Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Ebu Hanife İmam Kazım (a.s)’ın Huzurunda

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ebu Hanife İmam Kazım (a.s)’ın Huzurunda

Ebu Hanife şöyle diyor:

Ben birkaç mesele sormak için İmam Sadık (a.s)’ın evine gittim. “İmam Sadık (a.s) uyumuştur” dediler. Ben de uyanmasını bekledim. Bu esnada beş veya altı yaşlarında güzel simalı bir çocuğu gördüm. Bu çocuğun kim olduğunu sordum. “İmam Cafer Sadık (a.s)’ın oğlu Musa’dır” dediler. Ona selam verip: “Ey Resulullah’ın oğlu! Kulların fiilleri hakkında görüşünüz nedir ve bu fiiller kimdendir?” diye sordum.

Derken çocuk oturdu ve sağ elini sol elinin üzerine koyarak şöyle dedi:

“Ey Nu’man (Ebu Hanife)! Sen soru sordun, şimdi cevabını dinle! İyice dinleyip kavradıktan sonra da amel et! Kulların fiilleri (günahları) üç haletten hariç değildir:

1- Ya sadece Allah’tandır.

2- Ya Allah ve kul onun yapılmasında ortaktır.

3- Veya sadece kuldandır.

Eğer fiiller sadece Allah’tan olursa, o zaman kulun yapmadığı bir işten dolayı Allah onu nasıl cezalandırabilir? Oysa O, Adil, Rahim ve Hekim’dir. Eğer fiiller Allah ile kulun ortaklaşa yapmasından meydana gelirse, o zaman güçlü ortak, kendisinin ortak olmasına ve ona yardımda bulunmasına rağmen güçsüz ortağını nasıl cezalandırabilir?”

Sonra buyurdu ki: “Ey Nu’man! Üç haletten (durumdan) ikisi muhaldır.”

Ebu Hanife: “Evet, doğrudur” dedim.

Musa bin Cafer şöyle devam etti:

“Binaenaleyh, sadece bir halet (durum) kalıyor; o da şudur ki: Fiiller sadece kuldandır ve o tek başına kendi amellerinin sorumlusudur.”[66]

Daha sonra İmam Musa Kazım (a.s) Ebu Hanife’ye verdiği cevabı şiir şeklinde beyan ediyor.

YUKARI ÇIK
Çalışıyor...
X