Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

TERTEMİZ EHL-İ BEYT VE HAZRET-İ ALİ (K.V.) İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: TERTEMİZ EHL-İ BEYT VE HAZRET-İ ALİ (K.V.) İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER

İmam Ali (a.s) şöyle buyurdu:

''Ben Cehennemin taksimcisiyim; kıyamet gününde cehenneme bu senin, bu da benim diyeceğim."

1) İbn-i Asakir eş-Şafii'nin "Tarih-i Dimaşk" c.2, s.244
    2) İbn-i Kesir'in "el-Bidayetü ven-Nihaye" c.7, s.355 Mısır bas.
    3) el-Künci eş-Şafii'nin "Kifayet'üt-Talib" s.71
    4) İbni Ebil Hadit' in "Şerhu Nehc'ül-Belağa" c.2, s.260
    5) Süleyman el-Kunduzi' nin "Yenabi'ul-Mevedde" s.162
    6) Enis Emir'in "Fazilet-u Ehl-i Beyt-i Resulullah" s.374

Sürgünümüz hep çöle, sırr-ı hikmet ne ola?
    Sahra-yı KERBELA'da, Hüseynî Fermân'a sor...

Yorum

Hasan el-Basri ve İbn-i Mesud'tan naklen, Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdu:

"Kıyamet Günü'nde Ali bin Ebi Talib, cennetin yüksekliklerinde olan Firdevs Dağı'nın üzerinde bulunacak, o dağın üstünde Alemlerin Rabbinin arşı ve altında cennetin içine akan nehirler vardır. Ali nurdan bir kürsüye oturup önünden tesnim (pınar) akacak, onun ve Ehl-i Beyt'inin velayetini kabul etmeyenler, sıratın üstünden geçemeyecek. Ali o gün, sevenlerini cennete, buğz edenlerini de Cehenneme sokacaktır."

1) Hatip el-Bağdadi'nin "Tarih-i Bağdat" c.3, s.161
      2) Muhibuddin et-Tabari'nin "Riyad'un-Nadira" c.2, s.173, 177, 244
      3) el-Himvini eş-Şafii'nin "Feraid'us-Simtayn" c.1, s.292 Hadis No: 230
      4) er-Rahmani el-Hemedani'nin "el-İmam Ali bin Ebi Talib" s.364, Hadis No: 4
      5) Hatip el-Harezmi el-Hanefi'nin "Maktel-i Hüseyn" c.2, s.32
      6) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ül-Mevedde" s.86, 113
      7) Menakıb-ı Harezmi el-Hanefi s.31
      8* Emrutesri'nin "Ercah'ül-Metalib" s.550
      9) MUHAMMED Salih et-Tirmizi'nin "Menakib'ül-Murtadaviyye" s.105
      10) el-Bahrani'nin "Gayet'ül-Meram" s.207 Hadis No: 12
      11) et-Tüsteri'nin "İhkak'ul-Hak" c.7, s.114-121 ve c.17, s.158-162
      12) MUHAMMED Miri el-Antaki'nin "Limaze ahtertu Mezhebe Ehl'il Beyt" s.294-295
      13) Ebu Bekir bin Şihabiddin eş-Şafii'nin "Reşfet'üs Sadi"
      14) Enis Emir'in "Fazilet-u Ehl-i Beyt-i Resulullah" s.460

Yorum

Said bin Cübeyr'den, o da İbn-i Abbas'tan naklen, Resulullah (s.a.a) Hz. Ali'ye hitaben şöyle buyurdu:

"Ey Ali, sen havuzumun ve sancağımın sahibi ve kalbimin sevgilisisin. Sen benim vasim, ilmimin varisi ve benden önceki peygamberlerin mirasının emanetçisisin. Sen ALLAH'ın yeryüzündeki güvendiği ve insanlar üzerinde O'nun hüccetisin. Sen imanın rüknü ve İslam'ın direğisin. Sen, zifri karanlığın meşalesi, hidayetin nuru ve dünya ehli için yükseltilmiş nişanesin. Ey Ali, her kim sana uyarsa kurtulur, her kim senden yüz çevirirse helak olur. Sen aşikar, belli olan yol ve dosdoğru olan sıratsın. Sen ak yüzlülerin önderi ve müminlerin önderisin. Ben kimin mevlası isem sen de onun mevlasısın. Ben ise her erkek ve kadın müminlerin mevlasıyım. Seni ancak temiz doğumlu bir kişi sever ve sana ancak kötü doğumlu olan kişi düşman olur. Rabbim beni miraca götürdüğüne şöyle buyurdu: Ey MUHAMMED, Ali'ye benden taraf selam söyle ve ona bildir ki o, evliyamın imamı ve bana itaat edenlerin nurudur ve bu keramet sana kutlu olsun."

