldığınız şeyler sizleri sakındırmıştır. Resulullah'tan sonra Allah tarafından hiç kimse uyarıcılar gibi (güzel bir şekilde) uyarmamıştır."
                      32. "Geçen ömründen zayi ettiklerinden ibret alırsan, geri kalanını korursun."
                      33. "İbret alanlar için örnekler verilmiştir."
                      34. "Biraz düşünen ibret alır."
                      35. "İbret alan sakınır."
                      36. "Cahil olanın ibret alışı az olur."
                      37. "İbret alışı çok olanın sürçmesi az olur."
                      38. "Zamanın değişimlerinden ibret alan başkalarına (eziyetten) sakınır."
                      39. "İbretlerden öğüt alan sakınır."
                      40. "Başkalarından ibret almayan, (işlerinde) kendisi için sırtını güçlendirme. (ihtiyat etmez.)"
                      41. "Aklıyla ibret alan (yolunu) tanır."
                      42. "Akıllı olan kimse çok ibret alır."
                      43. "Günlerin değişiminden ibret almayan, kınamalarla sakınmaz."
                      44. "Değişikliklerden ibret almayan, zamanın barışçı oluşuna güvenmez."
                      45. "Akıllı olan dününden ibret alır ve kendisi için sırtını güçlendirmeye bakar."
                      46. "İbretleri bilen ilk insanlarla birlikte yaşamış gibidir."
                      47. "Dünyanın olaylarından ve değişimlerinden ibret almayan kimseye öğütler etki etmez."
                      48. "İşlerden ibret alan kimse, örneklerine de vakıf olur."
                      49. "Dünyanın değişimlerinden ibret alanın tamahı az olur."
                      50. "İbretler ne kadar da çok, ibret almak ise ne kadar da azdır."
                      51. "İbret almayan kimsenin düşüncesi de olmaz."
                      52. "Sakınmayan kimsenin, ibret alışı da olmaz."

Yorum

89- İdare Etmek-İyi Geçinmek

1. "İdare etmek en övülmüş haslettir."
                        2. "Aklın meyvesi insanlar ile iyi geçinmektir."
                        3. "Hikmetin başı insanları idare etmektir."
                        4. "İnsanlarla iyi geçin ve kardeşliklerinden istifade et. Onları güzel yüzle karşıla ki kinleri ölsün."
                        5. "İnsanları idare et ki fitnelerinden güvende olasın ve hilelerinden salim kalasın."
                        6. "Hayatın esenliği insanları idare etmektedir."
                        7. "Din ve dünyanın esenliği insanlarla iyi geçinmektedir."
                        8. "Aklın başı insanları idare etmektir."
                        9. "İnsanları idare eden salim kalır."
                        10. "Güzel idare etmenin ıslah etmediği kimseyi kötü sonuçlar ıslah eder."
                        11. "İnsanları idare eden kimse, hilelerinden güvende olur."
                        12. "Düşmanları idare eden savaşlardan güvende olur."
                        13. "İnsanları idare etmek en üstün amellerdendir."

