Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

12 İmam Şii mi Sünni Mi?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

12 İmam Şii mi Sünni Mi?

Selamun Aleykum,
    12 İmam Şii mi Sünni Mi? Delilleriyle yazınız lütfen.

Ynt: 12 İmam Şii mi Sünni Mi?

kardes niyetinizin ne oldugunu bilemem ama acmis oldugunuz baslik müslümanlar arasina fitne sokmaktan baska birseye yaramaz.

Yorum

BİSMİHİ TEALA
      HAMD ALEMLERİN RABB’İ ALLAH’A SALAT VE SELAMI HZ. MUHAMMED (S.A.A) VE PAK EHL-İ BEYT (A.S) OLSUN
      RABB’İMDEN ECİRLERİNİZİN YÜCE OLMASINI DUA EDERİM

Selamun Aleykum Aziz Can;
      [quote author=Ahir-zaman link=topic=24922.msg167952#msg167952 date=1369845713]
      kardes niyetinizin ne oldugunu bilemem ama acmis oldugunuz baslik müslümanlar arasina fitne sokmaktan baska birseye yaramaz.
      [/quote]

Allah'ın hidayeti ile olun...

Yorum

Niyetim doğru mezhebi bulmak. Sünni siteye de şii siteye de sordum. 12 İmam'ın mezhebi neyse oraya giricem. Fitne çıkmaz bundan korkmayın.

Yorum

iki siteyede ayni sorunu koymusan niyetini iyi anladim, ben özelden yönetimdeki kardeslere bildirdim ins biran önce bu basligi kapatirlar.

Yorum

[quote author=Ahir-zaman link=topic=24922.msg167958#msg167958 date=1369867558]
            iki siteyede ayni sorunu koymusan niyetini iyi anladim, ben özelden yönetimdeki kardeslere bildirdim ins biran önce bu basligi kapatirlar.
            [/quote]
            ...EDİT...
            Sonra şu da var; Allah'ın seçtiği İmamlar olan 12 İmam(Benimde soyundan geldiğim)'ın mezhebini hal tavrını bilmek herkese farzdır. Bunu araştırıp öğrenmek için sormak da farzdır her halukarda caizdir. Allah hakkımda kötü zanda bulunan hepinizi Kahhar ismiyle kahretsin. Bir de şu da var sırrım var benim. İstihareye yatılıp onaylanmıştır.

...EDİT...

Yorum

BİSMİHİ TEALA
              HAMD ALEMLERİN RABB’İ ALLAH’A SALAT VE SELAMI HZ. MUHAMMED (S.A.A) VE PAK EHL-İ BEYT (A.S) OLSUN

Selamun Aleykum faramirofgondor beyfendileri;

Öncelikle tavsiyem mezhep inançlarını araştırmanız ve daha sonra suallerde bulunmanızdır. Öünkü kulaktan duyma ve eksik bilgiler ile öğrenilen bilgi kişinin kendisinde şüphe yarattığı gibi çevresindekileride tedirgin etmektedir. Çünkü şu zamanlarda çıkartılmak istenen mezhep kavgalarına karşı uyanık ve temkinli olmaktayız sizinde açmış olduğunuz başlık ve konu içeriği kişinin ya cahilliğini ya da bir kötü bir amaç güttüğünü göstermektedir....

Cafer Mezhebi İnanç Esasları

Yorum

çok ilginç!

başlığı okudum, çok güzel bir soru, samimi olarak açılmış ve aydınlanma bekleyen, kafası karışmış ama 12 İmamı seven bir aklın sorusu. buna güzel cevap vermek lazım. dedim

ama baktım ki çok saygı duyduğum ahirzaman kardeş kaya gibi sert cevap vermiş. şaşırdım. bu üyeyi tanımam etmem başka sitede ne yazdığı beni hiç de hiç ilgilendirmiyor.

sonra bir başkası ahirzaman kardeşi uyarır diye umdum ama o da aynısını alıntılamış. dedim ben mi yanlılıyorum.. ama içimden gelen ses hayır dedi.

diyelim ki soruyu soran kardeş kasıtlı sordu! cevap bu mu olmalıydı?

biliyorsan yazarsın bilmiyorsan susarsın. ya hayır söyle ya sus denmiş hadiste. insanların kalplerini oku dememiş ki! kalp okuma feraseti olan İmamlarımız bile örneğin İbn mülcemin ne yapacağını bilen Ali a.s bunlara nasıl davrandı? sen beni öldüreceksin deyip İbn Mülcemi mi katletti!

