Alay etmek
Bismillahirahmanirahim
Alay Etmek
Kur’an:
“Ey iman edenler! Bir topluluk bir diğerini alaya almasın, belki de onlar kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar
da başka kadınları alaya almasınlar, belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kendi kendinizi ayıplamayın;
birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın; inandıktan sonra yoldan çıkmış olmak ne kötü bir addır. Tövbe
[1380]
Mizan’ul Hikmet 5. Cilt - www.islamkutuphanesi.com
“Siz ise, onları alaya alıyordunuz. Bu yaptıklarınız size beni anmayı unutturuyordu. Onlara hep
gülüyordunuz.” [1381]
“Onları alaya alırdık; yoksa şimdi gözlere görünmezler mi?” [1382]
“İman edenlere rastladıkları zaman, “İman ettik” derler, şeytanlarıyla baş başa kaldıklarında, “Biz şüphesiz
sizinleyiz, onlarla sadece alay etmekteyiz” derler.”
Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Ey İbn-i Mes’ud! Onlar sünnetime uyarak Allah’ın farzlarını yerine getiren
kimseleri ayıplamaktadırlar. Oysa Allah-u Teala şöyle buyurmuştur: “Siz ise, onları alaya alıyordunuz. Bu yaptıklarınız
size beni anmayı unutturuyordu. Onlara hep gülüyordunuz. Bugün ben onların sabrının mükafatını
vereceğim.”[1384]
Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Cennet kapısı alaycıların birinin yüzüne açılır ve ona, “Gel” denir. O hüzün ve
keder içinde ileriye doğru yürür. Yaklaşınca kapı yüzüne kapanır, sonra yüzüne başka bir kapı açılır... Bu iş defalarca
tekrarlanır. Öyle ki artık yüzüne bir kapı açılır, gel gel denir, ama o artık gitmez.”[1385]
İmam Bakır (a.s), Allah-u Teala’nın, “İman edenlere rastladıkları zaman” ayeti hakkında şöyle buyurmuştur: “Kahinleri
müminlerle karşılaşınca, “Biz sizinleyiz”, yani sizin dininiz üzereyiz” diyorlardı. Ama (şeytanlarıyla baş başa kaldıklarında),
“Şüphesiz biz alay edicileriz” diyorlardı. Yani, “Muhammed’in ashabıyla alay ediyoruz, “İman ettik” sözümüzde onları alaya
almaktayız.”[1386]
İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: “Her kim insanları alaya alırsa, onların doğru sevgisini ümit etmemelidir.”[1387]