Yorum

90- İffet

1. "İffet zühttür."
                          2. "İffet en üstün iyiliktir."
                          3. "İffet en üstün ahlaktır."
                          4. "İffet zeki insanların ahlakıdır."
                          5. "İffet her hayrın başıdır."
                          6. "İffet en üstün şereftir."
                          7. "İffet ile olan sanat/iş, günah ile olan zenginlikten daha hayırlıdır."
                          8. "İffet nefsi korur ve onu aşağılık şeylerden temizler."
                          9. "İffet şehveti azaltır."
                          10. "En üstün ibadet karın/mide ve tenasül organının iffetidir."
                          11. "En üstün melik, nefsi en iffetli olan kimsedir."
                          12. "Şüphesiz münezzeh olan Allah iffetli, hayalı, takvalı ve hoşnut kimseyi sever."
                          13. "Allah bir kula hayır dileyince onun karnını ve tenasül organını iffetli kılar."
                          14. "Allah bir kula hayır dileyince karnını yiyeceklerden ve tenasül organını haramlardan iffetli kılar."
                          15. "İffet ile ameller temizlenir."
                          16. "İnsanın tacı iffetidir ve ziyneti insafıdır."
                          17. "İffetin meyvesi korunmadır."
                          18. "İffetin güzelliği şerefli insanın ahlakındandır."
                          19. "İffetin güzelliği ve yetecek kadarından hoşnut olmak imanın sütunlarındandır."
                          20. "Nefislerinizi iffet ile süsleyin, savurganlık ve israftan sakının."
                          21. "İnsanın gayretinin delili iffetidir."
                          22. "Güzelliğin zekatı iffettir."
                          23. "Kanaatin sebebi iffettir."
                          24. "İffet ile süslenen ve yetecek kadarından hoşnut olan kimseye ne mutlu"
                          25. "İffetli ol, şüphesiz iffet güzel bir arkadaştır."
                          26. "İffet ve kanaatten ayrılma, şüphesiz kanaatli olan insanın geçimi kolaylaşır."
                          27. "İffetten ayrılma, şüphesiz iffet şerefli insanların en üstün ahlakıdır."
                          28. "İffet ve emanete riayetten ayrılmayın. Şüphesiz bunlar gizlediklerinizin en şereflisi, açıkladıklarımızın en güzeli ve stok ettiklerinizin en üstünüdür."
                          29. "İsteğin olduğu gibi, iffetli de ol."
                          30. "Bulamadığı bir şeye iştahlanan kimse iffetle süslenmemiştir."
                          31. "Akıllı olan insan iffetli olur."
                          32. "İffetli olanın günah yükü hafifler ve Allah nezdinde makamı artar."
                          33. "Etrafını (organlarını) iffetli kılan kimsenin nitelikleri güzel olur."
                          34. "Kendisine iffet ve kanaat armağan edilen kimse izzetle yeminleşir."
                          35. "Hırs galebe çaldığı zaman iffet olmaz."
                          36. "İffetle birlikte ihtiyaç olmaz."

