Ynt: Vasiyetin İspatı (Yenilendi)
[quote author=Evrim link=topic=24864.msg168344#msg168344 date=1372099759]
bu artik sizin gorusunuz, nasil istiyorsaniz oyle dusunursunuz.. [/quote]
aksine bu artık senin iddanın çürüklüğüne delildir.
imam a.f'ın yardımcısı mı? yani Ahmed el-Hasan mı? benim için sorun değil, bul getir kendisi ile munazara edelim. ama eğer "yok gidip kendisini bul" ve s. diye safsata yaparsan bu davet karşısından kaçmaktır. çünkü ben burada Ahmed el-Hasan'ın yalancı olduğunu söyledim, sen ise karşı çıktın bunun üzerine ben de seni mübaheleye davet ettim.
bizim Azerbeycandaki sahte pyegamber Alesker ve sahte Mehdi de böyle söylüyorlar.
ne demek, nasibileri "sevindirmek" benim için zahmet değil aksine gururdur.
"Seyyid Milani ve Seyyid Hoi'nin sitesi" demişsin sanki ayrı kaynaklarmış gibi. Seyyid Milani'nin sitesinde yayınlananın Seyid Hoi r.a'ın "Mucem ricalil hadis" kitabı olduğunu bilmiyormusun? hiç olmazsa ravilerin liste sıralamasına, hakkındaki bilgilere, dipnot numaralarına baksaydınız.
Evrimcim, seni sevindirmek için yazdıklarım görüyorum ki, seni sadece sevindirmemiş aksine hatta şok etmiş. öyle ki, çok uzaklarda değil bizzat bu başlıkta konuştuğumuz şeyleri unutur olmuşsun. bende tekrar edeyim:
[quote author=Elmeddin link=topic=24864.msg167833#msg167833 date=1369125725]
sonra bu arkadaşına şunu da söyle, imam Cafer es-Sadık a.s veya bir başka masumun a.s ashabından olmak insanı sika (güvenilir), faziletli, yüce değerli ve s. yapmamaktadır. örnek vereyim hemen: Ebu Hureyre de, Ebu Said el-Hudri de Rasulullah s.a.a'in ashabındandır ama Ebu Hureyre yalancı, Ebu Said el-Hudri ise sika (güvenilir), adil, yüce değerli bir kişidir. aynı şekilde Sehl b. Ziyad ile Muhammed b. Hasan es-Saffar ikiside imam Hasan el-Askeri a.s'ın ashabındandır ama Sehl b. Ziyad yalancı, zayıf ve gulat, es-Saffar ise sika (güvenilir)'dir. burada sizin aktarmış olduğunuz imam Cafer es-Sadık a.s'ın ashabından olan Muhammed b. Velid'lerin her ikisi de meçhuldür. Şeyh Cevheri bunlar hakkında diyor ki:
arkadaşına şunu söyle, diğer rical alimlerinin aksine Seyyid Hoi r.a diğer rical alimlerinin aksine her hangi bir ravinin biografisini işlerken onun için "meçhuldür" demez. Seyyid Hoi r.a kaynak olan rical kitaplarından (Rical Necaşi, Rical Tusi, Fihrist Tusi, Rical Keşşi, Rical ibni Ğadairi ve s.) ravi hakkıdaki beyanları aktarır. ve eğer bu aktardıkları içerisinde ravinin medhi, tevsiki veya tazyifi yoksa ravi meçhul addedilir. Şeyh Cevheri'nin "Müfid min mucem ricalil hadis" kitabı ise Seyyid Hoi r.a'ın kitabına dayanarak yazılmış bir kitaptır. arkadaşına "Müfid min mucem ricalil hadis" sözünün anlamını sor, o zaman daha iyi anlar durumu.[/quote]
[quote author=Elmeddin link=topic=24864.msg167847#msg167847 date=1369155340]
hadis ilminde meçhul zayıf, yalancı, gulat, nasibi, harici/sika (güvenilir), yüce değerli ve s. demek değildir. kişinin meçhul olması onun durumu hakkında, adaleti, hadis öğrenimi, şehadetine güvenilip güvenilmeyeceği konusunda bir bilginin olmamasıdır. hatta eğer bir ravi zikredilse, kitaplarının listesi verilse ama adaleti, şehadetine güvenilip güvenilmeyeceği bildirilmezse bu yine meçhul olur. örnek olarak bir başka raviyi zikrediyorum:
görüyorsun, bu ravi de aynı şekilde imam Cafer es-Sadık a.s'ın ashabından, bir kitabı var, üstelik de seyyid yani soyu Hz. Ali a.s'a dayanıyor. ama bununla birlikte durumu nedir? Seyyid el-Hoi r.a'ın rical kitabında olduğu gibi meçhul. aynı şekilde Şeyh Cevheri de onun için der ki:
adam kitap sahibi, seyyid, imam Sadık a.s'ın ashabından ama meçhul. çünkü ne medhine dair masumlar a.s'ın bir kelamı yok, ne de rical alimleri tarafından güvenilirliği ortaya koyulmamış.[/quote]
[quote author=Evrim link=topic=24864.msg168344#msg168344 date=1372099759]

aksine bu artık senin iddanın çürüklüğüne delildir.
