Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Hz Peygamberin Vefaatine Dair bir sırmış !!! Siz ne dersiniz?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Hz Peygamberin Vefaatine Dair bir sırmış !!! Siz ne dersiniz?

Prof. Dr. Osman ÖZSOY – Haber 7'de yazdı. İlgimi çekti okudum. Ben başka bir şey beklemekle ne kadar da hata ettiğimi yazıyı okuyunca anladım. Ricam burada yazan ama doğru olmayan bilgilere bilen arkadaşların delilli cevaplar ya da linkler sunmaları.

Bugün sizlere, ilk okuduğumda oldukça şaşırdığım ve 7 aydır bugün için yazmak üzere beklettiğim tarihi bir ayrıntıdan söz edeceğim. Neden bugün sorusunun cevabı ise gayet basit...

Peygamber Efendimiz (sav) 8 Haziran 632 tarihinde vefat etti. 9 Haziran 632 Salı günü, yani bundan tam 1378 sene önce bugün, vefat ettiği odaya defnedildi. Yani miladi takvim olarak Peygamber Efendimizin vefat yıldönümünü idrak ediyoruz.

Vefatının son günlerinde sağlık durumu ağırlaştı. Şiddetli başağrısı çekiyordu. O gün, Resulullahın nikâhı ile şereflenen son hanımı olan, eşleri arasında da en son vefat eden Hz. Meymune Validemizin odasındaydı.

Bir ara hastalığının şiddeti ile bayıldı. Bir müddet sonra kendine geldiğinde, “Ben yarın nerdeyim” diye sordu. Durumu ağır olduğu için o sırada diğer eşleri de Hz. Meymune Validemizin odasındaydılar ve sağlığına kavuşması için dua ediyorlardı. Peygamber Efendimizin sorusu üzerine, Meymune Validemiz yarın hangi eşinde olacağını söyledi. Bunun üzerine “Yarından sonra” diye tekrar sordu.

Bu ikinci soru üzerine Peygamber Efendimizin eşleri birden birbirine baktılar. Hz. Aişe Validemizin ayrı bir yeri olduğunu ve O’nu çok sevdiğini biliyorlardı. Anladılar ki, sıranın hangi gün Hz. Aişe Validemizde olacağını öğreninceye kadar bu sorular devam edecek. Sonra hepbir ağızdan, “Ya Rasülallah, sağlığınıza kavuşuncaya kadar, biz sıramızı Aişe’ye verdik” dediler.

İşte tam bu noktada akıllara, “neden Hz. Aişe Validemiz” sorusu gelebilir. Yazıya başlık olan sır da tam da bu noktada gizli.

İngiliz asıllı Müslüman yazar Martin Lings (Ebubekir Siraceddin), Pakistan devletince her yıl verilen “Siret Ödülü”nü kazanan ve birçok dile çevrilen “Hz. Muhammed'in Hayatı” isimli kitabında bu konuda ilginç bir ayrıntı verir.

Vahiy meleği Hz. Cebrail’in, eğer o sırada Peygamber Efendimiz hane-i saadetlerinde (yani evinde) ise, sadece eşi Hz. Aişe’nin yanında iken vahiy getirdiğini yazar. Yani vahyin, Peygamber Efendimiz o sırada eşlerinden birinin yanında ise, sadece Hz. Aişe’nin yanında iken geldiğini anlatır. Peygamber Efendimiz o sırada diğer eşlerinden birinin odasında ise, Hz Cebrail’in vahiy getirmek amacıyla teşrif etmediğinin altını çizer. Bu konuya çeşitli kitaplarda da temas edilmektedir. Sayın Fethullah Gülen’in sohbetlerinden birinde de bu ayrıntıya kısaca yer verilmektedir.

Herşeyin doğrusunu ve gerçek hikmetini sadece Allah bilir. Neden sadece Hz. Aişe Validemizin odasında iken... sorusuna cevap olabilecek ayrıntıya yazıyı uzatmamak için girmek istemiyorum. Konu hakkında ciddi malumat sahibi olmayanların ve siyer konusunda vukufiyeti bulunmayanların ulu orta yorum yapmamalarını öneririm. Şu kadarını söylemek isterim ki, konunun çok hoş, çok anlamlı, insan ilişkileri açısından çok değerli, maddi ve manevi iletişim açısından üzerinde durulması gereken boyutları var.

