Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

ResulAllah (S.A.V) neden vasiyet yazmadılar ?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Bu konuyu anlayabilmek için ResulAllah efendimizi yakından tanımaya çalışmalıyız

ResulAllah efendimiz vefatından hemen önce "fitneye düşmemeniz için size bir
    yazı yazayım" demişse de başka bir konu başlığında incelediğimiz gibi bu isteği
    çeşitli nedenlerle yerine getirilmemiştir. (Bu konu ayrı başlık altında yazıldı)

Şimdi ResulAllah efendimizin yaradılışının temeli muhabbet üstünedir ,
    bunu en güzel marifetname den şu alıntı da anlıyoruz

Alıntı
    " Allah Teala Hazretleri, birlik mertebesinde gizli bir hazineyken, tanınmayı ve
    bilinmeyi istemesi ve sevmesiyle, ruhlar ve cesetler âlemini yaratıp, kendi
    rahmetinin güzelliğini, celal ve azametini, bağış ve nimetini, sanatının çeşitliliğini
    ve hikmetinin sırlarını göstermeyi diledikte; bütün yaratıklarından önce yokluğun
    sırrından pırıl pırıl yeşil cevheri vücuda getirmiştir. Bazı rivayetlere göre, kendi
    nurundan oldukça hoş ve büyük bir cevher var edip, ondan kâinatın tümünü
    derece derece ve düzenli biçimde ortaya çıkarmıştır. Buna, ilk cevher, nur-u
    Muhammedî, Cevh-i mahfuz, akl-ı kül, izafî ruh diye adlandırırlar ki, bütün ruhların
    ve cesetlerin başlangıcı ve kaynağı bu cevherdir. Çünkü Hak Teala muhabbetle o
    cevhere bir bakmıştır; o anda cevher, utancından eriyip su gibi akmıştır,"

Burada temel anahtar kelimemiz muhabbettir.
    ResulAllah efendimiz gerek nübüvvet görevini yerine getirirken gerekse de Risalet
    görevini yerine getirirken hep İslamiyeti sevdirerek benimseterek yaymış
    anlatmıştır.
    ResulAllah efendimiz zorla ,cebirle bir işi yaptırmayı sevmezdi .
    Yetişdirdiği insanların robot gibi denileni yapan değil ,kendi tefekkür ve
    düşünceleri ile severek isteyerek iş yapmalarını ve kendi üretkenliklerini
    arttırmalarını isterdi ,

Buna en güzel örneklerden biri uhud savaşındaki istişaresidir ;
    Kendi fikrini ifade etmesine rağmen (Medinede savunma savaşı yapılması)
    Oradaki çoğunluğu yaşça genç olan müslüman cemeatin görüşünü de istemiş
    ve onların savaşı Medine dışında yapalım görüşlerine uymuştur . Daha sonra bu
    cemeat ResulAllah efendimizin fikrini kabul ettiklerini ifade etsede verilen karadan
    dönmemiştir.

Bu özelliği ile diğer bütün yöneticilerden farklıdır .
    Hiçbir zaman ulaşılmaz olmamıştır, hiçbir zaman kendisi kainatın efendisi iken
    kimseye bu gözle bakamış , herzaman tevazu içinde davranmıştır.

Şimdi bu gözlükle olaya bakacak olursak ;
    Vasiyetin çeşitli boyutları vardır bunları tek tek ele almak lazım ;

1- Mallarla ilgili vasiyet ;
    ResulAllah efendimiz her türlü imkan elinde olmasına rağmen mal mülk edinmeyi
    sevmezler , ve mal mülk edinme konusunuda hoş görmezlerdi ,
    yedikleri yemekten artan yemek kalsa dahi onu tasadduk ederlerdi ;
    bu yüzden bir birikimi yoktu ,
    geriye kalan kullandığı eşyalar , katırı, kılıcı için ise
    Allah'ımızın Kuranı Kerimde yazdığı vasiyet kurallarının geçerli olduğuna göre
    bunun için bir vasiyet yazmaya gerek yoktu. zaten yazmamıştır da.

