Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Ehli Beyt a.s hakkında hadisler

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
    HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
    VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE

bundan sonra... kardeşlerim bu konuda inşaALLAH Ehli Beyt a.s hakkında bazı hadisler paylaşacağım.

Ynt: Ehli Beyt a.s hakkında hadisler

120 حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ إِسْمَعِيلَ الرَّازِيُّ حَدَّثَنَا عُبَيْدُ اللَّهِ بْنُ مُوسَى أَنْبَأَنَا الْعَلَاءُ بْنُ صَالِحٍ عَنْ الْمِنْهَالِ عَنْ عَبَّادِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ قَالَ قَالَ عَلِيٌّ أَنَا عَبْدُ اللَّهِ وَأَخُو رَسُولِهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَأَنَا الصِّدِّيقُ الْأَكْبَرُ لَا يَقُولُهَا بَعْدِي إِلَّا كَذَّابٌ صَلَّيْتُ قَبْلَ النَّاسِ بِسَبْعِ سِنِينَ

120 ... Abbâd bin Abdullah rivayet ediyor ki, Ali bin Ebî Tâlibin şöyle dediğini duydum: "Ben ALLAH'ın kuluyum, O'nun Resulünün s.a.a kardeşiyim, Sıddîk-i Ekber de benim. Benden sonra Kezzâb (çok yalancı) adamdan başka hiç kimse Sıddîk-i Ekber olduğunu söyliyemez. Halktan 7 yıl önce namaz kıldım"

ibni Mace, "Sünen", Mukaddime hadis 120

Yorum

150 - حَدَّثَنَا الْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ الْخَلاَّلُ، وَعَلِيُّ بْنُ الْمُنْذِرِ، قَالاَ حَدَّثَنَا أَبُو غَسَّانَ، حَدَّثَنَا أَسْبَاطُ بْنُ نَصْرٍ، عَنِ السُّدِّيِّ، عَنْ صُبَيْحٍ، مَوْلَى أُمِّ سَلَمَةَ عَنْ زَيْدِ بْنِ أَرْقَمٍ، قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ـ صلى الله عليه وسلم ـ لِعَلِيٍّ وَفَاطِمَةَ وَالْحَسَنِ وَالْحُسَيْنِ ‏"‏ أَنَا سِلْمٌ لِمَنْ سَالَمْتُمْ وَحَرْبٌ لِمَنْ حَارَبْتُمْ ‏"

150 ... Zeyd bin Erkam rivayet etmiştir. Rasulullah s.a.a Ali, Fâtime, Hasan ve Hüseyine hitaben şöyle buyurdu: «Sizler, barış halinde bulunduğunuz kimse ile bende barış halinde olurum ve harp halinde bulunduğunuz kimse ile ben de harp halinde olurum.»

ibni Mace, "Sünen", Mukaddime hadis 150

Yorum

4615 - أخبرنا أحمد بن كامل القاضي ثنا محمد بن سعد العوفي ثنا يحيى بن أبي بكير ثنا إسرائيل عن أبي إسحاق عن أبي عبد الله الجدلي قال : دخلت على أم سلمة رضي الله عنها فقالت لي : أيسب رسول الله صلى الله عليه و سلم فيكم فقلت معاذ الله أو سبحان الله أو كلمة نحوها فقالت : سمعت رسول الله صلى الله عليه و سلم يقول : من سب عليا فقد سبني
        هذا حديث صحيح الإسناد و لم يخرجاه

Ebu Abdullah el-Cedeli şöyle rivayet etmiştir: "Ümmü Selemenin yanına gittim. O bana "içinizde ALLAHın Rasulünü s.a.a sövüyorlarmı?" diye sordu. Ben "SubhanALLAH" dedim. Ümmü Selem dedi ki: "ALLAH Rasulünden s.a.a şöyle duydum: "kim Aliye söverse şephesiz bana sövmüştür"

Hakim: Bu hadisin isnadı sahihdir, fakat onlar (Buhari ve Müslim, bu hadisi kendi kitaplarına) yazmamışlardır.