Son tavsiyeleri...

Peygamber Efendimiz (sav) 1378 sene önce, 8 Haziran 632 tarihinde vefat etti, 9 Haziran’da defnedildi. Yani miladi takvim olarak Peygamber Efendimizin vefat yıldönümünü idrak ediyoruz. Bu vesile ile hazır konu açılmışken, Hazreti Peygamber’in vefat etmeden önceki son anlarına ve son mesajlarına kısaca temas etmek yararlı olur.

Vefatından bir gün önceydi. Herkes Peygamber Efendimizin sağlığına biran önce kavuşması beklentisindeydi. O gün durumu önceki güne göre daha iyi görünüyordu. Mescide çıktı, “Bende bir hakkı olan varsa gelsin alsın” dediğinde, orada bulunan sahabelerden biri; “evet, benim bir alacağım var. Bir gün kırbacınızın ucu o sıra açık olan sırtıma değmişti de, canım yanmıştı” dedi. Hz. Peygamber hiç tereddüt etmeden üstündeki kıyafeti sıyırdı, arkasını döndü ve ‘vur’ dedi. Herkes şaşkındı. O sahabe hemen koşturdu ve elini yüzünü Hz. Peygamber’in mübarek sırtına sürdü, doyasıya öptü. Ardından da, “teninizin değdiği yerleri cehennem ateşinin yakmayacağını bildiğimden, mübarek bedeninize dokunabilmek için mahsus böyle söyledim” dedi. Hz. Peygamber bu davranışıyla, kul hakkının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Vefatına yakın çok sevdiği kızı Hz. Fatma’yı yanına çağırdı ve kulağına bir şeyler söyledi. Hz. Fatma’nın önce üzüldüğü sonra sevindiği görüldü. Hikmeti sorulduğunda; “Babam bana yakında öleceğini söyleyince çok üzüldüm. Fakat benim yanıma ilk sen geleceksin dediğinde ise sevindim” cevabı verdi. Nitekim 6 ay sonra aileden ilk O vefat etti.

Peygamber Efendimiz vefat etmeden az önce eşi Hz. Ayşe’nin dizine uzandı ve mübarek başını Hz. Ayşe’nin çenesi ile göğsü arasına yasladı. Misvak istedi. Takatsiz olmasına rağmen, zaten inci tanesi gibi olan dişlerini temizledi. Rabbi’nin huzuruna tertemiz gitmek istiyordu.

Son sözleri olarak; Namaza dikkat edilmesini, kadın haklarının korunmasını, idare altındakilere iyi muamele edilmesini, emanetlerin yerlerine ulaştırılmasını istedi." (Câmiü's-Sağîr, c.3, s.188/3190) İnsanlık sırf bu öğütlere kulak verse, daha yaşanılabilir bir dünya oluşturmak işten bile değildir.

Peygamber Efendimizin, son nefesini neden Hz. Aişe validemizin odasında vermek istediğini anlamamıza yardımcı olacak hadiselerden biri şu şekilde gerçekleşti.

Bir ara Hz. Aişe validemizin odasının kapısı çaldı. Gelen Hz. Cebrail’di. Selam verdi. Peygamberlik görevinin sona erdiğini söyledi. Ardından, kapıda bekleyen bir misafir daha olduğunu ve eğer izin verirse ancak içeri girebileceğini söyledi. Hz. Peygamber “o kim?” diye sordu. Hz. Cebrail, “ölüm meleği Hz. Azrail” dedi. Hz. Peygamber, “gelebilir, ben hazırım” cevabı verdi.

Şahadet parmağını yukarı kaldırdı; “Yüce Dosta" gittiğini söyleyerek ruhunu teslim etti. Hz. Ayşe seslendi, cevap alamadı. Hz. Peygamber’in mübarek gözünden bir damla yaşın yanağına süzüldüğünü gördü.

Bilemiyoruz Hz. Peygamber niçin ağlıyordu. Ayrıldığı dost ve arkadaşlarının hasretine mi, yoksa Müslümanların geride bıraktığı emanete yeterince sahip çıkamayacakları endişesiyle mi?

