Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

‘’ALİ’YE SÖVEN BANA SÖVMÜŞ OLUR’’ HADİSİ

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

88.Ümmü Seleme annemizden:

Ebu Abdillah el-Cedeli diyor ki: ‘’ Ümmü Seleme’nin yanına gitmiştim. Şöyle dedi: ‘’ İçinizde Allah’ın resulu’ne (s.a.a) mi sövülüyor!’’ Ben sübhanallah!-yahut, maazallah! Deyince şöyle devam etti:
    ‘’Allah’ın resulu’nün (s.a.a) şöyle buyurduğunu işittim:
    Kim Ali’ye söverse, bana sövmüş olur!’’

Hadisin tahciri: hadisi Ebu Abdillah el-Cedeli kanalıyla İbn ebi Şeybe (9131. htm.), Ahmed (VI,323, ayrıca el-Menaqıb’de), Taberani, Hakim (III, 121), El-Harzemi (s.149) vb. rivayet ediyor. (Şerafuddin, en-Nass: 500; Naşir, 94)*

*:Aynı hadisi İbn Meğazili, el Kenci ve el-Harzemi (s.137) hasen bir isnad ile Abdullah b. Abbas’tan da rivayet ediyor. Bk. Şerafuddin, en-Nass:501

Hâkim’in aynı yerde biraz değişik bir isnadla; Bükeyr b. Osman (doğrusu Bükeyr b. Amir) el- Beceli kanalıyla rivayet ettiği hadis ise şöyle: ‘’ Kim Ali’ye söverse bana sövmüş olur! Kim de bana söverse Allah’a sövmüş sayılır!’’Hadisin durumu: Hadis Ebu Abdillah el-Cedeli hariç tüm ravileri siqa ve saduq. Ebu Abdillah ise sadece İbn Hazım’ın hoşlanmadığı bir ravi. Ahmed b. Hanbel, Yahya b. Main, Ahmed el-Icli, İbn Hıbban, Hâkim, ez—Zehebi, İbn Hacer, el- Heysemi, İbn Qayyim el Cevziyye ve daha pek çokları ona siqa ve saduq bir ravi dedikten sonra İbn Hazm’ın hoşlanmamasının ilmi bir değeri yok.(1)
    (1): ez-Zehebi, IV, 544;ez-Zeyle’i, Nasb’ur-raye: 1, 176–177; İbn Hacer, et-Tehzib: VI, 375, et-Taqrib: II,436,el-İsabe: III, 99: İbn’ül Qayyim, Şerhu Sünen-i ebi Davud: 1, 264–265;el-Münavi, VI, 147;Şerafudddin, 138; Naşir,93

Dolayısıyla isnadı sahih bir hadis. Bu yüzden Hâkim isnadı sahih bir hadis diyor, Şamlı ez-Zehebi de aynen onaylıyor. El-Heysemi ile Es-Süyuti de hadise sahih diyor.(1)

(1):el-Münavi, VI,147; İbn Hamze, el-Beyan: III, 153

Hâkim’in Bükeyr kanalıyla rivayet ettiği diğer hadisin isnadı ise hasen. Çünkü Bükeyr b. Amir el- Beceli siqa ve saduq bir ravi; ancak hafızası biraz zayıf.(2) Böyle ravilerin hadislerinin isnadının ise gerçeklere ters düşmedikçe hasen sayıldığını biliyoruz.
    (2): İbn Sa’d, VI, 361; Ez-Zehebi, I, 350; İbn Hacer, Et-Taqrib: I,115
    Hüseyin'in şehadeti üzre müminlerin kalbinde bir aşk vardır, o aşk asla soğumaz.
    Hz.Peygamber (saa)

Ynt: ‘’ALİ’YE SÖVEN BANA SÖVMÜŞ OLUR’’ HADİSİ

kardeşim, başlık için teşekkür ederim, Allah razı olsun. iznin olursa bende bir iki ekleme yapmak isterim

Yorum

BUYURN TABİ SEVİNİRİM...
      Hüseyin'in şehadeti üzre müminlerin kalbinde bir aşk vardır, o aşk asla soğumaz.
      Hz.Peygamber (saa)