1) Hüsâmettin el-Mirdi el-Hanefi nin "Âli MUHAMMED" s.45
        2) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ul-Mevedde" s.133
        3) et-Tüsteri'nin "İhkâk'ul-Hak" c.20 s.407
        4) Menakıb-ı Ahmet bin Hanbel

Yorum

İbn-i Ömer dedi ki: "Resulullah (s.a.a)' a sordular ki: Mirac gecesinde ALLAH seninle kimin lisanı ile konuştu?" Resulullah buyurdu ki:

"ALLAH (c.c), Ali bin Ebi Talib'in lisanı ile benimle konuştu ve bana ilham edip O'na sordum ki: Ey Rabbim, sen mi benimle konuşuyorsun yoksa yoksa Ali mi? ALLAH (c.c) buyurdu ki: Ey Ahmed, ben eşyalar gibi değilim, insanlar ile kıyas edilemem ve eşyalar ile vasıflanamam. Seni nurumdan yarattım ve senin nurundan Ali'yi yarattım. Kalbinin içine baktım, kalbinde Ali bin Ebi Talib'den daha sevgili olanı görmedim ve böylece kalbin mütmain olsun diye onun lisanı ile seninle konuştum."

1) Menakıb-ı Harezmi el-Hanefi s.37
          2) Hatip Harezmi el-Hanefi'nin "Maktel'ul-Hüseyn" c.1, s.42
          3) Süleyman el-Kunduzi' nin "Yenabi'ul-Mevedde" s.83
          4) Yunus Ramadan'ın "Buğyet'üt-Talib" s.451 Beyrut Bas.
          5) Enis Emir'in "Fazilet-u Ehl-i Beyt-i Resulullah" s.463

Yorum

Hz. Ali, Amr bin Abduved'le savaşmak için savaş alanına çıktığında ve bütün Müslümanlar ona karşı aciz kaldıklarında Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdular:

"İman'ın tümü, şirkin tümüne karşı çıktı."

(Burada imandan maksat Hz. Ali, şirkten maksat da Amr bin Abduved'dir)

1) İbn-i Ebil Hadit'in "Şerh-u Nehc'ül-Belağa" c.4, s.344
            2) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ül-Mevedde" s.94
            3) ed-Demiri'nin "Hayat'ul-Hayvan" c.1, s.39
            4) "Nehc'ül-Hak ve Keşf es-Sıdk" s.217
            5) et-Tüsteri'nin "İhkak'ul-Hak" c.6, s.9
            6) "el-Arbain Fi Usul'id-Din" s.475
            7) "es-Siret el-Halebi" c.2, s.340

Yorum

Yasir bin Hammad, İmam Ali el-Rida'dan, babaları ve dedelerinden naklen, Resulullah (s.a.a) Hz. Ali'ye hitaben şöyle buyurdu:

"Ey Ali, sen ALLAH'ın hüccetisin, sen ALLAH'ın kapısısın, sen ALLAH'a götüren yolsun, sen Nebe'ül-Azimsin (büyük habersin), Sırat-ı Müstakimsin (Doğru yolsun) ve Mesel'ul-A'lasın (en yüce örneksin). Sen Müslümanların imamı ve Müminlerin Emiri'sin. Sen vasilerin en hayırlısı ve Sıddık (doğrulayıcı)' ların efendisisin. Ey Ali, sen en yüce faruk ve en büyük sıddıksın. Senin hizbin benim hizbimdir, benim hizbim de ALLAH'ın hizbidir, senin düşmanlarının hizbi ise Şeytan'ın hizbidir."

1) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ül-Mevedde" s. 495-496
              2) Hüsamuddin el-Hanef'nin "Âl-i MUHAMMED" s.625

Yorum

Hüzeyfe'den, Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdular:

"İnsanlar, Ali bin Ebi Talib'in ne zamandan beri 'Emir'ül-Müminin' (müminlerin emiri) olarak adlandırıldığını bilselerdi, onun faziletlerini inkar etmezlerdi: Adem, ruh ve ceset arasındayken, ALLAH Teala o zaman buyurdular ki: "Ben Rabbiniz değil miyim?" "Evet, Rabbimizsin" dediler. Sonra buyurdular ki: "Ben Rabbinizim, MUHAMMED peygamberiniz, Ali de Emir'inizdir."

1) Seyyid Eyyub bin Sıddık'ın "Menâkıb-ı Çihâr Yâri Güzîn" 6. Bab, 25. Menâkıb, 30. Hadis
                2) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ül-Mevedde" s.238
                3) Enis Emir'in "Fazilet-u Ehl-i Beyt-i Resulullah" s.348

Yorum

"Burçlara sahip gökyüzüne..." (Büruc/1)

Ayeti hakkında Peygamberin şöyle buyurduğunu nakletmektedir:

"Ben göğüm, burçlar da Ehl-i Beyt'imden ve itretimden olan imamlardır.
                  Bu imamların ilki Ali, sonuncusu ise Mehdi'dir ve onlar (toplam) 12 kişidir.