Rabbim şefaatlerine nail eylesin ve bizleri kendisine layık ümmet kılsın.

Büyük Gün’de buluşmak üzere.
    http://www.haber7.com/haber/20100609...ir-bir-sir.php
    nokta koymuyoruz artık cümle sonlarına
    noktayı koyacak olan sensin anlasana
    ...

Ynt: Hz Peygamberin Vefaatine Dair bir sırmış !!! Siz ne dersiniz?

selamunaleykum
    illede ayşe validemizi yüceltip öne çıkaracaklar
    cebrail a.s. gelip peygamberimizden azrail a.s. için izin istiyor evet fakat benim daha evvel okuduğum cebrail a.s. geldiğinde peygamberimiz yanından herkesi uzaklaştırırmış
    meşhedi bunu bu forumda okumuştum inşaallah bulursam buraya aktarırım
    "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

Yorum

Yüce Firdevs'e Doğru

İlahî lütuf için göğe yükselmek ve âlemi aydınlatan nur için Allah'ın huzuruna varmak zamanı gelmişti. Ölüm meleği (Azrail) o yüce ruhu ziyaret etmek için Hz. Peygamber'e yaklaşınca Hazret vasisi ve ilim şehrinin kapısı olan Hz. Ali'ye şöyle buyurdular:
      "Başımı eteğine bırak, şüphesiz Allah'ın emri gelmiştir. Canım çıktığında onu al ve yüzüne sür. Daha sonra beni kıbleye çevir, işlerimi üstlen, herkesten önce bana namaz kıl, beni kabre bırakıp üzerimi örtmedikçe benden ayrılma ve Allah Teala'dan yardım dile."
      Hz. Ali (a.s), Hz. Peygamber'in vasiyeti gereği O'nu kucağına aldı ve sağ elini boğazının altına çekti. Çok geçmeksizin yüce ruhu bedeninden çıktı ve İmam (a.s) onu yüzüne sürdü.[40]
      [40] - Menakıb, c.1, s.29. "Hz. Peygamber (s.a..a) vefat ederken, başı Hz. Ali'nin kucağında idi" diye birçok rivayetler naklolunmuştur. Bu rivayet şu kitaplarda yer almıştır: Tabakat-ı İbn-i Sa'd, c.2, s.51, Mecma'uz- Zevaid, c.1, s.293; Kenz'ul- Ummal, c.4, s.55; Zehair'ul- Ukba, s.94; Riyaz'un- Nazıra, c.2, s.219
      عاشق اگر رنگی از معشوق نگیرد در عشق خودش صادق نیست

Yorum

Nehc'ul-Belağa, hutbe 197:

"Allah'ın salâtı O'na ve soyuna olsun, Muhammed'in ashabından olup onun dinini koruyanlar, gerçekten de bilirler ki ben, bir an bile Allah'ın emrini reddetmediğim gibi, Rasûlünün emrini de reddetmemişimdir. Erlerin, yiğitlerin dayanamayıp geriledikleri tehlikeli yerlerde Allah'ın bana ihsan ettiği erlikle, yiğitlikle canımı onun uğruna koymuşumdur. Allah'ın bana ihsan ettiği erlikle, yiğitlikle canımı onun uğruna koymuşumdur. Allah'ın salâtı O'na ve soyuna olsun, Rasûlullâh vefat ettiği zaman başı, benim göğsümdeydi; ağzının yârı elime akmıştı; ben de onu yüzüme sürmüştüm.

Onu yıkamaya kalktım, melekler yardımcımdı. Evde, çevresinde feryat yücelmişti. Meleklerin bir bölüğü inmedeydi, bir bölüğü çıkmada. Onu yatacağı yere koyuncaya dek onların sesleri, onların salavat getirişlerinin, namaz kılışlarının ünleri kulağımdan gitmemişti.

Ona hayâtında da, memâtında (ölümünde) da benden daha yakın, halifeliğine benden daha lâyık kim var? Can gözlerinizi açın; düşmanınızla savaş için niyetlerinizi gerçekleştirin. Kendisinden başka bir mâbud olmayan Allah'a andolsun ki ben, elbette dosdoğru anayoldayım; onlarsa kaygan batıl yolda. Duyduklarınızı söylüyorum; Allah'tan benim ve sizin bağışlanmamızı diliyorum."