Tamam edelim fakat benimle olmayacak bu mubahele Imam(af) in yardimcisiyla mubahele etmeniz gerekir, cesaretiniz varsa mubahele edersiniz, beraberinde taifenizide getirirsiniz.
Korkumuz yok Inshallah, Allah(cc) bizimledir
Sevindirdiginiz için tesekkur ederim, ama hiç geregi yoktu, zahmet ettiniz
Muhammed b. Ömer'in "meçhul" olduguna dair Seyyid Milani(ra) ve Seyyid Hoi(ra)'nin sitelerine bakmistim,

fakat "meçhul" olduguna dair bir delille karsilasmadim, hatta tam tersine, Muhammed b. Ömer'in , Imam Musa Kazim(as) in ashabindan oldugu geçmektedir. Paylasmada yarar olucagini düsünmekteyim:
[img width=653 height=600]http://img819.imageshack.us/img819/4946/k8gj.jpg[/img]
[img width=653 height=600]http://img819.imageshack.us/img819/4946/k8gj.jpg[/img]

[quote author=Elmeddin link=topic=24864.msg167833#msg167833 date=1369125725]
sonra bu arkadaşına şunu da söyle, imam Cafer es-Sadık a.s veya bir başka masumun a.s ashabından olmak insanı sika (güvenilir), faziletli, yüce değerli ve s. yapmamaktadır. örnek vereyim hemen: Ebu Hureyre de, Ebu Said el-Hudri de Rasulullah s.a.a'in ashabındandır ama Ebu Hureyre yalancı, Ebu Said el-Hudri ise sika (güvenilir), adil, yüce değerli bir kişidir. aynı şekilde Sehl b. Ziyad ile Muhammed b. Hasan es-Saffar ikiside imam Hasan el-Askeri a.s'ın ashabındandır ama Sehl b. Ziyad yalancı, zayıf ve gulat, es-Saffar ise sika (güvenilir)'dir. burada sizin aktarmış olduğunuz imam Cafer es-Sadık a.s'ın ashabından olan Muhammed b. Velid'lerin her ikisi de meçhuldür. Şeyh Cevheri bunlar hakkında diyor ki:
- [li]محمد بن الوليد بن عمارة: أبو رجاء، مولى قريش، كوفي - من أصحاب الصادق (ع) - مجهول
Muhammed b. Velid b. Umare, Ebu Reca, Kureyş'in mevalisi, Kufeli, es-Sadık a.s'ın ashabındandır ve meçhuldür.
محمد بن الوليد " ابن الوليد ": العنزي أبو الفضل كوفي - أسند عنه - من أصحاب الصادق (ع) - مجهول
Muhammed b. Velid el-Anzi, Ebu Fazıl el-Kufi, es-Sadık a.s'ın ashabındandır, meçhuldür.
