Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

MEHDÎ DÜŞÜNCESİNİN İTİKADÎLEŞMESİ ÜZERİNE

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: MEHDÎ DÜŞÜNCESİNİN İTİKADÎLEŞMESİ ÜZERİNE

selamunaleykum
    eskiden türkçeye çevrilmiş kaynaklarımız az idi evet fakat alimlerimiz çok şükür ki her ihtiyacımıza her sorumuza yetişiyorlardı
    eskiden ehli sünnet camia tarafından ki burda genelde kastım devlettir dışlansakta evlerde de olsa inancımızı yaşamayı alimlerimizin öncülüğünde terk etmedik
    bilmiyorumda bir şia caamisine gittinizmi
    her hangi birine gidip deseniz şurada caami yapılacak yada şurada bir muhtaç var hemen herkez yardıma koşar
    alimlerimiz gerek devlet ile gerekse zamanın şeytani işleriyle çok mücadele etmişlerdir
    rabbim onları başımızdan eksik eylemesin inşaallah
    "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

Yorum

[quote author=HiLaLNuR link=topic=8564.msg56581#msg56581 date=1255173125]
      Bende onu demek istiyorum aslinda.Türkiyede kars'dan baska cogul olarak yasayan caferiler yokdu.Zamanla türkce tercümlelerinden dolayi istanbuldaki derneklerinden dolayi eserleri türkiyede cogaldi.Türkiyede yasayan kac zeydi varki türkiyede literatürleri olsun.Ama zeydiligin cikis yeri yemende istemedigin kadar coktur.Yani yoktur diyemeyiz.Sadece bizim haberimiz yok.Yemenliler biraz bu konuda pasif kalmislar sanirim.
      [/quote]
      Doğal süreç çevirileri ihtiyaç haline getiriyor.

Hep literatür diyoruz yanlış anlaşılmasın, arapça dilinde veya başka dillerde bir literatür olması önemli değildir. Zeydilik hakkında bunun olmadığını iddia etmiyor kimse bilmeden. İlla ki vardır. Önemli olan Türkiye'de bir tane bile zeydi varsa ve bu zeydi arapça literatüre vakıf değilse, ve yine bu zeydinin elinde türkçe dökümanlar v.s. yoksa, ve yine bu zeydi doğru dürüst ilim adamı desteği alamıyorsa (bilgi, belge, döküman v.s...), burada bir yapmacıklık var demektir. Bir mezhebin alimiyle ve ilmiyle kurumsallaşması kadar doğal bir şey olamaz zaten. Doğru olan da budur.

Zeydilik açısından bunların hiçbirinin olmadığına ben Türkiye açısından şahidim. Türkiye'de zeydilik öz kaynaklara ulaşamadan mümkün değildir.

Yorum

[quote author=meshedi313 link=topic=8564.msg56729#msg56729 date=1255291435]
        aynen öyle abla dediğim gibi sünnilikle şiayı birbirine zıt ekoller görmek yerine birbirini tamamlayıcı ekoller olarak görüyorum
        O yüzden biraz ondan biraz bundan alıp çorbacılık yapıyorsun. Allah ıslah etsin.
        [/quote]

sünnilikle şiayı harmanlamayı, şiayla bektaşiliği harmanlamaya tercih ederim. ben çorbayı iki ekolün hak olan hükümlerinden yapıyorum, şeriat düşmanı bi ekolle yapmıyorum, siz kendinize yanın

Yorum

selamunaleykum kardeşlerim

sakın beni yanlış anlamayın sizleri kırmak iştemem ama hz. zeyd (a.s.) hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız ehl-i sünnet alimlerinden değerli ustad muhammed ebu zehra'nın türkçeye çevrilmiş bir kitapları vardır. orda hem hz. zeyd (a.s.) hakkında geniş bilgi vermekte ve hemde onun handi soydan geldiği kaynak ve belgeleriyle karşılaşırsınız. kuran ve ehl-i beyt sevgi selamları ile imam dikmen