Yorum

Resulullah (s.a.a)'a vasiyet emri gelince odasında bulunan ashabını dışarı çıkarıp vasisi olan Müminlerin Emiri Hz. Ali'yi yanında bıraktı. Allah'ın ahdettiği gibi vasiyyeti şartlarıyla Hz. Ali'ye sundu, o da şartları kabul edip vasiyeti üzerine aldı, Resulullah (s.a.a) daha sonra şöyle buyurdu:

"Şartlardan bazıları şunlardır: Allah'ın düşmanlarına düşman, Allah'ın dostlarına da dost olmak, aynı zamanda Allah'ın düşmanlarından uzaklaşmak. Ey Ali, zalimlere karşı ve hakkının (hilafetin) elinden alınmasına da sabredeceksin. Senin haremine baskın edilecek, beşte bir olan hakkına el koyulacak ve alnından sakalına kanın akıtılacak, bütün bunları bilerek vasiyeti üstlenir misin?"

Müminlerin Emiri cevaben şöyle dedi: "Evet, bütün bu olacaklara rağmen kabul ediyorum." Resulullah (s.a.a) vefat edeceği vakit de Hz. Ali'yi yanına aldı, örtüsü ile yüzünü örtüp geçmişte ve gelecekte tüm olanları ve olacakları hep anlattı ve böylece vefat etti.
          _________-
          Kaynak:
          1) Ali bin Hüseyin el-Mes'udi'nin "İsbat'ül-Vasıyye li Ali bin Ebi Talib" s.93
          2) Enis Emir'in "Fazilet-u Ehl-i Beyt-i Resulullah" s.502
          - İbn-i Ebi'l- Hadid Nehc'ül- Belağa Şerhi (Mısır baskısı) c. 1 s. 26 'da şöyle diyor:
          "Bizim nezdimizde şüphesiz ki Ali Resulullah (s.a.a) 'in vasisidir. Sadece inat ehli kimseler bunu red etmekteler."

Yorum

Burada Azrail izin isteyerek geliyor. KApıyı tıklatıyor bir nevi. Ama ilk ayet geldiği zaman melek peygamberi tam 3 kez sıkarak onu korkutuyor ona eziyet ediyor. Ya ben bu çelişkileri görünce kendimi gülmekten ve Emevilere lanet okumaktan alamıyorum.

Aslında kafama takılan bir soru da şu,
            Peygamber'in hastalığın etkisiyle bayılması, halsizleşmesi gibi şeyler olmuş mudur gerçekten? Olmuşsa zahiri midir? Yani gerçekte değil de görüntü de mi öyle olmuştur?
            nokta koymuyoruz artık cümle sonlarına
            noktayı koyacak olan sensin anlasana
            ...

Yorum

Evet bende okudum...hep aynı hikayeler, Aişe valideyi övmek, ön plana çıkarmak böylece onu Hz Fatma'nın önüne koymak istiyorlar.
              Ama yorumlara baktım, bunları yemeyen baya insan var, şükür!

Yorum

Bir de ben halk arasında anlatılan rivayetler`den söyle bir şey duydum.Cebrail(a.s.) Allahın izniyle peygamberize gelip durumu bildirdiği ve eğer isterse 3 sene daha ömrünün uzatılabileceğini söylediği.Ama peygamberimizin vadem ne zaman yeterse o zaman olsun diyerek bunu kabul etmemiş diye bir şey duydum.

Yorum

Kizinin o an nede olduguna dair kaynaklar da var mi ?
                  Allah Bize Yeter!
                  O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

Ayşeyi yüceltmek için bunlar normal şeyler ama gelin görün ki VAHYİN ilk gelişini hz Hatice annemizden değilde Ayşeden nakletmelerine ne diyeceksiniz.

Vayhin ilk gelişinde Ayşe 6,,7 yaşlarında tahminen ama ne hikmetse bu ehlisünnetin hadis kitaplarında hz Haticeden bir tane hadis yok diye biliyorum yanılıyorsam uyarın beni..

