Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

İmam Cafer Sadık’ın (as) Hayatı, Fazileti, Siresi ve Sözleri

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: İmam Cafer Sadık’ın (as) Hayatı, Fazileti, Siresi ve Sözleri

65- Sıla-i Rahimin Önemi

Davut b. Kesir-i Rıkki şöyle diyor:

İmam Sadık (a.s)'ın hizmetinde oturduğum bir sırada birden şöyle buyurdular:

"Ey Davut! Senin Perşembe günündeki amellerin bana sunuldu. Amellerinin arasında filan amcan oğluna yapmış olduğun sıla-i rahim ve ihsanı gördüm. Bu amelin beni sevindirdi. Senin onunla görüşmen, onun ömrünün kısa ve ecelinin yakınlaşmasına neden olmuştur!"

Davut diyor: "Benim, Ehlibeyt düşmanı ve habis bir amcam oğlu vardı. Bana, onun ve ailesinin kötü bir durumda olduklarını söylediler. Mekke'ye gitmeden önce Medine'de İmam Sadık (a.s)'ın huzuruna vardığımda, Hazret bu konuyu bana haber verdi."

(Müntehe'l-Amal, c. 2, s. 93)
    "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Yorum

66- İmam Kazım (a.s)'ın Şahadet Haberi

Ebu İzar şöyle diyor:

İmam Cafer Sadık (a.s) buyurdu:

"Bu velayet ve imamet sahibini (İmam Musa Kazım -a.s-) iki defa Irak'a götürecekler. Birincisinde çabuk serbest bırakılacak ve ona iyi bir ödül verecekler. İkinci defasında uzun müddet zindana atacaklar ve sonra zorla (zehirletilerek öldürülmekle) onların pençesinden kurtulacak."

(Ğaybet-i Şeyh Tusi, s. 38)
      "Haksızlık edenler, hangi dönüşe (hangi akibete) döndürüleceklerini yakında bileceklerdir." (Şuara 227)

Yorum

67- Beni Ümeyye Hükümetinin Çöküşü

Rahmed b. Sadaka şöyle diyor:

"Beni Ümeyye taraftarlarından olan dinsiz ve münafık biri, İmam (a.s)'ın yanına gelerek şöyle dedi: Kur'ân'da "Elif-Lâm-Mîm-Sâd" ayetinin anlamı nedir? Ondaki helal ve haramlar nelerdir ve halk için ne gibi yararı vardır?"

Hazret sinirli bir şekilde şöyle buyurdular: "Yeter! Yazıklar olsun sana. "Elif" (ebcet hesabına göre) birdir; "lam", otuz; "mim", kırk; "sad" ise doksandır. Bunların toplamı ne olur?"

Soru soran şahıs: "Yüz altmış bir" dedi.
        İmam (a.s) buyurdu: "Yüz altmış bir yıl geçtiğinde, erbaplarının (Emevilerin) devleti mahvolacaktır."

Biz dikkat ettik, yüz altmış birinci yılın Aşurasında, siyah elbise giymiş kimseler, Kufe'ye girerek Emevi saltanatına son verdiler.

(Meani'l-Ahbar, s. 28, h. 5)

Yorum

68- Kalpteki Sırdan Haber?

Muhammed b. Harb (Medine hakimi) şöyle diyor:

-Hz. Sadık (a.s)'a arzettim: "Ey Allah Resulünün oğlu! Kalbimde saklı bir konu hakkında sana bir sorum var!"
          -Buyurdular: "İstersen sen sormadan ben senin ne soracağından haber vereyim? Ama sormak istiyorsan sor."

-Dedim ki: "Ben sormadan, kalbimde gizli olanı nereden biliyorsun?"
          -Buyurdu: "İnce görüşlülük ve ferasetimle. Allah Teala'nın şu kelamını: "Lut kavminin helak olmasında ince düşünenler için alametler vardır"(1) ve Peygamber (s.a.a)'in buyurduğu şu sözü: "Müminin ferasetinden sakının. Zira o Allah'ın nuruyla görüyor" duymadın mı?"

-Arzettim ki: "Ey Allah Resulünün oğlu! Siz soracağım sorudan haber verin."
          -Buyurdular: "Sen, Ka'be putlarını damın üzerinden dökme hususunda Hz. Ali'nin, öylesine güçlü olmasına rağmen niçin Hz. Peygamber'i omzuna alamamasının sırrını benden sormak istiyorsun."

-Arzettim ki: "Vallahi bunu sormak istiyordum. Şimdi cevabını buyurunuz."

Daha sonra O Hazretten ilginç cevaplar alıyor. Öyle ki kendisi diyor: "Sonra kalkıp mübarek başını öptüm ve dedim ki: "Allah risaletini nerede karar kılacağını daha iyi biliyor." (2)

(Hadis uzun olduğundan dolayı İmam (a.s)'ın verdiği cevabı nakletmedik.)