Yorum

[quote author=mütefekkir link=topic=8564.msg56649#msg56649 date=1255210110]
            [quote author=islam-devleti link=topic=8564.msg56596#msg56596 date=1255183521]
            Zeydiliğin kaynak kitapları ne imiş Kuran haricinde?
            [/quote]

BİSMİTAALE

Belki yardımcı olur

Tefsir Eserleri

Tefsîru Garîbi’l-Kur’ân

Medhalün ilâ’l-Kur’an

Kırâetü Zeyd b. Ali

Tefsîru Sûreti’l-Fâtiha

Akaid Eserleri

Risâletün fi’l-Cedel mea’l-Mürcie

Risâletün fi İsbâti Vasiyyeti Emîri’l-Müminîn

Tesbîtu’l-İmâme

Tesbîtu’l-Vasiyye

Kitâbu’s-Safve

Risâletün fi’l-İmâme ilâ Vâsıl b. Atâ

Risâletün fî Ecvibeti Zeyd b. Ali

Kitabu Medhi’l-Kıllet ve Zemmi’l-Kesret

Hadis ve Fıkhi Eserler

el-Mecmû’u’l-Hadîsî

el-Mecmû’u’l-Fıkhî

Menâsiku’l-Hac ve Erkânuh

Risaletü’l-Hukûk

Fıkhi Eserler

el-Mecmû’u’l-Fıkhî

el-Emâlî

el-Ahkâm fî’l-Halâl ve’l-Harâm

el-Câmiu’l-Kâfî fî Fıkhi’z-Zeydiyye

et-Tecrîd

el-Ezhâr fî Fıkhi’l-Eimmeti’l-Ethâr

el-Bahru’z-Zahhâr

es-Seylü’l-Cerrârü’l-Mütedeffik ‘alâ Hadâiki’l-Ezhâr

Yalnız bunların hepsi arapça hiç birisinin türkçesi yok.
            [/quote]

o zaman türk zeydiler yandı desene.

Yorum

[quote author=Mekteb-i Mülkiye link=topic=8564.msg56755#msg56755 date=1255300228]
              [quote author=meshedi313 link=topic=8564.msg56729#msg56729 date=1255291435]
              aynen öyle abla dediğim gibi sünnilikle şiayı birbirine zıt ekoller görmek yerine birbirini tamamlayıcı ekoller olarak görüyorum
              O yüzden biraz ondan biraz bundan alıp çorbacılık yapıyorsun. Allah ıslah etsin.
              [/quote]

sünnilikle şiayı harmanlamayı, şiayla bektaşiliği harmanlamaya tercih ederim. ben çorbayı iki ekolün hak olan hükümlerinden yapıyorum, şeriat düşmanı bi ekolle yapmıyorum, siz kendinize yanın
              [/quote]
              Kimmiş o Bektaşilikle Şiayı harmanlayan Türkiye'de Bektaşiliğe en fazla karşı çıkanlardan biri benimdir. O yüzden sıkıyorsun! İnsnaları yanıltıyorsun.Ehl-i Beyt mektebinde yanlışlar mı var ki sen harmanlamaya ihtiyaç duyuyorsun. Bu yol pampaktır harmana ihtiyaç yok! 12 İmam öğetisinde yalan yanlış olmaz.
              nokta koymuyoruz artık cümle sonlarına
              noktayı koyacak olan sensin anlasana
              ...

Yorum

hay ağzına sağlık kardeşim...

