Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Sahabelerin En faziletlisi Hz. Ali a.s

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Sahabelerin En faziletlisi Hz. Ali a.s

Ömer bin Hattab, Hz. Resulullah s.a.a'den şöyle duyduğunu rivayet eder:

Hiç kimse Ali kadar fazilet kesbetmemiştir. Onun faziletleri o kadar fazladır ki; her kim onların gerçekliğini (hakikatını) anlarsa doğru yola hidayet olur ve sapıklıktan kurtulur.

Er Riyazun Nazre c.2 s.214
    Tebarani

Ynt: Sahabelerin En faziletlisi Hz. Ali a.s

Ahmed bin Hanbel şöyle der: Ali a.s için söylenen ve sayılan faziletler başka hiçbir sahabe için söylenmemiştir.

Müstedrekü's Sahiheyn c.3 s.107

Yorum

Ahmed bin Hanbel ve Kadı İshak şöyle demişlerdir: Hz. Ali a.s hakkında rivayet edilen "senedi Hasen" (iyi kaynaklı) hadisler sahabelerden hiç biri hakkında rivayet edilmemiştir.

El İstiyab c.2 s.466
      İbni Hacer Askalani - Savaik s.72 ve Fethul Bari c.8 s.71
      Şeblenci, Nurul Ebsar s.73

Yorum

Hamdan kabilesinden Berd adında biri Muaviyenin yanına vardığı bir sırada Amr bin As Muaviyeye, Ali a.s'ı kınamakta idi. Berd: Ey Amr! dedi: Yaşlılarımızdan: Resulullah s.a.a'in: Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır" buyurduğunu duymuşumdur. Bu hadis doğru mudur, değil midir? Amr: Bu hadis sahih ve doğrudur, bende bunun doğruluğunu teyid için şunu ekliyorum: Resulullah s.a.a'in sahabelerinden hiçbirisi Hz. Ali kadar fazilet ve menkıbe kazanamamıştır, dedi. Bu sözleri duyan Berd çok şaşırdı ve korktu."

El İmame ves Siyaset s.93

Yorum

İbni Abbas rivayet ederek der ki: Hz. Ali a.s hakkında üç yüz ayet nazil olmuştur.

Hatib Bağdadi, Tarihi Bağdat c.2 s.221
          Es Sevaikul Muhrika s.76
          Şeblenci, Nurul Ebsar s.73

Yorum

Hz.Ali'nin ashabından Zeyd bin Suhân, Cemel Savaşında vurulup düştüğünde onun yanına Hz. Ali gelip onu övdü. Bunun üzerine Zeyd başını kaldırıp şöyle dedi: "Sen de benim mevlamsın. ALLAH'ın rahmeti üzerine olsun, ALLAHa yemin olsun ki seni her zaman ALLAH'ın yolunda bilgili ve onun ayetlerinden haberdar biliriz. Ben senin safında düşmanlarına karşı cehaletimden dolayı savaşmadım. Ben Hüzeyfet'ul-Yemani'den duydum, o da Resulullah'tan şöyle buyurduğunu duydu:
            (Ali Emir'ül-berarah ve kâtil'ul-fecereh, mensuron men nasarah, mahzulun men hazeleh, elâ ve innel hakka me'ahu ve yettebiuhu, elâ femiylü me'ahu)

"Ali, iyi ve temiz insanların emiri ve kötü insanları öldürendir, her kim Ali'ye yardım ederse yardım görecektir ve her kim onu hor görürse horlanacaktır. Hak Ali'yle beraberdir, bundan dolayı her zaman onunla beraber olun."

Kaynak:
            1) Menakıb-ı Harezmi el-Hanefi s. 111
            2) el-Behrani'nin "Gayet'ül-Meram" s.21-22, Hadis No: 42
            3) Enis Emir'in "Fazilet-i Ehl-i Beyt-i Resululah" s.483

Sürgünümüz hep çöle, sırr-ı hikmet ne ola?
            Sahra-yı KERBELA'da, Hüseynî Fermân'a sor...

Yorum

YUKARI ÇIK
            Çalışıyor...
            X