Şeyh Cevheri, "Müfid min mucem ricalil hadis", sayfa 586, 11960 ve 11961-ci ravi[/li]
arkadaşına şunu söyle, diğer rical alimlerinin aksine Seyyid Hoi r.a diğer rical alimlerinin aksine her hangi bir ravinin biografisini işlerken onun için "meçhuldür" demez. Seyyid Hoi r.a kaynak olan rical kitaplarından (Rical Necaşi, Rical Tusi, Fihrist Tusi, Rical Keşşi, Rical ibni Ğadairi ve s.) ravi hakkıdaki beyanları aktarır. ve eğer bu aktardıkları içerisinde ravinin medhi, tevsiki veya tazyifi yoksa ravi meçhul addedilir. Şeyh Cevheri'nin "Müfid min mucem ricalil hadis" kitabı ise Seyyid Hoi r.a'ın kitabına dayanarak yazılmış bir kitaptır. arkadaşına "Müfid min mucem ricalil hadis" sözünün anlamını sor, o zaman daha iyi anlar durumu.[/quote]
[quote author=Elmeddin link=topic=24864.msg167847#msg167847 date=1369155340]
hadis ilminde meçhul zayıf, yalancı, gulat, nasibi, harici/sika (güvenilir), yüce değerli ve s. demek değildir. kişinin meçhul olması onun durumu hakkında, adaleti, hadis öğrenimi, şehadetine güvenilip güvenilmeyeceği konusunda bir bilginin olmamasıdır. hatta eğer bir ravi zikredilse, kitaplarının listesi verilse ama adaleti, şehadetine güvenilip güvenilmeyeceği bildirilmezse bu yine meçhul olur. örnek olarak bir başka raviyi zikrediyorum:
- [li]9222: عيسى بن عبد اللّه الهاشمى
9222-ci ravi: İsa b. Abdullah el-Haşimi
قال الشيخ: عيسى بن عبد اللّه الهاشمى، له كتاب، أخبرنا به ابن أبيجيد، عن ابن الوليد، عن الحسن بن علي الزيتونى، عن أحمد بن هلال، عنه
Şeyh Tusi r.a dedi ki: İsa b. Abdullah el-Haşimi, onun bir kitabı vardır ve (kitabı) ibni Ebi Ceyyid bana ibni Velid'den, o Hasan b. Ali'den, o Ahmed b. Hallal'dan, o da kendisinden haber vermiştir.
وعدّه في رجاله من أصحاب الصادق عليه السلام، قائلاً: عيسى الهاشمى
وعدّه البرقي أيضاً في أصحاب الصادق عليه السلام، قائلاً: عيسى بن عبد اللّهالهاشمى
Şeyh Tusi r.a "Rical" kitabında onu es-Sadık a.s'ın ashabı içerisinde zikrederek diyor ki: "İsa el-haşimi"
aynı şekilde Berki r.a da onu es-Sadık a.s'ın içerisinde zikrederek diyor ki: "İsa b. Abullah el-Haşimi"
Seyyid Ebul Kasım el-Hoi r.a, "Mucem ricalil hadis", 14/218, 9222-ci ravi[/li]
görüyorsun, bu ravi de aynı şekilde imam Cafer es-Sadık a.s'ın ashabından, bir kitabı var, üstelik de seyyid yani soyu Hz. Ali a.s'a dayanıyor. ama bununla birlikte durumu nedir? Seyyid el-Hoi r.a'ın rical kitabında olduğu gibi meçhul. aynı şekilde Şeyh Cevheri de onun için der ki:
- [li]عيسى بن عبد الله الهاشمي: مجهول - من أصحاب الصادق ع
İsa b. Abdullah el-Haşimi: es-Sadık a.s'ın ashabındandır, meçhuldür.
Şeyh Cevheri, "Müfid min mucem ricalil hadis", sayfa 448, 9222-ci ravi[/li]
adam kitap sahibi, seyyid, imam Sadık a.s'ın ashabından ama meçhul. çünkü ne medhine dair masumlar a.s'ın bir kelamı yok, ne de rical alimleri tarafından güvenilirliği ortaya koyulmamış.[/quote]
Yorum