Yorum

Ehlibeyt mektebinde tabi ki yalan yanlış olmaz, örneğin Allahın gönderdiği kitaplarda da yalan yanlış olmaz ama insanlar bunu tahrif ederek içerisine yalan yanlış sokarlar. biz incili ya da tevratı eleştirdiğimizde Allah tarafıondan gönderilmiş olanları eleştirmiyoruz değil mi? haşa bu kimin haddine

tıpkı bunun gibi ehlibeyt mektebi eleştirildiğinde de bunu ehlibeytin şahsına bağlamak kendini kandırmaktır. kimsenin ehlibeyti imamları eleştirdiği falan yok, eleştirilen kesim onların tertemiz yoluna batıl rivayetleri sokuşturup o yolu tahrif edenlerdir.

bektaşilerle olan kardeşliğinize gelince bu benim bu forumda ayyuka çıkmış olan gözlemlerimdir. bektaşiliğin her ne kadar kökenleri hacı bektaşa dayanıyo gibi görünsede savundukları argümanların çoğunun kaynağı el kafideki hadislerdir birebir örtüşen öğretilerdir

Yorum

[quote author=Mekteb-i Mülkiye link=topic=8564.msg56907#msg56907 date=1255417107]
                    Ehlibeyt mektebinde tabi ki yalan yanlış olmaz, örneğin Allahın gönderdiği kitaplarda da yalan yanlış olmaz ama insanlar bunu tahrif ederek içerisine yalan yanlış sokarlar. biz incili ya da tevratı eleştirdiğimizde Allah tarafıondan gönderilmiş olanları eleştirmiyoruz değil mi? haşa bu kimin haddine

tıpkı bunun gibi ehlibeyt mektebi eleştirildiğinde de bunu ehlibeytin şahsına bağlamak kendini kandırmaktır. kimsenin ehlibeyti imamları eleştirdiği falan yok, eleştirilen kesim onların tertemiz yoluna batıl rivayetleri sokuşturup o yolu tahrif edenlerdir.

bektaşilerle olan kardeşliğinize gelince bu benim bu forumda ayyuka çıkmış olan gözlemlerimdir. bektaşiliğin her ne kadar kökenleri hacı bektaşa dayanıyo gibi görünsede savundukları argümanların çoğunun kaynağı el kafideki hadislerdir birebir örtüşen öğretilerdir

[/quote]

Güzel ve doğru bir açıklama.
                    Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
                    Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

selamunaleykum
                      geçtiğimiz günlerde uzman beheşte nin kuranı anlama metodu üzerine bir söyleşisini okumuştum
                      beheştede usulu kafinin bütünüyle sahih kabul edilemeyeceğini tek sahih kitabın kuran olduğunu söylüyordu
                      her hadisi kolayca anlamamız neye işaret ettiğini kolayca fark etmemiz mümkün değil
                      öyle hadisler oluyor ki şahsen ben burda ne demek istiyor diyerek sorguladığım oluyor
                      fakat bu o kitabı benim gözümde zerre kadar küçültmüyor
                      ayrıca mektebi mülkiye kardeşim zeydi olmakta acele ediyorsunuz gibi geliyor bana
                      hani sünnilikle şialığı harmanlıyormuşsunuz ya bu karışık bir durum çıkarır ortaya
                      örneğin namazı eli açık yada bağlı kılmak abdest vs...
                      istediğinizi seçme konusunda elbette özgürsünüz buna kimse karışamaz
                      ben sadece bir kardeşiniz olarak bu kadar kısa sürede böyle bir değişim için erken olduğu kanısındayım
                      inşaallah haddimi aşmamışımdır
                      selamunaleykum
                      "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

Yorum

Mektebi mülkiye ve diğer kardeşlerimiz bilmeli ki, Şia şahısların tekelinde değildir.
                        Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
                        Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=8564.msg56913#msg56913 date=1255427347]
                          Mektebi mülkiye ve diğer kardeşlerimiz bilmeli ki, Şia şahısların tekelinde değildir.
                          [/quote]
                          Ehlibeyt kimsenin tekelinde değildir demek istedin herhalde mehmet kardeş..
                          ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