Nesai, "Hasaisul Aleviyye", hadis 88
        Ahmed b. Hanbel, "Müsned", cild 6, sayfa 323, hadis 26791
        Hakim Nişapuri r.a, "el Müstedreki ales sahiheyn", cild 4, sayfa 211-212, hadis 4615 (ondan aktardım)
        Taberani, "Mucemus Sağir", cild 2, sayfa 257-258, hadis 566

Yorum

4596 - حدثنا : أبو العباس محمد بن يعقوب ، ثنا : أبو زرعة الدمشقي ، ثنا : محمد بن خالد الوهبي ، ثنا : محمد بن إسحاق ، وأخبرناه : أحمد بن جعفر البزار ، ثنا : عبد الله بن أحمد بن حنبل ، حدثني : أبي ، ثنا : يعقوب بن إبراهيم بن سعد ، عن محمد بن إسحاق ، وكان من أصحاب الحديبية قال : خرجنا مع علي (ر) إلى اليمن فجفاني في سفره ذلك حتى وجدت في نفسي فلما قدمت أظهرت شكايته في المسجد حتى بلغ ذلك رسول الله (ص) قال : فدخلت المسجد ذات غداة ورسول الله (ص) في ناس من أصحابه فلما رآني أبدني
          عينيه قال : يقول حدد إلي النظر حتى إذا جلست قال : يا عمر وأما والله لقد آذيتني فقلت : أعوذ بالله أن أؤذيك يا رسول الله ، قال : بلى من آذى علياًً فقد آذاني ، هذا حديث صحيح الإسناد ولم يخرجاه.

4596... "(Rasulullah saa) buyurdu ki: "Aliye eziyyet veren kimse bana eziyet etmiştir"

Hakim: bu hadisin senedi sahihdir, fakat onlar (Buhari ve Müslim) bunu (kendi kitaplarına) yazmamışlardır.
          Zehebi: hadis sahihtir

Hakim Nişapuri r.a, "el Müstedrek alesh Sahiheyn”, 3/122 (ondan aktardım)
          Ibni Hibban, "Sahih", hadis 7049
          Ibni Kesir, "el Bidaye ven Nihaye", 5/121
          Nasuruddin el Elbani, "es-Silsiletu es-Sahihe", 5/373, hadis 2295

Yorum

أخبرنا أبو بكر أحمد بن جعفر بن البزاز ببغداد ثنا عبد الله بن أحمد بن حنبل حدثني أبي ثنا محمد بن جعفر ثنا عوف عن ميمون أبي عبد الله عن زيد بن أرقم قال : كانت لنفر من أصحاب رسول الله صلى الله عليه و سلم أبواب شارعة في المسجد فقال يوما : سدوا هذه الأبواب إلا باب علي قال : فتكلم في ذلك ناس فقام رسول الله صلى الله عليه و سلم فحمد الله و أثنى عليه ثم قال : أما بعد فإني أمرت بسد هذه الأبواب غير باب علي فقال فيه قائلكم و الله ما سددت شيئا و لا فتحه و لكن أمرت بشيء فاتبعته
            هذا حديث صحيح الإسناد و لم يخرجاه
            تعليق الذهبي قي التلخيص : صحيح

4631... Zeyd b. Erkam rivayet ediyor: "Rasulullahın s.a.a ashabından bir kısmının kapısı camiinin içine açılıyordu. Bir gün Rasulullah s.a.a "Alinin kapısı hariç mescide açılan tüm kapıları kapatın" buyurdu. Böyle olunca insanlar dedi-kodu yapmaya başladılar. Bunun üzerine Rasulullah s.a.a ALLAHa hamdü sena etti ve şöyle buyurdu: "Alinin kapısı hariç tüm kapıları kapatmak bana emr edilmiştir. Fakat siz bundan dolayı dedi kodu yaptınız. ALLAHa yemin olsun ki, onun kapısını ne ben bağladım ve neden ben açtım. Fakat bana emr edildi ve bende yerine uyguladım"

Hakim: Bu hadis Buhari ve Müslimin şartlari ile sahihdir, fakat onlar rivayet etmemişlerdir.
            Zehebi "Telhis"de diyor ki: Sahihdir.

Nesai, "Hasaisul Aleviyye", hadis 41-42
            Tirmizi, "Sünen", Menkıbeler kitabı, hadis 3732
            Hakim Nişapuri r.a, "el Müstedreki ales Sahiheyn”, 4/218, hadis 4631 (ondan aktardım)
            Heysemi, "Mecmeuz-Zevaid", 9/149 ve 9/151

Yorum

3788 - حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ الْمُنْذِرِ، - كُوفِيٌّ - حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ فُضَيْلٍ، قَالَ حَدَّثَنَا الأَعْمَشُ، عَنْ عَطِيَّةَ، عَنْ أَبِي سَعِيدٍ، وَالأَعْمَشُ، عَنْ حَبِيبِ بْنِ أَبِي ثَابِتٍ، عَنْ زَيْدِ بْنِ أَرْقَمَ، رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا قَالاَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‏"‏ إِنِّي تَارِكٌ فِيكُمْ مَا إِنْ تَمَسَّكْتُمْ بِهِ لَنْ تَضِلُّوا بَعْدِي أَحَدُهُمَا أَعْظَمُ مِنَ الآخَرِ كِتَابُ اللَّهِ حَبْلٌ مَمْدُودٌ مِنَ السَّمَاءِ إِلَى الأَرْضِ وَعِتْرَتِي أَهْلُ بَيْتِي وَلَنْ يَتَفَرَّقَا حَتَّى يَرِدَا عَلَىَّ الْحَوْضَ فَانْظُرُوا كَيْفَ تَخْلُفُونِي فِيهِمَا ‏"‏ ‏.‏ قَالَ هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ غَرِيبٌ