2- Halifeliğin kime devredileceğine dair vasiyet ;

ResulAllah efendimiz hayatında sürekli olarak ehlibeyti ve Hz. Ali hakkında güzel
    sözler söylemiş , ehlibeyt hakkında onların ne kadar temiz oldukları konusunda
    ahzab 33. ayet inmiş, Son seferinde yani TEBÜK seferinde Hz. Ali gibi cengaver bir
    insanı yanına almamış yerine MEDİNE'de vekil bırakmış, Gadir Hum'da ki
    hutbesinde açık açık Hz. Ali efendimizin halife olması gerektiğini belirtmiştir.

Ama yazılı bir yazı bırakmadı ;
    Çünkü burası imtihan alemi , çünkü burası Hak ile Batılın ayrılacağı yer ;
    Herkişi kendi kararını, hükmünü vermek zorunda , cüzi iradeyi bunun için vermiş
    Allah'ımız , düşünerek tefekkür ederek Allah'ın ve ResulAllah'ın rızası
    doğrultusunda severek isteyerek hüküm vermek için var cüzi irade ,ama bir kişi
    sizin adınıza karar verirse o karar sizin kararınız olur mu?
    bu yüzden ResulAllah efendimiz sadece önermiş ve müslümanların bu öneriyi
    anlamalarını ve bunu muhabbetle istekle yapmalarını istemiştir .AllaH'ın rızasıda
    buradadır

"Bu kural ibadetler ve yaşamın her yerinde geçerlidir , uflaya puflaya zorla
    istemeyerek , yapılan işler fasittir . Hikmetini bilen kişi zaten o işi isteyrek severek
    yapar , hikmetin bir manası da budur. "

Ama sonuçta önerdiği istediği kişi halife seçilmemiştir, (bu konu ayrı bir başlık altında yazıldı)

Tabiki bu hükmünde bir mizanı olacaktır .

Ayrıca buradan şunu da çıkartabiliriz ki ResulAllah efendimiz Allah'ın NEBİSİ iken
    bile kendi yerine direk halife tayin etmemiştir, bir bakış açısı ile de bunu şu
    yüzden yapmamış olabilir ;

eğer kendinden sonra halifeyi yazılı olarak yani önerme değil direk emir olarak
    vermiş olsaydı ;

Bu durum bir sünnet gibi algılanır ve her halife kendisinden sonrakini kendi adına
    seçerdi ;

Ama yapmadı kendi yerine emirle halife atamadı ;
    Ama 1. halife Hz. Ebubekir kendinden sonra Hz. Ömeri kendi adına bir yazılı emirle
    halife olarak atadı , ResulAllah efendimiz yapmamışken

daha sonra bu daha da ileri gitti ve halifelik babadan oğula geçti , ilk örneği

Muaviye ===> Yezid örneğidir ( ResulAllah efendimiz yapmamışken)

Bakınız nasıl da kötüye gidiş nasıl da aşikar gözüküyor değil mi ?

Ama ResulAllah efendimiz kendi yerine direk Halife atamadığı için yarın mizanda
    bu kişilerin ve avanelerinin kendilerini savunacak bir dalları kalmıyor,
    ÇÜNKÜ ResulAllah efendimiz Nebi iken kendi yerine direk halife atamamasına
    rağmen bu kişiler direk kendi yerlerine halifeyi atamışlardır .
    Bunu da fitne vs... çıkmasın diyerek hayır altında göstererek yapmışlardır ,
    Ama ResulAllah efendimiz kendinden sonra halifeyi direk seçmeyerek ;
    bırakın fitne çıkmasını Ehli Beytinin tek tek şehid edileceğini bilerek ve bildirerek ,
    tek tek kıtır kıtır kesileceklerini bilerek ve bildirerek, kendisinden sonra onlara çok
    zulum edileceğini bilerek ve bildirerek (bu konuda birçok hadis mevcut )
    DİREK EMİRLE SEÇMEMİŞTİR SADECE ÖNERMİŞTİR , ama onun önerisi Hakkın
    önerisidir.

Fitne çıkması mı daha önemli yoksa Ehlibeytin kıtır kıtır kesilip şehid edilmesi mi?
    Ehli Beyte uyulsa zaten fitne kalmaz idi.