Yorum

91- İhlas

1. "İhlas hedeftir."
                            2. "İhlas kurtuluştur."
                            3. "İhlas en hayırlı ameldir."
                            4. "İhlas ibadetin meyvesidir."
                            5. "İhlas halkın yücelerinin ahlakıdır."
                            6. "İhlas en yüce kurtuluştur."
                            7. "İhlas yakınlaştırılmışların ibadetidir."
                            8. "İhlas dinin hedefidir."
                            9. "İhlaslı kimse icabete layıktır."
                            10. "İhlas en şerefli sondur."
                            11. "İhlas yakinin meyvesidir."
                            12. "İhlas ibadetin ölçüsüdür."
                            13. "İhlas en yüce imandır."
                            14. "İman, amel ihlasıdır."
                            15. "Saadetin nişaneleri amel ihlasıdır."
                            16. "Amel ihlası yakin gücünden ve niyet salahındandır."
                            17. "İhlaslı olanı dışında tüm ameller havaya savrulmuştur."
                            18. "İhlas, nerede sonuçlandığına, bakılıncaya kadar büyük bir tehlike içindedir."
                            19. "Gizli ve açıkta ihlasa, huzur ve gıyapta haşyete, zenginlik ve fakirlikte ılımlı olmayan, hoşnutluk ve öfke halinde adalete bağlı kal."
                            20. "Amel edince ihlaslı olun."
                            21. "Amelini, ilmini, sevgini, buğzunu, alışını, terk edişini, sözünü ve suskunluğunu Allah için halis kıl."
                            22. "En üstün amel, ihlas üzere yapılandır."
                            23. "Amellerini Allah için halis kılanlar ve kalplerini Allah'ın zikir yerleriyle temizleyenler nerede?!"
                            24. "En yüce amel iman ihlası, sakınma sadakati ve yakindir."
                            25. "En üstün iman ihlas ve ihsandır. En çirkin ahlak ise kenara çekilmek ve düşmanlıktır."
                            26. "İhlaslı ol ki (yüceliklere) erişesin."
                            27. "İhlaslı olursan kurtuluşa erersin."
                            28. "Amellerinden sadece ihlaslı olanları heva ve hevesler ile dünya sebeblerine karışmayanları kabul edilir."
                            29. "Amelin afeti ihlası terk etmektir."
                            30. "Ameller ihlasla yücelir."
                            31. "İhlas ile ameller yöneticiler üstünlük elde ederler."
                            32. "Kul münezzeh olan Allah'a niyet ihlasıyla yakınlaşır."
                            33. "İlmin meyvesi, amel ihlasıdır."
                            34. "Dinin toplamı amel ihlası, arzuları kısaltma, ihsanda bulunma ve çirkinlikten uzak durmaktadır."
                            35. "En hayırlı amel ihlas ile birlikte olandır."
                            36. "Kalplerin süsü, iman ihlasıdır."
                            37. "Cennet ehlinin efendisi ihlas sahipleridir."
                            38. "İnsanın ihlas doğruluğu yakınlığı büyütür ve sevabını güzelleştirir."
                            39. "Ecelinden öne geçen ve amelini ihlaslı kılan kimseye ne mutlu!"
                            40. "Amelini, ilmini, sevgisini, buğzunu, alışını, terk edişini, sözünü ve suskunluğunu Allah için halis kılana ne mutlu!"
                            41. "İhlaslı ol. Şüphesiz ihlas amellerin kabul sebebi ve en üstün itaattir."
                            42. "İhlas doğruluğu ve yakin güzelliğinden ayrılmayın. Şüphesiz bunlar yakınlaştırılmışların en üstün ibadetidir."
                            43. "İman ihlasından ayrılmayın. Şüphesiz bu cennet giden yol ve ateşten kurtuluştur."
                            44. "Niyet ihlası din gücü miktarıncadır."
                            45. "İhlas gerçekleşince basiretler aydınlanır."
                            46. "Yakinin nihayeti ihlastır."
                            47. "İhlasın nihayeti kurtuluştur."
                            48. "Akıl sahiplerinin yarışı amellerin ihlasındadır."
                            49. "İşlerin kurtuluşu niyetlerin ihlasındadır."
                            50. "Amelin fazileti içindeki ihlasıdır."
                            51. "İbadetini halis kılan saadete erişmiştir."
                            52. "Hayrı öne salın ki ganimet elde edesiniz. Amellerinizi halis kılın ki saadete erişesiniz."
                            53. "Amel halisleştikçe ahiretten bir arzuna kavuşmuş olursun."
                            54. "Allah nezdindeki şeylere rağbet eden, amelini halis kılar."
                            55. "Halis olan, arzularına erişir."
                            56. "Allah için halis olan (dünya) geçimi ve ahireti için sırtını güçlendirmiş olur."
                            57. "Niyetini halis kılan aşağılıktan münezzeh olur."
                            58. "Amelini halis kılan arzusuna ulaşır."
                            59. "Niyetler halis olunca ameller temiz olur."
                            60. "Ameli ihlas ile olmayan (kimsenin ameli) kabul olmaz."
                            61. "Amelde ihlas, amelin kemalindendir."
                            62. "Amelin ölçüsü, içindeki ihlastır."
                            63. "İhlas ile ameller yükselir."
                            64. "İmanı halis olan hidayete erer."
                            65. "Sevaba sadece amelini halis kılan erişir."
                            66. "Hiçbir şey niyet doğruluğu içindeki amel ihlasından daha üstün değildir."
                            67. "Hiç kimse amel ihlası, arzusunu kısaltma ve takvaya bağlılık olmadıkça ahiret yüceliğine ulaşamaz."

