Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

İran dünyanın 160 ülkesi ile ticaret yapıyor

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    İran dünyanın 160 ülkesi ile ticaret yapıyor



    BM güvenlik konseyi Amerika’nın baskısıyla İran aleyhinde yeni yaptırım kararnamesi çıkaradursun, İran son iki ayda dünyanın 160 ülkesiyle toplam 12 milyarlık dolar petrol dışı ticaret gerçekleştirdi.

    Amerika yönetimi İran İslam cumhuriyetine karşı yeni yaptırım kararnameleri çıkarmak için çırpınırken, Tahran yönetimi sadece bu yılın ilk iki ayında dünyanın 120 ülkesinden 8 milyar dolar ithalatın yanı sıra 140 ülkeye de petrol dışı 4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

    Bu rakamlar İran İslam cumhuriyetinin bu yılın ilk iki ayında dünyanın toplam 160 ülkesi ile petrol dışı 12 milyar dolar ticaret gerçekleştirdiğini yansıtıyor.

    Buna göre Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Almanya, Güney Kore, Türkiye, İsviçre, Japonya, Fransa, İtalya ve İngiltere, bu süre zarfında İran İslam cumhuriyetine ihracat yapan ülkelerin başında yer alırken, Çin, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Afganistan, Hindistan, Tayvan, Güney Kore, Belçika, Türkiye ve Pakistan da İran ürünlerini satın alan ülkeler arasında ilk on sırayı paylaştılar.

    BM güvenlik konseyi geçen Çarşamba günü Amerika’nın baskıları altında İran aleyhinde yeni yaptırım kararnamesi çıkaradursun, uzmanlar çağdaş dünyada ve ülkelerin karşılıklı geniş ilişkileri ve iletişimleri sayesinde bu tür yaptırımların ticaret sektörünü etkileyemeyeceğini ve bu yaptırımların da geçmişteki benzerleri gibi bozguna uğrayacağını vurguluyor.

    Yaptırım kararları kararnamesinin imzası kurumadan, başta uluslararası ABD şirketleri gelmek üzere çoğu Avrupa ülkelerinin, İran’la ticareti sürdürebilmek için adeta birbiriyle yarışması ve bunu yaparken diğer rakiplerini safdışı bırakabilmek için olmadık oyunlara başvurması, ABD-İsrail ikilisinin düşmanca politikalarının artık iflas ettiğini ve büyük döviz rezervine sahip olan İran’ın dünya çapındaki gücünün farkında olan “kriz vurgunu dev şirketler” in ABD’nin kaprislerine kapılmaya niyetli olmadıklarını net bir şekilde ortaya koymakta.
    İşin ilginç tarafı ise, bu dev şirketlerin çoğunun, başka ülkelerin adını taşısa da aslında ABD şirketleri olması ve İran’ın bütün taleplerine olumlu cevaplar vermeya hazır olduklarını ilan etmesi.
    http://www.islamidavet.com/iran-duny...t-yapiyor.html

    #2
    Ynt: İran dünyanın 160 ülkesi ile ticaret yapıyor


    Rusya: Yeni karar, saldırı silahlarıyla ilgili İran’la askeri işbirliğimiz sürecek

    YDH- Güvenlik Konseyi’nin dünkü oturumunda İran’a yönelik yaptırım kararına olumlu oy veren Rusya, İran’la daha önce anlaşması yapılan S-300 füzelerinin satışını bu karar kapsamında görmediğini açıkladı.

    Rusya resmi haber ajansı Rıa Novosti’nin bildirdiğine göre Rusya Federal Teknik Askeri İşbirliği Kurumu Başkanı Mihael Dimitriev, Rusya’nın İran’a verilecek S-300 hava savunma sistemleri konusunda Güvenlik Konseyi’nin yeni yaptırım kararıyla kendini sınırlanmış görmediğini söyledi.

    Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik yaptırım kararında İran’a yalnızca taarruz silahlarının satımı konusunda sınırlama getirildiğini belirten Dimitriev, yeni yaptırım kararından sonra Rusya ile İran arasındaki tüm askeri ve teknik işbirliğinin kesildiğine ilişkin basında yer alan haberlerin ise doğru olmadığını söyledi.


    Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andre Nesterenko da İran'a yaptırım öngören yeni kararın 9. maddesine atıfta bulunarak S-300 füze savunma sistemleriyle omuzdan atılan Stinger benzeri hava savunma sistemlerinin yaptırım kararı kapsamına girmediğini söyledi.