doğrusu çok şaşırdım

sitede bulunan bir üye olarak ben soruyu soran kardeşten özür diliyorum. sorusunun çok mantıklı olduğunu, ve aydınlanma amacı taşıdığını düşünüyorum.

bu ve buna benzer bir sürü soruyu şii olmayan herkes ciddi olarak düşünüyor, aklına geliyor. çünkü insanlar şiayı bilmiyorlar sapık biliyorlar. sünniliği hak özellikle tarikatlarda da 12 imam inancı olduğu işleniyor. 12 İmama inanan biziz diyorlar, şiiler 12 imama iftira atmışlardır onların yolundan gitmiyorlar 12 imamın yolundan giden biziz diyorlar. tabi doğma büyüme şii olup sünnilerin böyleleriyle karşılamayanlar bunu bilemeyeceklerdir. ama bu kardeşlerimizin bilmesi gereken şey niyet okumayla bir insan infaz edilemeyeceğidir.

başlığı önemli görüyor soruyu ciddiye alıyor bir çok insanın aydınlanması için gerekli olduğunu düşünüyorum

Yorum

[quote author=Hz.AhlulBayt (a.s) link=topic=24922.msg167961#msg167961 date=1369904287]
                  BİSMİHİ TEALA

Selamun Aleykum faramirofgondor beyfendileri;

Öncelikle tavsiyem mezhep inançlarını araştırmanız ve daha sonra suallerde bulunmanızdır. Öünkü kulaktan duyma ve eksik bilgiler ile öğrenilen bilgi kişinin kendisinde şüphe yarattığı gibi çevresindekileride tedirgin etmektedir. Çünkü şu zamanlarda çıkartılmak istenen mezhep kavgalarına karşı uyanık ve temkinli olmaktayız sizinde açmış olduğunuz başlık ve konu içeriği kişinin ya cahilliğini ya da bir kötü bir amaç güttüğünü göstermektedir....

Cafer Mezhebi İnanç Esasları

[/quote]

size katılmıyorum ve yaptığınızı yanlış buluyorum. bir insanın nasıl soru soracağını neyi merak edeceğini nasıl belirleme hakkını kendinizde buluyorsunuz? herkes sizin gibi mi düşünmek zorunda? sizin merak ettiklerinizi mi merak etmek zorunda. kulaktan duyma bilgilerle bir fıkhi hüküm ihdas etmiyor ki, merak ettiği konuya açıklık getirilmesini istiyor. itham etmiyor. gayet doğal bir soru sormuş. Ehli sünneti hak bilip hep şiayı batıl olarak duymuş ancak her iki ekolde de 12 imam kavramını görmüş, 12 imamı da hak bilmiş birisinin soracağı soru ne olacak ki! bu çok doğal bir soru. doğrusu çok şaşırdım. şianın görüşünü vahhabi sitelere mi sorsaydı 12 imamla ilgili?

ve haklı olarak sizin de sünnilerden bir farkınız kalmamış demiş! çok üzüldüm şok oldum. bir Ehlibeyt takipçisinin tavrına hiç yakıştıramadım...

neden cevaplamadınız şaşırdım. bakın sizin de sünnileden bir farkınız kalmamış cümlesinde ne deniyor:

ben EHlibeyti yüce bir değer bildim ve şu ana kadar Ehlibeyt takipçilerini de hep ilmi deliller gösteren ve her soruya cevap veren kişiler olduğunu gördüm. buna karşın sünniler sistemlerinin bozuk olmasından dolayı soruları cevaplayamadıklarından hırçınlar, o yüzden her soruyu sordurtmuyorlar. ama gördüm ki siz de öyle olmuşsunuz!

inşaAllah soruyu soran kardeşimiz gitmemiştir! kendisinden yeniden özür diliyor sitede kalmasını rica ediyorum. sorularına gayet samimi olarak cevap yazmaya çalışacağıma da söz veriyorum. çünkü Şia'nın her soruya samimi ve delillerle ikna edici cevapları vardır. Elhamdulillah...

