Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

ADEMİN SURETİ ÜZERİNE YARATILMA HADİSİ

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

ADEMİN SURETİ ÜZERİNE YARATILMA HADİSİ

Biz bu hadisin mevzu olduğunu ve sakat olduğunu yazmıştık. Ama bu hadise karşı çıkmanın tehlikeli olacağını söyleyenler oldu...Çok sükür İmam Rıza aleyhisselam ile aynı itikaddaymışım.

Hüseyin bin Halid diyor ki: İmam Rıza (a.s)’a arz ettim: Halk Peygamber efendimizden “Allah Adem (a.s)’ı kendi şeklinde yarattı” buyurduğunu naklediyor.

İmam (a.s): Allah onların canını alsın! Hadisin birinci kısmını atmışlar. Hadisin aslı şöyledir: Bir gün Peygamber efendimiz, birbirine küfreden iki kişinin yanından geçiyordu. Onlardan biri diğerine “Allah senin yüzünü ve sana benzeyen herkesin yüzünü çirkinleştirsin” dedi. Allah’ın resulü ona “Ey Allah’ın kulu! Kardeşine böyle söyleme. Çünkü Allah-u Teala Adem (a.s)’ı da ona benzer şekilde yaratmıştır” buyurdular.

UYUNU AHBERİ RIZA- TEVHİD HADİSLERİ

Ynt: ADEMİN SURETİ ÜZERİNE YARATILMA HADİSİ

HUVE'L AZİZ

SELAM OLSUN ALLAH'IN HABİBİNE VE TEMİZ PAK KILDIĞI EHL-İ BEYTE

"Allah Adem'i kendi süretinde yarattı" hadisini İmam Cafer-i Sadık (a.s)'a sorduklarında İmam bunun şirk olmadığını ve doğru bir söz olduğunu beyan ediyor. İmam Humeyni bunu Kırk Hadis şerhi adlı eserine aldı.

Yukarda İmam Rıza (a.s)'dan rivayet edilen hadis (aslında açıklaması çok zor değil iki rivayet arasındaki ihtilafı ama yazmıyacam) ile İmam Cafer-i Sadık (a.s)'dan rivayet edilen hadis arasında ihtilaf var o zaman. Hepimiz biliyoruz ki İmamlar asla kendi aralarında ihtilaf teşkil edecek bir söz beyan etmemişlerdir.

Durmadan anlamadan hadisler ekliyorsun bi zahmet iki rivayet arasındaki ihtilafıda hallet bi anlıyalım.
    EY AZİZAN, BİZ KAR-ZARAR HESABI YAPMAKSIZIN SEVGİ'YE TESLİM OLUR SELAMA ERERİZ. KİM NE DERSE SÖYLESİN, SEVDİM ALİ'Yİ. KAR-ZARAR http://www.nuvezan.com/

Yorum

İmam Rıza aleyhisselamın anlattığı şekliyle doğru olduğunu yazmışlardır.

ben anlamıyorum da sen mi anlıyorsun hadisleri ne yapayım senin kadar zeki değilim.

Yorum

HUVE'L AZİZ

Bunun zeka ile bir alakası yok başka bir yeti ile alakası var.

İki hadis arasındaki ihtilafı böylemi hallediyorsun?

Bir rivayette Allah Adem'i kendi suretinde yarattı diyor İmam diğer rivayette ise bunun zıddına bir söz beyan ediyor diğer İmam.

Her iki rivayette sahih diyebiliyorum bu durumda ne yapmamız gerek? Sahih olan bu iki rivayet arasındaki ihtilafı nasıl halletmemiz gerek? Bunları bi zahmet açıkla.
        EY AZİZAN, BİZ KAR-ZARAR HESABI YAPMAKSIZIN SEVGİ'YE TESLİM OLUR SELAMA ERERİZ. KİM NE DERSE SÖYLESİN, SEVDİM ALİ'Yİ. KAR-ZARAR http://www.nuvezan.com/

Yorum

Değerli kardeşim İmamiye şiası kendi hadis kaynaklarındaki tüm rivayetlerin sahih olduğuna inanmaz.Mesala Kuleyni'nin el-Kafi'sinde yer alan ahbarın tümü bilhassa Usulilere göre sahih kabul edilmez.Şii araştırmacıların tespitlerine göre el-Kafi'de yer alan 16.199 haberden 5072 haber sahih,144 haber hasen,1128 haber musavvak,302 haber kavi,9485 haber ise senet yönünden zayıftır.
          Kardeşlerim ben şunu merak ediyorum siz bir hadisin sahih olup olmadığını nasıl anlıyorsunuz,kiriterleriniz ne?Bilindiği gibi ahbariler tüm hadisleri sahih kabul ediyor,bunu göz önünde bulundurarak açıklarsanız memnun olurum.