    İran’la Rusya arasında S-300 füze savunma sisteminin satımı konusunda 2005 yılının Aralık ayında anlaşma yapılmış; ancak teslimatın ne zaman yapılacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmamıştı.


    İran’ın resmi haber ajansı İrna, 2008 yılının eylül ayında İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkan Yardımcısı İsmail Kevseri’nin Rusya’nın S-300 füze savunma sistemi parçalarını teslim etmeye başladığını açıkladığını bildirmiş; ancak Rusya Federal Teknik Askeri İşbirliği Kurumu bu haberi yalanlamıştı.

    Hassas ve stratejik öneme sahip bina ve tesislerin savunmasında kullanılan S-300 füze sisteminin balistik füzelerin yok edilmesinde olduğu gibi kara hedeflerinin tahribinde de kullanıldığı bildiriliyor.


    Rusya daha önce de İran’a, 12 kilometre menzilli Tor-M1hava savunma sistemi satmıştı.

    http://www.yakindoguhaber.com/haber_...?haber_id=7975


    Sürgünümüz hep çöle, sırr-ı hikmet ne ola?
    Sahra-yı KERBELA'da, Hüseynî Fermân'a sor...

    Yorum


      #3
      Ynt: İran dünyanın 160 ülkesi ile ticaret yapıyor

      kafirler menfaat sahibidir. abd bile el altından ticaretini yapar.. Allah'a dayanan İmam Zaman a.f.'in gözetimindeki İran hiç çaresiz kalır mı..

      Hani bir zaman, kâfir olanlar, seni bağlayıp hapsetmek, yahut öldürmek, yahut da yurdundan çıkarmak için düzenlere baş vurmuşlardı. Onlar, bu düzeni kurarken Allah da cezâlarını hazırlamadaydı ve Allah hîlekârları cezâlandıranların en hayırlısıdır. Enfal 30

      Yorum


        #4
        Ynt: İran dünyanın 160 ülkesi ile ticaret yapıyor

        Yaptırım kararı İran karşısında yenilgi demektir
        İran’ın UAEK daimi temsilcisi Ali Asger Sultaniye, güvenlik konseyinin İran aleyhinde çıkardığı yeni illegal yaptırım kararnamesini, batı diplomasisinin İran karşısında hezimeti şeklinde değerlendirdi.

        BMT güvenlik konseyinin İran aleyhinde çıkardığı yeni illegal yaptırım kararnamesini El-Alem kanalına değerlendiren İran’ın UAEK daimi temsilcisi Sultaniye, kararname batı diplomasisinin İran karşısında hezimetinin işaretidir, nitekim batının konseyde kararname üzerinde konsensüs sağlayamaması da bunun en açık delili sayılır, dedi.

        Dördüncü illegal yaptırım kararnamesini batının bir adım geriye atması şeklinde değerlendiren Sultaniye, bundan önceki yaptırım kararnamelerinin İran üzerinde hiç bir etkisi olmadığını ve bu son kararnamenin de İran’ı uranyum zenginleştirme çalışmalarından geri adım atmaya zorlayamayacağını, çünkü İran İslam cumhuriyeti barışçıl nükleer teknolojiye kavuşmak için büyük bedeller ödediğini kaydetti.

        Rusya ve Çin’i de eleştiren Sultaniye, Moskova ve Pekin yönetiminin Amerika’nın politikaları doğrultusunda hareket etmemeleri gerektiğini belirterek bu iki devletin İran ile ilişkilerine karşın bu kararnameye destek vermelerinin esef verici bir durum olduğunu, çünkü Amerika yönetiminin İran’ın nükleer meselesini çözümlemek yerine aslında gerilimi tırmandırma gayreti içerisinde olduğunu, Moskova ve Pekin yönetiminin tutumlarını gözden geçirmeleri ve tek çözüm yolu olarak İran ile müzakerelere yeniden başlanmasını teşvik etmeleri gerektiğini vurguladı.

        Sultaniye ayrıca Viyana grubunun tam da kararname onaylacağı sırada Tahran deklarasyonuna verdikleri cevabı ajansa sunmalarının da diplomatik örf ve adetlerin dışında bir hareket olduğunu belirtirken, Avrupa birliği dış politika şefi Caterin Ashton’un kararname onaylanır onaylanmaz gündeme getirdiği İranlı yetkililerle görüşme talebini de Tahran yönetimine ileteceğini kaydetti.

        http://www.islamidavet.com/yaptirim-...-demektir.html

        Yorum

        YUKARI ÇIK
        Çalışıyor...
        X