Yorum

"Selamun Aleykum,12 İmam Şii mi Sünni Mi? Delilleriyle yazınız lütfen."

cevaba gelince:

Delileri ayrıntılı olarak başka zaman yazabilirim ancak şunlar 12 İmamı sadece Şia'nın takip ettiği, ve 12 İmamın sadece Şia inançları ve amellerine sahip olduğunu net olarak ispatlar:

1- yer yüzünde 12 imam adıyla anılan tek ekol şiilerdir: mekteplerinin, tuttukları yolun adlarından bir tanesi de 12 İmam mezhebi/mektebi, 12 İmam Şiası (taraftarı) Diğer hiç bir İslami ekol 12 imam adıyla anılmaz.

2- Yer yüzünde 12 İmam inancı tüm ekollerin hadis kitaplarında (şii sünni) 12 İmam'a uymanın şart olduğu yazar. Ancak 12 İmama uyan tek ekol Şiadır. Çünkü sadece Şia inanç esaslarının (Usulü Din) içine madde olarak İmameti koymuştur. İmamet ise Peygamber s.a.a'ten sonra 12 İmamın hak vasi olduğuna dini inanç ve hükümleri koruyup zamanın İlahi hükümlerini 12 İmamdan o devirde yaşayan temsilcinin açıklayabileceğine inanmaktır. Başka hiç bir İslami ekolde 12 İmam hakkında bu şekilde bir inanç esası yoktur.

3- Sadece Şia hadis olarak 12 İmam'dan hadis nakletmiştir. HAdis kaynaklarında Şia, 12 İmam'dan 10binlerce hadis nakletmişken sünniler 12 İmamı sanki adil olarak görmemişler gibi onları ravi olarak bile anmamışlardır. 12 İmamın birincisi İMam Ali a.s ile çarpışan Ebu Hureyreden 5700 (ya da yanlış hatırlamıyorsam 4700 ) kadar hadis almasına karşın sünni hadisçiler İmam Ali a.s'dan 200 kadar hadis ya almışlardır ya almamışlardır. İmam Hasan ve İmam Hüseynden toplam 20 kadar hadis aktarmışlar onlarla yaşıt İbn Ömer'den (ki kendisi İmam Ali a.s'a biat bile etmemiştir) 1300 hadis nakletmişlerdir. 4. İmam Zeynül Abidin ve sonrakilerden ise sünni hadisçiler hiç hadis almamışlardır. Oysa Şianın hadis kitapları 12 İmamın tamamından nakledilen hadislerle doludur. Esasen Şia 12 İmam dışında kimseden hadis bile almaz, aldığı hadislerde ise 12 İmam'ın hadislerin uyma ve zıt düşmeme şartı arar. Şia 12 İmamdan 100bin kadar hadis rivayet etmiştir. Şianın tüm bilgisi Peygamber'e 12 imam zinciriyle ulaştığı net ve kesindir. Oysa sünnilikte Peygamberden sonra halife ya da sahabe ardından tabiin onların da ardından etbaut tabiin faziletlidir ve Peygambere bu silsile ile ulaşıldığına inanılır.

4- Fıkhi olarak sünniler 5.6.7. ve 8. Ehlibeyt İmamları zamanında, onlara uymayan tersine onlara rakip olup ters fıkhi hükümler ihdas eden 4 mezhep imamını hak bilir ve onlara uyarlar. Oysa Şia fıkhi olarak 12 İmama uymaktadır.

5- Şia Peygamber s.a.a'ten sonra fazilet olarak Ehlibeyti yani 12 imam ve Fatıma s.a'yı görür. Oysa sünniler 4 halife ve sahabeyi, Peygamber eşlerini görür. İmam Ali hem sahabe hem Ehlibeyt ve İmam olduğu halde sünnilere göre Ebubekir birinci halife seçilmeye layık olmakla ondan daha faziletli konumda bulunmaktadır. Sünnilere göre Halife Ebubekir'in Ali a.s'a itaati gerekmezken, Ali a.s'ın halifeye yani ulul emr olan Ebubekir Ömer ve Osman'a itaazi farzdır, zorunludur. Bu üç halife sünnilere göre İmam Ali a.s'ın halifeliği döneminde yaşamadıklarından onların Ali a.s'a itaatleri zorunlu değildir.

bu farklılıkları daha da çoğaltmak mümkündür. ancak düşünen biri için bunlar yeterlidir. Şimdi hangi ekol 12 İmama uymaktadır.? TAbi ki şia! Bu durumda 12 İmama eğer gerçekten sünniler inanmış ve itaat etmiş olsaydı, bu durumda 12 İmamın da sünni olduğu düşünülebilirdi. Çünkü o zaman inanç birlikteliği vardır derdik. Oysa bu gün sadece Şia ile 12 İmamın inanç birlikteliği mevcuttur. 12 İmamı takip eden dinin onlardan öğrenen kimseler mi 12 İmama uyar yoksa onların adını bile bilmeyenler mi? Bu durumda 12 İmam gibi inanabilecek ekol Şİa mıdır sünnilik mi? 12 İmam gibi İnanan şiiler ise bu durumda 12 İmam şii midir sünni mi?