Şimdi zihniyet arasındaki farkı biraz olsun anlamışsınızdır umarım ;

3- Fedek konusunda vasiyet bırakmayışı ;
    Zaten bazı kaynaklarda daha hayatda iken ResulAllah efendimizin bu bahçeyi Hz.
    Fatma validemize Allah'ın emri ile verdiğinin delilleri vardır.
    İş böyleyken zaten hayatında bir kişi size bir şeyi vermiş ise onu tekrar vasiyete
    yazmanız saçma ve tutarsız bir davranış olur. hele ki eski devirlerde tapu olayının
    şimdiki gibi olmadığını daha çok insanların şahidliği üzerine dayandığını
    düşünürsek .
    Bu yüzden bu konuda da vasiyet yazmamıştır ..

Şüphesiz Allah'ımız ve ResulAllahımız en doğrusunu bilir.
    http://www.ehli-beyt.net

http://www.kurancasozluk.com

http://www.kuranbilim.com

Ynt: ResulAllah (S.A.V) neden vasiyet yazmadılar ?

Öncelikle şunu belirtmek istiyorumki tarihi belgeler Resulullahın Ali'yi hilafete atadığı ile ilgili rivayetlerle doludur.Ama birileri bunu görmüyorsa yada bakar kör iseler yapacakta fazla bişey yok.

Sünni kaynaklar Resulullahın "Ya Ali sen benim halifem,vasim ve yardımcımsın" sözleri ile doluyken birileri çıkmış teraneler okuyor.sayın hakkul beyan bu sözden daha güzel vasiyetmi olur.

Ayrıca Resululah son anlarında genede ashabının Alinin imametine itaat etmeyeceğini bildiği için vasiyet yazdırmak istemedi mi?
    Bu vasiyete sizin adalet timsali önderiniz "Bu adam sayıklıyor Allahın kitabı bize yeter " diye mani olmadı mı?
    Bu yalan mı? Bana söylermisiniz hakkulbeyan
    Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
    İmam Ali (a.s)

Yorum

Değerli miktad bin esved
      Öncelikle şunu ifade edeyim ; Ben bir ehlibeyt aşığıyım ; Onları canım kadar çok seviyorum ; ama şia da değilim ; alevi de değilim ; sunni hiç değilim ; diğerlerinin dediği gibi mezhebsiz olduğumu da kabul etmiyorum ben MÜSLÜMAN olmaya çalışan bir EHLİ ABA AŞIĞIYIM ;
      Hz ALi'nin gerçek hilafet sahibi olduğuna ve İLİM ŞEHRİNİ KAPISI OLDUĞUNUA TÜM KALBİMLE İNANIYORUM ;

Bunu açıkladıktan sonra size cevap vereyim ;

Bu yazıyı yazma nedenim şudur ;
      ResulAllah'ın en önemli özelliği her tür antlaşmayı yazılı olarak yapması ve bu konuda MÜSLÜMANLARI DA özendirmesidir ;

söz olarak söylediği BENCE DE KESİNDİR ; ama yazılı olarak YAZILI BİR İSPAT YOKTUR ;
      Burada tabiki VEFAT ETMEDEN HEMEN ÖNCE KAĞIT KALEM İSTEMESİ VARDIR
      VE BU CİDDİ BİR SAYGISIZLIK NETİCESİNDE yazdırmamıştır ;
      Bence bu saygısızlık sonucu BİAT yenilemeyi bile gerektirir (bu başka bir tartışma konusu)

Ama Sağlığı yerinde iken neden bir YAZILI VASİYET YAZMADIĞININ CEVABI OLARAK YAZDIM BU YAZIYI ;
      Bunda bir diğer açıklamada şudur ; ResulAllah bir konuda fikir beyan etmeden son ana kadar vahiy gelmesini beklerdi ; ve bunun neticesinde vahiy gelmesse kendi kararını verirdi ... Bu bağlamda acaba son ana kadar bu yüzden mi bekledi ?
      Acaba bir vahiy mi gelmişti ?
      Ama vahiy gelseydi yapılan saygısızlık ve hakarete rağmen bunu tebliğ ederdi diye düşünüyorum ;