Yorum

92- İhsan

1. "İhsan dostluktur."
                              2. "İhsan ganimettir."
                              3. "İhsan sahibi yardım görmüştür. Kötülük sahibi ise aşağılanmıştır."
                              4. "İnsan iyiliğin kölesidir."
                              5. "İhsan fazlın (üstünlüğün) başıdır."
                              6. "İhsan insanı köle edinir."
                              7. "Kötülüğü ihsan mahv eder."
                              8. "Fazilet ihsan iledir."
                              9. "Kerim insan ihsanı başlatandır."
                              10. "İhsan insanı köle eder."
                              11. "İhsan biriktirilmiş şey, kerim insan ise onu elde eden kimsedir."
                              12. "İhsana kötülük ile karşılık vermek nankörlüktür."
                              13. "Kötüye ihsanda bulunmak en güzel fazilettir."
                              14. "Kötüye ihsanda bulunmak düşmanı ıslah eder."
                              15. "İhsan sahibi ölülülerin konağına nakil edilse dahi diridir."
                              16. "İhsan sahibi, ihsanı tüm insanları kapsayandır."
                              17. "Birbiri ardınca ihsanda bulunmak bağışlamanın kemalindendir."
                              18. "İhsan iyilerin tabiatı ve kötülük ise kötülerin huyudur."
                              19. "İhsan et ki köle edinesin."
                              20. "İhsan et ki teşekkür edilesin."
                              21. "Malik olduğun kimseye ihsanda bulun ki malikin olan kimse de sana ihsanda bulunsun."
                              22. "Sana verilen nimetin karşılığını, sana kötülük edene ihsan etmekle ver.""İstediğine ihsanda bulun ve onun emiri ol."
                              23. "İhsanda bulun ki sana ihsanda bulunulsun."
                              24. "Kötüye ihsanda bulun ki ona malik olasın."
                              25. "Sana kötülük edene ihsanda bulun ve sana karşı cinayet işleyeni affet."
                              26. "İhsanın güzelliklerini ganimet bil. Kardeşlerin ahdine riayet et."
                              27. "En üstün iman ihsandır."
                              28. "En üstün hazine, (sana) biriktirilmiş (ayrılmış) hür insandır."
                              29. "Şüphesiz müminler ihsanda bulunanlardır."
                              30. "İnsanlardan ihsana en layık olan Allah'ın kendisine ihsanda bulunduğu ve kudretiyle elini açtığı kimsedir."
                              31. "Şüphesiz sana hile yapan düşman ve hasetçilerine iyilik yapman, onları (kötülükleri karşılığında) kendilerine kötülük yapmandan daha çok öfkelendirir ve ihsanın onları salaha davet eder."
                              32. "Ben kendisine ihsan edilmeyen kimseye ihsan etmek hususunda hürüm. Ama kendisine ihsan ettiğim kimseye ihsanı tamamlamak üzere rehinim. Şüphesiz ben tamamlayınca onu korumuş olurum. Kestiğimde ise onu zayi etmiş olurum. Onu zayi edeceksem o halde neden yapayım?"
                              33. "Şüphesiz sen ihsan edecek olursan, kendine ikram etmiş ve ihsanda bulunmuş sayılırsın."
                              34. "Kudretin afetin ihsandan sakınmaktır."
                              35. "İnsanlar nezdinde güzelliklerinin büyümesini istiyorsan kendi gözünde büyütmemen gerekir."
                              36. "İnsan, ihsan ile köle edilir."
                              37. "İhsan ile kalplere malik olunur."
                              38. "İhsan ile hürlere malik olunur."
                              39. "İhsan ve günahları af ile örtmekle azamet büyür."
                              40. "İhsan ile insanlar köle edilir."
                              41. "İhsanı inkar etmek insanı minnet etme çirkinliğine davet eder."
                              42. "İhsanı inkar etmek mahrumiyete neden olur."
                              43. "Kulların en hayırlısı iyilik edince sevinen ve kötülük edince istiğfarda bulunandır."
                              44. "İhsanın başı müminlere ihsanda bulunmaktır.."
                              45. "İmanın başı insanlara ihsanda bulunmaktır."
                              46. "Zaferin zekatı ihsandır."
                              47. "İslam'ın süsü ihsanda bulunmaktır."
                              48. "Dostluğun sebebi ihsandır."
                              49. "Kardeşlerinle ihsan ederek dost ol ve günahlarını mağfiret ile ört."
                              50. "İhsanın güzelliği insanın faziletlerindendir."
                              51. "Kötülüğe ihsanla karşılık ver."
                              52. "Kullara ihsanda bulunan ve ahireti için azık alan kimseye ne mutlu."
                              53. "İhsana zulüm, onu yerine koymamaktır."
                              54. "İhsanda bulun. Şüphesiz ihsan en üstün ekin ve en karlı sermayedir."
                              55. "Kullara ihsanda bulun ve şehirlerde adil ol ki şahitler ayağa kalktığında güvende olasın."