Yorum

[quote author=garib_i neyneva link=topic=16897.msg104516#msg104516 date=1284545970]
        BUYURN TABİ SEVİNİRİM...[/quote]
        Allah razı olsun

4615 - أخبرنا أحمد بن كامل القاضي ثنا محمد بن سعد العوفي ثنا يحيى بن أبي بكير ثنا إسرائيل عن أبي إسحاق عن أبي عبد الله الجدلي قال : دخلت على أم سلمة رضي الله عنها فقالت لي : أيسب رسول الله صلى الله عليه و سلم فيكم فقلت معاذ الله أو سبحان الله أو كلمة نحوها فقالت : سمعت رسول الله صلى الله عليه و سلم يقول : من سب عليا فقد سبني

4615 - Ebu Abdullah el-Cedeli rivayet etmişdir: "Ümmü Selemenin yanına girdim. bana: «Sizde Rasulullaha sövüyorlarmı?» diye sordu. ben: «Subhanallah ve ya Maazallah!» dedim. Ümmü Seleme, Allah Resulünün s.a.a şöyle buyurduğunu duydum: "kim Aliye söverse bana sövmüştür"

Hakim hadisi rivayet ettikten hemen sonra diyor ki: bu hadis Buhari ve Müslimin şartlarına gore sahihdir fakat onlar bunu yazmamışlardır.

Nesai, "Hasaisul Aleviyye", hadis 88
        Ahmed b. Hanbel, "Müsned", cild 6, sayfa 323, hadis 26791
        Hakim, "Müstedrek", cild 4, sayfa 211-212, hadis 4615
        Taberani, "Mucemus Sağir", cild 2, sayfa 257-258, hadis 566

Yorum

işlerine gelmeyenleri yazmıyorlar işte...
          Hz.Peygamber (saa)

Yorum

[quote author=garib_i neyneva link=topic=16897.msg104521#msg104521 date=1284547252]
            işlerine gelmeyenleri yazmıyorlar işte...[/quote]
            elbette yazmazlar. Allah Nesai ve Hakim gibi ehli sünnet alimlerini bağışlasın. onlar olmasaydı Buhari gibilerine kalınsaydı Ehli Beyt a.s hakkında "namaz kılmayı sevmeyen bir aile" tasvirinden başka hadisler göremezdik ehli sünnet kaynaklarında.

Yorum

Resulullah (s.a.a):

“Her kim peygamberlerden birine söverse onu öldürün.
              Her kim vasilerden birine söverse, şüphesiz peygambere sövmüştür.”

Emali’et-Tusi, 365/769

İmam Sadık (a.s):

Allah Resulü’ne (s.a.a) sövmenin hükmü hususunda şöyle buyurmuştur:
              “Ona en yakın olan kimse yargılamak için kendisini imamın yanına götürmeden önce onu öldürebilir.”

el-Kafi, 7/259/21

Sürgünümüz hep çöle, sırr-ı hikmet ne ola?
              Sahra-yı KERBELA'da, Hüseynî Fermân'a sor...

Yorum

Resulullah (s.a.a):

“Allah cenneti, ne dediğinden ve ne işittiğinden korkusu olmayan, hayasız, kötü dilli, söven kimseye haram kılmıştır.”

el-Kafi, 2/323/3

İmam Bakır (a.s):

“Aşağılık insanların silahı, çirkin söz söylemektir.”

el-Bihar, 78/185/14

Sürgünümüz hep çöle, sırr-ı hikmet ne ola?
                Sahra-yı KERBELA'da, Hüseynî Fermân'a sor...

Yorum

38- Muaviye b. Ebu Süfyan, Sad'a emir verdi ve: "Ebu Turaba (Hz. Ali'ye) sövmekten seni ne menetti? dedi. O da: Üç şey var ki birinin benim olması bence kızıl develerden daha makbuldür.... Sahihi Müslim, sönmez neşriyat Ahmet Davudoğlu tercümesi, Cilt 10 sayfa 6191/245, Hadis no: 2404/32. Kitabu Fedailü's-Sahabe.

Yorum

YUKARI ÇIK
                  Çalışıyor...
                  X