Yorum

BİSMİHİ TEALA

Selamun Aleykum;

"Kaybolan Yusuf döner gelir Kenan'a;

Üzülme.

Bir gün döner hüzünler kulübesi gül bahçesine;

Üzülme.

Ey gamlı gönül;

İyileşirsin nasıl olsa.

Getirme aklına kötü şeyler.

Bu perişan başın da gelir hale yola,

Üzülme.

Ey güzel sesli bülbül;

devam edersen çimen tahtında kalmaya,

yine başına çiçekten güneşlik takarsın;

Üzülme.

Şu kısa ömrümüzde felek

dönmezse bir iki gün muradımızca,

gerçekleşmezse arzularımız,

devam etmez ya bu hep böyle;

üzülme.

Umutsuzluğa kapılırım deme!

Gayb âleminin sırlarını bilmiyorsun çünkü.

Perde arkasında,

nice gizli oyunlar var.

Üzülme.

Hey gönül;

söküp götürse de yokluk seli varlığımızı,

Üzülme.

Nuh gibi kaptanın var;

Üzülme.

Batarsa deve dikenleri her yanına

Giderken Kâbe yolunda

Üzülme.

Olsa da konak yerleri tehlikeli,

Olsa da menzilin uzak,

bitmeyen yol yok,

Üzülme.

Bir yanda dosttan ayrılığın acısı,

Bir yanda rakîbin rahatsız edişleri.

Biliyor bunların tümünü

halleri değiştiren Tanrı.

Üzülme.

Ey Hâfız,

Düşmüyorsa dilinden dua, Kur'ân,

Çekilmişken fakr köşesine, halvete,

gerçekleşecek arzuların;

Üzülme,

üzülme,

üzülme.

Hafız-ı Şirazi

Yorum

"Kaybolan Yusuf döner gelir Kenan'a;

bunu kimin için dediniz?

Yorum

Yusuf suresi'nden bildiğimiz Hz Yakup'un oğlu Hz.Yusuf olduğunu sanıyorum. Yöre Kenan eli (ili, vilayeti) olaarak geçer, Halk müziğinde örnekleri mevcuttur.
                          Ben bir Yakup idim kendi halimde
                          Mevla'mın kelamı vardır dilimde
                          Yusuf'u kaybettim Kenan elinde

Ağlar Yakub ağlar Yusuf'um deyu
                          Gitti de gelmedi vah yavrum deyu

Yusuf'um hocada okumaz oldu
                          O bülbül dilleri şakımaz oldu
                          Alnındaki nuru berk urmaz oldu

Bir bezirgan geldi üç aylık yoldan
                          Yusuf'u çıkardı kırk arşın kuy'dan
                          Keremkarı kıldı Mısır'a sultan

Yusuf'u götürdüler ölüm kastine
                          Attılar kuyuya başı üstüne
                          İhlas ile çıktı suyun üstüne

Cem olup geldiler Kenan'ın kurdu
                          Biz yemedik diye içtiler andı
                          Yakub'un feryadı arşa dayandı

[flash=320,240]http://www.youtube.com/v/xARXKMtUepU?version=3[/flash]

Yorum

Herkes farklı der. Sünniye sorsan Sünni diyecektir. Hatta Nakşibendiye sorsan Hz. Caferi Sadık bizim silsilemizde diyecektir. Sünni ve Şii kavramlarının siyasal olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle 12 imamın itikat olarak Kuran ve Sünnet yolunda olduklarını (her Müslümanın olması gerektiği gibi), siyaseten de (her kişinin siyasi bir tavrı vardır) doğal olarak Şii olduklarını düşünüyorum. Mesela Ammar bin Yasir de, Ebu Zerr de siyaseten Şiidir.

Ben Şii veya Sünni değilim kendi görüşümü yazdım.

Yorum

Şia İslam'ın, Peygamber s.a.a zamanındaki İslam'ın noktasına virgülüne dokunmadan bu güne tertemiz taşıyan tek ekolün adıdır.

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X