3788-... Zeyd b. Erkâmdan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Ben size bir şey bırakacağım ki buna sarıldığınızda benden sonra asla sapıklığa düşmezsiniz bu şeylerin ikisini de birbirinden büyüktür. Gökten yere uzanan bir ip gibi olan ilahi nizam olan ALLAH’ın ki,tabı ve yakınlarım, ehli beytim. Bu iki şey kıyamet günü havuz başında bana gelinceye kadar asla birbirinden ayrılmayacaklardır. Bu iki şey hakkında bana nasıl uyacağınıza dikkat ediniz."

Tirmizi, "Sünen", Menkıbeler bölümü, hadis 3786 ve 3788
              Taberani, "Mucemus Sağir", cild 1, sayfa 343-344, hadis 252

Suyuti, "Camius Sağir", cild 2, hadis 22

Yorum

497-... Ümmü Seleme r.a Resûlullahın s.a.v şöyle buyurduğunu işittiğini rivayet ediyor: "Ali Kur'ân ile, Kur'ân Ali ile beraberdir. Bu ikisi Kevser Havzının başına yanıma gelinceye kadar birbirinden ayrılmaz."

Taberani, "Mucemus Sağir", cild 2, sayfa 175, hadis 497

Yorum

271-... Ebû Zerr r.a rivayet ediyor: Resülullahın s.a.v şöyle dediğini işittim: "Ehl-i Beytimin misâli Nuh kavmi arasında Nuh'un gemisine benzer. O gemiye binen kurtuldu, ona muhalefet eden helak oldu. Ve Ehl-i Beytimin misâli İsrâiloğullarının Hıtta isimli kapısına da benzer."

Taberani, "Mucemus Sağir", cild 1, sayfa 361-362, hadis 271

Yorum

3787 - حَدَّثَنَا قُتَيْبَةُ بْنُ سَعِيدٍ، حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ سُلَيْمَانَ الأَصْبَهَانِيُّ، عَنْ يَحْيَى بْنِ عُبَيْدٍ، عَنْ عَطَاءِ بْنِ أَبِي رَبَاحٍ، عَنْ عُمَرَ بْنِ أَبِي سَلَمَةَ، رَبِيبِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ نَزَلَتْ هَذِهِ الآيَةُ عَلَى النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلمَّ ‏:‏ ‏(‏ إنمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا ‏)‏ فِي بَيْتِ أُمِّ سَلَمَةَ فَدَعَا النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم فَاطِمَةَ وَحَسَنًا وَحُسَيْنًا فَجَلَّلَهُمْ بِكِسَاءٍ وَعَلِيٌّ خَلْفَ ظَهْرِهِ فَجَلَّلَهُ بِكِسَاءٍ ثُمَّ قَالَ ‏"‏ اللَّهُمَّ هَؤُلاَءِ أَهْلُ بَيْتِي فَأَذْهِبْ عَنْهُمُ الرِّجْسَ وَطَهِّرْهُمْ تَطْهِيرًا ‏"‏ ‏.‏ قَالَتْ أُمُّ سَلَمَةَ وَأَنَا مَعَهُمْ يَا نَبِيَّ اللَّهِ قَالَ ‏"‏ أَنْتِ عَلَى مَكَانِكِ وَأَنْتِ إِلَى خَيْرٍ ‏"‏ ‏.‏ قَالَ وَفِي الْبَابِ عَنْ أُمِّ سَلَمَةَ وَمَعْقِلِ بْنِ يَسَارٍ وَأَبِي الْحَمْرَاءِ وَأَنَسٍ ‏.‏ قَالَ وَهَذَا حَدِيثٌ غَرِيبٌ مِنْ هَذَا الْوَجْهِ