O zaman geriye son bir ihtimal kalıyor Son ana kadar bekledi ve kendi hükmünü yazdırmak istedi (BEnce ResulAllah'ın hükmü , allah'ın hükmü dışında değildir )
      Ama yapılan saygısızlık neticesi bu OLAMADI ;

Benim yazdığım yazı bu sürecin neticesini anlatan bir yazıdır ;
      Katılabilirsiniz , katılmayada bilirsiniz ;

Yorum

[quote author=mikdat bin esved link=topic=11892.msg71861#msg71861 date=1265648180]
        Bu vasiyete sizin adalet timsali önderiniz "Bu adam sayıklıyor Allahın kitabı bize yeter " diye mani olmadı mı?
        [/quote]

evvela Buharide:

görüldüğü gibi Buhari önceki rivayette "sayıklıyor" diyen kimseyi gizledi ama burada:

Müslimde aynı taktiği izlemiş, önce gizlemiş:

sonra:

Yorum

[quote author=hakkulbeyan link=topic=11892.msg71866#msg71866 date=1265649144]
          Değerli miktad bin esved
          Öncelikle şunu ifade edeyim ; Ben bir ehlibeyt aşığıyım ; Onları canım kadar çok seviyorum ; ama şia da değilim ; alevi de değilim ; sunni hiç değilim ; diğerlerinin dediği gibi mezhebsiz olduğumu da kabul etmiyorum ben MÜSLÜMAN olmaya çalışan bir EHLİ ABA AŞIĞIYIM ;
          Hz ALi'nin gerçek hilafet sahibi olduğuna ve İLİM ŞEHRİNİ KAPISI OLDUĞUNUA TÜM KALBİMLE İNANIYORUM ;

ResulAllah'ın en önemli özelliği her tür antlaşmayı yazılı olarak yapması ve bu konuda MÜSLÜMANLARI DA özendirmesidir ;

söz olarak söylediği BENCE DE KESİNDİR ; ama yazılı olarak YAZILI BİR İSPAT YOKTUR ;
          Bence bu saygısızlık sonucu BİAT yenilemeyi bile gerektirir (bu başka bir tartışma konusu)

Ama Sağlığı yerinde iken neden bir YAZILI VASİYET YAZMADIĞININ CEVABI OLARAK YAZDIM BU YAZIYI ;
          Bunda bir diğer açıklamada şudur ; ResulAllah bir konuda fikir beyan etmeden son ana kadar vahiy gelmesini beklerdi ; ve bunun neticesinde vahiy gelmesse kendi kararını verirdi ... Bu bağlamda acaba son ana kadar bu yüzden mi bekledi ?
          Ama vahiy gelseydi yapılan saygısızlık ve hakarete rağmen bunu tebliğ ederdi diye düşünüyorum ;

O zaman geriye son bir ihtimal kalıyor Son ana kadar bekledi ve kendi hükmünü yazdırmak istedi (BEnce ResulAllah'ın hükmü , allah'ın hükmü dışında değildir )

[/quote]

Şunu bir okursanız sevinirim ;

Yazdığınız olayı bende biliyorum ve ne kadar kötü bir olay olduğunu ifade ediyorum ;

Benim yazdığım bu yazında nasıl oldu da O ZİHNİYETİ DESTEKLEYEN BİR delil buldunuz onu anlamadım ,ÜZÜLDÜM ..

Yorum

[quote author=hakkulbeyan link=topic=11892.msg71868#msg71868 date=1265649434]
            [quote author=hakkulbeyan link=topic=11892.msg71866#msg71866 date=1265649144]
            Değerli miktad bin esved

[/quote]

Şunu bir okursanız sevinirim ;

Yazdığınız olayı bende biliyorum ve ne kadar kötü bir olay olduğunu ifade ediyorum ;

Benim yazdığım bu yazında nasıl oldu da O ZİHNİYETİ DESTEKLEYEN BİR delil buldunuz onu anlamadım ,ÜZÜLDÜM ..
            [/quote]

Estafurullah ben o zihniyeti destekleyen bir delil bulmadım,son derece olgun ve basiretli yorumlar yapmışsınız.Elmeddin kardeşte sanırım olayı delillendirmek istemiş yoksa sizin o şekilde düşündüğünüzden değil.
            Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
            İmam Ali (a.s)