Yorum

sen yapta seni görelim hudeyfe...ben imam rıza aleyhisselsmın hadisini kabul ediyorum.

Yorum

HUVE'L AZİZ

BESİC kardeş ben hamd olsun ahbari değilim ahbarilerin görüşlerinide benimsemiyorum usulilerin görülerini benimsiyorum. Sizin Kuleyni'nin El-Kafi adlı hadis mecmuasında verdiğiniz hadis kısımları (tabakaları) konusundaki sayılarınızı kim verdi ise o muhaddisi bağlar tüm şia muhaddislerini değil. Bir muhaddise göre (tabi bu icma ile bir derece konulmadıysa) bir rivayet sahih bir başka muhaddise göre aynı rivayet zayıf olabilir. Şöyle örnek vereyim Ayetullah Sistaniye göre bir rivayet sahih olabiliyorken Ayetullah Hamanei'ye göre zayıf olabilir bu gayet doğaldır her ikisinin kendileri hadis kriterlerine göre hükmü verirler. Daha önce sahih-i el-kafi diye bir kitap çıkmıştı ya iki cild yada dört cild halinde tam emin değilim buna bir çok alim karşı çıkmıştı. O kitabın müellifine göre kendi hadis kriterlerine göre o derecelendirmeyi yapmıştı başkasını bağlamadığından dolayı karşı gelindi.

Biz kendi hadis mecmualarımız konusunda usul ve ahbari konusunu tartışıp hassas olabiliyoruz bir rivayet getirildiğinde şerhine bakar hemen hüküm vermeyiz zahirine bakarak. Peki neden ehli-sünnetin hadis mecmualarında da aynı hassasiyeti göstermiyoruz?

Musavi ben sana iki rivayet arasındaki ihtilafın nasıl halledilebileceğini yazmam eğer sen elini taşın altına koydu ise kaldırmasınıda bileceksin. Yok eğer kaldıramıyorsan elini taşın altına koyma önce nasıl kaldırılması gerektiğini öğren ondan sonra elini taşın altına koy.

Yorum

ben imam rıza aleyhisselamın rivayetini kabul ediyorum...imam humeyni öbür hadisi tasavvuf için kullanmış imam rıza aleyhisselamın hadisi ise daha net bir şekilde bu hadisin doğru olamayacağına hükmediyor...sunni ile aynı olan ve sunni ile karşı olan şey varsa ben sunni ile çelişeni alırım.bir rivayet sunniliğe uygun öbürü ise zıt ise ben zıt olanı alırım...

niye sunni hadislerine aynı şekilde bakamayız diye yazdım hudeyfe...eğer sunnilerin sahihine güveniyorsan muaviyenin cennette olacağınada inanmlaısın.

Yorum

HUVE'L AZİZ

Diyelimki bende İmam Cafer-i Sadık (a.s)'mdan rivayet edileni kabul ettim ne olacak şimdi aramızda bir ihtilaf oluştu hemde bunun kaynağı İmamlar oldu değil mi? Sen iki muhalif hadis arasındaki sorunu böylemi çözüyorsun?

İmamlardan gelen rivayeti hele hele bu sahih ise nasıl red edersin? (Ben her iki imamdan gelen nakili kabul ediyorum aralarında da çelişki falan yok aksine birbirini tamamlayan rivayetlerdir.)

Sana bir örnek vereyim İmam Cafer-i Sadık (a.s)'dan rivayet edilen muta nikahı ile ilgili iki hadis var. İkiside birbirine zıd.

1) Her kim muta nikahı yaparsa ilişkiden sonra gusul abdesti alırken üzerinden döküne her bir damla adetince sevap yazılır ona (aklımda kaldığı kadarı ile rivayet böyle)

2) Ancak ahlaksız insan muta nikahı yapar.