Yenabı'ul-Mevedde 3/254/59

Yorum

Enes’ten rivâyet edilmiştir; dedi ki:

Peygamber (s.a.a)’in yanında kuş eti vardı. Rasûlullah (s.a.v):

“Allah’ım! Kullarından bana en sevimli olanı gönder ki benimle beraber kuşun etinden yesin,
                    sonra Ali (a.s) geldi ve beraberce yediler.”

Sünen-i Tirmizi Kitabul Menakıb ali (r.a)’ın özellikleri nelerdir? babı. c.3, s.261, Hadis: 3721, Konya Yayıncılık.

Yorum

Abdullah bin Abbas (r.a) rivayet ediyor:

Biz kendi aramızda şöyle konuşurduk:

"Resulullah (s.a.v), Ali'ye başka hiç kimseye söylemediği yetmiş ko­nuda bilgi vermiştir.”

Mu’cemu’s Sağir (Taberani), c.2, s.366, Hz Ali’nin İlmi, Hadis: 660, Mutlu Yayınları.

Yorum

Ali (a.s.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.a.) şöyle buyurmuştur:

“Ben hikmet eviyim. Ali de bu evin kapısıdır.”

Sünen-i Tirmizi, Kitabu’l Menakıb Ali (k.v)’in özellikleri nelerdir? Babı, c.3, s.261, Hadis: 3723, Konya Yayıncılık.

Yorum

Bize Ebu Bekir İbni Ebi Şeybe rivayet etti. (Dedi ki): Bize Veki' ile Ebu Muâviye, A'mes’den rivayet ettiler. H.

Bize Yahya b. Yahya dahi rivayet etti. Bu lâfız onundur. (Dedi ki): Bize Ebu Muâviye, A'mes'den, o da Adiy b. Sabit’ten, o da Zirr'den naklen haber verdi. Zirr demiş ki: Hz. Ali şunları söyledi:

“Daneyi yaran ve insanı yaratan Allah’a yemin ederim ki, beni müminden başkasının sevmemesi ve münafıktan başkasının bana buğz etmemesi,
                          ümmi olan Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Âlihi ve Sellem)’in bana kat-i bir ahdu peymandır.”

Sahih-i Müslim, c.1, s.346, Hadis: 78, Sağlam Yayınları.

Yorum

Büreyde (r.a)’den rivayete göre, şöyle demiştir:

“Rasulullah (s.a.v)’e kadınların en sevimlisi Fatıma, erkeklerin en sevimlisi de Ali idi.”

Sünen-i Tirmizi, c.3, s.276, Muhammed (s.a.v)’in kızı Fatıma’nın Değer ve Kıymeti, Hadis: 3868, Konya Yayıncılık.

Yorum

"Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna"*1

Hafız Hakim Haskani (hanefi) Şevahid Tenzil adlı kitabında bu ayetle ilgili olarak söyle rivayet etmiştir.

"Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna" yani "Hz. Muhammed, Ali bin Ebi Talib ve taraftarları (yani kendilerine nimet verilenler Hz. Muhammed İmam Ali ve onların yolunu takip eden taraftarları (= Ali Şiası = Caferiler = Şia = Ehlibeyt Taraftarları = Onikiimam Taraftarları = Ali gibi yaşamaya çalışan Aleviler)"*2

1* Fatiha Suresi 7
                              2* Şevahid-ul Tenzil c.1 s.66

Yorum

"Bu kendisinde şüphe olmayan muttakiler için yol gösterici olan bir kitaptır"*1

Ehli sünnet alimleri Abdullah b. Abbas'ın bu ayetin tefsirinde şöyle dediğini rivayet etmişlerdir: "Bu kendisinde şüphe olmayan" yani: Bu kendisinde süphe olmayan bir kitap ki Allah in katındandır. "

"Yol gösterici; yani aşikar, nurlu yol"

"Muttakiler" kelimesinden kasıt ise; Ali bin Ebu Talib'tir.

O'na göre ki, imam Ali, göz açıp kapayana kadar dahi, Allah'a şirk koşmamıştır" *2

Imam Ali şirk ve putlara tapmaktan uzak olarak yüce Allah'a halis kulluk etmiştir. Imam ve taraftarlan da hesaba çekilmeden cennete gireceklerdir.

1- Bakara Suresi 2
                                2- Sevahid-ul tenzil c.1 s. 67

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X