Yorum

69- İmam'ı Allah Bilen Şahıs

Halid b. Necih diyor:

İmam Sadık (a.s)'ın yanına gittim. Başımı sarmış olduğum halde bir kenarda oturarak kendi kendime; "Siz insanlar ne kadar gafilsiniz! Kimin huzurunda konuştuğunuzun farkında mısınız? Alemlerin Rabbi huzurundasınız!" dedim. O anda Hazret bana seslenerek;
            "Yazıklar olsun sana ey Halid! Allah'a andolsun ki, ben sadece bir kul ve mahluktan ibaretim" dedi.

(İsbat'ul-Hudat, c. 5, s. 380)

Yorum

70- Annene Karşı Sert Olma

Mehzem şöyle diyor:

Bir gece İmam Sadık (a.s)'ın hizmetinden ayrılarak Medine'de aldığım evime gittim. Annem de benimle birlikteydi. (Yol esnasında) benimle annem arasında bir tartışma oldu. Ben anneme karşı biraz sert konuştum. Ertesi gün sabah namazında İmam (a.s)'ın hizmetine vardım. Beni görür görmez şöyle buyurdu:

"Ey Mehzem! Dün gece neden annen Halide'ye karşı sert konuştun? Onun karnının, bir müddet senin için menzil olduğunu, kucağının dinlendiğin bir beşik ve göğüslerinin de gıda aldığın bir kap olduğunu bilmiyor musun?"

-Arzettim ki: "Evet, öyledir."

-Buyurdular ki: "O halde ona sert davranma."

(İsbat'ul-Hudat, c. 5, s. 382)

Yorum

71- Ebu Muslim Horasani'nin Hükümeti

Beşir Nebbal rivayet ediyor:

İmam Sadık (a.s)'ın hizmetindeydim. Bir kişi izin isteyip meclise girdi. Hazret ona buyurdu: "Elbiselerin ne kadar da temizdir!"

Sonra o adam kalkıp dışarı çıktı. Hazret buyurdu: "Eğer vakit yetişmiş ve vasıfları doğru ise, bu şahıs Horasan'dan yücelecek olan siyah sancakların sahibidir."

O anda yanı başında olan kölesine buyurdu: "Ona yetiş ve ismini sor!"

Köle döndüğünde isminin Abdurrahman olduğunu söyleyince, İmam buyurdu:

"Vallahi Abdurrahman'dır ve Ka'be'nin Rabbi'ne andolsun ki, bu o şahıstır."
                Beşir diyor: Ebu Muslim (Horasani) varit olduğunda onun mülakatına gittim. Bir yerde gördüm ki, İmam Sadık (a.s)'ın yanına gelen söz konusu kişinin aynısıdır.

(İsbat'ul-Hudat, c. 5, s. 415)

Yorum

72- Kur'ân'la Tehaddi (Meydan Okuma)

Hişam b. Hakem şöyle diyor:

İbn-i Ebi'l-Avca, Ebu Şakir Diysani, Abdulmelik Besri ve İbn-i Mukaffa, Kabe'nin yanında bir araya gelerek hacılarla alay ediyor ve Kur'ân'a dil uzatıyorlardı. İbn-i Ebi'l-Avca dedi ki: "Gelin her birimiz Kur'ân'ın dörtte birini alıp, (onun gibi bir yazı getirerek) onun iddiasını çürütelim ve gelecek yıl aynı gün, aynı yerde buluşalım."

Hişam'ın sözünün özeti şudur: "Ertesi yıl söz konusu şahıslar aynı yerde toplandılar ve hiçbirisi Kur'ân'dan bir tek ayeti bile nakz edemeyip kendi acizlik ve çaresizliklerini itiraf ve ikrar ettiler."

Hişam sözünün devamında şöyle diyor: "Bu sırada İmam Sadık (a.s) oradan geçiyordu ve onları görünce şu ayet-i kerimeyi okudu:
                  "De ki, cin ve insanların hepsi bir araya gelseler de bu Kur'ân'ın bir benzerini getiremezler, hepsi birbirinin yardımına koşsalar da."(1)

Onlar birbirine bakarak dediler ki: "Eğer İslam gerçek bir din ise, Muhammed (s.a.a)'in hilafeti, Cafer b. Muhammed'den başkasına yetişmemiştir. Vallahi biz onu ne zaman gördüysek korkuya kapıldık ve O'nun heybetinden bedenimiz titredi."