[quote author=Mekteb-i Mülkiye link=topic=8564.msg56907#msg56907 date=1255417107]
                            bektaşiliğin her ne kadar kökenleri hacı bektaşa dayanıyo gibi görünsede savundukları argümanların çoğunun kaynağı el kafideki hadislerdir birebir örtüşen öğretilerdir
                            [/quote]

bektaşiliğin savunduğu argümanların çoğu el kafiye dayanıyormuş,İftiranın bu kadarından Allaha sığınırım.
                            Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                            İmam Ali (a.s)

Yorum

[quote author=muttaki link=topic=8564.msg56911#msg56911 date=1255424686]
                              selamunaleykum
                              geçtiğimiz günlerde uzman beheşte nin kuranı anlama metodu üzerine bir söyleşisini okumuştum
                              beheştede usulu kafinin bütünüyle sahih kabul edilemeyeceğini tek sahih kitabın kuran olduğunu söylüyordu
                              her hadisi kolayca anlamamız neye işaret ettiğini kolayca fark etmemiz mümkün değil
                              öyle hadisler oluyor ki şahsen ben burda ne demek istiyor diyerek sorguladığım oluyor
                              fakat bu o kitabı benim gözümde zerre kadar küçültmüyor
                              ayrıca mektebi mülkiye kardeşim zeydi olmakta acele ediyorsunuz gibi geliyor bana
                              hani sünnilikle şialığı harmanlıyormuşsunuz ya bu karışık bir durum çıkarır ortaya
                              örneğin namazı eli açık yada bağlı kılmak abdest vs...
                              istediğinizi seçme konusunda elbette özgürsünüz buna kimse karışamaz
                              ben sadece bir kardeşiniz olarak bu kadar kısa sürede böyle bir değişim için erken olduğu kanısındayım
                              inşaallah haddimi aşmamışımdır
                              selamunaleykum
                              [/quote]

ben açık konuşmak gerekirse şiilerin "biz el kafinin içindeki tüm hadisleri sahih demiyoruz, el kafide de uydurma rivayetler olabilir" söylemlerini ne gerçekçi ne de samimi bulmuyorum. çünkü apaçık şekilde kurana muhalefet eden rivayetler bile sadece ve sadece biz onu anlayamayız alimlerimiz anlar bahanesi ile reddedilmemekte, sahih olarak kabul edilmektedir. işte herkes gördü, bi başlık açtım ve kurana uymayan rivayetleri paylaştım. ne ahlaksızlığım kaldı, ne küstahlığım, ne müslümanlığım

allah ve resulünü açıktan inkar eden, eleştiren, alaya alan kişilere bile bu kadar hadsiz tanımlamalar yapılmazken ben bunları sırf el kafiyi eleştirdiğim için işittim.

tamam ben vazgeçtim, benim ilmim yok, ben oradaki hadisleri anlamıyorum cahilim... o zaman söyleyin alimlerinize bi tane komisyon kursun ve hangi hadis ise o uydurma olanlar atsınlar el kafiden, niye yapmıyosunuz bunu?bakın ne güzel kendi ağzınızla hem de beheşti gibi bir alimin dilinden tek sahih kaynağın kuranı kerim olduğunu ifade ediyosunuz. ama aranızda el kafiyi ya da nehcül belagayı eleştirebilecek ya da onda sahih olmayan bişilerin olduğunu iddia edebilecek birisi var mı? birisi bunu iddia ettiğinde yafta hazırdır hemen o kişiyi imam ali düşmanı ilan edersiniz. bundan adım gibi eminim.

ehlisünnet hadis kitaplarındaki uydurma rivayetleri bulmak için gecenizi gündünüzüe katıp olmadık yerlerden olmadık şeyler bulup ortaya döküyosunuz, iyide yapıyosunuz... e aynı şeyi neden kendi kaynaklarınıza yapmıyosunuz?

imamların dışkılarının mis gibi koktuğuna dair bi rvayeti hanki akla hizmet ederek kabul edebiliyosunuz?

