Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Kurban ve Fıkhi Hükümleri hakkında bilgi istiyorum?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Kurban ve Fıkhi Hükümleri hakkında bilgi istiyorum?

Rahman Rahim Allah'ın adıyla hamd Allah'a salat u selam Peygamber ve Ehlibeytine lanet düşmanlarına olsun.

Mektebimizden Kurban hükümleri nelerdir? bilen kardeşler paylaşırlarsa sevinirim..

Ynt: Kurban ve Fıkhi Hükümleri hakkında bilgi istiyorum?

Selamün Aleyküm,

Hac amelini yerine getiren kişinin kurbanlık kesmesi gerekir.(hacca gitmeyene farz değil)
    Deve, inek yada koyun kesilmelidir. Deve kesmek daha faziletlidir. Bu üç hayvandan başka hayvan kesilmez.

Kurbanlık hayvanda birkaç şart vardır:
    1. Deve olursa, 5 yaşından az olmamalıdır.inek olursa,2 yaşından az olmamalıdır.koyunda dişi olursa bir yaşından az olmamalıdır.
    2. Sağlıklı olmalıdır.
    3. Çok yaşlı olmamalıdır.
    4. Bütün vücut azaları yerinde olmalıdır.
    5. Zayıf olmamalıdır.
    6. Yumurtaları alınmış ve dövülmüş (kısır) olmamalıdır.
    7. Yaratılış itibari ile Kuyruksuz olmamalı,Kulak ve boynuzu kesilmiş olmamalıdır.

Hac dışında ise adak ettiği biçimde,ne kesmek isterse o hayvanı kesmesi gerekir.
    Kurban bayramı günü kurban kesmek isteyen, en azından koyun kesmelidir.
    Allahumme salli ala Muhammed’in ve Al-i Muhammed ve accil ferecehum vel an ada ehum.

Yorum

1. Kurban bayramı kameri aylarının içinde olduğu için ayın görünmesi gerekir. (Zilhicce ayının başlangıcının belirlenmesi için) Burada ayı bireyin kendisinin görmesi zorunlu değildir.
      2. Kurban,bayram günü öğlene kadar kesilmelidir.
      3. Kurban kesmek hac ziyaretinde bulunanlara önemlidir.
      4. Kurban eti vacib ihtiyata göre üçe bölünmelidir. Bir kısmı kesenin kendisinin payıdır. Hac ziyaretinde olanın kestiği kurbanın etinden yemesi şarttır. İkinci bölümünü istediği kişiye bağışlayabilir. Üçüncü bölümü ise yoksullara verilmelidir.
      5. Adak kurbanı,sizin hangi şekilde adadığınıza bağlıdır. Eğer hepsini dağıtmayı adak ettiyseniz, hepsini dağıtmak gereklidir.
      Allahumme salli ala Muhammed’in ve Al-i Muhammed ve accil ferecehum vel an ada ehum.

Yorum

Kurban Bayramı'nda Hacda kesilmeyen kurbanlık müstehaptır ve kurbanlığın hiçbir şartı yoktur.
        1. Ortak olarak kurban kesmenin sakıncası yoktur. Burada ortakların sayısının belli bir oranı yoktur.
        2. Kurban sadece bir günde, kurban bayramında kesilir. Fakat müstehap olduğu takdirde sevap kastı (Allah Rızası için) ile başka günler de kesilebilir.

Yorum

Bir Alimden duyduğumu da aktarmak isterim.
          Kurban,yoksullara yardım amaçlı değil,maksadının başka olduğunu söylemişti.
          Şöyle ki; kurban kesen kişi,demek istiyor ki,
          Allah'ım senin uğruna en sevdiğimi (oğlumu bile) feda ederim.

Allah kurbanlarınızı mübarek ve kabul eylesin inşallah.
          Allahümme salli ala Muhammed’in ve Al-i Muhammed ve accil ferecehum vel an ada ehum.

Yorum

bu değerli paylaşımlar ve zahmetinizden dolayı teşekkür ederim Rabbim ilminizin bereketini artırsın ve Ehlibeytin şefaatine nail etsin sizi..

Yorum

Amin,cümlemizin inşaallah.

Yorum

YUKARI ÇIK
              Çalışıyor...
              X