Sonra acizliklerini itiraf ederek dağıldılar.(2)

Yorum

73- Vakıfiye Fırkasından Haber

İbn-i Ebi Ya'fur diyor:

İmam Sadık (a.s)'ın hizmetindeydim. Oğlu Musa b. Cafer (a.s) içeri girince buyurdu:
                    "Bu, evlatlarımın en üstünü ve bana en sevgili olanıdır. Allah (c.c) bunun vesilesiyle Şiilerimizden bir kısmını imtihan edecek ve onlar doğru yoldan sapacaklar."

Sonra şöyle buyurdu:
                    "Şiilerimizden bir grup kimse de O'nun ölümünden dolayı sabırsızlık yaparak sapacaklar, O'nun ölmediğini iddia ederek O'ndan sonra gelecek İmamları inkar edecekler ve diğer Şiiler de bu sapık inançlarına davet edecekler."

(İsbat'ul-Hudat, c. 5, s. 447)

Yorum

74- Hz. Mehdi (a.s)'dan Haber

Ebu Besir diyor:

İmam Sadık (a.s)'ın şöyle buyurduğunu duydum: "Peygamberlerde görülen gaybet olayı aynen bizim Kâim'imizde de görülecektir."

-Arzettim ki: "Ey Allah Resulü'nün oğlu! Sizin Kâim'iniz kimdir?"

-Buyurdu: "Ebu Besir! O, oğlum Musa'nın beşinci göbekten oğludur. O, cariyeler hatunu bir hanımın çocuğudur. Bir gaybete çekilecek ki, batıl ehli O'nun varlığından şüpheye düşecekler. Daha sonra Allah (c.c) O'nu zahir ederek yeryüzünün doğu ve batısını O'nun eliyle fethedecek, İsa b. Meryem (yeryüzüne) inecek, O'na iktida ederek arkasında namaz kılacak, yeryüzü sahibinin nuruyla aydınlanacak, yeryüzünde Allah'tan gayrisine ibadet edilen bir yer kalmayacak ve din tamamen müşrikler istemese de Allah'a ait olacak."

(Kemal'ud-Din, c. 1, s. 345, h. 31)

Yorum

Teşekkürler paylasım için

Yorum

[quote author=BATUHAN link=topic=3544.msg48143#msg48143 date=1250276057]
                          Teşekkürler paylasım için
                          [/quote]

İlk mesajınız bizim yazıya tşk etmek olmuş: )
                          Okuduğunuz veya baktığınız için ben de teşekkür ederim
                          Yaradan yar ve yardımcınız olsun

Yorum

Sayın Hocam, welayet foruma özel olarak paylaştığınız bu bilgiler çok değerli bilgilerdir. emeklerinizin karşılığını ödememiz çok zor. ama ümidimiz odur ki Allah'u Teala emeklerinizi tez vakitte mükafatlandırsın insallah.

Yorum

[quote author=Hucr bin Adiy link=topic=3544.msg48159#msg48159 date=1250279611]
                              Sayın Hocam, welayet foruma özel olarak paylaştığınız bu bilgiler çok değerli bilgilerdir. emeklerinizin karşılığını ödememiz çok zor. ama ümidimiz odur ki Allah'u Teala emeklerinizi tez vakitte mükafatlandırsın insallah.
                              [/quote]

Allah razı olsun kardeş
                              forumu yönetmek de kolay bir iş değildir. Allah Teala sizin de emeklerinizi en güzel bir şekilde kabul buyursun, Yaradan yar ve yardımcınız olsun.

Yorum

…Sesler, bazı cisimlerin havadaki sürtüşmesi sonucu meydana gelir ve hava, bu sesleri bizim işitme duyumuza ulaştırır. İnsanlar bütün gün boyu, hatta gecenin belli bir kısmını konuşmakla geçirmektedirler. Bütün bu sesler ve konuşmalar havada kalacak olsaydı insanların durumu çok zor olur, muhtemelen kağıttan çok, havayı değiştirmek veya hava üretmek zorunda kalırlardı, çünkü konuşurken kullanılan kelimeler ve sesler, yazılanlardan çok daha fazladır.

Binaenaleyh Yüceler Yücesi bilge ve hekim olan ALLAH; havayı görünmeyen yumuşacık bir kağıt gibi yaratmıştır; sesler ve konuşmalar bu hava sayesinde bize ulaşmakta, sonra da bu ses ve konuşmaların havadaki izleri silinmekte ve hava tekrar yeni sesleri kaydedebilecek beyaz bir kağıt gibi yepyeni olmakta ama bu işlem nedeniyle asla yıpranıp eskimemektedir!

BİR BIYOLOG OLARAK SUNU DIYEYIM.OLAGANUSTU BIR ILIM OLAGANUSTU BIR AKIL.VALLAHI BU ALLAH KATINDANDIR.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X