Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

ÜÇ HALİFEYİ ÖVEN BAZI HADİSLERİN İNCELENMESİ

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

ÜÇ HALİFEYİ ÖVEN BAZI HADİSLERİN İNCELENMESİ

Yezide biate Allahın emri diyen Abdullah bim Ömerin hadisi

Abdullah ibn Umer (R) şöyle demiştir: Biz, Peygamber(S)'in hayâtı zamanında: İnsanlar arasında fulân fulândan hayır­lıdır, fulân da fulân kimseden hayırlıdır, diye konuşurduk. Neticede Ebû Bekr'i, sonra Umer ibnu'l-Hattâb'ı, sonra Usmân ibn Affân'ı (Allah onların hepsinden razı olsun) hayırlıdır, derdik.

buhari sahabenin faziletleri

Dikkat edin Hz.Ali yok.

Ynt: ÜÇ HALİFEYİ ÖVEN BAZI HADİSLERİN İNCELENMESİ

Hz.Alinin baş düşmanı Amr bin as hadisi

Amr ibnu'1-Âs (R) şöyle tahdîs etmiştir: Peygamber (S) Amr'ı Zâtı Selâsil ordusu üzerine kumandan yapıp göndermişti. Amr dedi ki: Bu gazveden döndüğümüzde Peygamber'in huzuruna geldim ve:
    — insanların hangisi sana en sevimlidir? diye sordum. Peygamber:
    — "Âişe'dir" dedi. Ben:
    — Erkeklerden en sevimli olan kimdir? dedim. Peygamber:
    — "Âişe'nin babasıdır" buyurdu. Ben:
    — Sonra kimdir? dedim. Peygamber:
    — "Sonra Umer ibnu'l-Hattâb'dır" buyurup, birtakım adam­ların adlarını saydı

Buhari sahabenin faziletleri

Yorum

yine ibn ömer (l.)

Abdullah ibn Umer (R) şöyle demiştir: Rasûlullah (S) şöyle buyurdu: "Ben (ru'yâmda) bir kuyu başında bulunup ondan su çekerken yanıma Ebû Bekr ile Umer geldiler. Ebû Bekr kovayı al­dı da bir yâhud iki kova su çekti. Onun su çekmesinde bir zayıflık vardı. Allah ona mağfiret eylesin! Sonra kovayı Ebû Bekr'in elinden Hattâb oğlu aldı. Kova onun elinde büyük bir kovaya dönüştü. Ar­tık ben insanlardan Umer'in yaptığı işi yapacak kuvvette kâmil bir kişi göremedim. Nihayet insanlar o kuyu başını develerin sulak ve eylek yeri edindiler"

Yorum

dikkat edin üçü var ama yine hz.ali yok ?

Ebû Mûsâ (R) şöyle demiştir: Ben Peygamber'in bera­berinde Medine bustânlarından bir bustânın içinde idim. Bir adam geldi de kapının açılmasını istedi. Peygamber:
        — "Ona kapıyı aç da kendisini cennetle müjdele" buyurdu.
        Ben o kimseye kapıyı açtım. Gördüm ki, o Ebû Bekr'dir. Ve ken­disini Peygamber'in söylediği şeyle müjdeledim. Bu müjde üzerine Ebû Bekr Allah'a harndetti. Sonra bir adam daha gelip o da kapının açılmasını istedi. Peygamber:
        — "Ona kapıyı aç ve kendisini cennetle müjdele" buyurdu. Ben kapıyı açtım ve Umer'le karşılaştım. Ona da Peygamber'in
        söylediği şeyi haber verdim. O da Allah'a hamdetti. Sonra bir kimse . daha kapının açılmasını istedi. Peygamber yine bana:
        — "Ona kapıyı aç ve kendisine isabet edecek belâ ve imtihana "karşı onu cennetle müjdele" buyurdu.
        Gelenin Usmân olduğunu gördüm ve ona da RasûluIlah(S)'ın söy-, lediklerini haber verdim, O da Allah'a hamdetti, sonra:
        — (Gelecek musibetlere karşı) yardımına sığınılacak olan ancak Allah'tır, dedi

buhari sahabenin faziletleri babı

Yorum

üçü var ama hz.ali yok.

.......Bize Hammâd, Eyyûb'dan; o da Ebû Usmân'dan; o da Ebû Mûsâ(R)'dan tahdîs etti (O, şöyle demiştir): Peygamber (S) bir bustâna girdi de bana bustânın kapısını bekleyip korumamı em­retti. Derken bir adam geldi, izin istiyordu. Peygamber:
          — "Ona izin ver ve kendisini cennetle müjdele" buyurdu. Kapıyı açınca Ebû Bekr'le karşılaştım.
          Sonra diğer biri geldi, izin istiyordu. Peygamber yine:
          — "Ona izin ver ve kendisini cennetle müjdele" buyurdu. : Gördüm ki o da Umer'miş.
          Sonra başka biri geldi, o da izin istiyordu. Peygamber biraz sus­tu, sonra:
          — "Ona izin ver ve kendisine isabet edecek belâ ve imtihan üzerine cennetle müjdele" buyurdu.
          Kapıyı açınca Usmân ibn Affân ile karşılaştım [62]. Hammâd şöyle demiştir: Ve bize Âsim el-Ahvel ile Alî ibnu'l-Hakem tahdîs ettiler; bunlar Ebû Usmân'dan işitmişlerdir; o, Ebû ; Musa'dan, yukarıki hadîsin benzerini tahdîs ediyordu. Âsim bu ha­dîste şunu ziyâde etmiştir: Peygamber (S) içinde su olan bir yerde otur­muş idi, iki diz kapağı yâhud bir diz kapağı açılmıştı. Usmân oraya girince Peygamber hemen açık olan yerini örttü

a.g.e

Yorum

bu şahıslar tarafından üretilen hadisler ilk üç halifeyi övüyor ama hz.aliden bahsetmiyor çünkü bu şahıslar zaten Hz.Alinin düşmanları idiler.

Yorum

YUKARI ÇIK
            Çalışıyor...
            X