                              56. "Akrabalara ve komşulara ihsanın ve iyiliğin güzelliklerini verin. Şüphesiz bunlar ömürleri uzatır ve şehirleri bayındır kılar."
                              57. "İyiliğin ve ihsanın birbiri ardınca gelişi hürleri köle kılar."
                              58. "İhsana alışmak imkana kavuşmanın esasıdır."
                              59. "Tecrübesiz insanların adeti, ihsan iplerini kesmektir."
                              60. "Köleleri malıyla alıp azad eden kimseye şaşarım. Böyle bir insan neden hürleri ihsanıyla alıp köle edinmez."
                              61. "Zekiliğin başı insanlara ihsanda bulunmaktır."
                              62. "İnsanın fazileti ihsanda bulunmaktır."
                              63. "İhsanını öne sal ki ganimet elde edesin."
                              64. "Her iyilik sahibi ünsiyet edinir."
                              65. "Nice insanı ihsan köle etmiştir."
                              66. "Zenginlik ve imkanın devam kefili sürekli birbiri ardınca ihsanda bulunmaktır."
                              67. "İhsanına güvenen kimse saltanatından korkar (da onu korumaya çalışır)."
                              68. "Mükafat göreceğine yakin eden ihsanda bulunur."
                              69. "Yakin eden ihsanda bulunur."
                              70. "İhsanda bulunan övgü güzelliğini elde eder."
                              71. "İhsan sözünü kesen kimseye Allah da imkan varlığını keser."
                              72. "İhsanı gizleyen mahrumiyetlere cezalandırılır."
                              73. "İhsanı engelleyen imkandan olur."
                              74. "İnsan ihsan ile kuşatılmayınca köle edinilmez."
                              75. "Övgü kendisini geçmeyen (övülmeyen) kimse azamet elde edemez."
                              76. "İhsanı bir şahıs şeklinde görecek olsaydınız, onu güzelliği tüm alemden üstün olan bir şekilde görürdünüz."
                              77. "İhsanı çok olanı kardeşleri sever."
                              78. "İhsanı çok olanın hizmetçisi ve yardımcıları çok olur."
                              79. "İnsanlara ihsanda bulunana insanların dostluğu sürekli olur."
                              80. "Kendisine yapılan ihsana karşılık veren kimsenin özgürlüğü kamildir."
                              81. "Halkına ihsanda bulunan kimseye Allah rahmet kanadını yayar ve onu mağfiretine nail kılar."
                              82. "İnsanlara iyilikte bulunanın akıbeti güzel ve yolları kolay olur."
                              83. "Kendisine kötülük edene ihsanda bulunan tüm faziletleri elde etmiştir."
                              84. "Birbiri ardınca ihsanda bulunan, kardeşlerinin ve komşularının cinayetlerine (kötülüklerine) tahammül eden kimse şüphesiz iyiliği tamamlamıştır."
                              85. "Kötü kimseye ihsanda bulunmak en güzel keremdendir."
                              86. "İyilere ihsanda bulunmak, en üstün ihsandandır."
                              87. "Boyunlar ihsan gibi bir şey karşısında teslim olmamıştır."
                              88. "İhsan ile yücelik olur."
                              89. "Hiç kimse benim yanımda, ardı sıra benzerini yaparak nezdinde arttırmam için benden kendisine önceden ulaşmış bir elden (nimetten) daha yüce bir vesileye sarılmamıştır."
                              90. "Yüce insanlar ihsan gibi (yüce) bir şeyle köle edilmemiştir."
                              91. "Kullara ihsan güzel bir ahiret azığıdır."
                              92. "İhsanda bulunan ve kötü insan nezdinde bir olmamalıdır. Şüphesiz bu ihsan sahibini ihsandan soğutur ve kötü insanı kötülüğe sevk eder."
                              93. "Şüphesiz kardeşin sana kötülük etmekte, senin kendisine ihsanda bulunmandan daha güçlü olmamalıdır."
                              94. "İhsandan daha üstün bir övünç kaynağı yoktur."
                              95. "İhsandan daha yüce bir fazilet yoktur."
                              96. "Hiçbir zaman ihsanın sonuçları kınanmaz."
                              97. "Sadece kötülüğe ihsan ile mukabelede bulunan kimse mağfiret elde edebilir."
                              98. "İhsan sahiplerinin göstergesi, hayırlı insanların diliyle kendileri için ifade edilen şeyler, güzel işler ve güzel bir sirettir."
                              99. "İnsanlar, ihsanda bulundukları şeylerin çocuklarıdırlar."

Yorum

93- İhtikar-Stokçuluk

1. "Stokçuluk rezilliktir."
                                2. "Stokçuluk mahrumiyete çağrıdır."
                                3. "Stokçu, kendi nimetinden mahrumdur."
                                4. "Stokçuluk kötülerin ahlakıdır.""Güçlü ol, stokçu olma."
                                5. "Kendilerini stokçuluk etmek için zorluğa düşürmek cahil insanların hasletindendir."

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X