Biri överken diğeri yermekte biz hemen işimize geleni alıp diğerini red mi etmeliyiz veya senin dediğin gibi.
                  sunni ile aynı olan ve sunni ile karşı olan şey varsa ben sunni ile çelişeni alırım. bir rivayet sunniliğe uygun öbürü ise zıt ise ben zıt olanı alırım...
                  böylemi yapmamız lazım. O zaman ikinci rivayeti red etmemi lazım. Ama gel görki hadis alimleri bu rivayete sahih demişler sahih bir rivayeti red etmenin hükmünü var sen düşün. Bu iki rivayet farklı zamanlarda ve farklı koşullarda söylenmiştir ilk rivayet muta nikahının unutulmaya yüz tuttuğu bir dönemde ikinci rivayet ise bu işin abartıldığı kendi çıkarları afedersin uçkurları için kullanıldığı bir dönemde söylendi. Bak iki rivayet arasında çelişki kalmadı. Yukardaki rivayette aynı şekilde çok kolay bir şekilde çözülebilir aradaki ihtilaf giderilebilir.

Ama sen mezhebi bir taassupla yaklaştığın için muhaliflerin inançları ile aynı olduğu için red etmem gerek mantığını güttüğün için bunu anlıyamıyorsun. Allah rızası için bu taassubu bırakın biraz mezhepçilik kalıbından çıkın.

Sunni hadisin sahihliğine güven konusu ben bunu asla iddia etmedim hiçbir sunni muhaddisin kendi hadis kriterlerine göre sahih dediğine evet madem o muhaddis sahih dedi demek sahihtir demedim dememde bana ne o kendi hadis kriteri beni bağlamaz. Eğer bir rivayet sunni kaynaklarda geçse ve o rivayet Kur-ana sünnete Peygamber ahlakına Ehl-i Beyt mektebine ters değilse kabul ederim benim dediğim budur. Bu konuda Allame Tabatabai’nin Sünen-i Nebi adlı okudukça bir daha okuyası gelen eserini tavsiye ederim. Bak Allame kimlerden hadis aldı.

Yorum

Değerli kardeşim Hudeyfe ;
                    "Allah rızası için bu taassubu bırakın biraz mezhepçilik kalıbından çıkın." diyorsun.İyi diyorsun Allah senden razı olsun.Bizler mezhepçi değil mezhepli olmalıyız.Allah'ım Hudeyfe kardeşime basiretini daha da arttır,onu cennetine al.AMİN.

Yorum

"Eğer bir rivayet sunni kaynaklarda geçse ve o rivayet Kur-ana sünnete Peygamber ahlakına Ehl-i Beyt mektebine ters değilse kabul ederim benim dediğim budur"

buna benimde sözüm olmaz.benim karşı olduğum bu değil.açıkça şia itikadına aykırı sunni hadislerini savunmak için çırpınıyorsun.ikinci bir ibn kuteybe olacaksın bu gidişle.

Yorum

"sunni ile aynı olan ve sunni ile karşı olan şey varsa ben sunni ile çelişeni alırım. bir rivayet sunniliğe uygun öbürü ise zıt ise ben zıt olanı alırım... "

görüşünü eleştirmişsin

iyi de Hudeyfe, bu konuda hadis var sitede de paylaştık?..

Yorum

İmam Caferi Sadık Aleyhisselam şöyle buyurdu: Onların muhalefet ettikleri her şeyde kemal vardır.

Kaynak: Usulu Kafi c. 1 s. 68

hadis yazdığım için eleştiriliyorum ama ne yapayım ?

Yorum

[quote author=Musavi link=topic=20074.msg121584#msg121584 date=1301579793]
                            İmam Caferi Sadık Aleyhisselam şöyle buyurdu: Onların muhalefet ettikleri her şeyde kemal vardır.

Kaynak: Usulu Kafi c. 1 s. 68

hadis yazdığım için eleştiriliyorum ama ne yapayım ?
                            [/quote]
                            Hadis yazdığınız için eleştirildiğinizi düşünmüyorum...
                            Ey ateş!
                            Seninle ululuk tasladı şeytan.
                            Ve ey insan!
                            Ateş ile olur insan hep hüsran...

Yorum

sizce niye eleştiriliyorum rehber hamaney.

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X