Yorum

Sevindim kendimi anlatabildiğime ; Bu yazılanlar hakkında katıldığınız katılmadığınız yerler varsa bunu münazara edebiliriz ;

Yada eklemek istedikleriniz varsa ;
              Bu konu hassas bir konu , ben bir çok siteye gittim ; Sunni sitelere ; Alevi sitelere; ve Şİa sitesine ; hepsinden kovuldum ;
              Nedeni ehliaba ve ehlibeyt sevgisi ; aleviler bu vasiyet yazmama konusunda ResulAllah'a edebe aykırı olarak konuşmaktalar ; Sunniler zaten biliyorsunuz fikirlerini ;
              O'nlar fırsat bulsalar bir kaşık suda boğacaklar ; Ben asla O'nların ılımlı olduklarını düşünmüyorum ; Muaviye'yi sanki Nebi savunur gibi savunuyorlar ;
              NEden çünkü MUAVİYE SON KALELERİ O'nun yanlışlarını kabul etmek hz Osman'ın da yanlışlarını kabul etmekdir ; Bu iplik söküğü gibi gidiyor Hz Ebubekir Hz Ayşe'ye kadar ;

Hele hele Hz. Ebubekir , Hz Ömer , Hz Osman'a laf ettirmiyorlar ;
              Delilleriyle de ettiniz mi ya sizi fitne ile suçluyorlar ,yada dinden çıkmakla ;

Şİalardan kovulma nedenime gelince ; Şİa sitesinde Ehlibeyte aleni hakaret edilmesine rağmen , değerli site yöneticileri O KİŞİYİ KAZANMAK İSTEDİKLERİNDEN ;Benim yazdığım hakaret içermemesine karşın uslubu sert olan yazı nedeniyle ihtar verdiler ; bende Onlara Neden böyle yaptıklarını delilleriyle ve SERT ir üslupla hakaret etmeden söyleyince BİZİ kovdular ;

Neyse konu ben değiilim zaten ;
              AMa bu yazı ile vasiyet yazmama durumunun gerçekten ÖNEMLİ OLDUĞUNU ve uygun bir açıklama ile açıklanması gerektiğini düşünüyorum ;

Sİzleri de yeni tanıdım bir sitede ehlibeytinizinde vasıtası ile tanıdım ;
              bu fikirlerimi paylaşmak istedim ;
              Hakaret etmeden ; edilmeden ;

Katkılarınızı bekliyorum ;

Yorum

Hakkul Beyan kardeşim foruma hoş geldiniz. Çok güzel bir başlık açmışsınız. Bu başlıkta forumda ki arkadaşlarımız, kardeşlerimizle, okuyucuların faydalanacağı türden paylaşımlarda bulunacağınıza inanıyorum.

Ben de kısa olarak şunu hatırlatmak istiyorum. Yanılmıyorsam aynı soruyu daha geniş bir şekilde El Müracaatın yazarı Ayetullah Şerefuddine, Mısırlı Sünni alim ya da Peşaver Geceleri isimli kitapda Hafız, Şii alime sormuştu. Yani bu iki kitapdan birisinde bu mesele geçiyordu. Ama hangisi hatırlamıyorum. Soran alim sadece Vasiyet meselesini değil, onunla beraber Beraat Süresinin ilk önce Ebu Bekire verilmesini ardından Ebu Bekirin geri çağrılıp Ali a.s ile gönderilmesini ve bir kaç şey daha sormuştu. Hatırladığım kadarı ile zihnimde kalan cevap şu idi...

Allah Resulü belkide, Hz. Ali a.s'ın faziletini, yüceliğini, kendisinden olduğunu, kendisinden sonra kendisinin hak halife oluşunu belirtmek istemiştir.Nitekim Allah Resulü onların kendisinden sonra Hz. Ali a.s'ın hakkını gaspedeceklerini biliyordular.