Buharide "resulullahın dışkısı mis gibi kokardı" diye bir rivayet olsaydı Allah şahidim olsun ki hepiniz bu rivayeti reddeder eleştirirdiniz. ama el kafdie geçince işin seyri değişiyo, biz anlayamayız alimlerimiz anlar..

...EDİT...

işte samimiyetsizliğiniz ve el kafiye eleştirmezlik yüklemeniz bu noktadadır. yoksa söylem olarak ondada sahih omayanlar var demeniz hiçbişi ifade etmez benim için.

sünnilikle şiayı harmanlama meselesine gelince bu benim tabirim değil meshedinin kullandığı bir tabirdir. benim söylediğim şey sünnilikle şiayı birbirine zıt ekoller görmediğim birbirini tamamlayıcı ekoller gördüğümdür. siz sünnilik diyince , ehlisünnet diyince bugün sünni ülkelerde yaşanan yazılan çizilenleri anlıyosunuz. benim nasılki şia tanımım sizin naklettiğiniz ve inandığınız şia değilse, sünni tanımımda diğerlerinin tanımladığı sünnilik değil. emevi sünnisi ve safevi şiası, muhammed sünnisi ve ali şiası tabirlerini boş yere sürekli dile getirmiyorum.

zeydiliği seçme meselesine gelince, ben ehlibeyt yolunun hak yol olduğuna ve sahih sünnete de ancak onların vasıtası ile erişeceğimin bilincindeyim. yalnız imamiyye şiasının imamlık makamını yüceltmek adına nübüvvet makamını küçümsemesi, imamlara olmadık yakıştırmalar yapması, onlara has omayan özellikleri onlara yüklemesi, bektaşilerle olan sıkı dayanışması vs vs zeydiliğin mutedil ve orta yol olduğu konusunda, hakiki ali şialığı olduğu konusunda benim için hüccettir.zaman zaman sizin de dile getirdiğiniz gibi zeydiliğin tek eksik yönü türkçe eserlerin olmaması kaynak sorunudur. ama Allahın izniyle dileyen kişi bunlarıda aşmasını bilir. türkiye zeydilerinin lideri rıza hoca ile özel olarak irtibata geçip gerek itikadi gerek fıkhi konularda kafama takılan herşeyi sorup gerekli bilgiyi alıyorum ve kuran ile sağlamasını yapıyorum. Allaha hamd olsun bugüne dek zeydiyye mektebinden asli kaynaklarından bana aktarılanlar içerisinde ne kurana ne resulullahın sahih sünnetine aykırı bir tane örnekle karşılaşmadım. eğer sizin varsa böyle bir iddianız onlarıda değerlendirir kuran ile ölçer tartar ve aykırı bişi hissedersem onuda reddederim.inşaallah karşılaşmam artık yeni bi hayalkırıklığı yaşamak istemiyorum.çünkü benim tabiatım bu; bir rivayeti ya da hükmü kuran ve akıl süzgecinden geçirdiğimde orada tortular kalıyosa benim onu özümsemem mümkün değil.

Yorum

[quote author=mikdat bin esved link=topic=8564.msg56916#msg56916 date=1255435144]
                                bektaşiliğin her ne kadar kökenleri hacı bektaşa dayanıyo gibi görünsede savundukları argümanların çoğunun kaynağı el kafideki hadislerdir birebir örtüşen öğretilerdir
                                [/quote]

bektaşiliğin savunduğu argümanların çoğu el kafiye dayanıyormuş,İftiranın bu kadarından Allaha sığınırım.
                                [/quote]

bektaşilerin savunduğu ama sizin reddettiğiniz şeyleri ortaya dökün, ben de bunlarla ilgili el kafiden ya da diğer hadis kaynaklarınızdan, ilmihal kitaplarınızdan rivayetler, örnekler sunayım

siz mi müfterisiniz yoksa ben mi o zaman ortaya çıkar

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X