3787- Peygamberin s.a.a üvey oğlu Ömer b. Ebî Selemeden rivâyete göre, şöyle demiştir: "Ahzab sûresi: 33. ayeti; "… Ey Peygamberin ev halkı, ALLAH sizin üzerinizden her türlü çirkinliği ve kirliliği gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor." Ümmü Seleme’nin evinde inmişti. Bunun üzerine Rasûlullah s.a.v, Fatıma, Hasan ve Hüseyin’i çağırdı onları bir örtü ile örttü. Ali de Rasûlü Ekrem’in arkasında bulunuyordu onu da bir başka örtü ile örttü ve şöyle duâ etti: "ALLAH’ım bunlar benim ehli beytimdir. Bunlardan pislik ve kötülükleri gider ve onları tertemiz eyle." Ümmü Seleme: "Ey ALLAH’ın Peygamberi ben de onlardan mıyım?" dedi. Rasûlullah s.a.v: "Sen yerinde dur! Sen bana hayırlı kimselerdensin" buyurdu

Tirmizi, "Sünen", Menkıbeler kitabı, hadis 3787
                    Taberani, "Mucemus Sağir", cild 1, sayfa 350-351, hadis 259 (benzer hadis)

Yorum

4088 - حَدَّثَنَا خَلاَّدُ بْنُ أَسْلَمَ الْبَغْدَادِيُّ، حَدَّثَنَا النَّضْرُ بْنُ شُمَيْلٍ، أَخْبَرَنَا عَوْفٌ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَمْرِو بْنِ هِنْدٍ الْجَمَلِيِّ، قَالَ قَالَ عَلِيٌّ كُنْتُ إِذَا سَأَلْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم أَعْطَانِي وَإِذَا سَكَتُّ ابْتَدَأَنِي ‏.‏ قَالَ هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ غَرِيبٌ مِنْ هَذَا الْوَجْهِ

4088-… Aliden rivâyete göre, Rasûlullah s.a.a şöyle buyurmuştur: "Ben hikmet eviyim. Ali de bu evin kapısıdır"

Tirmizi, "Sünen", Menkıbeler, hadis 4088
                      Rudani, "Camiul Fevaid", Menkıbeler kitabı, hadis 8691

Yorum

وَقَالَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم ‏"‏ فَاطِمَةُ سَيِّدَةُ نِسَاءِ أَهْلِ الْجَنَّةِ ‏"

Ve Peygamber (S): "Fâtıma, cennet ehli kadınlarının seyyidesidir" buyurmuştur

Buhari, "Sahih", Sahabenin fazileti kitabı

Yorum

حَدَّثَنَا أَبُو الْوَلِيدِ، حَدَّثَنَا ابْنُ عُيَيْنَةَ، عَنْ عَمْرِو بْنِ دِينَارٍ، عَنِ ابْنِ أَبِي مُلَيْكَةَ، عَنِ الْمِسْوَرِ بْنِ مَخْرَمَةَ ـ رضى الله عنهما ـ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ ‏"‏ فَاطِمَةُ بَضْعَةٌ مِنِّي، فَمَنْ أَغْضَبَهَا أَغْضَبَنِي ‏"

107-.......Bize Sufyân ibn Uyeyne, Amr ibn Dinar'dan; o da İbnu Ebî Muleyke'den; o da Mısver ibn Mahrame(R)'den tahdîs etti ki, Rasûlullah (S): "Fâtıma benden bir parçadır. Her kim onu öfkelendir irse beni öfkelendirmiş olur" buyurmuştur

Buhari, "Sahih", Sahabenin fazileti kitabı
                          Suyuti, "Camius Sağir", cild 2, hadis 17 ve 18

Yorum

Allah razı olsun kardeşim. ilgiyle izliyorum...

Yorum

حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، حَدَّثَنَا وَكِيعٌ، وَأَبُو مُعَاوِيَةَ وَعَبْدُ اللَّهِ بْنُ نُمَيْرٍ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ عَدِيِّ بْنِ ثَابِتٍ، عَنْ زِرِّ بْنِ حُبَيْشٍ، عَنْ عَلِيٍّ، قَالَ عَهِدَ إِلَىَّ النَّبِيُّ الأُمِّيُّ ـ صلى الله عليه وسلم ـ أَنَّهُ لاَ يُحِبُّنِي إِلاَّ مُؤْمِنٌ وَلاَ يُبْغِضُنِي إِلاَّ مُنَافِقٌ

Zirr bin Hubeyşden, Alinin şöyle söylediği rivayet edilmiştir: «Gerçekten, mü'min'den başkasının beni sevmiyeceğine ve münafıktan başkasının bana buğzetmiyeceğine Ümmî Peygamber, bana kesin bir ahid ve teminat verdi.»

Müslim, "Sahih", İman kitabı, hadis 131
                              Tirmizi, "Sünen", Menkıbeler kitabı, hadis 3717 ve 3736
                              ibni Mace, "Sünen", Mukaddime, hadis 114

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X