Peygamber efendimiz hiç vasiyet yazmadı mı? İslam kaynaklarına baktığımızda Hz. Resulullah efendimizin Hz. Ali a.s'a yazdırdığı vasiyeti olduğunu duyuyor ve okuyoruz. Aslında konunuz çok güzel hakkul beyan kardeşim. Neden Allah Resulü onca sahabenin içinde Vasiyet yazdırmak istedi?

Ayrıca Vasiyete Engel olan Ömer, Vasiyetle şura tayin ediyor. Burasıda ilginç.

Ben inşaallah bu başlığı takip edeceğim. Faydalanacağıma inanıyorum. Belirttiğim kitaplardan ilgili konuları bulursam buraya kopyalarım inş...

selametle...

Yorum

selamunaleykum
                  değerli kardeşim öncelikle hoşgeldiniz inşaallah hayırlı paylaşımlarda bulunuruz.
                  yazıda öncelikle dikkatimi çeken nokta şu ki resulullah s.a.a.nın vasiyet yazmasına engel olanları binbir taklalarla savunanlar ebu bekirin vasiyetle halife tayin etmesini hiç yadırgamıyorlar.kıyaslanırmı derseniz elbette kıyaslanır ki sonuçta her ikisi içinde önemli olan islamiyet için bir liderdir.yani ebu bekir bile kendisinden sonra islamı düşünerek halife tayin ediyor fakat yaradılmışların en sevgilisi tebliğ ettiği dini düşünmeden benden sonra ne olursa olsun diyerek halife tayin etmeden bu dünyadan ebedi aleme göçüyor.
                  bu mümkünmü?
                  diğer bir hususta yazmak isteseydi her halükarda yazardı:bizler biliyoruz ki sevgili peygamberimixz s.a.a. gayyibi biliyordu allahu tealanın bildirmesiyle ve bir çok şeydende haber vermişti.
                  hz.huseyn a.s. kerbelada 72 kişiyle yüzbinlerin karşısında şehit olacağını bilmiyormuydu?
                  elbette biliyorlardı amaa unutmamak gerek ki onlar biz insanlar gibi nefislerinin oyunlarına gelmez ve hakka tam teslim olurlardı.
                  ben bu hususta şöyle düşünüyorum açıkçası:ey peygamber dur ses etme gör bakalım bekle ve seyretki senin terbiyenden çıkmış senin terbiyenle eğitilmiş şu ashabın bak bakalım ne yapacak acaba dosdoğru sen olmadanda ilerleyecekler mi yoksa tüm amellerini bir kenara bırakıp başka yollaramı başvuracak dürüst davranacaklarmı dur bakalım ey kulum seyret...
                  tabi bu benim kişisel yorumumdur.şuan allahu teala istese ki eminim aksini istemez ve emir buyursa filistin israili tarihe gömemezmi?allah müslüman kuluna zulüm yapılmasına razı olurmu?olmaz elbette değilmi.peki neden müdahale etmiyor?bundada şu yorumu yapabiliriz bakalım acaba kardeşi öldürülürken mümin kulum ne yapıyor göz mü yumuyor yoksa kardeşinin yardımına koşarak cihadmı ediyor...yada başka bir sürü sebepte sıralanabilir...
                  elbette peygamberimiz vasiyetini yazdırabilirdi allahın emri olduktan sonra dünya gelse engelleyemezdi.allahu teala kuranda ashabı amellerinizi yok etmeyin diye defalarca uyarmıştı...resulullahı sevmek sadece onunla cihad etmek saçının teline kurban olmaklamı oluyor.ya onun vahiy niteliğindeki sözleri...
                  şunuda belirtmek gerek ki peygamberimizin hadisi yazılmamış islam camiası için sahih hadisler ayet kadar emirdir allahın buyruğudur.
                  günümüzde bakıyoruz ki hem şia hemde ehli sünnet kaynaklarında hz.ali a.s. nin ve 11 evladının halife oldukları bilgisi sapasağlam yer almakta tıpkı tahrip edilmiş diğer kitaplarda onca yalan sözün içinde sevgili peygamberimiz.hz.ahmet s.a.a.nın isminin bir sır şeklinde korunması ve yer alması gibi
                  allaha emanet olun
                  vesselamualeykum ve rahmetullah
                  "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

Yorum

YUKARI ÇIK
                  Çalışıyor...
                  X