Ama Vahyin gelişine dair bütün hadisler Ayşeden artık nedeninide düşünmek ben müslümanım diyenlere düşer.
                    ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

Tamamda Peygamberimizin hanımlarından Aise Bin Ebubekir Peygamberimizin vefatından sonra çok uzun yıllar yaşadı.

H.z.Hatice Validemiz ise Hicreti bile görmeye ömrü yetmedi.Peygamberimiz daha hayattayken Vefat etti.

Yorum

[quote author=Çeri link=topic=14480.msg97235#msg97235 date=1279805730]
                        Tamamda Peygamberimizin hanımlarından Aise Bin Ebubekir Peygamberimizin vefatından sonra çok uzun yıllar yaşadı.

H.z.Hatice Validemiz ise Hicreti bile görmeye ömrü yetmedi.Peygamberimiz daha hayattayken Vefat etti.
                        [/quote]

Anlamadın galiba kardeş..Vahyin ilk inişinden bahsediyoruz..ona şahit olan hz Hatice annemiz ama ne hikmetse ayşeden naklediyorlar o olayı..o zaman ayşe 5 6 yaşlarında nasıl oluyor bu.?
                        ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

Aişe yi yüceltmek için neler rivayet etmiyorlar ki ilk vahiy hz.Haticeye geldiği halde Aişwenin rivayet etmeside bunlardann biri olsa gerek

Bir sünni forumda okumuştum ebubekrden bahsediyordu akşam olunca ebubekrin evinden et kokusu geliyormuş etraftakilerde biz acken ebubekr nasıl et yer diye Rasul s.a.a şikayete gidiyorlar Rasul le birlikte gözlemciliği başlarken ebubekri bakıyorlar ki ortada ne et vat ve tava meğer bu koku ebubekrin Allah korksundan yanan ciğeri imiş yaaa

Aişenin faziletleri anlatılıyor bir kitapta bir gün Rasulden tartışmaya giriyorlar bunun üzerine ebubekrin yanına gidiyorlar onu hakem tayin ediyorlar aralarında aişe Rasule sesini yükseltince ebubekr aişey öyle bir yumruk atıyor ki ağzı burnu kanla doluyor böyel yaptığı için Rasul ebeubekre kızıyor görüyor musunuz Rasul aişeyi nekadar seviyor :-\

Rasul namaz kılıyor aişe oturmuş rasul s.a.amin önünde ayaklarını uzatış duruyor sRasul secdeye gidiyor aişe ancak rasul işaret verdikten sonra ayaklarını topluyor bakın aişe validemizin faziletine

Aişe validemizin cnaı sıkılmış ileride düğün var Rasul alıyor aişeyi omuzuna bindirerek bak izle de canının sıkıntısı geçsin deyip erkekleri izletiyor ??? görüyormusunuz Rasul aişeyi ne kadar seviyor

.....

Traji komıik brilerini yükseltelim derken aslında nasıda alaçaltıklarının farkına varmıyorlar
                          Müslüman yalan söylemz diyor rasul acaba bu yalan rivayetleri uyduran sözde alimler müslümandan nasıl emin olacağız onları islamn hangi sınıfına dahil edeceğiz bide bu uydurmalara körü körüne bağlanan sorgulamadan kabul edenler varya bunlara ne diyelim...

:-\ :-\
                          "İmam"ın hattı” belli bir mezhebe mensup olanların değil,
                          "Muhammedi İslam kimliğ"ini kuşanan bütün Müslümanların hattıdır."

Yorum

selamunaleykum
                            şuan ali şeriatinin "muhammedi tanıyalım" kitabını okuyorumfda
                            hz.peygamber s.a.a.nın ayşeyi humeyrayıı çok sevdiği yazıyor o kitaptada...
                            ne olursa olsun şahsi kanaatim ve şianın kanaati şöyleki ayşe peygamberimizin eşidir tıpkı hz.ali a.s. gibi kocasından kaynaklı bir sukunetimiz ve kocasına olan sevgimizin sonucu sınırlıda olsa bir saygıımız var
                            ama bu saygının sınırı sevgiye uzanmamaktadır ki oda yine eşinin sevdiklerine yaptıklarının sonucudur.
                            bu konuda biraz nötr olmaya çalışmak en iyisi sanırım
                            "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

Yorum

YUKARI ÇIK
                            Çalışıyor...
                            X